Lemnul-dulce este o planta a carei radacina de culoare neagra are un gust unic, aromat si dulce intepator. In afara de faptul ca se foloseste in compozitia unor dulciuri. Datorita faptului ca are o dulceata puternica si o aroma specifica, radacina de lemn-dulce – sau Liquiritia – este considerata unul dintre cele mai vechi remedii pe baza de plante din lume.
Denumita stiintific Glycyrrhiza glabra, planta de lemn-dulce este originara din Europa de Sud si zona Asiei de Vest. Utilizarea medicamentoasa a lemnului-dulce dateaza din perioada Egiptului antic, unde radacina era transformata intr-o bautura dulce pentru faraoni.
De asemenea, a fost utilizat de mii de ani in medicamentele traditionale chinezesti sau in tari din Orientul Mijlociu si pana in Grecia Antica, in afectiuni legate de stomac sau in afectiuni ale cailor respiratorii superioare.
Pe langa alte sute de compusi vegetali, principalul activ al radacinii de lemn dulce este glicirizina – cea care da gustul dulce al radacinii, dar careia i se datoreaza si proprietatile antioxidante, antiinflamatoare si antimicrobiene.
Asigurati-va insa ca produsele cu lemn-dulce pe care le consumati chiar contin radacina adevarata de lemn-dulce si nu doar aroma de anason – care are aproape acelasi gust.
Lemn-dulce: 7 beneficii pentru sanatate
Lemnul-dulce ofera o multime de beneficii pentru sanatate, demonstrate de-a lungul vremii, inclusiv de studii stiintifice, fiind mai mult decat un simplu desert.
De mii de ani, extractul de radacina de lemn-dulce, din care este derivata aroma, a fost utilizat in medicina traditionala si continua sa fie si in ziua de azi, pentru o varietate de afectiuni.
Printre cele mai cunoscute beneficii pentru sanatatea organismului se numara urmatoarele:
Lemn-dulce: modalitati de consum
Lemnul-dulce este folosit la aromatizarea unor alimente si bauturi, in general dulciuri, si poate fi consumat ca atare. Dar pentru ca dulciurile nu sunt cele mai indicate si sanatoase alimente, lemnul-dulce este disponibil in mod regulat sub forma de capsule sau supliment lichid, dar si sub forma de batoane de radacina, din care se prepara ceaiuri sau tincturi.
Ceai de lemn-dulce
Pentru prepararea un ceai de lemn-dulce, se fierbe o cana de apa si se toarna peste o radacina de lemn dulce. Se lasa radacina de lemn-dulce sa se absoarba timp de 5 minute, dupa care se strecoara lichidul si se serveste.
De asemenea, exista si ceai ambalat, din radacina de lemn-dulce, care se prepara astfel: la o cana de apa clocotota se pune 1 lingurita de radacina de lemn-dulce maruntita, dupa care se lasa cana acoperita timp de 5 minute. Se beau doua cani pe zi, inainte de mesele principale.
Tinctura de lemn-dulce
Lemnul-dulce se gaseste si sub forma de tinctura gata preparata, varianta recomandata, care se consuma de regula diluata in apa. Are efect antiseptic, expectorant, tonic si calmant si contribuie la mentinerea sanatatii sistemului respirator si la accelerarea tranzitului intestinal. In plus, tinctura poate avea si uz extern, aplicandu-se pe piele – ca atare sau diluata in apa – pentru mentinerea sanatatii acesteia.
Suplimente cu extract de lemn-dulce
Exista, de asemenea, o serie de suplimente cu extract de lemn-dulce, sub forma de capsule, care trebuie consumate regulat, conform indicatiilor din prospect sau tinand cont de recomandarile medicului.
Ce afectiuni trateaza lemnul-dulce?
Lemnul-dulce ajuta in tratarea mai multor afectiuni, de la combaterea arsurilor la stomac si a eczemelor de la nivelul pielii la facilitarea digestiei si de la eliminarea unor probleme respiratorii la reducerea nivelului de stres sau a simptomelor menopauzei.
Lemn-dulce pentru sensibilitate digestiva
Potrivit unui studiu desfasurat pe o durata de 30 de zile, la care au participat 50 de adulti cu indigestie, administrarea unei capsule de lemn-dulce de 75 mg de doua ori pe zi a dus la imbunatatiri semnificative ale simptomelor, comparativ cu cei care au luat placebo.
Un alt studiu, publicat in revista Medicina complementara si alternativa bazata pe dovezi, extractul de lemn-dulce s-a dovedit a fi eficient impotriva dispepsiei functionale, care include nu numai arsurile la stomac, dovedindu-se a fi un remediu natural in caz de greata, indigestie si dureri de stomac.
Tipul utilizat pentru studiu a fost lemnul-dulce degliciririzat – DGL (caruia i s-a eliminat glicirizina, compus care uneori are efecte secundare negative in cazul unor persoane care consuma lemn-dulce).
Naturalis recomanda: Gastrocalmin cu extract de lemn-dulce
Un produs recomandat de Naturalis pentru mentinerea confortului digestiv si ameliorarea hiperaciditatii gastrice este Gastrocalmin. Acesta este un supliment alimentar fara zahar, sub forma de comprimate masticabile, ce contine extract din radacina de lemn-dulce, carbonat de calciu, carbonat de magneziu si extract din flori de musetel.
Extractul de lemn-dulce imbunatateste confortul digestiv in cazul persoanelor cu digestie sensibila, calciul contribuie la functionarea normala a enzimelor digestive, iar extractul de musetel sustine functiile normale ale tractului gastrointestinal.
Lemn-dulce pentru reducerea stresului
Lemnul dulce a fost folosit de secole pentru a combate stresul. Vechii greci, romanii sau egiptenii foloseau lemnul-dulce in scopul reducerii stresului. Se spune ca Alexandru cel Mare le oferea radacina de lemn-dulce soldatilor sai in timpul campaniilor sale de cucerire.
Explicatia privind efectul antistres ar sta in faptul ca lemnul-dulce stimuleaza glandele suprarenale, cele care regleaza raspunsul la stres al organismului.
Se pare ca lemnul-dulce este una dintre principalele plante adaptogene care ajuta la imbunatatirea raspunsului organismului la stres.
Lemn-dulce in sindromul premenstrual si menopauza
Radacina de lemn-dulce pare a avea un efect asemanator estrogenului la femei, dovedindu-se a fi o optiune pentru remedierea problemelor legate de menstruatie si fertilitate, dar si ca remediu natural pentru sindromul premenstrual.
De asemenea, lemnul-dulce reduce simptomele menopauzei, fiind propus ca solutie pentru reducerea duratei bufeurilor. Potrivit unui studiu international, publicat de Health Care for Women, lemnul-dulce ar putea fi mai bun in acest caz decat terapia de substitutie hormonala.
Pe de alta parte, lemnul-dulce poate fi de ajutor in cazul problemelor de fertilitate la femei cauzate de dezechilibre hormonale, cum ar fi ovarele polichistice. Lemnul-dulce ajuta la normalizarea menstruatiei neregulate si la regularizarea ovulatiei.
Lemn-dulce pentru imbunatatirea respiratiei
Datorita efectelor lor antiinflamatorii si antimicrobiene, atat extractul de radacina de lemn-dulce, cat si ceaiul pot sustine organismul in cazul unor afectiuni ale cailor respiratorii superioare.
Potrivit unor studii care insa mai trebuie aprofundate, s-a concluzionat ca extractul de glicirizina din radacina de lemn-dulce ajuta la ameliorarea astmului, mai ales atunci cand este administrat suplimentar tratamentelor moderne pentru astm.
In plus, alte studii limitate sugereaza ca ceaiul si extractul de radacina de lemn-dulce pot proteja impotriva streptococului si pot preveni durerile in gat dupa o interventie chirurgicala.
Lemn-dulce: interactiuni si reactii adverse
In ciuda tuturor beneficiilor in privinta sanatatii, lemnul-dulce trebuie consumat cu moderatie. Consumul excesiv de lemn-dulce poate avea de fapt efecte secundare negative, care ar putea duce la aparitia unor probleme cardiace, inclusiv tensiune arteriala.
De asemenea, la fel ca in cazul urmarii oricarui tratament, este important sa va consultati medicul pentru a avea confirmarea ca o dieta care include lemn-dulce poate fi benefica pentru dvs.
Glicirizina, substanta responsabila de gustul dulce, dar si de proprietatile sale antioxidante, antiinflamatoare si antimicrobiene, este, de asemenea, legata de multe dintre efectele adverse ale radacinii de lemn-dulce.
S-a observat ca glicirizina creeaza efecte secundare atunci cand este consumata in cantitati prea mari, cum ar fi cresterea tensiunii arteriale si reducerea nivelului de potasiu, precum si oboseala cronica.
Se recomanda ca, in cazul persoanelor cu tensiune arteriala sau care sufera de afectiuni hepatice ori renale, precum si in cazul femeilor insarcinate, suplimentele de lemn-dulce pot fi standardizate pentru a elimina acest compus. Prin urmare, unele produse utilizeaza lemn-dulce degliciririzat. Doza zilnica maxima admisa de glicirizina este de 100 mg.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: