fbpx

Artrita reumatoida: cauze, simptome, diagnostic si tratament

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Artrita reumatoida face parte din categoria bolilor autoimune, fiind vorba de o afectiune cu o incidenta mai ridicata in randul femeilor. Se manifesta prin aparitia unor inflamatii dureroase la nivelul articulatiilor, insa in unele cazuri poate afecta si ochii, pielea, plamanii, inima, tesuturile nervoase sau glandele salivare.

Spre deosebire de osteoartrita – care apare ca urmare a uzurii in timp a tesuturilor care protejeaza articulatiile – in cazul artritei reumatoide deteriorarea acestor tesuturi se produce mult mai rapid, din cauza atacului anticorpilor propriului sistem imunitar.

Din acest motiv, artrita reumatoida poate aparea frecvent si la persoane tinere, de obicei dupa varsta de 30 de ani.

Daca vrei sa afli mai multe despre aceasta afectiune, in randurile de mai jos iti vom prezenta pe larg care sunt cauzele artritei reumatoide, simptomele specifice, metodele de diagnostic si cele de tratament.

Artrita reumatoida – cauze si factori de risc

Asa cum am precizat, avem de-a face cu o afectiune autoimuna, ceea ce inseamna ca principala cauza este un raspuns anormal al sistemului imunitar, care ataca in mod eronat tesuturile propriului organism, pe care le percepe ca pe un microorganism sau un corp strain. Astfel, sistemul imunitar actioneaza pentru a proteja organismul, insa in realitate genereaza reactii alergice sau astfel de afectiuni autoimune.

In cazul artritei reumatoide, anticorpii sistemului imunitar ataca membranele sinoviale care captusesc articulatiile, iar in anumite cazuri sunt atacate si alte tipuri de tesuturi sau organe.

    Inca nu este cunoscut cu exactitate mecanismul care determina o astfel de reactie anormala a sistemului imunitar, insa au fost identificati cativa factori de risc ce ar putea influenta aparitia artritei reumatoide. Iata care sunt acestia:

    • Factorii genetici – predispozitia genetica poate juca un rol semnificativ in declansarea artritei reumatoide, persoanele care au in familie o ruda cu aceasta afectiune prezentand un grad mai ridicat de risc.
    • Modificarile hormonale – pentru ca femeile sunt mai predispuse sa faca artrita reumatoida, se presupune ca hormonii sexuali pot juca un rol important in acest sens. Mai precis, modificarile hormonale, care sunt mai frecvente in cazul femeilor, ar putea influenta si sistemul imunitar, declansand acest raspuns eronat.
    • Factorii de mediu – expunerea la anumite substante toxice sau la diferite medii contaminate cu bacterii ori virusuri poate, de asemenea, sa influenteze in mod negativ functionarea sistemului imunitar.

    La toti acesti factori se mai pot adauga fumatul si obezitatea, intrucat exista o incidenta mai ridicata a artritei reumatoide in randul fumatorilor si al persoanelor cu exces ponderal.

    Cum se manifesta artrita reumatoida

    In aproximativ 40% din cazuri, artrita reumatoida afecteaza totodata organe si tesuturi care nu au legatura cu articulatiile, iar in astfel de situatii simptomele difera, in functie de zonele in care s-a instalat boala.

    Cand este vorba de afectare articulara, artrita reumatoida tinde sa se manifeste initial la articulatiile mici de la degetele mainilor si picioarelor, pentru ca apoi sa avanseze la incheieturi si articulatiile mai mari. Principalele simptome ale artritei reumatoide sunt urmatoarele:

    • Durere si sensibilitate articulara – este vorba de doua din cele mai frecvente manifestari ale artritei reumatoide, care sunt mai pronuntate dimineata si dupa perioade mai lungi de inactivitate. Durerea si sensibilitatea articulara variaza in intensitate, de la formele usoare pana la cele foarte severe.
    • Inflamarea articulatiilor – ca urmare a atacului anticorpilor asupra membranelor sinoviale, acestea se inflameaza, determinand umflarea articulatiilor. De asemenea, temperatura in zona inflamata este mai mare iar pielea se inroseste.
    • Rigiditate articulara – aceasta este o consecinta fireasca a inflamarii articulatiilor, care devin mai rigide. Rigiditatea este mai accentuata dimineata si dupa perioadele de inactivitate.
    • Limitarea mobilitatii – durerea si rigiditatea articulatiilor fac tot mai dificile activitatile de zic cu zi, iar pe masura de boala evolueaza, mobilitatea este din ce in ce mai limitata. 

    Astfel, pacientii cu artrita reumatoida pot ajunge sa nu se mai poata manca fara ajutor, sa nu se mai poata imbraca sau sa nu mai poata face cativa pasi.

    • Deformarea articulatiilor – aceasta problema apare in fazele avansate ale bolii, daca artrita reumatoida nu este tratata la timp, limitand si mai mult mobilitatea.
    • Complicatiile extraarticulare – aceste simptome sunt prezente in cazurile de artrita reumatoida care afecteaza si alte organe sau tesuturi, avand moduri diferite de manifestare, in functie de fiecare caz in parte.

    Mai trebuie precizat ca pacientii cu artrita reumatoida manifesta uneori oboseala si slabiciune, iar in unele cazuri pot pierde mult in greutate din cauza modificarilor metabolice generate de boala.

    Diagnosticul de artrita reumatoida

    Stabilirea diagnosticului de artrita reumatoida presupune parcurgerea etapelor clasice, constand in studierea istoricului medical, examenul clinic si realizarea anumitor investigatii.

    • Istoricul medical – este prima etapa in stabilirea diagnosticului, ocazie cu care medicul discuta cu pacientul despre simptomele pe care acesta le acuza si intensitatea acestora. 

    De asemenea, medicul poate solicita si alte informatii relevante, cum ar fi antecedentele de artrita reumatoida in familie, stilul de viata al pacientului sau expunerea la anumiti factori de mediu ce ar putea declansa boala.

    • Examenul clinic – in cadrul acestei etape vor fi examinate in primul rand articulatiile afectate, ocazie cu care medicul poate depista semnele inflamatiei, gradul de rigiditate a articulatiilor, sensibilitatea acestora si alte detalii ce il pot ajuta sa stabileasca un diagnostic corect.
    • Analizele de sange – inca nu exista un test de sange care sa indice cu exactitate prezenta artritei reumatoide, insa pe baza rezultatelor analizelor pot fi obtinute informatii importante, care sa ajute la stabilirea diagnosticului. 

    Spre exemplu, prezenta in sange a unor anumiti anticorpi specifici, viteza de sedimentare a hematiilor si proteina C reactiva sunt teste relevante in acest sens.

    • Teste imagistice – o radiografie poate oferi o imagine detaliata a articulatiilor si a gradului de afectate, in timp ce un examen RMN poate oferi si mai multe indicii necesare pentru stabilirea diagnosticului.

    Cum se trateaza artrita reumatoida

    Din pacate, artrita reumatoida este o afectiune incurabila, iar tratamentele disponibile la acest moment au rolul de a incetini progresia bolii si de a-i ameliora simptomele, astfel incat calitatea vietii pacientilor sa fie cat mai putin afectata.

    Tratamentul prescris dupa stabilirea diagnosticului este individualizat in functie de severitatea bolii, stadiul de afectare a articulatiilor si raspunsul la terapie. Exista mai multe variante de tratament pe care le prezentam in cele ce urmeaza:

    • Administrarea de medicamente – pentru reducerea inflamatiilor si ameliorarea celorlalte simptome asociate se administreaza antiinflamatoare nesteroidiene, analgezice, dar si diferite creme sau geluri.

      O alta categorie de medicamente recomandate in tratamentul artritei reumatoide sunt cele destinate incetinirii progresiei bolii. De asemenea, exista si medicamente inovatoare, ce se adreseaza direct componentelor sistemului imunitar care declanseaza inflamatia.

      • Terapia fizica – pacientii cu artrita reumatoida sunt incurajati sa practice o serie de exercitii fizice specifice, menite sa mentina flexibilitatea articulatiilor si sa le imbunatateasca mobilitatea. Este de preferat ca astfel de exercitii sa fie efectuate la inceput sub indrumarea unui specialist, in cadrul sedintelor de kinetoterapie, pentru ca mai apoi pacientii sa le poata face singuri.
      • Tratamentul chirurgical – este ultima varianta de tratament la care se apeleaza daca medicamentele nu dau rezultate sau daca articulatia a suferit o deteriorare severa. Interventia chirurgicala efectuata in astfel de situatii se numeste artroplastie si consta in inlocuirea articulatiei deteriorate cu una artificiala sau cu o proteza.

      Nu in ultimul rand si dieta joaca un rol esential in tratamentul artritei reumatoide. Aceasta trebuie sa fie bazata in special pe alimente cu potential antiinflamator, cum ar fi fructele si legumele proaspete, pestele gras bogat in Omega 3, nucile si semintele.

      De asemenea, este nevoie de un aport important de vitamina C, vitamina E si seleniu, care au efect antioxidant si pot contribui la reducerea inflamatie. In acest sens, citricele, rosiile, ardeiul gras, spanacul, pestele, carnea de pasare, leguminoasele, ouale sunt alte alimente care nu ar trebui sa lipseasca din meniul unui pacient cu artrita reumatoida.

      De cealalta parte, sunt de evitat alimentele grase, prajelile, produsele tip fast-food, cele procesate industrial si cele care contin zahar adaugat, conservanti, coloranti sau alti aditivi alimentari.

      Asadar, artrita reumatoida este o boala incurabila de natura autoimuna care afecteaza articulatiile, dar se poate extinde si la alte tesuturi sau organe. Pe masura ce progreseaza, boala limiteaza tot mai mult mobilitatea pacientilor, crescand totodata si riscul aparitiei altor complicatii.  Pentru a evita astfel de situatii, ideal ar fi ca artrita reumatoida sa fie diagnosticata in fazele incipiente, urmand ca apoi sa poata fi tinuta sub control cu ajutorul medicamentelor, al exercitiilor fizice si al unei diete adecvate.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: