fbpx

Valeriana sau cel mai bun leac pentru insomnie

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Daca aveti insomnii, valeriana si suplimentele alimentare care contin aceasta planta sunt o solutie foarte buna. Valeriana officinalis, care mai este cunoscuta si ca odolean, navalnic, gusa-porumbelului sau iarba-pisicii, este o planta erbacee perena din familia Valerianaceae, nativa din Europa si Asia.

Daca este administrata corect, valeriana imbunatateste calitatea somnului si ajuta la durata acestuia. Dar, inainte de a vorbi despre valeriana, trebuie sa stiti ce este insomnia si cum va poate afecta ritmul vietii.

Exista o multime de efecte adverse pe care insomnia le are asupra organismului, de aceea lipsa somnului de calitate trebuie sa reprezinte un semnal de alarma.

In articolul urmator aflati cat ar trebui sa dormiti, in fiecare zi, pentru a avea un stil de viata sanatos, tipurile de insomnie, cum se administreaza corect valeriana si efectele benefice pe care planta le are asupra sanatatii, dar si asupra insomniei. Dar aceasta nu este utila doar in cazul problemelor de somn.

Este recomandata si pentru ameliorarea starilor anxioase, a sindromului picioarelor nelinistite si a simptomatologiei provocate de sindromul premenstrual, dar si de menopauza.

Insomnia – simptome si tratament

Somnul de salba calitate, dificultatile in a adormi si trezirile pe timpul noptii reprezinta principalele semne ale insomniei, o tulburare de somn ce va poate da viata peste cap. Alte simptome ale insomniei sunt: somn agitat, iritabilitate, stare de oboseala, sindromul de instestim iritabil si alte probleme ale stomacului.

Insomnia poate fi temporara (cateva nopti succesive, acuta (cateva saptamani) si cronica (dureaza luni sau ani si poate fi cauzata de o serie de afectiuni).

Pentru a vedea daca dormi suficient, iata si un tabel cu orele maxime si minime, in functie de varsta, conform National Sleep Foundation:

VarstaInterval recomandat de somn per 24 de ore
Nou-nascuti (0-3 luni)14-17 ore
Sugari (4-11 luni)12-15 ore
Copii mici (1-2 ani)11-14 ore
Prescolari (3-5 ani)10-13 ore
Scolari (6-13 ani)9-11 ore
Adolescenti (14-17 ani)8-10 ore
Adulti tineri (18-25 ani)7-9 ore
Adulti (26-64)7-9 ore
Vârstnici (peste 65 ani)7-8 ore

    Dacă nu este cauzata de o boala cronica nedepistata, tratamentul insomniei recomandat de medic poate fi:

    Tratament insomnii : Suplimente alimentare pe baza de valeriana si melatonina – ideale pentru persoanele care au dificultati in a adormi.

    Tratament insomnii : Somnifere – doar pentru cazurile severe si doar la recomandarea medicului.

    Tratament insomnii : Antidepresive – doar la recomandarea medicului, in cazul in care insomnia are la baza o stare depresiva.

    Tratament insomnii : Antihistaminice – doar la recomandarea medicului cu mentiunea ca pot da stare de somnolenta pe timpul zilei.

    Tratament insomnii : Pentru un somn odihnitor, se recomanda sa nu dormiti cu televizorul aprins, sa reduceti consumul de cofeina si sa nu mancati mult seara.

    Tratament insomnii : daca nu este tratata la timp, insomnia poate duce la obezitate, poate afecta sistemul cardiovascular si poate afecta viata pacientului prin prisma scaderii puterii de concentrare.

    Alunga insomnia cu valeriana

    Valeriana reprezinta o solutie sigura si eficienta pentru insomnie. O gasim folosita ca planta medicinala inca din antichitate in lupta cu insomnia. Si asta pentru ca valeriana imbunatateste somnul, asigurand un timp de odihna mai lung si mai bun. Aceste efecte benefice pe care planta le are atunci cand vorbim de insomnie sunt legate de acidul gamma-amniobutiric, care se regaseste in aceasta planta.

    Cu siguranta, daca dormim bine noapte a doua zi vom fi mai odihniti, mai eficienti, mai plini de energie, ceea ce inseamna ca vom avea rezultate mult mai bune atat in viata personala cat si in cea profesionala. Avand in gand aceste efecte benefice pe care valeriana le are in legatura cu insomnia, Naturalis a creat suplimentul alimentar SomnControl.

    Cum se administreaza valeriana pentru rezultate sigure

    Valeriana se poate administra sub formă de ceai, tinctura, pulbere sau suplimente alimentare. Ceaiul se administreaza seara, inainte de culcare. Tinctura de valeriana pentru insomnie – 10-20 de picaturi care se dilueaza in apa, seara. Pulberea de valeriana se administreaza astfel: o lingurita rasa cu putina apa, inainte de a va culca.

    Suplimentele alimentare sub forma de comprimate sunt o alta varianta. Avantajul este ca acestea nu contin, in general, doar valeriana ci si melatonina, care este extrem de importanta pentru un somn odihnitor. Un astfel de supliment, precum SomnControl, mai poate contine si alte ingredient atent selectionate, precum magneziu, L-Triptofan sau vitamina B6, care ajuta in caz de insomnie.

    Dar, pe langa insomnie, valeriana poate fi utilizata si in alte cazuri. De exemplu, in situatiile stresante, in care poate aparea anxietatea. Valeriana actioneaza pentru a induce o stare de relaxare.

    In cazul femeilor, valeriana poate fi utila pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual. Acelasi lucru este valabil si in cazul simptomatologiei provocate de menopauza.

      Administrata corect, valeriana poate reduce numarul de bufeuri, dar si severitatea acestora. Cercetarile arata si faptul ca valeriana este utila in cazul durerilor de cap si migrenelor. In urma recomandarilor unui medic, valeriana poate fi recomandata si in cazul sindromului obsesiv compulsiv, ameliorand simptomele acestuia.

      Valeriana este un ajutor si in cazul sindromului picioarelor nelinistite care, la fel ca insomnia, afecteaza durata si calitatea somnului. In situatia sindromului picioarelor nelinistite au fost observate ameliorari ale simptomatologiei, in urma administrarii de valeriana.

      Valeriana – contraindicatii

      In mod normal, consumul de valeriana nu are riscuri asupra sanatatii, in cazul in care se respecta dozajul si este administrata corect. In situatia in care dozajul se depaseste, pot aparea diverse simptome usoare, precum probleme gastrointestinale, dureri de cap sau ameteli.

      Atunci cand luati suplimente alimentare ce contin valeriana este bine sa cititi cu atentie prospectul. In functie de cantitatea ingredientului, trebuie respectate instructiunile din prospect. De asemenea, daca suferiti de diverse afectiuni consultati medicul sau cereti sfatul unui farmacist, inainte de utilizare.

      Chiar daca studiile nu sunt extrem de clare, se recomanda evitarea administrarii de valeriana in cazul in care ati consumat alcool. Ambele dau stare de somnolenta si, pentru siguranta dumneavoastra, este indicat sa nu utilizati aceasta combinatie.

      In cazul femeilor insarcinate si ale celor care alapteaza este necesara consultarea medicului inainte de a administrarea de valeriana.

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: