Consumul de alimente bune pentru ficat este benefic atat pentru buna functionare a acestui organ cat si pentru sanatatea intregului organism, avand in vedere sutele de functii pe care ficatul le indeplineste. In acelasi, timp trebuie sa tinem cont de faptul ca aceste alimente bune pentru ficat sunt catalogate ca fiind alimente sanatoase intrucat aduc beneficii si altor organe importante cum ar fi inima, si totodata contribuie la eliminarea kilogramelor in plus.
Avand in vedere toate acestea, am considerat problema consumului de alimente bune pentru ficat una suficient de importanta pentru a-i aloca articolul de fata. Din cuprinsul sau vei afla care sunt acele alimente bune pentru ficat dar si cum functioneaza acest organ, cum poate fi protejat precum si care e rolul alimentatiei in acest context.
Importanta ficatului in sanatatea generala
Ficatul este cea mai mare glanda din organismul uman, functionand ca o adevarata uzina. Face parte din sistemul digestiv, fiind implicat in digestia alimentelor dar si in eliminarea substantelor nocive pe care acestea le contin precum si a altor substante toxice din organism. Rolurile sale nu se rezum ma doar la atat, ficatul indeplinind aproximativ 500 de functii.
Astfel, se poate spune despre el ca actioneaza ca un filtru ce curata sangele si elimina toxinele din organism, ca este implicat in metabolizarea macronutrientilor din care organismul isi produce energia necesara, ca ajuta la digestia grasimilor si totodata serveste ca spatiu de stocare pentru rezervele de vitamine, minerale si glucoza.
De buna functionare a ficatului depind procesul digestiv, imunitatea organismului, nivelul de energie, functionarea sistemului nervos si a celorlalte organe vitale.
Cum influenteaza alimentatia functionarea ficatului
Avand in vedere ca tema acestui material se concentreaza pe alimentele bune pentru ficat, nu putem sa nu vorbim despre rolul pe care acestea il au in functionarea ficatului si despre efectele nedorite pe care le poate avea o alimentatie necorespunzatoare. Dupa cum am aratat mai sus, ficatul este o glanda a sistemului digestiv care, printre altele, metabolizeaza nutrientii din alimente si retine substantele nocive, contribuie la digestia grasimilor si stocheaza nutrienti esentiali proveniti din alimente.
Asadar, fiecare aliment consumat trece la un moment dat si prin ficat pe care il pune „la treaba”, iar unele dintre ele necesita mai mult efort din partea acestui organ. E vorba de alimentele care contin substante mai greu de procesat, care se acumuleaza in ficat si ingreuneaza functionarea acestuia. Concret, ne referim la alimentele bogate in grasimi saturate sau grasimi trans, cele foarte condimentate, cele care contin mult zahar precum si alimentele cu multi aditivi. Consumate in mod constant si in cantitati mari, aceste alimente favorizeaza aparitia unor afectiuni hepatice.
De cealalta parte, consumul de alimente bune pentru ficat nu suprasolicita functiile hepatice si chiar le usureaza, contribuind in buna masura si la reducerea efectelor negative pe care le au celelalte alimente mai putin sanatoase.
Exemple de alimente bune pentru ficat
Ne-am propus sa-ti dam si exemple de alimente bune pentru ficat, ceea ce vom face in continuare, prezentandu-ti aceste alimente precum si argumentele pe baza carora le-am inclus in aceasta categorie.
Legume crucifere
Cand vorbim de crucifere ne referim in special la varza, conopida, broccoli sau ridichi, care sunt alimente bune pentru ficat datorita continutului mare de antioxidanti, fibre si sulforafan. Prin efectul antioxidant, cruciferele protejeaza ficatul impotriva unor compusi numiti radicali liberi care se numara printre toxinele pe care acesta le filtreaza si le elimina din organism.
In acelasi timp, sulfofaranul din compozitia acestor alimente bune pentru ficat stimuleaza productia de enzime detoxifiante cu ajutorul carora acest organ se protejeaza impotriva toxinelor. Nu in ultimul rand, fibrele din compozitia cruciferelor contribuie la controlul nivelului de glucoza si astfel previn acumularea de grasime in ficat.
Alimente bogate in fibre
Cerealele integrale, fructele, legumele, leguminoasele si verdeturile sunt considerate alimente bune pentru ficat datorita continutului ridicat de fibre. Ele incetinesc absorbtia carbohidratilor, care sunt principala sursa de glucoza. La randul sau, glucoza e folosita de celule pentru a produce energie iar excesul ajunge in ficat unde e stocat sub forma de glicogen.
Asadar, aceste alimente bune pentru ficat controleaza nivelul de glucoza din sange prevenind acumularea unor cantitati mari, implicit formarea depozitelor de glicogen la nivel hepatic.
Grasimi sanatoase
Din aceasta categorie de alimente bune pentru ficat se remarca pestele gras, mai exact macroul tonul, somonul, heringul si sardinele, care contin cantitati mari de acizi grasi Omega-3. Si in randul produselor vegetale exista alimente bune pentru ficat, iar aici ne referim la avocado, nuci si seminte, uleiul de masline si alte uleiuri vegetale.
Toate aceste surse de grasimi sanatoase sunt alimente bune pentru ficat intrucat au efect antioxidant si protejeaza celulele hepatice de actiunea radicalilor liberi, stimuleaza functiile hepatice si ajuta la eliminarea toxinelor.
Citricele
Si citricele isi au un loc binemeritat in lista cu alimente bune pentru ficat, datorita continutului ridicat de vitamina C dar si acidului citric pe care il contin. Astfel, portocalele, lamaile, mandarinele, grepfrutul, pomelo sunt alimente bune pentru ficat intrucat vitamina C le confera un puternic efect antioxidant datorita caruia neutralizeaza radicalii liberi ce pot deteriora celulele hepatice.
In acelasi timp, acidul citric stimuleaza secretia de bila, prin care ficatul elimina o parte din substantele reziduale pe care le filtreaza.
Sfaturi pentru prevenirea afectiunilor hepatice cu ajutorul alimentatiei
Alimentele bune pentru ficat pe care ti le-am prezentat mai sus trebuie incluse intr-o dieta echilibrata bazata in special pe fructe, legume, carne slaba, verdeturi, lactate degresate, peste gras, leguminoase, nuci si seminte. In cazul in care nu ai observat din descrierea lor, aceste alimente bune pentru ficat au un aport caloric scazut insa continutul nutritional este unul generos, ceea ce inseamna ca asigura organismului substantele necesare functionarii normale si totodata nu ingrasa daca sunt consumate in mod rational.
De ce alata parte, sunt de evitat alimentele bogate in grasimi de origine animala si prajelile, care favorizeaza acumularea de grasime la nivelul ficatului si duc la aparitia steatozei hepatice – afectiune numita si boala ficatului gras. Acelasi lucru se intampla si in cazul consumului exagerat de dulciuri si alimente din faina rafinata, care elibereaza brusc o cantitate mare de glucoza in sange. Aceasta nu poate fi folosita in totalitate de celule, asa ca excesul ajunge in ficat unde se stocheaza si creste riscul de steatoza hepatica.
Trebuie sa eviti si alimentele sarate, care cauzeaza retentie de apa si o presiune crescuta asupra ficatului, precum si alimentele procesate industrial. Acestea din urma contin atat sare, cat si conservanti, coloranti si alti aditivi care nu sunt altceva decat substante chimice. Dupa cum spuneam, aceste substante ajung la un moment dat in ficat care depune astfel un efort mai mare pentru a le filtra din sange si apoi pentru a le elimina din organism.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: