Bronsiolita este o afectiune diagnosticata cel mai frecvent in randul copiilor de varste foarte mici, in timp ce cazurile in randul adultilor sunt extrem de rare si totodata foarte periculoase. Putem spune ca bronsiolita reprezinta varianta pentru copii a bronsitei, fiind oarecum similara acestei afectiuni care se intalneste preponderent in randul adultilor.
Daca iti doresti sa afli mai multe despre bronsiolita iti recomandam sa continui lectura acestui material in care iti vom vorbi despre cauzele, simptomele si optiunile de tratament specifice, precum si despre metodele de preventie.
Ce este bronsiolita
Bronsiolita face parte din categoria infectiilor respiratorii, fiind o boala specifica sezonului rece, care afecteaza preponderent sugarii si copiii cu varste pana in doi ani. Aceasta consta in inflamarea bronhiolelor si a incarcarii acestora cu mucus, ceea ce determina ingreunarea respiratiei.
Mai trebuie precizat in acest context ca bronhiolele sunt cele mai mici structuri ale cailor aeriene, care se ramifica in plamani din bronhii. In cazul copiilor cu varste pana in 2 ani caile respiratorii sunt inca insuficiente dezvoltate, iar agentii virali ajung astfel mai usor in bronhiole, in timp ce in cazul adultilor se opresc in bronhii. Astfel se explica faptul ca marea majoritate a cazurilor de bronsiolita afecteaza copiii de varste mici, fiind foarte rara in cazul adultilor.
Exista doua forme distincte de bronsiolita, mai precis bronsiolita acuta si bronsiolita cronica, asupra carora vom reveni mai tarziu, cand vom discuta despre simptomele specifice.
Bronsiolita – care sunt cauzele?
Fiind o infectie respiratorie, bronsiolita este cauzata de agenti patogeni care patrund in caile aeriene si ajung pana la nivelul bronhiolelor din plamani. Cele mai multe cazuri de bronsiolita sunt de natura virala, iar principialul responsabil este virusul respirator sincitial. Rinovirusurile si virusurile gripale pot la randul lor sa duca la bronsiolita, determinand reactii similare.
Odata aspirati prin caile aeriene, agentii patogeni ajung in bronhiole declansand un proces infamator. Organismul reactioneaza secretand mucus, iar acesta ingusteaza sau chiar blocheaza bronhiolele care au un diametru de aproximativ un milimetru, ceea ce duce la ingreunarea respiratiei.
Ca principali factori de risc ce favorizeaza aparitia bronsiolitei putem mentiona prezenta in zonele aglomerate si contactul cu alti copii in perioadele de circulatie ale virusurilor respiratorii, dat fiind faptul ca vorbim de o boala contagioasa cu transmitere pe cale aeriana. Totodata, copiii nascuti prematur, cei care nu au fost alaptati la san cei care sufera de afectiuni cardiace sau pulmonare precum si cei cu imunodepresie sau imunosupresie sunt predispusi unui risc mai ridicat de a face bronsiolita.
Ce simptome au pacientii cu bronsiolita
Bronsiolita poate fi usor confundata cu o raceala sau o gripa banala pentru ca simptomele la debut sunt similare. Principalele manifestari ce pot aparea in prima faza sunt:
- Nas infundat;
- Tuse persistenta;
- Rinoree;
- Stranut;
- Febra usoara.
In formele usoare de bronsiolita aceste simptome se amelioreaza si dispar de la sine, insa in cazurile mai severe apar dificultati de respiratie insotite de multe ori de un suierat specific. Cea mai grava complicatie poate fi insuficienta respiratorie, care apare atunci cand o mare parte din bronhiole sunt infundate cu mucus. In astfel de situatii apare cianoza la nivelul tegumentelor si unghiilor, respiratia devine rapida, scurta si superficiala, sunetele suieratoare se accentueaza, copilul nu mai poate sa vorbeasca sau sa planga iar din cauza respiratiei rapide nu mai este capabil nici sa bea lichide si sa manance.
Bronsiolita acuta are simptome mai severe si prezinta un risc mai sporit de complicatii, insa partea buna e ca se manifesta pe termen scurt iar de multe ori se vindeca de la sine fara tratament.
De cealalta parte, bronsiolita cronica are simptome mai usoare dar se manifesta prin episoade recurente ce pot avea si forme mai severe.
Cum se trateaza bronsiolita
Asa cum am precizat mai sus, formele usoare de bronsiolita se vindeca de la sine fara a avea nevoie de un tratament anume, fiind necesara doar o buna hidratare si curatarea nasului cu solutii saline pentru a usura respiratia. Din fericire, cele mai multe cazuri de bronsiolita sunt forme usoare, doar 3% dintre copii cu o astfel de problema necesitand internare in spital.
In cazul in care medicul decide ca pacientul are nevoie de tratament, aceste se stabileste in functie de simptome, in scopul ameliorarii acestora. Astfel, impotriva tusei pot fi administrate antitusive, iar pentru reducerea inflamatiei pot fi prescrise bronhodilatatoare, antihistaminice sau corticosteroizi. Tratamentul pentru bronsiolita se administreaza insa numai pe baza recomandarilor medicului si respectand intocmai indicatiile acestuia.
Folosirea unui umidificator de camera, mentinerea copilului intr-o pozitie verticala care sa-i permita sa respire mai usor si evitarea expunerii acestuia la fumul de tigara sunt alte metode simple care pot grabi vindecarea.
Este foarte important sa mai precizam la acest capitol ca tratamentul cu antibiotice este ineficient si nerecomandat in bronsiolita. Aceasta, pentru ca boala este de natura virala, iar antibioticele actioneaza doar impotriva bacteriilor, asadar nu vor afecta cu nimic virusurile care au provocat infectia.
Care sunt cele mai bune metode de preventie
Pentru reducerea riscului de imbolnavire, copiii trebuie sa fie alaptati la san cel putin pana la varsta de un an, pentru ca in acest mod li se dezvolta sistemul imunitar si devin mai rezistenti in fata agentilor patogeni.
In rest, bronsiolita poate fi usor prevenita aplicand aceleasi metode recomandate si in cazul raceli si gripei, fiind vorba de afectiuni care fac parte din aceeasi categorie, mai exact infectii respiratorii. In sezonul rece nu se recomanda expunerea celor mici in zone aglomerate, unde exista o mai mare incarcatura virala iar riscul de imbolnavire este mai sporit. De asemenea, este de evitat contactul copiilor cu persoanele care prezinta simptome specifice infectiilor respiratorii, indiferent ca este vorba de adulti sau alti copii cu care cel mic se joaca.