Arsurile la stomac sunt un simptom neplacut cu care multe persoane sunt familiarizate intrucat se intampla sa apara frecvent in anumite conjuncturi, fara a fi neaparat asociate unor afectiuni gastrice sau digestive. Din acest motiv, arsurile la stomac nu constituie intotdeauna un motiv major de ingrijorare, insa manifestarile specifice sunt destul de neplacute si ii determina pe cei afectati sa apeleze la diferite remedii pentru ale contracara.
Totusi, daca arsurile la stomac se produc in mod frecvent, iar in aparenta nu exista vreun motiv care sa le justifice, cauza poate fi de natura medicala iar in astfel de situatii este recomandat sa fie diagnosticata si tratata cat mai devreme, pentru a preveni complicatiile ce pot aparea ulterior.
Din randurile ce urmeaza vei putea afla care sunt principalele cauze pentru arsurile de stomac si factorii de risc, precum si care sunt afectiunile cu care acest simptom este asociat. De asemenea iti vom dezvalui cele mai eficiente remedii cu care poti calma arsurile de stomac, dar si modalitatile prin care acestea pot fi prevenite.
Factori de risc pentru arsuri la stomac
In cele mai multe cazuri, arsurile la stomac sunt favorizate de anumite obiceiuri mai putin sanatoase care pot face ca acest simptom sa se manifeste ocazional sau pot duce la aparitia unor afectiuni cu care este asociat. Consumul anumitor alimente in cantitati mari, fumatul, consumul excesiv de alcool, sunt factorii de risc cei mai des intalniti pentru arsurile la stomac.
Excesul ponderal si stresul prelungit constituie alti doi factori de risc importanti, la fel si obiceiul de a manca inainte de culcare sau de a sta intins in pat imediat dupa masa. Pe de alta parte, si solicitarea fizica imediat dupa masa poate provoca la randul sau arsuri la stomac.
Asa cum spuneam, existenta unor afectiuni determinate de unii din acesti factori de risc sau declansate din alte cauze poate fi asociata cu arsurile la stomac, precum si administrarea unor tratamente orale pentru alte probleme de sanatate.
Cauze frecvente pentru arsuri la stomac
Arsurile la stomac se datoreaza actiunii sucului gastric asupra unor parti anatomice sensibile la aciditatea specifica a acestuia, care se produce in a anumite situatii pe care le vom descrie in continuare.
Inflamarea mucoasei gastrice
Sucul gastric este secretat de mucoasa care captuseste stomacul si este indispensabil pentru desfasurarea procesului de digestie la nivelul acestui organ. In combinatie cu alimentele care ajung in stomac prin esofag, sucul gastric formeaza un continut acid, de care peretii stomacului sunt protejati in mod natural de mucoasa gastrica. Printre altele, aceasta are si rolul de a impiedica acidul gastric sa intre in contact direct cu peretii stomacului, insa uneori la nivelul mucoasei gastrice pot aparea iritatii sau mici leziuni care provoaca inflamatie.
Inflamarea mucoasei gastrice poate fi determinata de actiunea unor substante iritante din alimente sau anumite medicamente, de anumite intolerante alimentare sau de o infectie digestiva provocata de cele mai multe ori de bacteria Helicobacter pylori. Zonele inflamate devin astfel mai sensibile la actiunea acida a continutului gastric si astfel se explica arsurile la stomac ce apar in astfel de situatii.
Refluxul gastroesofagian
Spre deosebire de stomac, esofagul nu este protejat natural de actiunea acida a sucului gastric, pentru ca in mod normal acesta trebuie sa fie prezent doar in stomac. Uneori insa, continutul acid al stomacului se intampla sa refuleze in esofag, iar atunci arsurile la stomac se datoreaza in acest caz iritarii mucoasei esofagiene. Astfel de arsuri la stomac apar de obicei dupa mesele copioase, fiind favorizate totodata si de pozitia orizontala adoptata la scurt timp dupa ce ai mancat. De asemenea, arsurile la stomac pot fi consecinta a unei disfunctii la nivelul sfincterului care etanseaza orificiul dintre esofag si stomac si care ramane relaxat sau nu se mai inchide complet, permitand astfel refluxul gastroesofagian.
Afectiuni care se manifesta cu arsuri la stomac
Dupa cum am mentionat anterior, arsurile la stomac sunt asociate si cu anumite afectiuni, iar in astfel de situatii nu se mai poate vorbi doar de o stare temporara de disconfort, ci de o problema care trebuie abordata cu toata seriozitatea.
O cauza comuna pentru arsurile la stomac este boala de reflux gastroesofagian, caracterizata de acea disfunctie la nivelul sfincterului care inchide orificiul dintre esofag si stomac. In conditiile in care acest sfincter nu se mai inchide complet sau ramane relaxat, continutul gastric patrunde cu usurinta in esofag si provoaca in mod repetat arsuri la stomac.
Gastrita este o alta afectiune frecventa care genereaza arsuri la stomac, datorate de aceasta data inflamarii mucoasei gastrice, care devine mai sensibila in fata actiunii acide a continutului gastric.
Cand in mucoasa gastrica sau in cea care captuseste duodenul apar leziuni care se agraveaza din cauza aciditatii, vorbim de ulcer – o alta afectiune care se manifesta prin arsuri la stomac si care poate duce chiar la perforarea peretelui stomacului ori a duodenului, daca nu este tratata la timp.
Si hernia hiatala provoaca arsuri la stomac, care se explica prin faptul ca o portiune din zona superioara a acestui organ „urca” in cavitatea toracica si favorizeaza astfel refluxul gastroesofagian.
De asemenea, arsurile la stomac pot fi provocate si de afectiuni care nu au legatura cu sistemul digestiv, cum ar fi astmul, pneumonia, angina pectorala sau boala arteriala coronariana.
Ce remedii exista pentru arsurile la stomac?
Atunci cand nu sunt determinate de o cauza grava precum afectiunile enumerate mai sus, arsurile la stomac pot fi potolite cu ajutorul unor medicamente sau al unor remedii la indemana oricui.
Tratament medicamentos
Exista trei tipuri de medicamente care influenteaza nivelul aciditatii din stomac, prin mecanisme diferite. Astfel, inhibitorii pompei de protoni reduc cantitatea de acid secretata de mucoasa gastrica, in timp ce antiacidele nu influenteaza nivelul de suc gastric, ci ii neutralizeaza aciditatea.
De asemenea, mai exista si antihistaminice H2 care blocheaza temporar productia de acid gastric. Bineinteles, la acestea se adauga si medicamentele recomandate de medic in tratarea afectiunilor specifice care se manifesta si prin arsuri la stomac.
Ceaiuri de plante medicinale
Ceaiurile sunt un alt remediu eficient impotriva arsurilor la stomac intrucat reduc nivelul de aciditate. Cele mai eficiente in acest sens sunt ceaiurile de musetel, menta, galbenele, chimen, coriandru sau anason, care favorizeaza digestia si totodata combat balonarea.
Suc de varza
Este un remediul cunoscut in special datorita beneficiilor pe care le are asupra digestiei, iar printre acestea se numara si calmarea arsurilor gastrice. Se prepara simplu tocand marunt o varza proaspata care se da apoi printr-un storcator de fructe. Sucul se bea imediat iar efectele pozitive se simt la scurt timp dupa consum.
Bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu creste pH-ul in stomac, ceea ce inseamna ca reduce aciditatea gastrica iar in acest mod amelioreaza arsurile la stomac. Este de preferat ca acesta sa fie administrat dimineata pe stomacul gol, sub forma unei solutii care se prepara amestecand o lingurita de bicarbonat de sodiu in 250 de mililitri de apa.
Arsuri la stomac – riscuri si complicatii asociate
Atunci cand se manifesta ocazional si au niste cauze ce pot fi identificate cu usurinta, arsurile la stomac nu prezinta niciun risc major pentru sanatate, singurul inconvenient fiind legat de senzatia neplacuta pe care o confera. Cu toate acestea, daca in continuare nu sunt evitate cauzele generatoare, arsurile la stomac vor aparea mai frecvent iar in astfel de conditii putem vorbi si de o serie de riscuri. Expunerea repetata la actiunea acida a continutului gastric poate duce la inflamarea sau iritarea mucoasei esofagului, si la aparitia unei afectiuni numite esofagita.
De asemenea, refluxul gastroesofagian produs in mod repetat duce la slabirea sfincterului care inchide orificiul dintre esofag si stomac si la aparitia bolii de reflux esofagian, care va face ca arsurile gastrice sa fie mai frecvente si mai greu de controlat.
Arunci cand cauza arsurilor este la nivelul mucoasei gastrice iar acest simptom este ignorat, de la o simpla iritatie se poate ajunge la ulcer, iar pe masura ce acidul erodeaza tesutul protector, leziunile devin mai profunde si pot ajunge pana la peretele stomacului. In situatiile mai grave, leziunile pot duce chiar la aparitia unei gauri in stomac, caz in care putem vorbi de ulcer perforat. Prin acelasi mecanism, ulcerul poate aparea si la nivelul duodenului dar si al esofagului.
Sfaturi pentru preventie
Pentru a preveni arsurile la stomac este recomandat sa nu exagerezi cu cantitatea de mancare consumata la o singura masa si sa mananci incet, mestecand bine fiecare dumicat. Cina trebuie servita intotdeauna cu 3-4 ore inainte de culcare iar dupa masa de pranz sau in orice alt moment al zilei este recomandat sa faci o mica plimbare sau cel putin sa nu te intinzi imediat in pat. De asemenea, este bine sa eviti sa faci efort imediat dupa masa intrucat favorizeaza refluxul gastroesofagian si sa nu mesteci guma, care stimuleaza secretia de acid gastric.
Alimente care cauzeaza arsuri la stomac
Ca masura de preventie trebuie mentionata si evitarea sau consumul in cantitati mici al unor alimente care favorizeaza arsuri la stomac. Este vorba de mancarurile grase si cele picante, prajelile si alimentele cu multa sare precum si cele condimentate abundent cu ceapa sau usturoi.
De asemenea, alimentele cu aciditate ridicata precum citricele, muraturile sau rosiile mai pot provoca arsuri la stomac, la fel si salatele cu mult otet. Lista poate fi completata cu alimentele si bauturile mentolate precum si cu cele care contin cofeina, impreuna cu orice fel de bautura carbogazoasa.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: