fbpx

Acetilcisteina: utilizari in combaterea tusei si mucusului

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

despre acetilcisteina, la ce ajuta si cum se administreaza

Pentru ca tot suntem in pragul sezonului rece am decis sa vorbim in acest articol despre acetilcisteina – o substanta frecvent folosita pentru tratarea infectiilor respiratorii. Probabil ca termenul de „acetilcisteina” nu iti spune prea multe sau chiar iti era complet necunoscut pana  sa citesti randurile de mai sus insa trebuie sa stii ca aceasta este o substanta activa folosita in multe din medicamentele comune impotriva tusei si congestiei cailor respiratorii.

In cele ce urmeaza dorim sa te punem la curent cu toate informatiile esentiale despre acetilcisteina,  astfel incat sa poti intelege mai bine efectele sale si beneficiile pe care ti le poate aduce daca te vei „captusi” cu o gripa, o raceala sau alta afectiune respiratorie.

Ce este acetilcisteina?

Pe etichetele sau in prospectele medicamentelor  care contin, acetilcisteina poate fi mentionata si cu denumirea de N-acetilcisteina sau cu acronimul NAC, toti acesti termeni facand referire la aceeasi substanta farmaceutica.

Acetilcisteina nu se gaseste in mod natural in mediul inconjurator, aceasta fiind produsa in laborator printr-o procedura specifica numita acetilare. Aceasta presupune modificarea unui aminoacid natural numit cisteina disponibil in produsele de origine animala (carne, oua si lactate). Pentru a obtine acetilcisteina, acestui aminoacid i se adauga un grup acetil, dupa care substanta sintetica astfel rezultata este incorporata in diferite medicamente folosite impotriva secretiilor abundente de mucus in caile respiratorii si a tusei pe care acestea o cauzeaza.

Asadar, despre acetilcisteina putem spune ca este o substanta farmaceutica sintetica din categoria mucoliticelor, obtinuta prin acetilarea cisteinei extrase din carne, oua sau  lapte.  

Ce rol are acetilcisteina in tratamentele respiratorii?

Asa cum spuneam, acetilcisteina este o substanta activa intalnita in multe din medicamentele folosite in tratarea afectiunilor respiratorii, atat cele sezoniere cat si cele cronice. Rolul sau este acela de a elibera caile respiratorii obturate din cauza secretiilor abundente de mucus, care de altfel constituie o reactie imunitara normala a organismului  ce incearca astfel sa impiedice patrunderea agentilor patogeni mai in profunzime si agravarea infectiilor. De asemenea, acetilcisteina este folosita si impotriva, tusei care este o consecinta directa a depunerii de mucus in caile respiratorii, dupa cum vom explica putin mai tarziu.

Nu in ultimul rand, administrarea de acetilcisteina este recomandata si in cazurile de intoxicatie cu paracetamol pe fondul administrarii unei supradoze, avand un rol important in eliminarea substantelor toxice care ajung in ficat.

Acetilcisteina, eficienta in reducerea mucusului

Acetilcisteina este un mucolitic ceea, ce inseamna ca  actioneaza asupra secretiilor de mucus care se acumuleaza in caile respiratorii si cauzeaza obturarea acestora. Mecanismul este unul simplu desi se bazeaza pe o reactie chimica destul de greu de greu de inteles pentru cei care nu sunt foarte familiarizati cu aceasta stiinta. De aceea nu vom insista asupra detaliilor „tehnice”, insa trebuie sa precizam ca odata ajunsa in organism prin intermediul medicamentelor care o contin acetilcisteina intra in reactie cu secretiile vascoase de mucus acumulate in trahee si bronhii.

In urma acestei reactii se rup legaturile dintre proteinele din mucus, ceea ce duce la reducerea vascozitatii. Secretiile devin astfel apoase si se elimina cu usurinta iar in acest mod acetilcisteina contribuie la decongestionarea cailor respiratorii, implicit la ameliorare dificultatilor de respiratie si a tusei.

Acetilcisteina, utilizari in combaterea tusei

Tusea face parte din mecanismul de aparate al organismului, fiind un gest reflex care se declanseaza atunci cand caile respiratorii sunt obturate fie din cauza unui corp strain, fie a inflamatiei, iritatiei sau a depunerii de mucus.

In acest din urma caz, tusea apare pentru ca organismul incearca sa protejeze o poarta de intrare importanta si secreta o cantitate mai mare de mucus astfel incat sa impiedice patrunderea agentilor patogeni in profunzimea cailor respiratorii. Mucusul acumulat declanseaza insa reflexul de tuse prin care se in cearca eliberarea cailor respiratorii. Astfel, prin efectul pe care il are asupra secretiilor de mucus, acetilcisteina contribuie si la ameliorarea tusei.

Tipuri de tuse tratate cu acetilcisteina (tuse productiva vs. tuse seaca)

In functie de factorul determinant si de modul de manifestare, tusea poate fi productiva sau expectoranta si seaca sau uscata. In primul caz, tusea este insotita de expectorarea de mucus, ceea ce inseamna ca e cauzata de secretiile acumulate in caile respiratorii. Tusea seaca sau uscata nu este insotita de expectoratie pentru ca in cazul sau nu exista mucus care sa obtureze caile respiratorii iar reflexul este cauzat de iritarea sau inflamarea acestora.

Avand in vedere toate acestea, acetilcisteina este eficienta doar in tratarea tusei productive, dat fiind faptul ca in celalalt caz nu exista secretii de mucus asupra carora sa poata actiona.

De ajutor in reducerea congestiei si ameliorarea simptomelor

Acetilcisteina are un efect decongestionant care incepe sa se simta la scurt timp dupa administrare, cand se inregistreaza o imbunatatire a respiratiei. Pe masura ce vascozitatea mucusului se reduce acesta este eliminat mai usor chiar si prin intermediul tusei productive. Cu toate ca poate creste cantitatea expectorata prin tuse dupa administrarea de acetilcisteina, aceasta se va diminua in scurt timp iar odata cu eliminarea mucusului va disparea si tusea intrucat nu mai exista factor declansator al reflexului de aparare.

Afectiuni in care este recomandat tratamentul cu acetilcisteina

Acetilcisteina poate fi folosita deopotriva in tratamentul afectiunilor respiratorii acute si cronice  care se manifesta prin secretii de mucus abundente ce ingreuneaza respiratia si provoca tuse. Iata care sunt principalele afectiuni in care este folosit tratamentul cu aceasta substanta:

Bronsita cronica si acuta

Este o afectiune localizata la nivelul bronhiilor care se ramifica din trahee catre fiecare din cei doi plamani. In forma acuta este cauzata de o infectie virala sau de diversi factori iritanti, este de scurta durata si se manifesta prin tuse, febra,  dureri in piept, respiratie ingreunata si oboseala prelungita. Bronsita cronica se manifesta pe termen lung sau apare repetitiv la intervale scurte de timp, are simptome similare insa prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta complicatii.

BPOC

Denumirea completa a bolii este „bronhopneumopatie obstructiva cronica” fiind vorba de o afectiune incurabila manifestata prin ingustarea progresiva a bronhiilor, care nu mai revin la dimensiunile normale. Astfel apare frecvent obstructia datorata secretiilor de mucus iar tratamentul cu acetilcisteina ajuta la eliminarea acestora si usurarea respiratiei.

Sinuzita

Este o inflamatie a sinusurilor ca urmare a infundarii cu secretii mucolitice. Acestea creeaza un mediu propice dezvoltarii bacteriilor, care declanseaza infectii insotite de inflamatie la nivelul sinusurilor. In acest caz acetilcisteina contribuie la desfundarea sinusurilor, crescand eficienta tratamentului antiinfectios.

Raceala si gripa

Sunt cele mai frecvente infectii respiratorii si totodata afectiunile in care se foloseste cel mai adesea tratamentul cu acetilcisteina. E vorba de infectii virale la nivelul cailor respiratorii superioare, care se trateaza simptomatic. Daca printre simptome se numara tusea productiva sau congestia cailor respiratorii, administrarea de acetilcisteina se poate dovedi benefica.

Efecte secundare si precautii

Pacientii cu astm si alte afectiuni respiratorii cronice trebuie sa-si administreze medicamente cu acetilcisteina doar la recomandarea medicului, sau sa ceara sfatul acestuia inainte de a recurge la un astfel de tratament. Acetilcisteina nu se administreaza niciodata impreuna cu alte mucolitice sau antitusive pentru ca in astfel de conditii exista riscul unei acumulari excesive de secretii apoase in caile respiratorii, care pot duce chiar la asfixie. De asemenea, acetilcisteina nu se administreaza in paralel cu tetraciclina sau eritromicina intrucat poate diminua efectul acestor antibiotice.

In cazul femeilor insarcinate  nu exista indicii ca aceasta substanta ar putea fi periculoasa, dar nici dovezi clare ca administrarea ar fi total lipsita de riscuri. Prin urmare se recomanda evitarea automedicatiei si consultarea medicului in privinta tratamentului cel mai potrivit.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: