fbpx

Detoxifierea ficatului

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

In ultima vreme se discuta din ce in ce mai mult despre detoxifierea ficatului sub forma unor diete si cure ce presupun curatarea pe cale naturala a organismului. Aceste cure de detoxifiere a ficatului se fac, de cele mai multe ori, inainte de trecerea de la anotimpul friguros la cel calduros, pentru debarasarea de surplusul pe care organismul il acumuleaza iarna si pregatirea acestuia pentru trecerea la stilul alimentar usor, de vara.

O cura de detoxifiere ajuta la eliminarea din organism a toxinelor acumulate in sezonul rece. Mesele sunt mai copioase iarna si facem excese alimentare, adesea nedublate de activitate fizica. In consecinta, organismul poate acumula multe toxine, acestea fiind in realitate reziduuri de substante chimice (pesticide, conservanti) care se regasesc in alimentatia noastra de zi cu zi. Prin eliminarea a tot ceea ce este nefiresc si, prin urmare, daunator organismului nostru, resimtim mai putin oboseala si nu mai devenim atat de usor victimele diferitelor infectii si patologii cauzate de virusuri sau bacterii. Prin urmare, este important sa fim foarte atenti la alimentatie.

Detoxifierea este esentiala pentru un bun echilibru al organismului si este asigurata zilnic de diferite organe (organe de eliminare), respectiv ficatul, rinichii si intestinele. Atunci cand ficatul nu isi mai indeplineste rolul, se instaleaza oboseala, depresia, dezechilibrele hormonale, durerile musculare si articulare, probleme ale pielii si durerile de cap. Astfel, o cura de detoxifiere are ca obiectiv stimularea functiei ficatului de eliminare a toxinelor si curatare a organismului din interior.

Informatii generale despre ficat

Ficatul este un organ esential al corpului uman. Este o adevarata uzina de epurare a organismului insa sanatatea sa poate fi compromisa de mediul inconjurator si de modul nostru de viata. Din fericire, este posibil sa il detoxifiem. Afla cum!

Stiai ca ficatul este singurul organ care se regenereaza?

Reprezentand 2% din masa unui om adult, ficatul este cel mai mare organ intern care indeplineste functii vitale pentru organismul nostru. Probabil stii deja ca ne ajuta sa eliminam toxinele din alcool si ca produce bila, care este esentiala pentru digestie. Insa functiile sale nu se opresc aici! Ficatul ne permite sa metabolizam carbohidratii, grasimile si proteinele de care organismul nostru are nevoie, pastrand si redistribuind vitaminele solubile in grasimi, vitamina A, D, E si K. Este unul dintre principalele organe de curatare ale corpului, ceea ce inseamna ca rolul sau primar este de a elimina toxinele prezente in organism.

De ce se face curatarea ficatului?

Pentru ca, din toate motivele mentionate mai sus, este un organ absolut esential al corpului uman! Si pentru ca, mai mult decat celelalte organe, lupta in prima linie atunci cand corpul nostru este invadat de toxine. Alimentele consumate in exces, pline de substante chimice si, in special, alcoolul, sunt inamicii nr. 1 ai ficatului. Atunci cand sunt consumate in cantitati mari si in mod regulat, ataca ficatul si reduc eficienta procesului natural de detoxifiere, ceea ce afecteaza starea de sanatate generala.

    Cand se face curatarea ficatului?

    Problema devine mai complicata prin faptul ca ficatul, spre deosebire de alte organe, nu prezinta simptome clare atunci cand este bolnav. De exemplu, fibroza, ciroza si steatoza care ataca ficatul, nu prezinta de regula simptome pana cand boala ajunge intr-un stadiu avansat. De exemplu, steatohepatita nonalcoolica, cunoscuta in termeni populari drept ficat gras, afecteaza pe ascuns milioane de oameni in lume.

    In general, oboseala fara motiv, insotita de un aspect nesanatos al pielii si greata, poate fi un simptom al unui ficat slabit. De asemenea, ficatul poate da semne de oboseala si in perioadele de exces alimentar si de alcool, cum ar fi Pastele, Craciunul si Anul Nou. Toate acestea sunt semnale importante care ne spun ca ficatul are nevoie de ajutor. Si acest ajutor trebuie sa vina sub forma unei diete de detoxifiere care sa curete ficatul si care, totodata, sa reprezinte inceputul unei vieti sanatoase pentru pastrarea beneficiilor detoxifierii.

    Ce presupune o dieta de detoxifiere a ficatului?

    In principiu, o dieta de detoxifiere a ficatului presupune renuntarea la anumite alimente si obiceiuri alimentare care dauneaza ficatului si adoptarea unor principii nutritionale benefice functionarii optime a acestuia si, implicit, a intregului organism. O cura buna de detoxifiere hepatica este cea care vine in sprijinul organelor de digestie si asimilare. Pe de alta parte, in cadrul dietei, trebuie asigurata functionarea corecta a organelor de excretie (eliminare). Iata de ce:

    • In timpul unei diete, toate celulele si organele corpului elimina toxine. Acestea sunt evacuate de organele de excretie. Daca aceste organe functioneaza lent inainte de inceperea dietei, trebuie sa stim ca, in timpul dietei de curatare a ficatului, exista riscul de supraincarcare si congestie a acestora!

    Astfel, trebuie sa ne asiguram ca avem scaun zilnic. Stagnarea intestinala creste toxicitatea si blocheaza procesul de vindecare si detoxifierea ficatului. De asemenea, pe parcursul dietei, este util sa bem multa apa.

    Care sunt beneficiile aduse de curele de detoxifiere a ficatului?

    1- Mai multa energie:  toxinele stocate in organism, cele endogene (cum ar fi reziduurile provenite din fermentatia intestinala in caz de digestie deficitara), sau exogene (metalele grele, alcoolul, pesticidele din alimentele noastre), induc stres si oboseala. Dupa o cura de detoxifiere a ficatului, corpul se simte mai usor, functioneaza mai bine si are mai multa energie.

    2- Pierderea in greutate: prin eliberarea organismului de toxinele acumulate, dar si de apa depozitata, detoxifierea ficatului poate avea un efect real atat asupra celulitei, cat si asupra pierderii in greutate (in jur de 2 – 4 kg). Este evident ca pentru a atinge aceste obiective este necesar un stil de viata sanatos care implica multa seriozitate.

    3- Un ten mai luminos: pielea este unul dintre principalele organe de excretie ale corpului: cand ficatul este supraincarcat, rolul sau este preluat de catre piele. In acest caz, tenul isi pierde luminozitatea si apar cosuri. Dupa o cura eficienta de detoxifiere, dispar cosurile, tenul devine uniform si luminos, avand un aspect curat si sanatos.

    4- Un somn mai bun: s-a constatat ca, dupa o cura de detoxifiere, creste semnificativ calitatea somnului.

    5- Imbunatatirea digestiei si a metabolismului: toxinele pe care le acumulam in corpul nostru impiedica buna functionare a celulelor, incetinesc ciclurile de asimilare si eliminare. 

    Chiar daca mananci alimente sanatoase, daca ai un metabolism lent, celulele tot nu pot asimila foarte bine substantele hranitoare. Dupa o detoxifiere eficienta, intregul proces de digestie este imbunatatit (dispare balonarea, se regleaza tranzitul intestinal, se pierde din greutate). Toate aceste beneficii au fost observate la persoanele care au tinut o dieta de detoxifiere completa si au adoptat un stil de viata sanatos.

    Top 3 diete pentru curatarea si detoxifierea ficatului

    1. Lamaia, un aliat excelent al ficatului tau

    Lamaia este mult mai mult decat un fruct, este un adevarat medicament, fiind cunoscuta drept cel mai bun detoxifiant pentru ficat. La nivel hepatic, lamaia previne acumularea de substante (in special minerale) care promoveaza formarea calculilor biliari. De asemenea, stimuleaza producerea de bila, ceea ce permite ficatului sa elibereze mai multe toxine in tractul digestiv. Foloseste lamaia zilnic. Poti opta si pentru cura de detoxifiere a ficatului cu suc de lamaie, aceasta fiind o adevarata binecuvantare pentru ficatul tau.

    • Bea suc proaspat de lamaie, de preferinta organic. In fiecare dimineata, stoarce o lamaie si dilueaza sucul cu aceeasi cantitate de apa la temperatura camerei.
    • Apoi ia inghitituri mici, pe stomacul gol, inainte de micul dejun.
    • Fa acest lucru timp de 10 pana la 15 zile, la fiecare schimbare de anotimp.
    • Stoarce lamaia pe loc, inainte de consum, altminteri sucul se poate oxida.

    2. Dieta pentru detoxifierea ficatului pe baza de fructe si legume

    Deoarece unele fructe si legume contin componente care stimuleaza eliminarea toxinelor, regenereaza ficatul, promoveaza producerea de bila si evacuarea acesteia, de ce sa nu profiti de o dieta pe baza de fructe si legume? Este simplu: timp de trei zile, elimini zaharurile, proteinele si grasimile din alimentatie. La inceput, mananci doar fructe si legume (crude sau fierte), fara condimente (cu exceptia sarii si a verdeturilor). Alege fructe si legume bio, pentru a limita pe cat posibil ingerarea substantelor poluante.

    Dupa 72 de ore poti reintroduce celelalte alimente (grasimi, proteine, amidon), pe rand. In aceste trei zile, evita sa consumi bauturi acidulate, alcool, sucuri de fructe industriale. Este suficient sa bei apa minerala, ceai verde sau ceaiuri din plante, care sunt numai bune! Beneficiile se vor simti imediat. Nu numai ca aceasta dieta iti pune sistemul digestiv in repaus iar organismul va scapa de toxine, ci va avea si un efect benefic asupra tonusului tau fizic si psiho-emotional.

      3. Dieta pentru detoxifierea ficatului cu ceai verde

      Ne face placere sa bem ceai verde pentru gustul sau subtil. Aceasta bautura asiatica, recunoscuta pentru numeroasele sale beneficii, este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali. Dar stiai ca ceaiul verde are si proprietati de curatare a ficatului? Dupa cum vei vedea in continuare, exista multe alimente care ajuta la detoxifierea ficatului. Usturoiul, de exemplu, este benefic ficatului.

      Anumite condimente precum turmericul, rozmarinul sau cuisoarele sunt, de asemenea, excelente pentru sanatatea ficatului. Nimic nu insoteste aceste alimente mai bine decat ceaiul verde. Ceaiul verde este bogat in catehine si in special in polifenoli, care imbunatatesc metabolismul. Consumat regulat si de mai multe ori pe zi, ceaiul verde potenteaza actiunea detoxifianta a ficatului.

      De asemenea, reduce si nivelul de cortizol, o molecula responsabila de tulburarile metabolice. In plus, consumul regulat de ceai verde previne aparitia anumitor patologii precum cancerul, boala Alzheimer sau bolile cardiovasculare. Ceaiul verde are multe avantaje practice: poate fi consumat fierbinte sau rece si exista multe arome care permit tuturor sa gaseasca ceaiul verde care li se potriveste cel mai bine. Inainte de inceperea unei astfel de diete se recomanda sa consultati un medic. Acesta va poate spune daca puteti urma o cura de detoxifiere sau nu.

      Ce alimente contribuie la detoxifierea ficatului?

      Exista multe alimente care pot ajuta la sustinerea functiei hepatice. Iata-le pe cele care ne sunt la indemana in Romania, fiind, prin urmare, si mai putin costisitoare.

      Armurariul

      Armurariul, sau ciulinul laptelui, este o planta care creste in sudul Europei. Este cunoscuta in special pentru proprietatile sale hepatoprotectoare furnizate de silimarina, elementul sau activ. De la armurariu se folosesc fructele uscate.

      Ridichea neagra

      Ridichea neagra este o planta erbacee despre care se crede ca este originara din Asia Mica. Are virtuti coleretice prin promovarea secretiei de bila si colagogice prin promovarea evacuarii bilei in duoden.

      Usturoiul

      Usturoiul are multiple beneficii, in special pentru ficat. Ingredient de baza in bucataria romaneasca, usturoiul este folosit pentru vindecarea multor boli. Contine ingrediente active, alicina si quercitina, precum si seleniu, care stimuleaza ficatul in activitatea sa de curatare a sangelui.

      Curcuma/Turmericul

      Acest condiment portocaliu este un aliment detoxifiant si de protectie pentru ficat. Turmericul este, de fapt, bogat in curcumina, un pigment antioxidant care ii confera culoarea galbena. Curcuma stimuleaza functiile biliare si ajuta ficatul sa scape de toxine.

      Avocado

      Avocado, o sursa excelenta de antioxidanti si acizi grasi naturali buni, ajuta la ameliorarea functiei hepatice.

      Urzica

      Urzica, desi ne inteapa, este plina de calitati nutritive. Contine multe ingrediente active, oligoelemente si minerale precum potasiu, calciu, fier si o concentratie mare de vitamine (grupa B, vitaminele C si E in special). Stimuleaza secretiile biliare.

      Sfecla

      Sfecla este o leguma care contine multi antioxidanti. Betanina, un pigment care ii confera culoarea caracteristica, are proprietati hepato-protectoare si coleretice.

      Morcovul

      Morcovul consumat crud este excelent pentru protejarea ficatului. Morcovul provine dintr-o specie salbatica europeana cultivata in timpuri stravechi. Contine multe vitamine, inclusiv provitamina A, vitamina C si vitamine din grupa B, precum si minerale precum potasiu si fier . Aceste elemente contribuie la buna functionare a ficatului.

      Spanacul

      Ajuns celebru prin personajul lui Popeye, spanacul ajuta la asigurarea aportului zilnic de vitamina K. Frunzele sale sunt un concentrat de minerale si oligoelemente, cum ar fi potasiu, calciu, sodiu, magneziu si vitamine, inclusiv vitaminele A, C, E. De asemenea, contin antioxidanti precum luteina sau zeaxantina. Consumul de spanac stimuleaza actiunea hepatocitelor .

      Coacazele negre

      Coacazele negre sunt fructe bogate in vitamina C, ideale pentru prepararea smoothie-urilor. Boabele sunt bogate si in antioxidanti. Contin in special antocianine (pigmenti prezenti in pielita) care au proprietati protectoare si stimulative ale functionarii ficatului.

      Capsunile

      Aceste fructe de vara sunt foarte bogate in vitamina C si antioxidanti, contin si acid salicilic care actioneaza favorabil asupra functionarii corecte a ficatului.

      Cicoarea

      Cicoarea salbatica este o planta ale carei radacini sunt consumate uneori prajite, ca inlocuitor al cafelei. In doze rezonabile, are virtuti de decongestionare a ficatului.

      Aloe vera

      O planta grasa care contine 99% apa, aloe vera ofera o hidratare buna organismului. Aceasta actiune are un impact asupra ficatului prin sustinerea functiei sale, contribuind la eliminarea toxinelor din organism.

        Care sunt avantajele suplimentelor alimentare pentru detoxifierea ficatului?

        Sa zicem ca ai adoptat deja o dieta mai usoara si echilibrata, te hidratezi suficient, dar ai nevoie de un impuls ca sa activezi functiile de eliminare a organismului. Incearca suplimentele alimentare pentru detoxifierea ficatului! Pe piata exista diferite tipuri de suplimente detoxifiante. Depinde de tine sa alegi suplimentul care are actiunea corespunzatoare nevoilor tale!

        • Suplimentele cu rol de drenare te ajuta sa elimini excesul de apa (responsabil in special pentru senzatia de picioare grele si umflate).
        • Suplimentele depurative activeaza digestia si te ajuta sa lupti impotriva disconfortului digestiv.
        • Suplimentele cu rol de absorbtie capteaza anumite elemente (metale grele, compusi chimici) prezente in alimente, prevenind trecerea lor in sange.
        • Hepato-protectoarele au o varietate de proprietati (stimularea microcirculatiei sanguine, drenare, rol antioxidant) care sunt benefice pentru sanatatea ficatului.

        Sa nu uitam ca detoxifierea ficatului este, mai presus de toate, procesul de a te face bine! Dietele si curele de detoxifiere sunt populare iar acest lucru este normal. Stresul, alimentele ultraprocesate, substantele chimice utilizate in agricultura, produsele cosmetice si abuzul alimentar sunt aproape imposibil de evitat in viata de zi cu zi.

        Daca te simti balonat si corpul tau da semne de oboseala, da-i un impuls cu ajutorul suplimentelor alimentare pentru detoxifiere si adopta o viata sanatoasa, combinand dieta variata cu activitatea fizica regulata, somnul de calitate si hidratarea suficienta! Consulta gama noastra de produse si gaseste suplimentul alimentar care corespunde cel mai bine nevoilor tale!

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: