fbpx

Tulburari de somn – afectiunile care stau in spatele acestora

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Cand suferi de tulburari de somn, viata ta de zi cu zi devine un stres. Indatoririle pe care le ai de dus la bun sfarsit devin tot mai greu de realizat, din cauza faptului ca nu te poti concentra indeajuns. Un somn odihnitor, sapte – opt ore, este principalul raspunzator de buna ta stare, in fiecare zi.

Anxietatea, factorii de mediu, precum frigul, caldura excesiva sau galagia, dar si anumite afectiuni si medicamente sunt cele care dau nastere insomniei, principalul motiv pentru care adesea apar aceste tulburari de somn. Cum scade randamentul profesional din cauza somnului neodihnitor? Simplu.

Fiind o stare fiziologica periodica, reversibila, regulate somnul este caracterizat prin pierderea de constienta. De asemenea, este asociat cu scaderea perceptiei stimulilor auditivi si vizuali si incetinirea functiilor vitale (ritm cardiac, respiratie). In timpul somnului, apare o senzatie de relaxare totala a musculaturii, iar temperatura corpului scade cu 0,5 grade Celsius. Totodata, faptul ca “ne pierdem constienta” scad si functiile secretorii ale organismului. Daca in unele nopti apar aceste tulburari de somn, deci corpul nu se relaxeaza total, calitatea vietii este deteriorate, iar nivelul de concentrare scade.

    In continuarea acestui articol vei putea afla cum poti scapa de tulburari de somn in timp scurt, cu ajutorul unui tratament usor de gestionat, pe baza de suplimente alimentare.

    Care sunt afectiunile ce pot genera tulburarile de somn?

    Principalele motive care dau tulburari de somn sunt stresul (ingrijorari, emotii si conflicte), factorii de mediu (obiceiuri nesanatoase, modificari ale fusului orar, frigul, caldura, galagia), anumite medicamente (sedativele- hipnotice si cele cu activator cerebral), dar si anumite afectiuni. Cele mai intalnite afectiuni care genereaza tulburari de somn sunt:

    • anxietatea si depresia, sindromul maniacal, psihozele, dementa si boala Parkinson
    • sevrajul de la alcool, droguri sau medicamente
    • durerea cauzata de reumatism, cefalee, reflux gastro-esofagian, neuropatii periferice
    • sindromul picioarelor nelinistite, care apare numai in pozitia culcat
    • angina pectorala, bronhopneumopatie cronica obstructiva, care cauzeaza dificultati de respiratie in afectiuni respiratorii sau cardio-vasculare
    • sindromul de apnee in somn

    Tulburari de somn – diagnostic

    Pentru realizarea unui tratament corect, in cazul acestor tulburari de somn, medicul trebuie sa stabileasca un diagnostic exact. Pentru a descoperi cauzele tulburilor de somn, in general, sunt necesare urmatoarele investigatii:

    • anamneza (interviul cu pacientul pentru a afla ce stil viata are acesta);
    • examenul clinic;
    • studierea fazelor somnului cu ajutorul electroencefalogramei (EEG), electrooculogramei (EOG) si electromiogramei de suprafata (EMG);
    • alte investigatii specifice afectiunilor medicale coexistente.

    Astfel, odata realizate aceste investigatii, stabilirea exacta a diagnosticului poate ajuta in cazul combaterii acestor tulburari de somn.

      Remedii si tratament pentru tulburarile de somn

      In primul rand, un somn odihnitor este unul de minimum sapte ore pe noapte. Drept urmare, ca un prim sfat pentru a scapa de tulburari de somn – trebuie sa incerci sa mentii un program de somn regulat, de sapte – opt ore pe noapte. Indiferent ca suferi de insomnie sau nu, incearca sa stai in pat in intervalul orar 23:00 – 7:00. Pentru a putea face asta, poti incerca niste tehnici de relaxare inainte de a te culca, prin exercitii de respiratie si tehnici de meditatie.

      Tot inainte de a te baga in pat, aeriseste bine dormitorul si renunta, cu jumatate de ora inainte, la sursele de lumina albastra (televizor, tableta, laptop, telefon), pentru a scapa de tulburari de somn. Pentru a rezista “tentatiei”, muta din dormitor telefonul, laptopul, tableta, ceasul sau oricare alt lucru care te poate distrage de la somn. Un alt truc ar fi evitarea realizarii exercitiilor fizice solicitante, cu 2 ore inainte de culcare.

      Specialistii recomanda evitarea admnistrarii de medicamente cu efect stimulant pentru creier, seara, inainte de culcare pentru ca poate da tulburari de somn. Totodata, se evita bauturile pe baza de cafeina, cu sase ore inainte de culcare, dar si cele carbogazoase, cu cel putin doua ore inainte de culcare.

      Pentru a scapa de tulburari de somn, cina trebuie sa fie usoara, si trebuie luata cu trei – patru ore inainte de culcare. Dar, atentie! Nu trebuie amanata! Lipsa ei ne poate da dureri de stomac in timpul noptii, lucru care favorizeaza insomnia. Mai mult decat atat, mesele copioase luate in timpul noptii pot impiedica somnul.

        Inainte de culcare se poate consuma un ceai relaxant sau un pahar de lapte cald, dar este contraindicat persoanelor care sufera de intoleranta la lactoza. Senzatia de balonare, de “prea plin” poate provoca tulburari de somn. Daca locuiesti la curte, poti iesi afara sa te aerisesti, dupa cina, sau sa faci o plimbare la aer curat, timp de jumatate de ora.

        Alte remedii pentru tulburari de somn

        Un alt remediu pentru combaterea tulburarilor de somn sunt si suplimentele alimentare: Naturalis SomnControl, Naturalis StresControl si Naturalis Magneziu+ Vitamina B6 .

        Naturalis SomnControl este un supliment alimentar pe baza de valeriana, magneziu, melatonina, L-Triptofan, mac-californian si vitamina B6 recomandat persoanelor, care au dificultati in a adormi, in perioade de suprasolicitare in urma unui efort fizic sau intelectual intens, precum si persoanelor care lucreaza pe timp de noapte sau care se confrunta cu schimbari de fus orar.

        StresControl de la Naturalis este un supliment alimentar recomandat pentru imbunatatirea capacitatii organismului de a se adapta la stres. Acesta reuneste, intr-o singura formula, extractul de valeriana, extractul de sunatoare, magneziul si vitamina B6, ingrediente cu efecte benefice asupra functionarii sistemului nervos si ne ajuta in cazul aparitie unor tulburari de somn.

        Prin continutul optim de magneziu si vitamina B6, suplimentul alimentar Naturalis Magneziu plus Vitamina B6 contribuie la mentinerea sanatatii psihice, functionarea normala a sistemului nervos, reducerea oboselii si a extenuarii. Suplimentul ajuta la functionarea sistemului imunitar, reglarea activitatii hormonale si la metabolismul energetic normal.

        Autor: Bettina Cristea

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: