Sindromul de oboseala cronica sau cunoscutul SOC este adesea intalnit in zilele noastre, mai ales in randul persoanelor tinere. Denumit medical encefalomielita mialgica, oboseala cronica este o afectiune medicala complexa, ce poate dura cateva saptamani. Aceasta este caracterizata prin epuizare fizica si mentala, iar, netrata la timp, i se pot alatura si alte simptome, precum durerile de cap sau greata.
SOC poate afecta atat adultii, dar si copiii, care nu respecta un program de somn si sunt implicati in diferite activitati solicitante. Sindromul de oboseala cronica are o prevalenta crescuta in randul femeilor, in special a celor tinere. Din nefericire, sindromul de oboseala cronica poate determina complicatii care duc la:
- anxietate si izolare sociala;
- depresie;
- restrictii ale stilului de viata;
- scaderea randamentului si absenta frecventa de la locul de munca.
Ce este sindromul de oboseala cronica?
SOC sau sindromul de oboseala cronica este o epuizare resimtita in urma unei perioade solicitante si stresante, atat psihic cat si mental, dar si cu perioade in care somnul nu este odihnitor. Oboseala cronica poate aparea chiar si intr-un organism sanatos, daca acesta nu se odihneste regulat.
Din pacate, studii recente arata ca aproximativ 25% pana la 29% dintre persoanele afectate de SOC sufera de forme severe si sunt obligate sa stea la pat sau in casa, peste 50% dintre acestia sunt someri si doar 19% reusesc sa desfasoare un program de munca normal.
Cele mai intalnite simptome ale SOC (sindromului de oboseala cronica) sunt:
- tulburari de memorie (confuzie, afectarea capacitatii de concentrare);
- dureri in zona cervicala (dureri de gat, de ceafa);
- ganglioni limfatici usor mariti de volum la nivelul gatului sau axilei;
- dureri articulare fara roseata sau tumefiere locala;
- mialgii;
- cefalee (durere de cap);
- greata si stare de voma;
- sensibilitate la lumina, zgomot, mirosuri;
- aritmie cardiac;
- senzatie de gat uscat;
- probleme digestive precum sindromul de intestin iritabil;
- frisoane si transpiratie abundenta pe timpul noptii;
- senzatie nereflexa dupa somnul de noapte;
- insomnie cronica.
Oboseala cronica – cauze si factori de risc
Principalii factorii care cresc riscul de aparitie a sindromului de oboseala cronica sunt varsta, sexul si nivelul ridicat de stres. Sindromul de oboseala cronica poate aparea la orice varsta, dar afecteaza cel mai frecvent oamenii cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani.
Asa cum spuneam anterior, femeile sunt diagnosticate cu sindrom de oboseala cronica mult mai des decat barbatii, dovedindu-se ca acestea sunt si mai stresate decat sexul opus. Drept urmare, dificultatea de a gestiona stresul contribuie la dezvoltarea sindromului de oboseala cronica.
Cauzele pentru dezvoltarea sindromului de oboseala cronica pot fi diferite si ii vom enumera mai jos: efortul fizic timp indelungat
- solicitarea continua a concentrarii
- privarea de somn
- deficitul de minerale
- infectii
- istoric genetic
- sistemul imunitar deficitar, procese inflamatoare si stres
- alimentatia (dulciurile ofera energie pe timp scurt)
- anumite medicamente (antidepresivele, tratamentele oncologice, antialergicele, anticonvulsivantele, antiemeticele si antidiareicele)
Sfaturi care te ajuta sa previi sindromul de oboseala cronica
Desi somnul odihnitor, de minimum 7 ore pe noapte, este cea mai buna solutie, trebuie sa ne amintim ca acest lucru este cel mai greu de realizat de catre pacientul cu sindromul de oboseala cronica. In cazul acestuia, abandonarea imediata a proiectelor in care este implicat la seviciu si acasa nu-i ofera foarte mult prilejul de a se odihni, pentru ca este mereu stresat. Fiind intr-o continua stare de tensiune, el are dificultati in a se putea relaxa.
Drept urmare, pentru a se putea relaxa si odihni, pacientul cu oboseala cronica ar trebui sa apeleze la terapia cognitiv-comportamentala si la exercitiul fizic. Parcurgerea unui program gradat de exercitii fizice, zilnic, in care nivelul de dificultate creste progresiv ajuta in cazul tratamentului pentru oboseala cronica.
De asemenea, sedintele de terapie cu un psiholog si masajele realizate de un kinetoterapeut pot ajuta la relaxare si pot rezolva unele dintre limitarile pe care le impune sindromul de oboseala cronica. Totodata, anumite suplimente alimentare pot suplimenta nevoia de vitamine si minerale care ne ofera energie intreaga zi si un somn odihnitor intreaga noapte. Un astfel de supliment alimentar, care ajuta inclusiv in cazurile de sindrom de oboseala cronica.
Tratament pentru oboseala cronica
In perioadele stresante, precum cele in care avem de dat examene sau cand avem de dus la bun sfarsit anumite proiecte profesionale, dar si cand apare „astenia de primavara”, este foarte important sa avem grija de sistemul nostru imunitar. Sustinatorul nostru este Tonico Forte, suplimentul alimentar care ne ofera energie si ne ajuta sa ne concentram intreaga zi.
Tonico Forte aduce un aport de substante nutritive care sustin organismul in perioade de surmenaj fizic si intelectual, convalescenta, stari de slabiciune. Acest supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, contine o formula complexa, pe baza de 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12. Aminoacizii sunt compusii chimici care intra in alcatuirea proteinelor. Proteinele stau la baza structurii celulelor vii si participa la procesele metabolice esentiale din organism.
Vitamina B12 contribuie la metabolismul energetic normal, la procesul de diviziune celulara, la mentinerea sanatatii psihice, la formarea normala a globulelor rosii, la metabolismul normal al homocisteinei, la functionarea normala a sistemelor nervos si imunitar, la reducerea oboselii si extenuarii.
Benesio Tonico Forte
– sustine sistemul imunitar si contribuie la buna functionare a acestuia
– combate oboseala fizica
– intareste rezistenta organismului
– sprijina buna functionare a sistemului nervos
– combate „astenia de primavara”
– inlatura oboseala psihica
– contribuie la mentinerea masei musculare
– sprijina procesul de invatare si memorare
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: