Te ingrijoreaza starea de sanatate si vrei sa te mentii in forma? Doresti un stil de viata sanatos si echilibrat? Alimentatia sanatoasa este primul pas ca sa dobandesti energia si substantele nutritive de care corpul tau are nevoie in fiecare zi. Substantele precum vitamina B7, de exemplu, sunt esentiale ca sa fii in forma si sanatos.
Te intrebi daca trebuie sa integrezi vitamina B7 in alimentatie? Iti spunem aici tot ce trebuie sa stii despre aceasta vitamina.
Ce este vitamina B7 si cum a fost descoperita?
Vitamina B7 este face parte din grupa vitaminelor B. Este un element esential al enzimelor care descompun grasimile, carbohidratii si alte substante. Vitamina B7 este, de asemenea, utilizata pentru cresterea celulelor si fabricarea acizilor grasi in organism. Este cunoscuta sub numele de biotina sau vitamina H si apartine grupului de vitamine solubile in apa.
Descoperirea sa dateaza din 1931 in urma unor studii asupra „bolii albusului”, o boala capabila sa provoace probleme ale pielii si de crestere la mamifere datorita consumului de albusuri crude.
De fapt, albusul de ou contine avidina, un factor anti-nutritional capabil sa lege biotina, impiedicand organismul sa utilizeze aceasta vitamina. Fiind o vitamina solubila in apa, biotina nu are capacitatea de a se acumula in corpul nostru si, prin urmare, este important sa o introducem zilnic prin alimente.
Informatii despre vitamina B7, biotina sau vitamina H
Care este rolul vitaminei B7?
Vitamina B7 este disponibila in cantitati mici intr-o varietate de alimente. La fel ca alte vitamine, este esentiala pentru buna functionare a organismului.
Suplimentele care contin vitamina B7 pot fi utile in prevenirea dezechilibrelor sau in cazul unei deficiente a acestei vitamine.
Vitamina H are proprietati care ajuta la mentinerea sanatatii organismului si contribuie la:
- Cresterea celulelor;
- Asimilarea corecta a nutrientilor (grasimi, zaharuri etc.);
- Prevenirea bolilor metabolice;
- Prevenirea caderii parului;
- Prevenirea simptomelor deficitului de vitamina B7.
Administrarea pe cale orala a suplimentelor pe baza de vitamina B7 poate fi necesara daca alimentatia nu asigura nivelurile corecte ale acestei vitamine sau pentru prevenirea simptomelor deficitului de biotina asociate cu malnutritia, sarcina, hranirea prin sonde pentru perioade lungi de timp sau scaderii rapide in greutate.
Efecte secundare
Utilizarea vitaminei H este in general sigura si bine tolerata.
Supradozajul de pana la 10 mg/zi nu a prezentat semne speciale de toxicitate.
Persoanele care sufera de boli inflamatorii cronice intestinale (cum ar fi boala Crohn) au adesea un deficit de vitamina B7 a carei asimilare este perturbata de prezenta germenilor patogeni (salmonella) in flora intestinala.
Cand nu trebuie sa iei vitamina B7?
Utilizarea vitaminei B7 este contraindicata in caz de hipersensibilitate la aceasta sau la moleculele cu formula structurala asemanatoare.
Ce medicamente sau alimente pot modifica efectul biotinei?
Utilizarea anticonvulsivelor precum carbamazepina, fenitoina sau fenobarbitalul, mai ales daca este prelungita, ar putea reduce concentratiile plasmatice ale biotinei, pentru cresterea metabolismului acestei vitamine.
Antibioticele si acidul pantotenic (vitamina B5) ar putea reduce concentratiile sistemice de biotina sintetizata in mod normal in microflora intestinala.
Ce trebuie sa stii inainte sa iei biotina?
In timpul sarcinii si al perioadei ulterioare de alaptare, trebuie sa eviti administrarea de suplimente cu cantitati de biotina mai mari decat necesarul zilnic specificat mai sus.
In acest caz, cantitatea de biotina nu trebuie sa depaseasca 35 μg/zi.
De retinut
- Vitamina B7 nu potate fi stocata in organism si trebuie introdusa in mod regulat in alimentatie.
- Gatitul prelungit, procesarea alimentelor și consumul excesiv de alcool pot distruge sau reduce disponibilitatea acestei vitamine.
- Este important să nu autodiagnosticam deficitul de vitamina B7, deoarece poate fi luata incorect si/sau masca alte deficiente de vitamine.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: