fbpx

Sindromul de ochi uscat – ce este si care sunt factorii de risc?

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Sindromul de ochi uscat este descris, de persoanele care au frecvent aceasta problema, precum senzatia de fir de nisip in ochi. Sensibilitatea la lumina, mancarimile si senzatia de arsura, durerea excesiva si roseata sau vederea incetosata sunt simptomele intalnite la sindromul ochiului uscat.

Ce inseamna mai exact sindromul de ochi uscat? Sindromul ochiului uscat este caracterizat prin insuficienta lubrifierii ochiului. Adica, atunci cand umiditatea de pe suprafata ochiului scade, ochiul simte o iritatie. Acest lucru este cauzat de scaderea calitatii si cantitatii lacrimilor.

Sindromul de ochi uscati se mai poate descrie medical prin termenul de keratita sicca. Totodata, afectiunea cunoscuta sub numele de kerato-conjunctivita sicca sau xeroftalmie este cea care reprezinta uscaciunea oculara si cea care afecteaza corneea si conjunctiva.

In continuarea acestui articol vom afla ce reprezinta mai exact filmul lacrimal, care sunt simptomele de ochi uscati si ce factori de risc implica, dar si cum se pune un diagnostic, iar, in final, care este tratamentul pentru a scapa de acest sindrom.

Sindromul ochiului uscat – informatii generale

Asa cum spuneam, sindromul de ochi uscat apare atunci cand ochiul nu mai este indeajuns de umed. Aceasta afectiune a devenit tot mai frecventa in randul oamenilor care lucreaza la calculator si folosesc foarte mult telefonul mobil.

Sindromul de ochi uscat sau de uscaciune oculara reprezinta unul dintre motivele principale ale vizitei la medicul oftalmolog. Pentru a ne mentine ochii sanatosi si pentru a evita aparitia sindromului ochiului uscat, e important ca ochii sa fie protejati de lacrimi. Lacrima reprezinta pelicula protectoare a ochilor numita si film lacrimal.

Filmul lacrimal – ce este si ce rol are pentru sindromul de ochi uscat?

Lacrimile sunt produse de glandele lacrimale si sunt excretate pe suprafata globului ocular prin mici canale. Cum se descrie filmul lacrimal? Acesta prezinta o structura trilamelara, format din stratul lipidic (in exterior), stratul apos (in mijloc) si de stratul vascos (in interior).

Acest film lacrimal are rolul de a asigura o suprafata optica neteda si regulata, cu electroliti, metaboliti, celule epiteliale descuamate, imunoglobuline (anticorpi), lizozim, lactoferina (enzime). Acestea reprezinta prima linie de aparare antibacteriana. Alte roluri importunate ale filmului lacrimal fiind asigurarea aderentei pe suprafata ochiului, fiind in contact direct cu corneea si conjunctiva, pe care le si mentine lubrefiate.

Sindromul de ochi uscat – cauze, factori de risc

Cel mai adesea intalnite cauze ale aparitiei sindromului de ochi uscati sunt statul un timp indelungat fara sa clipim la sursele de lumina albastra (laptop, televizor, telefon) si statul in vant. Practic, ochii devin uscati pentru ca nu clipim la fel de des ca atunci cand vorbim cu cineva in conditii meteo favorabile.

Pe langa expunerea indelungata la aerul conditionat, caldura excesiva, ecranul televizorului sau calculatorului, purtarea lentilelor de contact, anumite dezechilibre hormonale, boli autoimune sau anumite tratamente medicamentoase pot reprezenta factori favorizanti pentru ochi uscati.

Acestea pot creste riscul de imbatranire prematura a vederii, prin scaderea calitatii vazului, iar netratat la timp, sindromul de ochi uscat poate duce la complicatii ce vor necesita interventie chirurgicala.

Simptome ale sindromului de ochi uscat

Cele mai intalnite simptome ale prezentei sindromului de ochi uscati sunt:

  • senzatie continua de corp strain in ochi
  • mancarime
  • vedere incetosata
  • lacrimare excesiva – din cauza unui deficit in structura filmului lacrimal
  • ochi inrositi, posibila prezenta a conjunctivitei
  • fotosensibilitate
  • durere de cap
  • leziuni ale corneei si scaderea acuitatii vizuale, disconfort fizic marcat.

Sindromul ochiului uscat – diagnostic

Medicul oftalmolog este cel care are la dispozitie aparatura necesara pentru diagnosticul acestei afectiuni. Sindromul de ochi uscat se poate diagnostica clinic prin masurarea acuitatii vizuale, TBUT – testul care masoara timpul de rupere al filmului lacrimal, coloratia cu fluoresceina FBUT a peliculei filmului lacrimal, termografia, masurarea osmolaritatii lacrimale si rata de evaporarea a lacrimilor. 

    Tratament pentru sindromul de ochi uscat

    Assista Oftapic Intensive este o solutie tampon special creata pentru sindromul de ochi uscat. Contine acid hialuronic 0,15%, Hamamelis (Hamamelis virginiana) si Ginkgo biloba (Ginkgo biloba L.). Produsul oftalmic izotonic este steril, lubrifiant, hidratant, calmant, protector, antioxidant, reconfortant, biocompatibil. De asemenea, poate fi utilizat si in cazul de ochi uscati, deshidratati, iritati si obositi, din cauza purtarii indelungate a lentilelor de contact.

    Totodata, pentru sustinerea sanatatii ochilor, Naturalis a creat VizualMax, un supliment alimentar care are la baza o formula avansata, cu 10 substante active cu actiune benefica dovedita asupra sistemului vizual: vitaminele A, B2, C, E, zinc, seleniu, cupru, luteina si zeaxantina din surse naturale, dar si acizi grasi esentiali Omega-3.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: