Tusea la copii, dar si la adulti reprezinta actul reflex (involuntar), uneori si voluntar, declansat de o iritatie a cailor respiratorii. Fiind o reactie de aparare a organismului, prin care se indeparteaza secretiile patologice si produsele straine din caile respiratorii, tusea este caracterizata printr-un expir fortat, care ar avea o viteza de aproximativ 50 m/s, ca urmare a unui inspir adanc.
Spasmodica la intinderea in pat, de exemplu, sau foarte galagioasa, dupa statul in frig, iarna, tusea poate avea ca punct de plecare si extrarespirator (extrapulmonar) si poate fi iritativa si chinuitoare, indiferent de originea sa. Ca tipuri de tuse, aceasta poate fi tuse seaca sau tuse productiva.
Uneori iritanta, alteori „productiva”, tusea apare cu precadere in spatii inchise, neaerisite. Cauzele aparitiei acesteia pot fi infectiile cailor respiratorii, inhalarea unei substante iritante, sau inhalarea unui corp strain present, in caile respiratorii, dar si aerul prea rece.
Tusea este raspunsul spontan al organismului care se apara de substante iritante precum praful si fumul, dar si de virusurile sau bacteriile care blocheaza fluxul de aer normal. Inclusiv unele boli pot provoca tusea, reactiile la anumite medicamente sau situatiile foarte stresante. Cand apare, aceasta se poate prezenta cu raluri sau cu dificultati de respiratie sau furnicaturi in gat, dar si voce ragusita.
Adesea confundata ca boala, de fapt, tusea este un simptom, care se declanseaza de fiecare data cand ceva irita tractul respirator, adica: membranele mucoase ale gatului, ale traheii sau ale bronhiilor, canale care transporta aerul la plamani. Creierul transmite imediat la muschii pieptului si cei abdominali comanda de a se contracta, pentru ca organismul sa poata elibera caile respiratorii.
In cazul copiilor, tusea de lunga durata nu trebuie neglijata, pentru ca ar putea indica afectiuni grave. Acesta ar fi si motivul pentru care ea nu trebuie eliminata inainte de a fi descoperita cauza care o determina.
Tusea la copii – informatii importante
Tusea la copii, dar si la adulti poate fi frecventa si persistenta, poate fi deranjanta, dar si epuizanta. Aceasta poate provoca de la insomnie, pana la ameteli, transpiratie, dureri toracice, dureri musculo-scheletale, cefalee si incontinenta urinara, in special femeilor. Insa ce se inatmpla cu tusea la copii?
Asa cum spuneam anterior, organismul are nevoie sa tuseasca pentru a elimina secretiile, drept urmare, parintii nu ar trebui sa mai fie atat de ingrijorati din aceasta cauza. Ea este mai frecventa in randul prescolarilor si, de obicei, este de scurta durata.
Mai mult, indiferent ca este sa nu racit, un copil poate tusi cam de 10 ori pe zi, dar nu zilnic. Insa dupa o raceala usoara, copiii continua sa tuseasca inca cel putin una, trei saptamani. Daca devine persistenta, adica depaseste patru saptamani de la instalare, tusea la copii poate fi semnul unei afectiuni respiratorii provocata de virusuri sau de bacterii, situatie in care parintele trebuie sa ajunga cu cel mic la specialist, pentru ca tusea la copii trebuie monitorizata.
Tipuri de tuse la copii
Potrivit specialistilor, exista mai multe tipuri de tuse la copii. Cele enumerate in continuare au caracteristici specifice. Afla cum se pot deosebi tusea la copii!
1. Tipuri de tuse – tuse latratoare
Tusea latratoare este o tuse foarte zgomotoasa. Aceasta apare atunci cand se comprima traheea prin prezenta unor adenopatii cervicale, cancer de trahee, cancer esofagian.
Tusea la copii, cea de tip latratoare, este, de obicei, provocata de crup (laringita, traheita) – grup de afectiuni care determina obstructia inflamatorie a laringelui, a traheei sau a ambelor, principalii factori declansatori fiind virusurile, schimbarile de temperatura pe timpul noptii sau alergiile.
2. Tipuri de tuse – tuse convulsiva
Tusea convulsiva, cunoscuta si ca tuse magareasca – pertussis – determina o boala bacteriana extrem de infectioasa care afectează plamanii si caile respiratorii. Aceasta apare ca urmare a unei infectii bacteriene, care se gaseste in gura, nas si gat.
Pentru sugari, tusea convulsiva le poate ameninta viata. Acestia nu scot sunetul specific dupa episoadele prelungite de tuse, dar pot sa nu primeasa suficient oxigen sau chiar se pot opri din respirat. Aceasta apnee le afecteaza functionalitatea creierului. Ulterior, pot face stop cardio respirator, care le poate fi fatal. Simptomele apar intre 7-10 zile de la infectare.
3. Tipuri de tuse – tuse insotita de respiratie suieratoare
Cand tusea este insotita de un suierat atunci cand iese aerul din plamani, este un semn ca ceva blocheaza caile respiratorii. Acest tip de tuse este intalnit in cazurile de bronsiolita sau pneumonie, in astm sau daca un obiect intra accidental in caile aeriene si impiedica circulatia aerului prin caile respiratorii. Tusea sureiatoare apare brusc dupa ce copilul a inhalat un corp strain, deci trebuie apelat medicul.
4. Tipuri de tuse – tuse insotita de febra
Cand copilul tuseste, ii curge nasul si are febra usoara, cel mai probabil are o simpla viroza respiratorie. Dar daca apare tusea insotita de febra de peste 39°C, acest lucru poate inseamna pneumonie. Mai mult, semne precum lipsa de vlaga si respiratia accelerata sunt clar simptome de pneumonie, deci cel mic trebuie vazut de urgenta de un medic.
5. Tipuri de tuse – tuse insotita de voma
In cazul copiilor care vomita cand tusesc, nu este un semnal de alarma. Cei mici tusesc adesea foarte tare pana li se declanseaza reflexul de voma si ajung sa verse. Cand sunt raciti, in stomac ajung prea multe mucozitati (din cauza tusei productive), care provoaca senzatia de greata.
6. Tipuri de tuse – stridorul
Stridorul este reprezentat ca o tuse aspra, stridenta, latratoare, cu zgomot in piept la inspir. Acest tip de tuse se manifesta mai ales in timpul noptii, si debuteaza brusc. Stridorul este sunetul dat de trecerea aerului printr-o zona a laringelui sau traheei care este mai stramta, pentru ca acest tip de tuse este provocat de inflamarea cailor respiratorii superioare, de o infectie virala.
Majoritatea cazurilor de stridor pot fi tratate acasa, dar daca simptomele dureaza peste trei zile, trebuie sa anuntam medicul, pentru ca laringita acuta este o urgenta medicala.
Tusea la sugari
La sugari se manifesta cele mai grave forme de tuse convulsiva. Pentru cei nevaccinati sau a caror mame nu au fost vaccinate, aceasta tuse poate fi fatala. La copii, principal cauza este aparitia infectiei cu Bordettela Pertusis, iar singura metoda de imunizare este prin vaccin.
Tratament si remedii pentru tuse
Ca remedii pentru tuse, personele predispuse la alergii ar trebui sa evite pe cat posibil alergenul – polenul, praful, mucegaiurile, parul de animale etc. In cazul persoanelor fumatoare, pentru a scapa de tusea productiva de dimineata, singurul remediu este renuntarea la fumat.
Pentru persoanele care locuiesc in spatii cu aer foarte uscat, se recomanda utilizarea unui umidificator de aer in camera de dormit si un dezumidificator de aer pentru spatiile foarte umede. De asemenea, in cazul virozelor se recomanda consumul de multe lichide, preferabil la temperatura camerei, in special a ceaiurilor care sa contina miere si lamaie.
Ca tratament pentru tuse, hidratarea este esentiala si copilului, atunci cand tuseste, mai ales daca are viroza. Specialistii nu recomanda sucurile din citrice, pentru ca sunt acide si deranjeaza stomacul, dar, pentru aportul de vitamina C, acestia indruma parintii catre ceaiuri care sa contina cateva picaturi de suc de lamaie.