fbpx

Primul ajutor in caz de deshidratare

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

deshidratare

Hidratarea reprezinta procesul de introducere a apei in organism. Aceasta este vitala pentru functiile de baza ale organismului, precum reglarea temperaturii corpului, tensiunii arteriale, pentru buna functionare a celulei nervoase, dar si pentru realizarea digestiei.

Hidratarea este esentiala pentru sanatate, deoarece fiecare celula din corp are nevoie de apa. Insa, ce se intampla cand apare deshidratarea? La pol opus, deshidratarea este definita ca o pierdere anormala (paritala sau totala) a apei din tesuturi.

Apa este principalul constituent al organismului, aceasta reprezentand aproximativ 55-60% din greutatea corporala a barbatilor adulti si 45-50% din greutatea corporala a femeilor adulte. Din cantitatea totala de apa consumata, aproximativ 30% provine din alimente, iar restul de 70% din bauturi. Apa nu are doar functia de curatare a rinichilor, ci si actioneaza ca un lubrifiant pentru muschi si articulatii, ajutand la formarea lichidului articular si pentru activitatea normala a muschilor.

Asadar, organismul are nevoie de aportul de lichide pentru a supravietui si functiona corect. Carenta de lichide si minerale apare atunci cand o persoana pierde destul de multe lichide, aspect care face corpul sa nu mai aiba suficiente fluide pentru a-si indeplini functiile normale.

    Ce este deshidratarea?

    Fenomenul de deshidratare are loc atunci cand organismul pierde mai multe lichide decat asimileaza, cea mai intalnita cauza de pierdere a apei fiind transpiratia excesiva si urinarea frecventa.

    Drept urmare, instalarea deshidratarii poate constitui uneori un caz de urgenta medicala. Gravitatea deshidratarii va fi evaluata in functie de volumul pierdut, semnele clinice si originea acestei deshidratari.

    Deshidratarea are trei etape, care pot stabili gravitatea afectiunii existente:

    1. deshidratare usoara;
    2. deshidratare moderata;
    3. deshidratare severa.

    Cum recunosti deshidratarea?

    Urinarea de doar trei, patru ori pe zi si eliminarea unei cantitati scazute de urina este un simptom care poate semnala deshidratarea usoara. Deshidratarea usoara provoaca senzatia de o gura uscata, oboseala, lipsa de energie si, uneori, dureri de cap si un alt simptom rar, senzația de slabiciune in picioare.

    Durerile de cap pe fondul deshidratarii pot fi puternice si se pot manifesta in zona fruntii, cefei sau in zonele laterale si pot fi insotite de tensiuni in zona gatului si a cefei. De asemenea, urina de culoare inchisa poate fi un simptom. Diagnosticarea usoarei deshidratari se poate face si acasa prin verificarea volumului de urina eliminat zilnic.

    O deshidratare mai serioasa poate fi observata in cazul in care apar simptome precum: ameateala, crampe musculare, piele uscata si palida, pierderea elasticitatii acesteia si ochi scufundati. In cazurile de deshidratare severa, mai pot aparea starea de confuzie sau dezorientare buzele pot deveni vinetii, iar pulsul si respiratia rapide, ca in cazul atacului de panica.

    Deja starile de iritabilitate si letargie indica necesitatea ingrijirii medicale La fel se intampla si in cazurile de scadere a tensiunii arteriale, crestere a pulsului, lipsa transpiratiei in perioadele foarte calduroase ale anului si aparitia febrei.

    Specialistii sunt de parere ca un consum optim pe zi, pentru o persoana normala, este de 10 pahare de apa, acesta fiind mai crescut in cazul sportivilor sau al persoanelor care efectueaza activitati in aer liber, la temperaturi crescute.

    Care sunt cauzele ce conduc la deshidratare?

    Cauza imediata de deshidratare este pierderea unei cantitati prea mari de apa din organism. Motivele frecvente fiind:

    1. urinarea frecventa;
    2. transpiratia;
    3. varsaturile;
    4. diareea;
    5. diabetul;
    6. arsurile.

    Un aport adecvat de lichide este esential pentru a asigura functionarea corecta a rinichilor, ajutandu-i sa elimine toxinele si substantele in exces prin urina. O persoana bine hidratata filtreaza aproximativ 180 de litri de apa zilnic, cea mai mare parte fiind resorbita pentru prevenirea pierderilor excesive de lichide.

    Ce tratament se impune in caz de deshidratare?

    Pentru a evita deshidratarea, de orice tip, este necesar consumul zilnic de lichide. Femeile ar trebui sa consume doi litri și bărbații – 2.5 litri. Pentru a suplimenta nevoia de lichide se consuma 10 pahare de apa pe zi.

    Insapentru a trata durerile de cap aparute din cauza deshidratarii, persoanele in cauza trebuie sa parcurga urmatorii pasi: sa mareasca consumul de lichide, sa evite activitatile fizice intense si caldura, pentru a reduce transpiratia si sa administreze un antiinflamator care se diminueze durerea.

    De asemenea, exista suplimente alimentare care pot ajuta la hidratarea organismului si la cresterea nivelului de minerale, in cazul varsaturilor sau a diareii, precum Rehidrafort de la Naturalis, iar pentru a calma pielea iritata din cauza uscaciunii, se recomanda Crema revitalizanta cu Q10.

    Deshidratarea la copii – semne si simptomatologie

    In cazul copiilor, se poate ca, din cauza deshidratarii severe, acestia sa aiba pierderi in greutate. Daca pierderea in greutate din cauza deshidratarii depaseste 5% din masa corporala a micutului, se recomanda prezentarea urgenta la medicul pediatru.

    Medicul va recomanda folosirea de solutii de rehidratare orala pentru copii bolnavi, care au varsaturi, diaree sau febra. Produsele de rehidratare orala pentru copii sunt disponibile in farmacii si contin apa si saruri in proportii specifice, atat pentru refacerea lichidelor, cat si a electrolitilor si usureaza procesul de digestie.

    Preventia este cea mai indicata in aceste situatii, dar, uneori este dificil pentru copii sa bea prea multa apa, fie ca uita, fie ca nu dispune de apa potabila.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: