fbpx

Ghid informativ pentru persoanele cu glicemie mica

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Despre glicemie mare (glicemie crescuta) sau hiperglicemie si despre efectele acesteia ai mai auzit. Aceasta reprezinta un nivel crescut de zahar in sange, care poate provoca diabet. Insa in acest articol vom povesti despre ce inseamna o glicemie mica (glicemie scazuta) sau hipoglicemie, dar si despre efectele acesteia in organism. Glucoza reprezinta principala sursa de energie pentru organism. Aceasta nu poate patrunde in celulele tesuturilor fara insulina, hormonul care este secretat de pancreas. 

Asadar, hipoglicemia reprezinta o cantitate redusa de zahar din sange. Mai exact, atunci cand concentratia de glucoza (zahar) din sange scade sub o valoare de 70 mg/dl. Insa, acest lucru nu este neaparat benefic pentru organism, ba chiar poate fi destul de periculos. Valorile normale ale glicemiei sunt intre 70-120 mg la 100 ml sau intre 70-120 mg/dl. Acestea pot varia in functie de metoda de laborator utilizata pentru masurarea glucozei din sange.

Hipoglicemie (glicemie mica) – informatii generale

In momentul in care pancreasul nu produce suficienta insulina si nivelul zaharului din sange (glicemie scazuta) nu mai este reglat prin mecanismele hormonale apar dezechilibre. In general, o glicemie mica reprezinta un efect secundar al tratamentului pentru diabet. Acest lucru se intampla din cauza medicatiei admnistrate de persoanele care fac insulina.

Hipoglicemia poate fi reactiva, adica apare la cateva ore dupa masa, sau non-reactiva, adica este foarte probabil ca aceasta sa fie provocata de o afectiune precum:

  • hepatita sau afectiunile renale
  • bolile endocrinologice
  • tumori care provoaca o productie excesiva de insulina

    Glicemie mica – factori de risc si cauze

    Asa cum spuneam, o glicemie mica poate sa apara din mai multe motive, inclusiv ca efect secundar al tratamentului prescris pentru diabet, precum glucagonul. Persoanele care nu sufera de diabet, dar au alte boli, precum cele renale, endocrine si tumori, se pot confrunta cu episoade de glicemie scazuta.

    De asemenea, potrivit cercetatorilor, o forma rara si severa de glicemie mica ar putea fi si de natura genetica.  O mutatie in gena AKT2 joaca un rol critic in reglarea semnalului insulinei catre tesuturile corpului. 

    Simptomele hipoglicemiei (glicemie mica)

    Simptomele de glicemie mica pot fi usoare, mediii si variate si cuprind numeroase reactii ale organismului. Varietatea de simptome depinde de nivelul de zahar din sange. In cazul hipoglicemiei, cu cat exista o glicemie mai mica, cu atat simptomele sunt mai severe. In acest sens, simptomele de glicemie scazuta pot aparea brusc si pot fi sub forma de:

    • foame
    • batai cardiace rapide
    • oboseala inexplicabila
    • probleme de gandire sau concentrare
    • durere de cap
    • vedere incetosata
    • tremuraturi/furnicaturi ale pielii
    • stare brusca de nervozitate
    • piele palida
    • transpiratie
    • schimbari bruste de dispozitie
    • insomnii si cosmaruri
    • ameteala, pierderea cunostintei, confuzie si dezorientare
    • crize, convulsii
    • coma

    Diagnosticul de hipoglicemie (glicemie scazuta)

    Un diagnostic de glicemie scazuta poate fi determinata doar de medicul specialist. Pentru a face asta, medicul va avea nevoie de recoltarea a patru tipuri de probe. Analizele care se realizeaza pentru glicemie mica sunt:

    • glucoza plasmatica/serica determinata a jeun,
    • glucoza serica determinata la doua ore postprandial,
    • glucoza plasmatica/serica determinata dintr-o proba de sange recoltata aleatoriu,
    • glucoza plasmatica/serica determinata in cadrul testului de toleranta la glucoza – la doua ore dupa administrarea a 75g glucoza.

    Tratament pentru glicemie mica

    Pentru a putea fi tinuta sub control, o glicemie mica se poate monitoriza cu ajutorul glucometrului. Este cea mai eficienta si sigura cale pentru a preveni o  criza de hipoglicemie. Specialistii spun ca un tratament de baza pentru persoanele cu glicemie scazuta consta in consumul de produse cu zahar, indulcite, precum: sucul sau bauturile racoritoare, bomboanele sau deserturile.

    De asemenea, pentru o glicemie scazuta se recomanda administrarea de tablete cu glucoza, care si acestea se pot gasi cu usurinta la orice raion cu dulciuri din supermarketuri. Totusi, daca dupa administrarea acestora glicemia ramane la un nivel scazut, iar simptomele nu se imbunatatesc, este necesara contactarea urgenta a medicului.

    Totodata, o glicemie mica se poate readuce la un nivel normal cu ajutorul unor suplimente alimentare. In acelasi timp, acestea au rolul de a preveni scaderea sau cresterea glicemiei. GlucoSuport de la Naturalis este un astfel de supliment alimentar, care contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale.  

    Pentru persoanele cu diabet, care au probleme cu pielea, li se mai recomanda, pe langa tratamentul medicamentos si o crema emolienta pentru maini si picioare. Crema cu uree este cea mai potrivita in acest sens. Aceasta are rol keratolitic, keratoplastic si de catifelare a stratului cornos provocat de afectiune. De exemplu, Assista Crema cu uree 15% este un produs hidratant, care inmoaie pielea si-i imbunatateste aspectul. Este indicata pentru pielea uscata si crapata. 

    Asadar, pentru a ne mentine o glicemie mica, este nevoie de un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie corecta, sport, odihna si hidratare, dar si de ajutorul anumitor suplimente alimentare.

    Alimentele recomandate persoanelor cu glicemie mica

    Dupa ingerarea anumitor de alimente, corpul uman proceseaza zaharul, crescand energia, dar si nivelul de zahar din sange. Astfel, cu ajutorul alimentelor ce contin carbohidrati, fructoza si zaharuri, precum: painea, orezul, pastele, legumele, fructele, dulciurile, sucurile si produsele lactate, o glicemie mica poate sa fie data uitarii. Practic, organismul descompune carbohidratii, din alimentele mentionate anterior, in diverse molecule de zahar, inclusiv in glucoza.

    In cazurile extreme, cand se doreste o crestere rapida a nivelului de glucoza din sange, se pot consuma urmatoarele alimente:

    ● o lingurita de zahar sau miere

    ● patru patratele de glucoza

    ● o jumatate de pahar cu suc de fructe sau suc carbogazos indulcit cu zahar

    ● patru bomboane dulci, dropsuri sau jeleuri sau o acadea

    ● doua lingurite cu stafide, merisoare, fructe confiate

    ● un pahar cu lapte degresat

    Este important, totusi, sa nu exageram cu zaharul in cazul in care avem glicemie mica recurenta. Cand aceasta apare prea des, cam trei, patru episoade pe saptamana, este necesar consultul medicului. 

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: