fbpx

Vitamine si minerale necesare organismului: lista completa + surse naturale

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Organismul are nevoie de un aport zilnic de vitamine si minerale pentru a se mentine sanatos. Cea mai importanta sursa pentru sustinerea imunitatii sunt, de asemenea, vitaminele si mineralele. De aceea, in perioada aceasta a anului este imperioasa sustinerea sistemului imunitar.

De ce este importanta sustinerea imunitatii? Asa cum stim, imunitatea este starea de echilibru a organismelor multicelulare, care lupta cu agentii patogeni, pentru a apara organsimul. Practic, acestea raspund imediat, intr-un mod adecvat, in cazul aparitiei vreunei infectii sau boli. Totodata, sistemul imunitar, presupune si toleranta crescuta astfel incat sa se evite reactiile alergice sau afectiunile autoimune. 

Si acum, revenind la intrebarea noastra, sistemul imunitar indeplineste trei functii necesare pentru starea noastra de bine. Avand grija de acestea tot timpul, avem grija de noi. Cele trei functii ale sistmului complex de aparare a organismului sunt: 

  1. Neutralizarea agentilor patogeni (bacteriilor, virusurilor, parazitilor si fungilor) care patrund in organism si indepartarea acestora. 
  2. Identificarea si neutralizarea substantelor toxice din mediul inconjurator. 
  3. Lupta impotriva propriilor celule “rele” ale organismului, care si-au schimbat structura din cauza unei afectiuni precum cancerul. 

Asadar, pentru a ajuta la sustinerea imunitatii timp indelungat, este necesar sa nu amanam admnistrarea necesarului de vitamine si minerale pentru organismul nostru. In continuare am realizat o lista cu cele mai importante vitamine si minerale, care ar trebui admnistrate, fara retinere, in fiecare zi.

Vitamine si minerale, de la A la Z

Exista 13 vitamine esentiale pentru ca organismul nostru sa functioneze corect. Acestea sunt clasificate functie de solubilitatea lor:

  • liposolubile – vitaminele A, D, E, K. Acestea au nevoie de grasimi pentru a putea fi absorbite
  • hidrosolubile – grupul de vitamine B (tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic, biotina, vitamina B6, vitamina B12 si acidul folic), dar si vitamina C, dizolvabila in apa.
Cele 13 vitamine recunoscute ca fiind benefice si absolut necesare organismului uman sunt:
  • Vitamina A – cunoscuta si ca retinol, retinal, acid retinoic, retinoizi si carotenoizi;
  • Vitamina B (B1) – cunoscuta si sub denumirea de tiamina;
  • Vitamina B2 – cunoscuta si sub denumirea de riboflavina;
  • Vitamina B3 – poarta si denumirile de niacina, niacinamida;
  • Vitamina B5 – are denumirea de acid pantotenic;
  • Vitamina B6 – cunoscuta sub numele de piridoxina;
  • Vitamina B7 – se mai cheama si biotina;
  • Vitamina B9 –  sau cunoscut sub denumirea de acid folic;
  • Vitamina B12 – cianocobalamina, hidroxocobalamina sau metilcobalamina;
  • Vitamina C – acid ascorbic;
  • Vitamina D – se regaseste sub doua forme: ergocalciferol si colecalciferol;
  • Vitamina E – este cunoscuta si sub denumirea de tocoferol;
  • Vitamina K –  se regaseste sub trei forme: vitamina K1 (filochinona), vitamina K2 (menachinona) si vitamina K3 (menadiona).

    Cat despre mineralele de care are nevoie organismul nostru, acestea sunt divizate in doua mari categorii macroelemente si oligoelemente. Mineralele macroelemente sunt esentiale si se pot administra din alimentatia zilnica, aportul fiind de 100mg/zi. Acestea sunt: calciul, magneziul, sodiul, potasiul, fosforul si clorul.

    Micromineralele sau oligoelementele sunt micronutrienti de care corpul are nevoie in cantitati mai mici de 100 mg/zi. Acestea sunt: fierul, cobaltul, cuprul, iodul, manganul, seleniul, zincul si molibdenul.

    Toate acestea ajuta la construirea tesuturilor, pentru reactiile nervoase, la declansarea contractiilor musculare, pentru coagularea sangelui si la mentinerea echilibrului acido-bazic, care pastreaza pH-ul neutru al organismului.

    Asadar, toate aceste vitamine si minerale se pot administra pe cale orala din diferite alimente, daca acestea sunt proaspete. Totusi, din pacate, aceste vitamine si minerale riscam sa le pierdem foarte usor in timpul prepararii alimentelor. Cu cat alimentele sunt mai procesate, cu atat mai mult le scade valoare nutritionala.

    Lista cu vitamine de care corpul nostru are nevoie

    Vitamina A

    Vitamina A (retinolul) are un efect antioxidant asupra organismului si poate mentine nivelul colesterolului sub control. Aceasta contribuie la dezvoltarea oaselor, protejeaza mucoasa bucala si digestiva, are grija si de sistemul respirator, sprijina sistemul imunitar si ajuta la vindecarea mai rapida a infectiilor si inflamatiilor. Vitamina A se gaseste in ficat, rinichi, oua sau lactate, dar si in fructe si legume, precum: morcovi, fructe de catina sau macese.

    Complexul de vitamine B

    Cunoscutul complex de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12) aduce o multitudine de beneficii pentru organism. Vitaminele sunt recomandate pentru ca au o importanta majora in functionarea corespunzatoare a creierului, acestea fiind implicate in procese de producere a energiei, dar si in sinteza si reconstructia ADN-ului. Acestea se gasesc cu precadere in plante, insa fiind solubile in apa, acestea nu pot fi depozitate de organism, excesul fiind rapid eliminat prin urina. De aceea este necesar sa ne luam aportul zilnic de B-uri din legume, fructe si suplimenti.

    Vitamina C

    Nu este un secret pentru nimeni faptul ca vitamina C are un puternic efect antioxidant asupra organismului si ca sustine imunitatea. Vitamina hidrosolubila poate fi administrata in cazurile in care apar simptome de raceala, febra, dar si in cazuri in care apar arsuri, diaree, hipertiroidie, deficit de fier sau proteine.

    Vitamina C are un rol important si in sintetizarea neurohormonilor precum adrenalina, noradrenalina si dopamina si stimuleaza glanda hipofiza. Aceasta este folosita adesea si in industria de dermato-cosmetice, pentru ca mentine sanatate pielii sensibile si predispuse la acnee. Vitamina C se gaseste cu precadere in citrice, dar si in majoritatea legumelor si fructelor verzi si rosii.

      Vitamina D

      Vitamina D3 este singura din complexul de vitamine D, care este necesara pentru organism. Aceasta vitamina este produsa in cea mai mare parte de epiderma, ca raspuns la expunerea pielii la lumina soarelui, dar ea poate fi absorbita si din alimentele pe care le consumam. Vitamina D este importanta pentru sanatatea inimii, a oaselor si dintilor, dar si a pielii. Ea se poate admnistra din produsele de origine animala, din ou, lapte, peste si carne rosie, in special din ficat.

      Vitamina E

      Datorita actiunii sale antioxidante, vitamina E stabilizeaza membranele celulare, influentand permeabilitatea si flexibilitatea peretelui celular. Aceasta mai ajuta la reducerea daunelor provocate de radicalii liberi si la incetinirea procesului de imbatranire celulara.

      De asemenea, este importanta pentru buna fuctionare a sistemului cardiovascular si scade riscurile pentru aparitia aterosclerozei coronariane si a trombozei. Aceasta vitamina se gaseste in oleaginoase, in cereale, dar si in spanac, ardei sau broccoli.

      Vitamina K

      Vitamina K1 (filochinona), indispensabila organismului, este forma naturala a complexului de vitamine K. Aceasta se regaseste cu precadere in legumele verzi, in ceaiul verde, dar si in diferite ulriuri precum cele de: soia, de samanta de bumbac, de canola si de masline. Principalele sale benficii sunt: mentine sanatatea oaselor si a dintilor, imbunatateste functiile cognitive si sanatatea inimii.

      Lista cu minerale de care organismul uman are nevoie pentru a functiona corect

      Calciu

      Cel mai cunoscut rol al calciului, unul dintre minerale, este de a ajuta ca oasele si dintii sa ramana puternici, dar acesta mai poate mentine si o comunicare sanatoasa intre creier si alte parti ale corpului, contribuind atat la contractia musculara, dar si la o buna functionare cardiovasculara. Acesta se gaseste cu precadere in produsele lactate, in broccoli, spanac, smochine, dar si in produsele oleaginoase.

        Magneziu

        Magneziul este un mineral esential pentru sanatatea inimii. Totodata, ca si alte minerale, este benefic si pentru sanatatea sistemului osos, nervos si muscular. Acesta se poate administra din: spanac, broccoli, ciuperci si paine, dar si din produsele din faina de grau integral. Cartofii, orezul si pieptul de pui, carnea de vita, somonul sau halibutul, ovazul si soia, precum si fasolea boabe sau fasolea verde reprezinta surse bogate de Mg. Acest mineral se mai gaseste si in: stafide, mere, banana, avocado kiwi, ananas, ciocolata neagra, cacao sau sfecla rosie.

        Sodiu

        Sodiul este element determinant pentru: functia neuromusculara, echilibrul acido-bazic, reactiile chimice celulare si pentru transportul membranar. Principala sursa de sodiu este sarea, fapt pentru care acest mineral se poate procura din alimentele conservate: branzeturi, carne, carnati si oua. Sarea este sursa principala pentru doua minerale importante din organism, sodiul si clorul.

        Potasiu

        Potasiul este o substanta minerala care se regaseste in interiorul celulelor, fiind direct responsabil pentru reglarea continutului de apa si participa activ atat la activitatea musculaturii, cat si la reglarea tensiunii arteriale. Alimentele cu un continut ridicat de potasiu sunt: spanacul, cartofii, ghimbirul, patrunjelul, varza de Bruxelles, prunele, rosiile, stafidele, bananele, fasolea, ciupercile, semintele de floarea-soarelui, lactatele, carnea proaspata si pestele.

        Fosfor

        Fosforul este unul dintre acele minerale esentiale organismului. Acesta se gaseste in fiecare celula a corpului uman, avand o functie majora in crearea ADN-ului si ARN-ului. Fosforul mentine oasele si dintii la un nivel sanatos. De asemenea, este un element important pentru ritmul cardiac, dar si pentru transformarea caloriilor si oxigenului in energie. Acesta ajuta contractia musculara si transmite semnale nervoase. Mineralul se gaseste in carnea de porc si de pasare, peste, lapte si alte produse lactate, oua, in cartofi, fructe uscate, usturoi si bauturi carbogazoase.

        Clor

        Clorul sintetizeaza acidul clorhidric din stomac, aflandu-se in stransa legatura cu alte doua minerale indispensabile, sodiul si potasiul. Clorul are actiune depurativa asupra ficatului, contribuie la formarea oaselor, a dintilor si a tendoanelor, dar ajuta si la slabit, pentru ca reduce nivelul glicemiei si al colesterolului din organism. La fel ca sodiul, si clorul se poate procura in totalitate din sare, din alimentele gatite, procesate, dar si din peste.

          Recomandarile Naturalis pentru necesarul zilnic de vitamine si minerale

          Desi specialistii recomanda sa administratam aportul zilnic de vitamine si minerale din alimente, sunt zile in care acest lucru nu este posibil. Drept urmare, atunci cand nu se poate acoperi necesarul de vitamine sau de minerale este indicata admnistrarea de suplimente alimentare.

          Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D  reuneste principalele elemente in sprijinul sanatatii oaselor si dintilor, pielii si parului, precum si in functionarea optima a sistemelor imunitar si nervos. Calciul este foarteimportant pentru sanatatea oaselor si a dintilor. 

          Suplimentul alimentar Vitamina C 1000 plus Zinc ajuta la mentinerea functionarii corespunzatoare a sistemului nervos si imunitar. Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc favorizeaza reducerea oboselii si a extenuarii, precum si ameliorarea starii psihice. 

          Prin continutul optim de magneziu si vitamina B6, suplimentul alimentar Naturalis Magneziu plus Vitamina B6 contribuie la mentinerea sanatatii psihice, functionarea normala a sistemului nervos, reducerea oboselii si a extenuarii. Produsul ajuta la functionarea sistemului imunitar, reglarea activitatii hormonale si la metabolismul energetic normal.

          Naturalis Multivitamine si minerale contine 17 vitamine si minerale necesare functionarii noemale a organismului. Suplimentul ajuta la: reducerea oboselii si a extenuarii, functionarea normala a sistemelor nervos, imunitar si muscular, protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, metabolismul energetic normal, mentinerea sanatatii dintilor, parului, unghiilor, pielii si a vederii normale, reglarea activitatii hormonale, functionarea normala a glandei tiroide si a inimii, procesul de diviziune celulara, functionarea normala a globulelor rosii si productia de colagen.

          Autor: Bettina Cristea

          Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: