Cum sa ii cresc imunitatea copilului este una dintre intrebarile pe care si-o pune orice parinte, mai ales atunci cand cel mic ajunge in colectivitate. Scoala sau gradinita reprezinta medii propice de expunere la virusuri si bacterii, afectiuni infectioase, in general. Drept urmare, oricare mama isi doreste sa-si vada pruncul sanatos si incearca sa gaseasca tot felul de solutii pentru a combate aparitia racelii si gripei.
Adeseori, mamele apeleaza la produse pentru cresterea imunitatii copilului, dar oare aleg intotdeauna cele mai bune optiuni? In acest articol, vom mentiona cele mai bune remedii pentru cresterea imunitatii celor mici, pe care ar trebui sa le cunoasca orice mamica.
Imunitatea reprezinta principalul mecanism de aparare al organismului. Aceasta ne apara impotriva agentilor patogeni precum: virusuri, bacterii, paraziti si toxine. Sistemul imunitar este foarte complex, fiind alcatuit din celule si molecule, denumite anticorpi, care protejeaza organismul. Imunitatea deosebeste celulele proprii de cele care sunt straine in corp si pe care le neutralizeaza.
Aceasta poate fi innascuta, adica se transmite genetic prin placenta, de la mama la fat, sau dobandita (adaptata), care se formeaza de-a lungul timpului, prin informatiile si experientele asimilate. Insa, pentru ca o imunitate sa fie sanatoasa, primii ani de viata ai copilului sunt foarte importanti. Alaptatul la sanul mamei ajuta foarte mult in acest sens, pentru ca intareste sistemul imunitar al copiilor.
De-a lungul anilor, s-a demonstrat succesul pe care il are vaccinarea in prevenirea sau eradicarea bolilor infectioase. Vaccinurile sunt cele mai eficiente metode de preventie a infectiilor virale si bacteriene, iar acest lucru este recunoscut atat de catre autoritatile de sanatate publica, cat si de catre publicul larg. De aceea, este necesar ca parintele sa-si vaccineze copilul ori de cate ori este indicat de autoritati.
Sistemul imunitar – ce este si cum functioneaza?
Asa cum spuneam anterior, sistemul imunitar reprezinta complexul de anticorpi care ne apara organismul de agentii patogeni. Practic, anticorpii lupta impotriva virusurilor, bacteriilor, parazitilor sau fungilor si ii neutralizeaza. Cu timpul, trebuie sa invatam sa ne protejam imunitatea. Pe parcursul articolului, vom afla cum putem face asta.
Cunoscuta expresie „cresterea imunitatii” este tot mai des intalnita in perioadele dinaintea inceperii sezonului rece. Cu totii cautam solutii care sa ofere rezultate rapide intr-un timp cat mai scurt, precum administrarea de vitamina C sau consumul mai multor citrice, insa, din pacate, nu multa lume stie ca aceasta trebuie mentinuta constant la un nivel crescut. Cresterea imunitatii reprezinta, de fapt, totalitatea solutiilor folosite din copilarie pana la o varsta inaintata, pentru a avea o imunitate sanatoasa. Acest lucru se poate intampla doar daca mentinem un stil de viata echilibrat: consumam constant alimente sanatoase, ne odihnim indeajuns si facem zilnic miscare.
Imunitate scazuta?
Exista cazuri in care apare „imunitatea scazuta”. Practic, cand sistemul imunitar nu functioneaza corect, apare imunodeficienta. Acest lucru se poate intampla in cazul unor afectiuni precum SIDA, cancer si diabet zaharat, daca trecem printr-o splenectomie (interventie chirurgicala de indepartare a splinei) sau administrarea unor tratamente pe baza de citostatice ori cortizon. De asemenea, exista cazuri de copii care inca de la nastere prezinta imunodeficiente, care pot duce ulterior la boli autoimune.
Nou-nascutii sunt protejati de anticorpii transmisi de la mama, adica au o imunitate innascuta. Acesti anticorpi le ofera o imunitate pasiva, temporara, in primele luni de viata, dar ulterior, sistemul imunitar trebuie sa se adapteze prin prisma experientelor si interactiunilor organismului cu diversi agenti patogeni, si sa dezvolte acea imunitate dobandita sau adaptiva, pe care am mentionat-o anterior.
La copii, sistemul imunitar este imatur, insa continua sa se dezvolte pana la aproximativ 11-12 ani. Drept urmare, asimilarea a cat mai multe informatii/experiente cu diferiti agenti patogeni, aparuti din cauza infectiilor (precum bolile copilariei), este benefica in cazul dobandirii anumitor anticorpi.
Cresterea imunitatii la copii – sfaturi de ajutor
Cresterea imunitatii la copii este esentiala in primii ani de viata. Dupa varsta de 6 luni, cantitatea de anticorpi maternali de tip Ig G incepe sa scada, pana la 8 luni acestia disparand complet. Productia proprie de Ig G incepe sa apara dupa varsta de 4 luni, insa va atinge valorile maxime abia la varsta de 8 ani.
Imediat dupa nastere, nou-nascutii mai sintetizeaza si anticorpi de tip Ig M, care ajung la niveluri maxime pe la varsta de 5 ani, iar cei de tip Ig A se dezvolta mai lent, valorile unui adult fiind atinse abia in jurul adolescentei.
Astfel, construirea si cresterea imunitatii la copii se face prin expunerea la infectiile comune si prin vaccinare. Dupa varsta de 6 luni, incep sa apara primele raceli, acestea fiind destul de frecvente, numarul lor incepand sa se reduca odata cu intrarea in adolescenta.
Instalarea racelilor in organism si apoi eliminarea lor ajuta la intarirea imunitatii copilului. De aceea, este important ca bolile copilariei sa fie facute in copilarie, pentru ca un sistem imunitar slabit, la varsta adulta, prezinta o sensibilitate mai mare in fata infectiilor.
Persoanele cu o imunitatea slabita pot prezenta urmatoarele simptome:
- stare de apatie;
- oboseala nejustificata;
- reactii alergice manifestate prin stranut, congestii nazale si lacrimare;
- diaree cronica;
- infectii repetate: urinare, candida, afectiuni ORL, herpes si raceala;
- vindecare lenta a ranilor;
- boli autoimune;
- boli ale inimii, plamanilor, sistemului nervos sau digestive;
- incetinirea cresterii in cazul copiilor;
- un risc mai mare de cancer;
- deces pe fondul unei infectii grave.
Cresterea imunitatii la copii cu ajutorul alimentatiei
Dupa nastere, nou-nascutul trebuie alaptat cu laptele matern. Acesta ajuta la cresterea imunitatii si la dezvoltarea anticorpilor copilului. Odata cu trecerea timpului, copilul trebuie sa inceapa sa consume constant proteine de origine animala, fructe, in special citrice, dar si legume cat mai diversificate.
Cresterea imunitatii la copii cu ajutorul suplimentelor alimentare
Asadar, imunitatea copilului trebuie sustinuta inca din primii ani de viata. Drept urmare, jeleurile delicioase, cu gust de portocala, create de Naturalis, Imunovit, sunt benefice pentru cresterea imunitatii celui mic. Suplimentul alimentar are un continut echilibrat de vitamina C si zinc, care ajuta la buna functionare a sistemului imunitar.
De asemenea, pentru perioadele in care apar virozele, toamna si primavara, specialistii recomanda Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere. Siropul are rol antitusiv, care sustine buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator, datorita extractelor din cele 7 plante pe care le contine: muguri de pin, scai-vanat, frunze de patlagina, flori de tei, flori de soc, fructe de macese si cimbrisor.
Igiena corecta pentru cresterea imunitatii
Inca de mic, copilul trebuie sa invete sa foloseasca singur sapunul, precum si periuta si pasta de dinti. Pentru a se mentine sanatos, cel mic ar trebuie sa invete sa se spele pe maini ori de cate ori intra in casa de la joaca sau merge la toaleta. Pentru o imunitate sanatoasa, fiecare spalare pe maini cu sapun ar trebui sa dureze cel putin 20 de secunde.
Multe virusuri se transmit prin intermediul mainilor murdare, cand cel mic duce mana la nas si la gura. Uneori, acestea se pot transmite cu usurinta prin aer, cand copilul se joaca cu alti copii, care sunt raciti.
Programul de odihna si somn, esential in cresterea imunitatii la copii
De asemenea, cresterea imunitatii se datoreaza si respectarii orelor de somn. Programul de odihna al unui copil ar trebui sa fie zilnic respectat, constand in doua ore de somn la pranz si cel putin sapte ore de somn pe noapte (seara, sa nu adoarma dupa ora 22:00).
Astfel, prin grija si cresterea imunitatii, consumand alimente bogate in vitamine, proteine si minerale, prin miscare zilnica si odihna, copilul va fi sanatos si se va dezvolta armonios.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: