Teiul, cunoscut stiintific sub numele de Tilia, cuprinde aproximativ 30 de specii de arbori. Numarul exact de specii este incert deoarece multe dintre ele hibridizeaza spontan, atat in salbaticie, cat si cultivate.
Arborii se regasesc in zonele temperate ale emisferei nordice, in Asia (unde exista majoritatea speciilor), Europa si Estul Americii de Nord. Teiul este copacul foios care poate masura pana la 40 de metri inaltime, are frunzele usor alungite, o anvergura de 6 – 20 cm si flori frumos mirositoare.
Inca din Antichitate, teiul apare in traditiile unora dintre cele mai vechi popoare din Europa. Germanii asociau copacul cu Freya, zeita iubirii si a adevarului, iar acelasi arbore a inspirat poeti precum Homer, Horatiu, Virgiliu sau Ovidiu.
Legenda spune ca celtii considerau ca mireasma puternica a teiului ii face pe oameni sa spuna intotdeauna adevarul. Astfel, acesta a ajuns sa fie folosit ca ornament pentru nunti, dar si pentru judecati.
In iunie 1848, arborele a fost numit simbol national al Republicii Cehe, in cadrul Congresului Všeslovanský din Praga.
In zilele noastre, nu mai este nicio noutate faptul ca florile, frunzele si lemnul de tei au proprietati antiinflamatoare, sudorifice, spasmolitice, diuretice si sedative. Floarea de tei este folosita, in special, pentru tratarea simptomelor de raceala, insomniei, anxietatii, dereglarilor digestive si bolilor inflamatorii din organism.
Generalitati
Tilia se gaseste in toata partea temperata a emisferei nordice. Teiul cuprinde aproximativ 30 de specii, iar in Romania, cele mai raspandite sunt Tilia platyphyllos (teiul cu frunza mare), Tilia cordata (teiul pucios sau teiul cu frunza mica) si Tilia tomentosa (teiul argintiu). Cel mai cunoscut exemplar de pe teritoriul tarii noastre este celebrul „tei al lui Eminescu”. Acesta este un tei argintiu, vechi de peste 500 de ani.
Copacul, care traieste aproximativ 600 de ani, are frunzele alungite, in forma de inima si flori galbene, puternic parfumate. Teiul infloreste din iunie pana in iulie, iar pentru efecte miraculoase, florile trebuie adunate inainte de a inflori complet. Se recomanda uscarea lor rapida, la umbra, in aer liber, la o temperatura care sa nu depaseasca 35 °C.
Nu se recomanda recoltarea florilor din teii care cresc la marginea drumurilor cu trafic intens sau aproape de alte surse de poluare, pentru ca acestea pot fi contaminate cu agenti poluanti.
Pe langa faptul ca ne imbie cu parfumul lor relaxant, florile de tei sunt bogate in antioxidanti, zaharuri si vitamina C. Acestea au actiune sedativa, spasmolitica si diuretica, sudorifica, antitermica, emolienta, expectoranta, decongestiva, relaxanta si antiinflamatoare.
Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului din flori de tei
Florile de tei au un gust aromat, usor dulceag, care face ca ceaiul de tei sa se deosebeasca de restul. Florile mai contin acid galic, catecol si ulei esential numit farnesol, benefic ca neurosedativ si antispastic. Formula de ingrediente reduce inflamatiile de la nivelul aparatului respirator, astfel, fiind de mare ajutor in cazul virozelor sau a racelilor.
Cum se prepara ceaiul de tei
Se pun intr-o ceasca doua lingurite de flori de tei uscate si se adauga peste acestea 200 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat, cel putin 10 – 15 minute, in ceasca acoperita. Se strecoara continutul si lichidul se consuma de cateva ori pe zi, la temperatura dorita. De asemenea, se poate adauga miere tot de tei pentru a indulci ceaiul, dar si o felie de lamaie, pentru un plus de aroma si vitamina C.
Mai jos, am enumerat toate beneficiile pe care consumul de ceai de tei le ofera organismului:
Intareste sistemul imunitar
Ceaiul de tei contine compusi fenolici cu un puternic efect antibacterian. Drept urmare, ceaiul poate intari sistemul imunitar, sustinand organismul in lupta impotriva bolilor. In cazul racelilor sau bronsitelor, ceaiul de tei ajuta la scaderea febrei, prin transpiratie, dar si pentru calmarea durerilor de gat si diminuarea presiunii de la nivelul sinusurilor, prin gargara sau inhalatii.
Calmeaza indigestia
Ceaiul de tei se poate consuma si pentru calmarea tulburarilor stomacale, deoarece contine agenti carminativi. Acestia au rolul de a calma durerile abdominale si de a favoriza evacuarea gazelor intestinale. In cazul indigestiilor, se mai recomanda amestecul de ceai de tei cu ceai de menta si paine prajita.
Ceaiul de tei relaxeaza organismul
Un alt beneficiu al ceaiului de tei este ca relaxeaza organismul, datorita efectului sau anxiolitic. Astfel, ceaiul amelioreaza insomniile si anxietatea.
Are rol antiinflamator
Ceaiul de tei fluidizeaza sangele, acesta putand astfel reduce riscul de aparitie a cheagurilor de sange, curata rinichii si ficatul, amelioreaza inflamatiile si calmeaza durerile de la nivelul acestora.
Ajuta la pierderea in greutate
Acidul P-coumaric din ceaiul de tei este benefic deoarece induce transpirația, care este un mod foarte eficient de eliberare a toxinelor din organism. Prin eliminarea apei din organism, se elimina si sarurile in exces, grasimile si substantele straine, fiind astfel si un bun detoxifiant.
Ceaiul de tei scade tensiunea arteriala
Cercetatorii sunt de parere ca ceaiul de tei scade tensiunea datorita tilirosidei, rutozidei si acidului clorogenic din componenta.
Naturalis SinuStop are la baza o formula complexa, ce reuneste extracte din opt plante medicinale cu proprietati extraordinare: floare de ciubotica-cucului, radacina de ghintura galbena, floare de lumanarica, floare de soc, floare de verbina, Andrographis paniculata, cimbru de cultura, floare de tei.
Naturalis SinuStop este remediu – tratament pentru o imunitate puternica si pentru afectiunile tractului respirator superior (tuse, raguseala, iritatii ale gatului).
Naturalis BronhoSuport 7 plante+miere este un supliment alimentar sub forma de sirop, cu rol antitusiv. Acesta sustine buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator, datorita extractelor din cele sapte plante pe care le contine: extract de muguri de pin, scai vanat, frunze de patlagina, flori de tei, flori de soc, fructe de maces si cimbrisor.
Extractul de tei din BronhoSuport 7 plante+miere sustine imunitatea organismului si are efect calmant si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale, sustinand expectoratia in cazul tusei seci. In plus, ajuta la instalarea si mentinerea unui somn sanatos.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: