fbpx

Remedii din natura: menta si intrebuintarile ei

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Menta reprezinta un gen de aproximativ 25 – 30 de specii de plante aromatice, unele chiar si medicinale, din familia Lamiaceae. Acestea sunt raspandite la nivel mondial, sapte in Australia, una in America de Nord, iar celelalte specii in Europa si Asia. Exista si hibrizi ai plantei, din familia extinsa a acesteia facand parte si cimbrul, cimbrisorul, maghiranul, salvia si levantica.

Menta, numita si izma, este una dintre cele mai cunoscute si utilizate plante medicinale din lume, datorita proprietatilor sale terapeutice. Speciile din aceasta planta, care se folosesc in diferite terapii, nu cresc spontan, majoritatea speciilor salbatice neavand calitatile medicinale ale „mentei bune”, precum cea folosita in industria farmaceutica.

Exista o serie de trei specii de „menta buna”: menta de apa (Mentha aquatica), menta dulce (Mentha viridis sau Mentha spicata) si hibridul primelor doua – menta piperata (Mentha piperita), care in prezent este specia cea mai folosita in industria farmaceutica. Aceasta din urma poate substitui orice tip din aceasta, dar nu si invers.

Frunzele de menta sunt cele mai folosite parti ale plantei, pentru ca acestea contin luteolina, hesperidina, acid cloregenic, cafeic si rozmarinic, colina, beta caroten, alfa si beta tocoferol, limonen, cincol, cariofilen, aldehida acetica si alte substante benefice organismului.

Ce trebuie sa stii despre aceasta planta?

Menta este o planta perena, foarte rezistenta la factorii externi (poluare, ploaie, vant, caldura, soare), care se raspandeste repede, dar in acelasi timp este si foarte pretentioasa, mai ales cand vine vorba de buruienile care cresc in jurul ei.

Partile aeriene ale mentei, tulpina si frunzele, recoltate in apropierea perioadei de inflorire, contin aproximativ 2% ulei volatil. Principala componenta a acestui ulei de menta este mentolul (care se gaseste intr-o cantitate de pana la 70%), precum si mentona, mentofuran, alfa-pinen, felandren, limonen etc.

Frunzele din aceasta planta contin cantitati apreciabile de acizi organici, vitamina C, saruri minerale, substante antibiotice si titan. Astfel, pentru organism, menta reuseste sa fie una dintre plantele cu cele mai mari capacitati antioxidante. Planta are un gust puternic si mentolat, in special cea piperata si proaspata.

Planta se incepe a fi recoltata inca de la mijlocul lunii iunie (chiar inainte de inflorire), pana in luna august, in unele zone. Se pot rupe doar frunzele acesteia sau se taie tulpinile intregi, la aproximativ 5 cm deasupra solului. Ambele se pot usca in casa, pentru a putea fi folosite intregul an. Acestea se imprastie pe un ziar/hartie curata, intr-un singur strat, si se tin la umbra, intr-un loc aerisit.

    Ce este mentolul?

    Mentolul este obtinut din menta si este utilizat la fabricarea produselor cosmetice, inclusiv paste de dinti, ape de gura, parfumuri si creme. Poate fi gasit cu precadere in unguentele, lotiunile si pulberile utilizate in tratarea dermatitelor, ca antipruriginoase si analgezice.

    Totodata, se poate regasi si in comprimatele pentru raceala si viroze. Datorita mentolului din compozitie, Septocalmin Forte este un supliment alimentar special conceput pentru a calma gatul iritat.

    Ce beneficii are planta mentolata?

    Pe langa efectele antioxidante si antiinflamatoare, menta mai are si proprietati dezinfectante, cicatrizante si sedative. Se poate folosi in problemele digestive, ale aparatului respirator, ficatului, vezicii biliare si chiar ale circulatiei sangvine.

    Menta se poate folosi atat ca tratament pentru acnee, cat si pentru durerile de cap, crampele menstruale sau chiar in cazurile de raceala si sinuzita. Uleiul volatil de menta este adesea folosit in pasta de dinti, guma de mestecat si in produsele de infrumusetare si ingrijire (creme, unguente si sampoane).

    Menta – modalitati de consum

    Pe langa utilizarea sa medicinala, planta mentolata este folosita si in industria alimentara, ca aroma pentru mancaruri. Se foloseste drept condiment pentru sosuri sau aromatizant pentru cremele din prajituri si inghetate.

    In intreaga lume, ceaiurile de menta sunt cele mai cautate, mai ales in perioada virozelor, deoarece calmeaza gatul si desfunda nasul, iar unguentele cu menta sunt alegerea cea mai indicata in cazul eczemelor si mancarimilor.

    De asemenea, mamicile folosesc pentru nou-nascuti pudre de talc, ce contin si mentol, pentru a calma iritatiile celor mici, provocate de scutec.

      Ceai de menta – intrebuintari si beneficii

      Ceaiul de menta uscata are efect calmant si stimulează digestia, iar daca este infuzat bine, reduce aportul de sodiu din organism.

      Asa cum spuneam anterior, acest ceai de menta a devenit din ce in ce mai popular, datorita numeroaselor proprietati benefice din continutul sau – vitaminele A si C, fier, potasiu, magneziu, calciu si fosfor. Cantitatea importanta de antioxidanti din menta contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. Principiile active enumerate se pot transfera in acest ceai de menta, atunci cand planta este infuzata, insa doar in cantitati infime.

      Sirop de menta – beneficii

      Siropul de menta se obtine prin strecurarea ceaiului concentrat, folosind un tifon dublu, si lasand apoi lichidul la racit, timp de 24 de ore. Lichidul obtinut se pune la fiert cu zahar si se amesteca pana la omogenizare. Se poate adauga si niste zeama de lamaie. Produsul rezultat se toarna in sticle, inca de cand este fierbinte, si se lasa intr-un loc racoros.

      Acest sirop de menta ajuta digestia, amelioreaza aciditatea gastrica si are efect analgezic. El nu trebuie folosit zilnic, pentru ca da dependenta, insa se poate pastra timp indelungat, in locuri racoroase si intunecate.

      Ulei de menta – intrebuintari si beneficii

      Ca uz extern, acest ulei de menta este indicat in cazurile de astenie, dureri reumatice, raceli si migrene. Acesta poate fi folosit sub forma de frectii si pentru masaj, folosit simplu, sau 10 picaturi de ulei de menta dizolvate in 100 ml alcool sau alta baza, in cazul frectiilor, iar pentru bai racoritoare si relaxante, se pot turna 10 – 15 picaturi la o cada cu apa.

      Uleiul de menta masat pe frunte si in jurul tamplelor, si uneori la ceafa, calmeaza durerile de cap si migrenele. Acesta are si un puternic efect antibacterian, atunci cand este aplicat pe piele intr-o forma diluata (pentru a nu produce iritare), fiind util si in caz de pete, puncte negre, muscaturi/intepaturi ale insectelor si acnee.

      Cateva picaturi de ulei de menta pot fi benefice in cazul virozelor, daca se fac inhalatii cu apa fierbinte, dar si daca se face gargara cu acestea.

      Asa cum spuneam anterior, menta, indiferent daca este folosita ca ulei de menta, in stare proaspata, uscata sau in ceai de menta, ofera doar efecte benefice organismului. De exemplu, CarcelRelax contine mentol, care contribuie la functionarea normala a sistemului muscular, fiind o alternativa topica la baile cu sare Epsom, un compus mineral, natural, pur, de magneziu si sulfat.

      Pe de alta parte, Diolex Gel de la Naturalis amelioreaza disconfortul cauzat de circulatia venoasa deficitara, fiind de mare ajutor persoanelor care sufera de sindromul picioarelor grele. Datorita mentolului din compozitie, contribuie la imbunatatirea tonicitatii vasculare, corecteaza roseata locala, revigoreaza picioarele obosite, oferind o senzatie placuta de racorire, hidrateaza si calmeaza pielea.

      Autor: Bettina Cristea

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: