fbpx

Vitamina B9 (acid folic)

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Vitamina B9, cunoscuta si sub denumirea de folat sau acid folic, este una dintre cele opt componente ale complexului vitaminic B. Termenul folat provine din latienscul folium, care inseamna „frunza” si face referire la faptul ca substanta se gaseste din abundenta in multe vegetale si legume cu frunze verzi.

Celebra mai ales pentru importanta sa deosebita in timpul sarcinii, vitamina B9, la fel ca si celelalte surate ale sale, indeplineste multiple roluri in organism, fiind esentiala pentru buna lui functionare.

Vitamina B9 – informatii generale

Vitamina B9 a fost initial identificata in 1930, drept component activ prezent in drojdia de bere. A fost apoi izolata si extrasa pentru prima data in 1941 de biochimistii Herschel K. Mitchell, Esmond E. Snell si Roger J. Williams din frunzele de spanac. De aici si denumirea de folat, asa cum am amintit deja.

Doi ani mai tarziu, in 1943, un cercetator pe nume Bob Stokstad reuseste sa stabileasca structura chimica a acidului folic. Peste alti doi ani, un grup de cercetatori condusi de ilustrul biochimist indian Yellapragada Subbarao a obtinut forma sintetica a acidului folic.

De aici incolo, acidul folic n-a mai iesit din atentia medicilor si a omenilor de stiinta. S-au efectuat o multime de studii, care toate au pus in evidenta importanta sa vitala in mentinerea sanatatii.

Acidul folic si rolul lui in organism

Poate de departe cel mai important rol pe care il are vitamina B9 in organism este cel pe care il joaca in productia, dar si repararea materialului genetic (ADN si ARN). Tocmai de aceea, aportul adecvat de acid folic este esential in perioadele de diviziune si crestere celulara rapida.

Vorbim aici in special de perioada intrauterina, primii ani de viata si adolescenta. De asemenea, acidul folic este implicat in sinteza aminoacizilor, adica a componentelor de baza ale proteinelor, dar si in producerea de celule rosii din sange. Cu toate ca acestea sunt atributiile sale cheie, sfera sa de actiune a vitamine B9 este departe de a se fi incheiat aici.

Regleaza nivelurile de homocisteina cu vitamina B9

S-a demonstrat ca un consum regulat de acid folic poate reduce nivelurile de homocisteina din sange. Aceasta molecula se face vinovata adesea de aparitia afectiunilor cardiovasculare, a aterosclerozei si trombozei venoase. Studiile au aratat ca prin cresterea aportului de vitamina B9 a fost determinata o scaderea marcanta a riscului de atac de cord sau de accidente vasculare cerebrale.

Nivelurile ridicate de homocisteina pot avea un impact negativ si asupra functionarii celulelor neuronale. De aceea, suplimentele cu acid folic sunt adesea recomandate persoanelor in varsta ca masura de preventie a declinului cognitiv si de dezvoltare a temutei maladii Alzheimer.

Pentru ca reduce cu succes nivelurile de homocisteina, vitamina B9 creste ratele de supravietuire, prevenind complicatiile la pacientii cu boala renala avansata. In cazul acestora, nivelurile mai ridicate de homocisteina pot agrava situatia si pot duce la insuficienta renala.

Sustine functiile cerebrale

Acidul folic contribuie la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare. De asemenea, ea este de mare ajutor in procesul de sinteze a neurotransmitatorilor care regleaza schimbarile de dispozitie si, astfel, previne anxietatea si depresia. Datorita acestor proprietati, vitamina B9 este frecvent utilizata pentru ameliorarea simptomelor asociate afectiunilor psihotice, precum schizofrenia sau halucinatiile.

Vitamina B9 ajuta in caz de boli cronice

Mai multe cercetari au aratat ca alimentele bogate in acid folic prezinta puternice proprietati antiinflamatorii si analgezice. Din aceste considerente, ele sunt utile inclusiv pentru reducerea durerii si a inflamatiei asociate afectiunilor degenerative, asa cum este artrita reumatoida.

Protejeaza vederea si auzul

Vitamina B9 se dovedeste a fi extrem de benefica si pentru sistemul ocular. S-a demonstrat ca aceasta are o contributie importanta la prevenirea cataractei si a degenerescentei maculare legata de varsta. Suplimentele si alimentele care contin acid folic actioneaza benefic si in ceea ce priveste pierderile de auz odata cu inaintarea in varsta.

Vitamina B9 are putere antioxidanta

Ca multe alte vitamine, si acidul folic actioneaza ca antioxidant si, prin urmare, ajuta la neutralizarea daunelor produse de radicalii liberi. Din acest punct de vedere, prezenta acidului folic in alimentatie favorizeaza mentinerea tineretii pielii, reducand diferitele semne ale imbatranirii, cum ar fi ridurile, petele pigmentare sau cearcanele.

Imbunateste controlul glicemiei

Diabetul este o tulburare metabolica cronica in care organismul fie nu produce suficienta insulina, fie nu poate utiliza in mod eficient insulina pe care o produce, ducand la exces de zahar in sange, care provoaca diverse tulburari.

S-a observat ca aportul mai mare de acid folic, prin dieta sau suplimente alimentare, optimizeaza controlul glicemiei, atenueaza rezistenta la insulina si promoveaza functiile cardiovasculare la persoanele diagnosticate cu diabet. Acidul folic ajuta, de asemenea, la reducerea complicatiilor diabetice, cum ar fi neuropatia diabetica.

    Vitamina B9 tine la distanta cancerul

    Cercetari recente arata ca deficitul de vitamina B9 se poate asocia cu un risc crescut de cancer. Deoarece este utilizat pentru divizarea celulelor, sinteza ADN-ului si expresia genelor, consumul regulat de acid folic are un efect decisiv in suprimarea dezvoltarii cancerelor, mai ales in etapele incipiente. Exista date care arata ca ar putea ajuta in caz de cancer mamar, col uterin, pancreatic, gastric si de colon.

    De cat acid folic avem nevoie

    Doza zilnica recomandata (DZR) variaza in functie de varsta, iar la femei creste in perioada sarcinii si a alaptarii:

    Nou-nascutii si sugarii de pana la 6 luni: 65 µg

    Bebelusii intre 7-12 luni: 80 µg

    Copiii intre 1-3 ani: 150 µg

    Copiii intre 4-8 ani: 200 µg

    Copiii intre 9-13 ani: 300 µg

    Adolescentii intre 14-18 ani: 400 µg

    Adultii: 400 µg

    Femeile insarcinate: 600 µg

    Femeile care alapteaza: 500 µg

    Deficitul de vitamina B9: cauze, complicatii si simptome

    Acidul folic este o vitamina solubila in apa. Drept urmare, trebuie sa-l consumam zi de zi, deoarece corpul nostru nu-l poate depozita si nu ne putem crea rezerve. De altfel, dieta inadecvata reprezinta cea mai frecventa cauza de deficit de vitamina B9.

    De asemenea, prepararea excesiva a mancarii poate uneori distruge vitaminele. Nivelurile de acid folic din corpul nostru pot scadea semnificativ in doar cateva saptamani, daca nu consumam suficiente alimente care-l contin.

    O alta cauza a lipsei de acid folic din organism sunt unele boli care afecteaza absorbtia acestuia la nivelul tractului digestiv. Printre acestea se numara:

    • boala Crohn
    • boala celiaca
    • anumite tipuri de cancer
    • probleme renale severe care necesita dializa

    De asemenea, deficienta de vitamina B9 poate avea legatura cu predispozitia genetica. Unii oameni au o mutatie genetica care-i impiedica sa transforme in mod corespunzator si eficient folatul dietetic in metilfolat, adica forma sa utilizabila.

    Si anumite medicamente pot cauza deficit de acid folic, in special cele pentru tratarea cancerelor, a epilepsiei sau artritei reumatoide. La fel si fumatul sau consumul excesiv de alcool. Acesta din urma, pe de o parte, interfereaza cu absorbtia lui la nivel intestinal, iar pe de alta parte ii creste excretia prin urina.

      Care sunt complicatiile deficitului de vitamina B9

      Acidul folic este necesar pentru productia normala de eritrocite. Complicatiile unei deficiente pot include:

      • anemie megaloblastica, ceea ce inseamna ca eritrocitele sunt mai mari decat in ​​mod normal si nu sunt pe deplin dezvoltate
      • niveluri scazute de globule albe si trombocite
      • defecte congenitale grave la nivelul maduvei spinarii si creierului unui fat in curs de dezvoltare, care se numesc defecte de tub neural

      Semnele caracteristice

      Deficitul de acid folic are adesea manifestari subtile. De regula, simptomele constau in:

      • oboseala
      • albirea parului
      • afte bucale
      • umflarea limbii
      • gigivita
      • tulburari de memorie
      • pierderea apetitului
      • probleme de crestere
      • diaree

      Anemia care apare din cauza deficitului de acid folic se manifesta prin:

      Daca nu este tratata inca de la primele semne, carenta de acid folic poate avea consecinte grave, mai ales asupra celulelor cu multiplicare rapida, asa cum sunt cele ale maduvei osoase sau celulele epiteliale de la nivel gastrointestinal.

      Vitamina B9 din alimente

      Cele mai mari concentratii de acid folic se gasesc de obicei in ficat, legumele cu frunze verzi, in unele legume si leguminoase. Iata cateve exemple:

      Andive

      Vitamina B9 per 100 g (crude): 142 µg (36% din DZR)

      Vitamina B9 per 100 kcal: 835 µg

      Calorii per 100 g: 17 kcal

      Spanac

      Vitamina B9 per 100 g (gatit): 142 µg (36% din DZR)

      Vitamina B9 per 100 kcal: 635 µg

      Calorii per 100 g: 23 kcal

      Sparanghel

      Acid folic per 100g (gatit): 135 µg (34% din DZR)

      Vitamina B9 per 100 kcal: 750 µg

      Calorii per 100 g: 22 kcal

      Ficat de miel

      Vitamina B9 per 100 g (gatit): 400 µg (100% din DZR)

      Acid folic per 100 kcal: 168 µg

      Calorii per 100 g: 238 kcal

      Bame

      Vitamina B9 per 100 g (gatite): 100 µg (25% din DZR)

      Vitamina B9 per 100 kcal: 345 µg

      Calorii per 100 g: 29 kcal

      Broccoli

      Vitamina B9 per 100 g (gatit): 108 µg (27% din DZR)

      Vitamina B9 per 100 kcal: 345 µg

      Calorii per 100 g: 29 kcal

      Anghinare

      Vitamina B9 per 100 g (gatita): 119 µg (30% din DZR)

      Vitamina B9 per 100 kcal: 264 µg

      Calorii per 100 g: 45 kcal

        Varza de Bruxelles

        Vitamina B9 per 100 g (gatita): 101 µg (25% din DZR)

        Vitamina B9 per 100 kcal: 240 µg

        Calorii per 100 g: 42 kcal

        Linte

        Vitamina B9 per 100 g (gatita): 181 µg (45% din DZR)

        Vitamina B9 per 100 kcal: 159 µg

        Calorii per 100 g: 114 kcal

        Fasole pestrita

        Vitamina B9 per 100 g (gatita): 207 µg (27% din DZR)

        Vitamina B9 per 100 kcal: 152 µg

        Calorii per 100 g: 136 kcal

        Fasole alba

        Vitamina B9 per 100 g (gatita): 140 µg (35% din DZR)

        Vitamina B9 per 100 kcal: 100 µg

        Calorii per 100 g: 140 kcal

        Scoici

        Vitamina B9 per 100 g (gatite): 179 µg (27% din DZR)

        Vitamina B9 per 100 kcal: 137 µg

        Calorii per 100 g: 130 kcal

        Suplimentele cu vitamina B9: cand sunt recomandate

        Administrarea suplimentelor cu acid folic reprezinta o metoda sigura de corectare a deficitului nutritional sau de crestere a aportului acestei vitamine in scop terapeutic. De multe ori, acestea sunt indicate in asociere cu alte preparate pentru imbunatatirea rezistentei osoase, pentru stimularea sistemului imunitar sau pentru reducerea leziunilor renale si hepatice.

        De asemenea, suplimentele cu acid sunt utilizate pentru atenuarea efectelor secundare induse de unele medicamente, in special imunosupresoare folosite pentru tratarea artritei reumatoide, a psoriazisului sau a anumitor forme de cancer. In doze corecte, acidul folic poate ajuta la reducerea efectelor secundare ale cestora, fara a le afecta eficacitatea.

        Nu in ultimul rand trebuie mentionat faptul ca suplimentele cu acid folic fac parte in mod obisnuit din schemele de tratament pentru cresterea fertilitatii. S-a demonstrat ca aportul mai mare de acid folic (mai mult de 800 µg/ zi) se asociaza cu rate mai mari de succes in cazul femeilor supuse procedurilor de reproducere asistata.

        Acidul folic este esential pentru calitatea si maturarea ovocitelor, precum si pentru implantarea ovulului fecundat in peretele uterin.

          Importanta acidului folic in sarcina

          Acidul folic are un rol crucial in perioada sarcinii. Prezenta lui in cantitate adecvata in organism ajuta la prevenirea malformatiilor congenitale la fat, in special a defectelor de tub neural, precum spina bifida (defect de inchidere a partii anterioare a vertebrelor, care lasa neprotejat maduva spinarii, determinand disfunctii ale aparatului locomotor) si anencefalie (absenta unei portiuni a creierului sau a craniului).

          S-a constatat ca incidenta anencefaliei, care este cea mai grava si totodata comuna manifestare a defectului de tub neural, a scazut cu 21% de la introducerea suplimentelor cu acid folic in protocolul standardizat de sarcina.

          Exista dovezi care arata ca acidul folic ajuta si la reducerea riscului de defecte congenitale ale inimii sau defecte de buze si palat. De asemenea, acidul folic poate contribui la prevenirea avorturilor spontane.

          Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: