fbpx

Tot ce trebuie sa stii despre cimbrul de cultura

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Se spune despre cimbrul de cultura ca este “tamaduitor” de multe afectiuni. Planta perena numita “cimbru de cultura” este din genul Thymus vulgaris. Aceasta planta medicinala aromata are proprietati antibiotice si este recomandata pentru prevenirea, dar si tratarea mai multor tipuri de afectiuni.

Este foarte cunoscut faptul ca produsele pe baza de cimbru de cultura sunt benefice cailor respiratorii. El este folosit, in special, pentru tusea de toate felurile. Mai mult, se spune ca planta ajuta la digestie, datorita gustului sau puternic si picant, si se poate folosi in preparate grase.

Numit si cimbru de gradina sau cimbru brun, cimbrul de cultura este o planta scunda, care nu atinge mai mult de 20-30 centimetri in inaltime, si care se cultiva in afara asolamentului. Nu este pretentios fata de planta premergatoare, precum leguminoasele, cerealele sau borceagurile, el reusind sa se dezvolte pe terenuri unde au fost si alte culturi.

Cimbrul de cultura este un semiarbust peren, care creste sub forma de arbust, si este pretentios cand vine vorba de caldura si lumina; planta poate rezista secetei, dar are nevoie de multa apa atunci cand este in perioada de rasarire, si prefera zonele cu expunere sudica, sud-estica si sud-vestica.

Iarna supravietuiește la temperaturi scazute, insa nu se mai dezvolta. Florile cimbrului sunt mici si au o culoare alba cu puncte rosii, violet sau roz-deschis. Frunzele au forma aproape ovala, sunt netede si au un miros specific, foarte atragator. Cimbrul de cultura se aseamana cu rozmarinul.

In culturi, planta se adapteaza pamantului fertil, permeabil si bogat in calciu, dar in flora, ea creste în pasuni unde se afla soluri pietroase, pentru ca nu ii place solul unde sunt buruieni. Perioada sa de inflorire incepe din iulie si poate tine pana in octombrie.

    Cimbru de cultura – origine si descriere

    Cimbrul de cultura este originar din zona mediterana si din zone africane. In cultura antica, grecii credeau ca planta le ofera curaj si de aceea o consumau destul de des. Egiptenii, pe de alta parte, foloseau extractul de cimbru in procesul de imbalsamare, iar romanii – pentru purificarea templelor. Ultimii fiind cei care au si raspandit planta in intreaga Europa.

    In Evul Mediu se credea ca un fir de Thymus, cum i se mai spune cimbrului, inocula vitejie. Drept urmare, acesta era oferit barbatilor ori de cate ori plecau la lupta. Incepand cu 1300, uleiul din cimbru de cultura era folosit pe post de a curata cavitatea bucala, ca “apa de gura” sau se folosea ca pansament aplicat extern. In 1997, cimbrul de cultura a fost ales drept planta medicinala a anului, de catre Asociatia Internationala pentru Plantele Medicinale.

    Cimbru de cultura – remediu pentru numeroase afectiuni

    Pe langa beneficiile pe care le are asupra cailor respiratorii, daca este baut ca supliment la inhalari sau ceai, dar si asupra digestiei, cimbrul de cultura este potrivit si in sezonul rece la baile fierbinti. Cimbrul de cultura este folosit, de cele mai multe ori, pe post de condiment in mancaruri, si se potriveste cel mai bine in preparatele cu dovlecei, cartofi si ciuperci. Planta este folosita si pentru crearea starii de relaxare, datorita mirosului puternic aromatizat.

    Cimbrul de cultura, remediu pentru oboseala cronica

    Produsele realizate din cimbru de cultura ajuta si in cazul oboselii cronice. Stresul afecteaza sanatatea fizica si psihica a omului, atfel incat pot aparea diferite simptome ale aparitiei oboselii cronice: de la lipsa poftei de mancare, insomnie, dificultate de memorare si concentrare, la apatie si chiar depresie.

    Cimbrul de cultura este un remediu recomandat in tratarea oboselii cronice sau surmenajului prin infuzia unei lingurite de planta intr-o cantitate de apa fierbinte de 300 ml, timp de zece minute.

    Cimbrul de cultura, aliatul tau in lupta cu infectiile respiratorii

    Aceasta planta este folosita si in tratatarea diferitelor probleme care tin de sistemul respirator cum ar fi: astm, sinuzita, bronsita si guturai. Cimbrul de cultura are in compozitia sa numeroase substante active, printre acestea fiind si vitaminele A, C, E care sunt benefice vederii, imunitatii si sanatatii pielii, potasiul și magneziul care au grija de tensiunea arteriala si sanatatea inimii.

    Planta de cimbru de cultura uscata se poate folosi intreaga in infuzii, dar in cazul tincturilor sau infuziilor combinate se foloseste doar partea de sus a plantei, cea superioara formata din ramuri si flori. Aceasta planta ajuta la combaterea anumitor bacterii si microorganisme care dauneaza organismului.

      Cimbrul de cultura, sursa de antioxidanti si acizi grasi

      Cimbrul de cultura este o sursa bogata de antioxidanti si acizi grasi care ajuta la stimularea sistemului imunitar si la incetinirea proceselor degenerative scazand riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, cancerului. De asemenea, antioxidantii care se gasesc in cimbrul de cultura pot incetini procesul de imbatranire, nu doar pe cel al pielii, ci pe cel al intregului organism.

      Cimbrul de cultura: actiune antiinflamatoare, antibacteriana si antivirala

      Simptomele in cazul tusei, virozei respiratorii, laringitei, faringitei, bronsitei acute sau cronice pot fi diminuate cu ajutorul produselor pe baza de cimbru de cultura. Acestea au efecte antimicotice si antibiotice. Prin tratamentul cu patru-cinci cani pe zi infuzate cu cimbru si patlagina, pot fi prevenite problemele respiratorii, tusea convulsiva, astmul bronsic, secretiie bronhiilor.

      Pentru stimularea imunitatii, cimbrul poate fi consumat cu echinacea. Ceaiul trebuie consumat fierbinte, in inghitituri mici si sa fie proaspat preparat. In cazul pneumoniei, el trebuie sa fie consumat din ora in ora.

      Infuzia de cimbru de cultura este benefica si in tratarea enterocolitei, reumatismului, dischineziei biliare si sciaticei prin proprietatile sale expectorante si antispastice. De asemenea, artistilor le este recomandata infuzia de cimbru de cultura, de catre fitoterapeuti, pentru a-si revigora corzile vocale.

        Beneficiile pe care le are tinctura de cimbru de cultura

        In cazul afectiunilor provocate de parazitii intestinali, tratamentul pe baza de tinctura sau ulei esetial de cimbru poate preveni reproducerea acestora in organism. In combinatie cu tinctura de pelin si lavanda, in cantitati egale, beneficiile cimbrului sunt amplificate. Amestecul se consuma timp de 20 de zile, prin administrarea unei lingurite diluate in apa inainte de fiecare masa.

        Tinctura de cimbru de cultura asigura un aport bogat de nutrienti si substante bioactive necesar in suplimentarea dietei, pentru mentinerea sanatatii cailor respiratorii si a tractului gastro-intestinal. Aceasta ajuta la ameliorarea tulburarilor functionale ale cailor respiratorii si imbunatatirea respiratiei si contribuie la confortul digestiei, in special in cazul balonarii, fermentatiei intestinale si senzatiei de disconfort abdominal. Ea protejeaza mucoasa intestinala in tulburarile functionale  cauzate de diferiti contaminanti.

        Tinctura de cimbru de cultura este benefica pentru reducerea retentiei de apa care apare cand fluidul in exces nu este eliminat din tesuturile organismului, din piele. Aceasta problema este ca o reactie pe care o are organismul cauzata de temperaturile ridicate sau de consumul exagerat de sare. Functionarea incorecta a rinichilor sau insuficienta renala mai poate cauza aparitia retentiei de apa.

        Uleiul de cimbru de cultura ajuta la cresterea cantitatii de urina, la eliminarea apei care este in exces in tesuturi, a toxinelor si sarurilor, si la scaderea colesterolului rau si cresterea celui bun datorita frunzelor sale bogate in antioxidanti si fibre.

        Aceasta planta poate veni in ajutorul oricarei femei care se confrunta cu dureri abdominale sau menstruale, daca este consumata sub forma de ceai de doua ori pe zi. Cimbrul de cultura reduce si sentimentul de balonare si disconfort.

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: