Varicele (sau boala varicoasa) sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, fiind una dintre cele mai frecvente afectiuni ale membrelor inferioare. Varicele reprezinta o venopatie cronica a venelor superficiale si a comunicantelor membrului inferior. Afectiunea este caracterizata prin dilatatii venoase permanente, insotite de alterari morfologice si parietale, care pot aparea oriunde pe picioare.
Varicele pot fi recunoscute foarte usor si apar mai ales la nivelul gambelor, in spatele genunchilor. Aceste vene marite si inflamate pot fi rosii, purpurii sau albastre. Ele nu sunt doar inestetice, ci pot deveni dureroase, putand duce la complicatii foarte grave.
Cum apar varicele? Venele au valvule care au rolul de a ajuta sangele sa circule intr-o singura directie. Mecanismul piciorului pompeaza venele pentru a impinge sangele catre inima. Astfel, daca peretii venelor devin mai putin elastici, valvulele pot sa devina mai slabe, iar sangele sa se intoarca in picioare. Acesta se poate acumula in vena, care apoi se mareste si se umfla.
Prezente de mult timp, fara a fi tratate, varicele pot duce la umflarea piciorului (picioare umflate si grele), la ingrosarea pielii si, apoi, la ulceratie. Acestea pot fi confundate cu tromboza venoasa profunda, afectiune care poate pune viata in pericol.
Informatii generale despre varice
In Romania, boala varicoasa atinge aproximativ 50% din populatia adulta, de regula cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 ani, fiind mai intalnita la femei. Raportul de incidenta pe sexe fiind de 3/2 femei – barbati.
In prezent, 40% din populatia generala sufera de varice hidrostatice la nivelul membrelor pelvine, iar prevalenta vaselor reticulare, telangiectazii, se apropie de 60%. Aceste doua afectiuni apar in conditiile existentei unui tesut de colagen de o calitate mai slaba.
In 95% dintre cazuri, afectiunea este transmisa ereditar si evolueaza diferit de la o persoana la alta. Din pacate, cunostintele medicale actuale nu pot modifica acest factor ereditar, insa exista speranta ca prin inginerie genetica se va putea elimina acest defect. Se vorbeste despre o tehnologie care va inlatura substratul de care se leaga dezvoltarea majoritatii afectiunilor venoase.
Pe langa factorii genetici, aparitia varicelor poate depinde si de factorii sociali, precum obezitatea si profesia, daca implica statul mult la birou.
Principalele cauze ale aparitiei varicelor
Acestea sunt cauzele care pot duce la varice: factorii ereditari, imbatranirea organismului, sarcina, ortostatismul prelungit, traumatismele de la nivelul picioarelor, menopauza, nivelul ridicat de homocisteina din organism (homocisteina inhiba formarea colagenului, elastinei si proteoglicanilor in vene).
Enumeram mai jos cele mai intalnite cauze care provoaca varice:
- predispozitia genetica – riscul relativ este de 2:1, daca unul dintre parinti prezinta varice;
- varsta este un factor care duce la pierderea elasticitatii vaselor sanguine, lucru care, prin slabirea valvelor, permite intoarcerea sangelui catre picioare si nu catre inima;
- suprasolicitarea gambelor prin statul indelungat in picioare;
- obiceiul de a sta picior peste picior;
- o viata sedentara (lipsa de miscare);
- suprasolicitari fizice;
- o alimentatie saraca in fibre;
- greutatea peste limita normala (obezitatea);
- deshidratarea;
- sarcina.
De asemenea, exista cateva obiceiuri nocive, care pot duce la varice. Purtarea hainelor prea stramte, ciorapilor mult prea stransi pe picior si a sosetelor care blocheaza circulatia sunt obiceiuri pe care le facem zilnic si care produc inflamarea venelor si aparitia varicelor.
Un alt obicei care poate degrada sanatatea picioarelor este purtarea zilnica a tocurilor inalte. Ortostatismul sau pozitia asezat in mod prelungit, expunerea la caldura, in special la sauna, soarele, baile fierbinti favorizeaza, de asemenea, aparitia venelor varicoase.
Cele mai bune metode de tratament pentru varice (vene varicoase)
In functie de particularitatile fiecarui caz, medicul poate recomanda anumite metode de tratare a varicelor. Acest lucru se poate face doar in cadrul unei consultatii preoperatorii si dupa efectuarea examenelor medicale suplimentare.
Tratament varice – ciorapii medicinali
De cele mai multe ori, prima masura recomandata de catre specialist este purtarea de ciorapi compresivi (medicinali). Acestia determina un control al simptomelor prin oprirea formarii altor vene varicoase, insa nu pot trata varicele deja existente.
Tratament varice – masajul limfatic
Un alt tratament pentru varice este masajul limfatic. Acesta consta intr-un presomasaj, de 10 – 12 sedinte, care se realizeaza prin miscari blande si corect dirijate, cu actiune directa asupra ganglionilor limfatici. Astfel, drenajul limfatic stimuleaza contractarea muschilor care, la randul lor, apasa pe peretii vaselor prin care circula limfa, stimuland circulatia. Pentru a obtine rezultatele scontate, intr-un timp cat mai scurt, drenajul limfatic trebuie asociat cu exercitii fizice si cu o dieta saraca in grasimi „rele“.
Pe de alta parte, din pacate, acest tip de tratament pentru varice prezinta si cateva contraindicatii. Daca pacientul prezinta afectiuni precum: insuficienta cardiaca, tuberculoza, astm bronsic, tromboza, tumori maligne si eczeme, acest masaj nu poate fi realizat. Masajul limfatic nu este recomandat nici in cazul pacientilor care prezinta boli provocate de virusuri si bacterii, intrucat exista riscul ca acestea sa fie raspandite in tot corpul.
Tratament varice – interventie chirurgicala (scleroterapie)
Un tratament pentru varice, foarte cautat in zilele noastre, cu rezultate rapide, insa si foarte costisitor, este procedura de scleroterapie UGFS (scleroterapie ghidata ultrasonic). Aceasta este o interventie chirurgicala care se face cu anestezie si are un minim de disconfort local.
Practic, este o tehnologie noua ce consta in injectarea venelor cu o substanta care va inchide vena. Procedura se face rapid si cu un ac foarte fin. Astfel, agentul sclerozant (substanta) va produce o inflamatie, care va determina inchiderea vasului. In cateva minute de la interventie, vena se coloreaza in alb, nemaifiind vizibila ochiului liber. O astfel de sedinta dureaza aproximativ 30 minute.
Daca pacientul are varice pe o portiune mai mare a piciorului, se va mai face o interventie, dupa o anumita perioada, pentru ca dupa prima procedura se estompeaza intre 50 – 70% dintre vene. Acest tip de tratament pentru varice este definitiv. Venele tratate nu vor avea recidive, insa odata cu trecerea anilor, din pacate, nu se pot preveni eventualele aparitii ale varicelor in alte zone ale picioarelor.
Tratament varice – interventie chirurgicala (cu laser)
O alta optiune chirurgicala ca tratament pentru varice poate fi interventia cu laser endovenos. Aceasta tehnica moderna este minim-invaziva si presupune realizarea unei punctii in vena „problema”. Aceasta procedura se efectueaza doar sub anestezie locala.
Interventia consta in introducerea unui cateter endovenos prin care, cu ajutorul unei fibre optice ghidate ecografic, se transmit niste impulsuri scurte si repetate. Lumina laser absorbita produce iritarea termica si degradarea definitiva a peretelui intern al venei.
Astfel, vena se inchide si fluxul de sange este oprit, iar in cateva luni, vena ocluzata va fi resorbita de organism. Tratamentul cu laser pentru varice nu lasa cicatrici si permite recuperarea rapida.
Tratament varice – interventie chirurgicala (stripping)
Strippingul este un alt tratament pentru varice, care necesita interventie chirurgicala de amploare. Procedura, care se realizeaza sub anestezie generala, presupune scoaterea completa sau partiala a venei safene, cu ajutorul unui fir flexibil sau rigid.
Operatia consta in deschiderea venei safene prin realizarea a cel putin doua incizii, la ambele capete ale varicelui. Acesta se extrage cu ajutorul unui instrument special, plasat de-a lungul venei varicoase. Recuperarea poate dura 10 zile, iar sansele de recidiva sunt minime.