fbpx

Tulburari de vedere: ce cauze are vederea incetosata?

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Vederea incetosata poate sa apara la orice varsta, mai ales ca suntem dependenti de tehnologia cu lumina albastra, insa afectiunea apare mai des la seniori. Vederea incetosata poate avea mai multe cauze, iar tratamentul depinde de acestea, dar cel mai intalnit motiv pentru vedere incetosata este nevoia de a purta ochelari.

Vederea incetosata sau neclara reprezinta pierderea vederii clare. Poate aparea brusc sau treptat si poate afecta unul sau ambii ochi.

Nu multi oameni stiu ca o vedere buna ne poate ajuta inclusiv sa ne mentinem echilibrul. Mersul pe scari fara sa sarim treptele, verificarea mesajelor pe smartphone sau condusul la locul de munca sunt cateva dintre lucrurile care se realizeaza cu o vedere buna. Abia dupa ce apar anumite tulburari de vedere, realizam cat de importanta este vederea in viata noastra de zi cu zi.

Vederea neclara este un semn normal al imbatranirii, insa aceasta poate fi si urmarea unei infectii sau inflamatii, vreunui traumatism, cancerului sau altor procese anormale. Frecventa cu care apare vederea incetosata trebuie sa fie monitorizata, pentru ca poate determina diferite boli. De aceea, este foarte important consultul medicului specialist.

Medicii oftalmologi sunt de parere ca zeaxantina si luteina sunt benefice pentru o vedere sanatoasa timp indelungat. Iata de ce!

Ce este luteina

Luteina este o vitamina carotenoida benefica pentru ochi, fiind folosita adesea pentru prevenirea afectiunilor oculare, precum degenerescenta maculara sau cataracta. De asemenea, rolul ei este de a pigmenta retina.

Este o xantofila si una dintre cele 600 de carotenoide cunoscute in mediul natural. Aceasta este sintetizata numai de plante si se gaseste in cantitati mari in legumele cu frunze verzi, cum ar fi morcovul, spanacul, varza kale, fructele de mango, porumbul, rosiile, dovleacul.

Luteina functioneaza ca un filtru de lumina UV, care protejeaza tesuturile oculare impotriva daunelor produse de expunerea indelungata la radiatiile solare.

Cercetatorii de la Harvard au demonstrat ca administrarea zilnica de suplimente cu 6 mg de luteina poate reduce riscul de degenerescenta maculara cu pana la 43%.

Ce este zeaxantina

Zeaxantina este unul dintre cei mai comuni alcooli carotenoizi care se regasesc in natura si este importanta in ciclul xantofilei. Sintetizata de plante si de unele micro-organisme, acesta ofera pigmentul din culoarea porumbului, sofranului, fructelor goji si multor altor plante. La fel ca luteina, si zeaxantina are mai multe functii in organism, dar mai ales la nivel ocular.

Fiind adesea regasita impreuna cu luteina in alimente, dar si pentru ca zeaxantina are o serie de efecte benefice pentru organism, cele doua sunt confundate frecvent. De asemenea, un aport sanatos de zeaxantina poate preveni afectiuni oculare precum degenerescenta maculara.

    Vedere incetosata – care sunt cele mai frecvente cauze?

    Cele mai cunoscute cauze ale vederii incetosate sunt:

    • abraziunile corneei;

    • cataracta;

    • opacifirea corneei (cicatrizarea);

    • retinita;

    • degenerescenta maculara legata de varsta;

    • migrenele sau durerile de cap;

    • nevrita optica;

    • retinopatia pigmentara;

    • retinopatia diabetica;

    • atacul vascular cerebral;

    • ranirea ochilor;

    • oscilatiile glicemiei.

    Totusi, cel mai frecvent motiv pentru care ni se incetoseaza vederea este „lumina albastra”. Aceasta face parte din spectrul vizibil al culorilor, fiind prezenta in lumina soarelui, dar si in lumina artificiala, mai ales in cea emanata de becurile de tip LED si de ecranele dispozitivelor digitale.

    Statul mult in fata calculatorului, folosirea telefonului si urmaritul serialelor timp indelungat favorizeaza incetosarea vederii, deorece clipitul se rareste, iar globul ocular nu se mai lubrifiaza indeajuns. Ochiul uman nu este capabil sa se protejeze de aceasta lumina, care penetreaza corneea si ajunge direct la retina.

    Luteina se regaseste la nivelul maculei oculare de la nastere, in cantitati reduse, iar zeaxantina nu. Pe masura ce consumam mai multa zeaxantina, creste si cantitatea de luteina de la nivel ocular. Astfel, aceste doua vitamine protejeaza impreuna ochii de efectul radicalilor liberi, de lumina albastra emanata de ecranele digitale, precum si de poluarea din aer. 

    Supliment pe baza de luteina si zeaxantina pentru vedere incetosata

    Pentru a sustine sanatatea ochilor, Naturalis a creat VizualMax, un supliment alimentar special. Acesta are la baza o formula avansata, formata din 10 substante active cu actiune benefica dovedita asupra sistemului vizual: vitaminele A, B2, C si E, zinc, seleniu, cupru, luteina si zeaxantina din surse naturale, dar si acizi grasi esentiali omega-3.

    Luteina si zeaxantina, cele doua substante carotenoide recunoscute pentru efectele lor benefice in ceea ce priveste imbunatatirea vederii, sunt obtinute din extractul de flori de craite (Tagetes erecta).

    In organismul uman, luteina si zeaxantina se acumuleaza in cantitati mari in retina si in macula. Vorbim de o zona foarte mica, aflata in centrul retinei, componenta ochiului responsabila de perceperea imaginilor. Pe masura ce inaintam in varsta, riscul de deteriorare a maculei creste, motiv pentru care un aport optim de luteina si zeaxantina este esential.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: