Succesul de la serviciu depinde foarte mult de cat stres ai acumulat in ultima perioada. Astfel, cu cat reusim sa tinem nivelul de stres sub control, cu atat crestem productivitatea la locul de munca. Somnul odihnitor, printre altele, poate fi de un real ajutor pentru a scadea nivelul de stres.
Dar ce reprezinta mai exact stresul? Despre stres se stie ca reprezinta reactia organismului, resimtita ca o senzatie de presiune, atunci cand apar situatii care par a fi amenintatoare, inclusiv atunci cand suntem coplesiti de activitatile zilnice, de acasa sau de la serviciu, sau de o situatie anume.
Relatia dintre stres si sanatate este bine documentata de ani de zile, in literatura de specialitate, astfel cercetatorii descoperind o multitudine de efecte adverse ale stresului asupra sanatatii fizice si mentale. In acest articol vom descoperi care sunt afectiunile pe care stresul le poate provoca.
Stresul si impactul lui asupra sanatatii
Asa cum mentionam anterior, orice situatie care implica ingrijorare este cauzatoare de stres. Astfel, in functie de cat este nivelul nostru de vulnerabilitate la stres, organismul poate da semne de boala. Simptomele pe care le provoaca stresul pot fi fiziologice, precum: greata, dureri de cap sau piept, senzatie de sufocare (atac de panica), ameteala, palpitatii (batai agresive si dese ale inimii), constipatie si chiar diaree.
Printre simptomele manifestate de stres se mai numara si tulburarile cognitive si emotionale precum: iritabilitate si furie, anxietate, depresie, tulburari de memorie si concentrare. Totodata, tulburarile de somn (insomniile), lipsa de apetit, disfunctiile sexuale si izolarea fata de persoanele din jur fac parte din simptomele provocate de un stres prelungit. Drept urmare, pentru a tine la distanta aceste simptome, trebuie sa luam masuri si sa tinem stresul sub control.
Boli cauzate de stres
Studiile efectuate in ultimii ani au demonstrat ca majoritatea problemelor cotidiene, cauzatoare de stres, pot fi factori pentru determinare unor boli precum depresie, diabet sau diferite cancere.
De asemenea, anumite boli digestive sau neurologice, precum dementa sau boala Alzheimer, pot fi asociate cu stresul. Mai exista si anumite dureri de genunchi sau coate ale caror cauza nu se poate explica, insa pot fi asociate cu stresul prelungit. Semnele stresului se pot vedea si pe piele. Dermatitele, Zona Zoster sau Psoriazisul apar adesea in perioadele stresante din vietile oamenilor.
Cateva modificari ale stilului de viata care ajuta in gestionarea stresului
In primul rand, problemele cauzate de un nivel ridicat de stres trebuie rezolvate cu ajutorul unui specialist. In al doilea rand, un stil de viata sanatos, cu o alimentatie corecta, sport si cu un somn odihnitor, de minimum sapte ore pe noapte, poate ajuta la tinerea stresului sub control.
Totodata, incercarea de a renunta la cafea, alcool sau la anumite medicamente pot sa scada nivelul de stres din organism. Acestea agita persoana care le consuma si le pot face mai stresate si mai anxioase.
Exista, totusi, si cativa adjuvanti pentru controlarea stresului, precum suplimentele alimentare. Insa acestea dau rezultatele dorite, mai ales daca persoana stresata incearca sa se relaxeze. Pe langa somn, plimbarile in aer liber, in afara orasului, renuntarea la device-uri precum laptop, telefon, televizor (surse de lumina albastra, care cauzeaza insomniile) pe perioade scurte de timp si, eventual, cateva minute de yoga, pilates sau meditatii pe zi pot scadea stresul.
Cum ne ajuta suplimentul alimentar StresControl?
StresControl de la Naturalis este un supliment alimentar recomandat pentru imbunatatirea capacitatii organismului de a se adapta la stres. Acesta reuneste, intr-o singura formula, extract de valeriana, extract de sunatoare, magneziu si vitamina B6, ingrediente cu efecte benefice asupra functionarii sistemului nervos. Iata cateva beneficii ale acestor ingrediente!
- Valeriana din StresControl este una dintre cele mai folosite plante medicinale cu efecte sedative din lume, fiind consacrata ca remediu pentru insomnie si anxietate.
- Sunatoarea din StresControl are proprietati calmante, motiv pentru care este adesea recomandata in reducerea tensiunii nervoase, a tulburarilor afective cauzate de sindromul premenstrual sau menopauza, precum si a depresiei usoare si moderate.
- Magneziul din StresControl este un nutrient esential care contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si muscular. Este considerat tonic general, avand efect regenerator, antidepresiv si tranchilizant.
- Vitamina B6 din StresControl ajuta la diminuarea senzatiilor de oboseala, de epuizare si la mentinerea normala a functiilor afective si cognitive.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: