fbpx

10 semne ale unui sistem imunitar slabit

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Un sistem imunitar este precum un scut invizibil, care ne apara impotriva virusurilor, bacteriilor sau toxinelor cu care organismul nostru ia contact. Tocmai de aceea, pentru ca nu il putem vedea, nu stim exact cand acesta este in pericol.

Insa, daca invatam sa urmarim semnele pe care acesta ni le da prin intermediul manifestarilor din organismul nostru, vom reusi sa identificam factorii care i-au cauzat scaderea imunitatii. Fie ca vorbim despre o alimentatie nesanatoasa, stres, oboseala sau alte obiceiuri, un sistem imunitar scazut va resimti efectele acestora si se va manifesta in consecinta. Mai departe vom afla care sunt simptomele unui sistem imunitar slabit si cum putem sa actionam pentru a-l fortifica.

Semnele unui sistem imunitar slabit

Cam de fiecare data cand organismul nostru este zdruncinat din functionarea sa optima, ne vom da seama ca ceva este in neregula cu acesta atunci cand unul sau mai multe dintre semnele urmatoare isi vor face simtita prezenta in viata noastra de zi cu zi. Acestea sunt semnalele de alarma pe care un sistem imunitar normal le va transmite pe diferite cai, pentru ca noi sa luam masuri si sa tratam problema care ne-a subrezit imunitatea.

1.Oboseala. Unul dintre cele mai frecvente simptome ale unui sistem imunitar dezechilibrat este starea de oboseala cu care ne confruntam tot mai des, traind intr-o lume de cele mai multe ori agitata, poluata si focusata pe efortul intelectual.

Daca ne vom simti mai mereu obositi, indiferent daca ne odihnim suficient, lipsiti de energie si de forta spre a ne duce activitatile la bun sfarsit, atunci trebuie sa facem cateva investigatii care sa identifice cauza pentru care organismul nostru a dat aceasta alarma.

Oboseala poate fi un paravan propice pentru diverse boli si afectiuni pe care nu ar trebui sa le trecem cu vederea. De cele mai multe ori, afectiunile pulmonare sau cardiace vestesc, prin intermediul unei lipse de energie, un sistem imunitar slabit.

    2.Racelile dese. Un semn clar al unui sistem imunitar scazut este faptul ca racim foarte des in timpul unui an. O imunitate care nu are destul timp sau destule resurse sa se refaca va fi in permanenta expusa atacurilor agentilor patogeni, asadar vom raci frecvent.

    Acest lucru nu este de dorit pentru ca in absenta unei imunitati puternice, sistemul nostru imunitar poate fi pus in pericol si de alte boli sau afectiuni care apar tocmai pe fondul unei imunitati scazute.

    Cu alte cuvinte, corpul nostru nu se va putea apara corespunzator, pana nu ne asiguram ca avem un sistem imunitar fortificat, fie prin suplimentarea vitaminelor si mineraleler de care are nevoie pentru a functiona optim, fie prin identificarea afectiunilor prezente in organism si tratarea corespunzatoare a acestora.

    Si infectiile urinare sunt semne ale sistemului imunitar slabit

    3.Infectiile urinare. Adesea cand un sistem imunitar are de suferit, un semn cunoscut prin care acesta ne avertizeaza de acest lucru il reprezinta infectiile urinare. In mod normal, organismul nostru poate face fata celor mai comune bacterii, distrugandu-le automat, insa, in cazul unui sistem imunitar slabit, acestea vor duce destul de des la infectii urinare.

    Pentru a preveni acest gen de infectii cat si pentru a sprijini intarirea sistemului imunitar, se recomanda consumul de fructe care au un continut mare de antioxidanti ce vor determina activarea celulele de autoaparare ale organismului. Practic, acesti antioxidanti naturali vor impiedica bacteriile sa se ataseze de elementele tractului urinar, iar o imunitate crescuta va face ca, in cazul in care bacteriile intra in vezica urinara, organismul sa le poata neutralizeza.

    4.Infectiile respiratorii. Acestea pot fi un semn clar al unei imunitati scazute. Acestea sunt de fapt boli autolimitate, care se contracteaza din aer, prin transmisie directa, de la o alta persoana bolnava.

    Ele sunt foarte frecvente in sezonul rece si pot fi de tip bacterian sau viral. Boala va depinde de cat de agresiv e virusul, dar si de cat de fortificata ne este imunitatea. In cazul unei imunitati slabite, infectiile respiratorii sunt susceptibile si, in consecinta, trebuie sa ne asiguram ca avem un sistem imunitar pregatit sa lupte impotriva oricaror infectii.

    Alte semne ale sistemului imunitar slabit

    5. Reactii alergice dese. In mod obisnuit, alergiile sunt un raspuns imunitar la diferiti agenti externi (polen, praf etc). Insa alergiile care survin continuu si fara o cauza anume sunt semne ale unui sistem imunitar scazut. Congestia cailor respiratorii, stranutul si poate chiar manifestari alergice la nivelul pielii sunt indicii ale unor mijloace deficitare de aparare a organismului, motiv pentru care avem nevoie de investigatii medicale in acest sens, dar si de un tratament pe masura.

    6.Herpes zoster reactivat. Unul dintre cele mai evidente semne ale unui sistem imunitar scazut este aparitia herpesului bucal sau a zonei zoster. De cele mai multe ori aceste afectiuni sunt specifice persoanelor care au avut varicela. In mod normal, imunitatea ii poate face fata si poate impiedica recidivarea, insa exista si cazuri in care aceasta nu poate suprima persistenta virusului in radacinile nervoase sau in ganglioni. Prin urmare, pe fondul unei imunitati scazute determinate de stres, oboseala si alti factori declansatori, herpesul se poate reactiva.

    7.Dureri de muschi. Dupa cum bine stim, suprasolicitarea fizica, dar si stresul, eforturile intelectuale si chiar carentele nutritive sunt strans legate de un sistem imunitar aflat in impas. Sanatatea sistemului muscular este si ea influentata de imunitate, intrucat un sistem imunitar slabit poate genera crampe, dureri musculare si chiar tensiune la nivelul articulatiilor.

      8. Durerile de cap frecvente. Si acestea pot fi semne ale unei imunitati slabite, intrucat ele sunt printre primele simptome ale unei raceli sau gripe. In acest sens, durerile de cap pot fi avertismente pe care organismul ni le transmite atunci cand se confrunta cu conditii de mediu nevaforabile, care ii pericliteaza starea de sanatate si implicit echilibrul unui sistem imunitar normal.

      9. Vindecarea lenta a ranilor – In cazul unui organism al carui sistem imunitar este scazut, agentii infectiosi vor incalca cu usurinta bariera de aparare a acestuia. Astfel, vor fi cauzate probleme la nivelul pielii ce nu trebuie neglijate: deshidratare, iritatii, predispozitie la ranire si chiar diverse boli de piele. In aceasta situatie, capacitatea organismului de a se vindeca va fi compromisa, ranile vindecandu-se mai greu si lasand cicatrici neplacute pe piele.

      10.Nevoia de a consuma dulciuri. Atunci cand simtim brusc nevoia de a manca ceva dulce, ne putem gandi la vreo infectie sau a unei suprasolicitari. Mai mult, aceasta pofta de dulce aparuta din senin (mai ales la persoane care nu consuma de obicei dulciuri) ascunde diverse probleme de sanatate, inca nediagnosticate. Acestea pot fi un indiciu al unui blocaj al glandelor renale sau poate chiar o prezenta in numar mare a unor bacterii daunatoare in organism. Asadar, imunitatea scazuta apare in cadrul acestui gen de afectiuni.

      Este important sa ne mentinem un sistem imunitar sanatos si puternic, capabil sa faca fata oricaror provocari, mai ales in perioade in care organismul nostru este mai expus decat de obicei la contactarea virusurilor. Asadar, pentru cresterea imunitatii trebuie intotdeauna sa actionam preventiv in acest sens si sa contribuim activ la buna functionare a sistemului imunitar.

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: