Tusea seaca la copii este problema cu care cei mici se confrunta frecvent, asociata in special cu infectiile respiratori care apar in sezonul rece. Desi nu intotdeauna are la origine o problema serioasa de sanatate, tusea seaca la copii constituie un simptom care nu poate fi ignorat pentru ca la scurt timp dupa ce apare cauzeaza disconfort si poate avea consecinte negative pe mai multe planuri. Este si motivul pentru care parintii nu ezita sa apeleze la remedii pentru calmarea tusei iar prin materialul de fata ne-am propus sa le oferim o mana de ajutor.
Din cuprinsul sau vei putea afla care sunt cele mai eficiente remedii pentru calmarea tusei dar si medicamentele recomandate in tratarea cazurilor mai severe. Totodata, iti vom spune care este mecanismul ce declanseaza truse seaca la copii si cauzele care il pun in functiune. Asadar, daca vrei sa afli tot ce tine de tusea seaca la copii si de calmarea tusei, te invitam parcurgi pana la final acest articol.
Ce este tusea seaca la copii si cum se diferentiaza de alte tipuri de tuse
Exista doua categorii distincte de tuse, respectiv tuse seaca numita si tuse uscata sau tuse neproductiva, si tuse umeda careia i se mai spune si tuse productiva sau expectoranta. Principalul detaliu care face diferenta intre o tuse seaca la copii sau la adulti si o tuse productiva este expectoratia, adica eliminarea de mucus.
Dupa cum se poate deduce cu usurinta din denumirea sa, tusea seaca la copii si adulti nu este insotita de expectoratie, ceea ce o face mai suparatoare decat tusea productiva. Daca in cazul acesteia din urma se elimina acumularea de mucus care declanseaza reflexul tusiv iar episoadele de tuse sunt mai rare, tusea seaca este mai persistenta si mai suparatoare intrucat factorul declansator ramane in gat si nu poate fi eliminat prin expectoratie.
Din aceasta cauza, tusea seaca la copii irita usor gatul generand usturime, durere la inghitire sau cel putin o senzatie neplacuta de furnicaturi sau nod in gat. Printre simptomele asociate cu tusea seaca la copii mai pot fi raguseala si dificultatile de respiratie in cazurile mai severe.
Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca simptomul de tuse seaca la copii se intensifica pe timpul noptii, cauzand tulburari de somn urmate de oboseala pe timpul zilei, care poate afecta randamentul in cazul copiilor de varsta scolara.
De ce apare tusea seaca la copii
Tusea seaca la copii are la baza o inflamatie a mucoaselor respiratorii aparuta indeosebi la nivelul gatului, care declanseaza reflexul tusiv – un mecanism natural de aparare a organismului. Rolul acestuia este acela de a elimina prin expectoratie corpurile straine, particulele de praf, acumularile de mucus si orice alte elemente care obtureaza caile respiratorii si pot patrunde in profunzimea acestora.
Inflamatia mucoaselor este perceputa ca un corp strain in caile respiratorii, prin urmare organismul reactioneaza prin tuse pentru decongestionarea acestora. Dupa cum spuneam, tusea seaca la copii nu este insotita de expectoratie, pentru ca nu exista niciun corp sau secretie de mucus care sa fie eliminat astfel.
La randul sau, o inflamatie care declanseaza tuse seaca la copii poate fi generata de mai multi factori precum:
- Infectii respiratorii – raceala, gripa si alte viroze respiratori se numara printre cele mai frecvente cauze;
- Alergii – e vorba in principal de alergiile respiratorii declansate de polen, praf, spori de mucegai, acarieni, parul din blana animalelor;
- Expunerea la substante iritante – fumul de tigara, diferite parfumuri sau deodorante precum si vapori sau particule de substante chimice inhalate accidental;
- Reflux gastroesofagian – continutul acid refulat din stomac poate ajunge pana in partea superioara a esofagului;
- Factori de mediu – aerul uscat sau poluat irita usor caile respiratorii cauzand inflamarea mucoaselor.
Importanta consultarii unui medic pentru diagnostic corect
De multe ori, calmarea tusei seci vine de la sine in decurs de cateva zile, atunci cand cauza este o viroza usoara sau o iritatie aparuta accidental in urma expunerii la substante din categoria celor mentionate mai sus ori la un mediu cu umiditate scazuta.
Totusi, se poate intampla ca tusea sa nu dea semne de ameliorare si chiar sa devina tot mai persistenta pe zi ce trece fara ca remediile obisnuite sa aiba vreun efect. In astfel de situatii cauza poate fi una mai grava iar pentru calmarea tusei si prevenirea complicatiilor este necesara o vizita la medic.
Aceasta pentru ca intarzierea stabilirii unui diagnostic si a initierii tratamentului adecvat favorizeaza agravarea boli si aparitia unor complicatii de natura respiratorie. Tusea seaca netratata poate cauza o pierdere in greutate intrucat copiii isi pierd apetitul din cauza durerii in gat, insomnie, dureri toracice, dureri de cap, varsaturi si o stare generala de indispozitie.
Solutii pentru calmarea tusei seci
Calmarea tusei deci se poate face cu ajutorul unor remedii la indemana, atunci cand cauza nu este una grava, care sa necesite tratament medicamentos. Asa cum am promis, in cele ce urmeaza iti prezentam cele mai eficiente solutii pentru calmarea tusei seci si modul in care acestea actioneaza.
Hidratarea corecta
Consumul optim de lichide este important si pentru mentinerea umiditatii la nivleul mucoaselor respiratorii, in contextul in care aerul uscat si deshidratarea cauzeaza iritarea acestora. Asadar, pentru calmarea tusei seci, copiii trebuie sa bea multe lichide, de preferat ceaiuri caldute care calmeaza iritatia din gat si au efect antiinflamator. De cealalta parte, nu se recomanda bauturile reci si nici cele acidulate, care pot exacerba iritatia si procesul inflamator.
Miere
Acest remediu este recomandat in calmarea tusei seci la copiii peste un an, intrucat in cazul celor care nu au implinit aceasta varsta exista un mic risc de a dezvolta botulism. Mierea este plina ce calitati terapeutice iar in privinta calmarii tusei isi pune in valoare efectul antiinflamator. Daca tusea seaca la copii este asociata cu o infectie respiratorie, mierea actioneaza si impotriva agentilor patogeni, intrucat are si efect antimicrobian. In plus, este o sursa generoasa de vitamine si minerale care intaresc imunitatea, grabind astfel vindecarea.
Inhalarea de aburi
Vaporii calzi de apa fierbinte hidrateaza mucoasele respiratorii si reduc inflamatia, iar pentru a le amplifica efectul benefic in calmarea tusei poti adauga in apa cateva picaturi de ulei esential de eucalipt, menta sau arbore de ceai.
In acelasi timp, daca apelezi la remediul prezentat anterior, trebuie tii cont ca si aburii de ceai fierbinte sunt la fel de eficienti in calmarea tusei.
Umidificarea aerului din camera
Asa cum spuneam mai devreme, aerul uscat poate cauza sau agrava tusea seaca intrucat irita mucoasele respiratorii si duce la declansarea procesului inflamator. Prin urmare, folosirea unui umidificator de camera elimina acest risc si totodata contribuie la calmarea tusei prin hidratarea mucoaselor. Solutia mai simpla dar la fel de eficienta este asezarea unui vas cu apa pe calorifer, astfel incat vaporii degajati lent sa umezeasca aerul din camera copilului.
Siropuri naturale din plante medicinale sigure pentru copii
Sunt remedii naturiste la fel de eficiente in calmarea tusei seci la copii insa trebuie sa alegi un produs 100% din ingrediente naturale, care sa nu contina alcool, indulcitori sau aromatizanti artificiali. Cele mai bune exemple sunt siropul de cimbru, patlagina, nalba mare sau lemn dulce, care au efect antiinflamator si emolient asupra mucoaselor respiratorii.

Medicamentele pentru tuse la copii
Daca aceste remedii nu dau rezultate sau cauza este una mai severa, tusea seca poate fi tratata si cu ajutorul medicamentelor. Acestea se prescriu de catre medic iar tratamentul se stabileste in functie de cauza diagnosticata. Principalele categorii de medicamente folosite pentru calmarea tusei sunt urmatoarele:
- Antibioticele – se prescriu pentru tratarea infectiilor bacteriene la nivelul cailor respiratorii iar din farmacie pot fi procurate doar pe baza de reteta;
- Antihistaminicele – se administreaza in cazul copiilor cu alergi respiratorii, avand ca scop prevenirea si ameliorarea reactiilor alergice care inflameaza mucoasele si declanseaza tusea seaca;
- Antitusivele – inhiba reflexul tusiv si astfel contribuie la calmarea tusei seci pana cand dispare inflamatia care declanseaza acest mecanism de aparare;
- Antiinflamatoarele – intrucat la baza tusei seci sta o inflamatie a mucoaselor respiratorii, e firesc ca tratamentul sa se axeze si pe medicamente din aceasta categorie, care amelioreaza procesul infamator.
- Aerosoli – sunt substante sub forma de particule solide ori lichide aflate in suspensie, care se inhaleaza in caile respiratorii pe care le hidrateaza, le dilata si le curata de microbi, avand totodata si efect antiinflamator.
Cand sa consulti medicul?
Exista cateva semne evidente care dau de inteles ca tusea seaca nu este cauzata de o simpla raceala sau iritatie, ci are la baza o problema mai grava.
Astfel daca tusea dureaza mai mut de doua saptamani si nu da niciun semn de ameliorare sau daca este asociata cu dificultati de respiratie, e recomandat sa mergi cu copilul la medic fara a mai incerca sa rezolvi probleme cu remedii simple. De asemenea, febra mare, varsaturile, respiratia suieratoare, paloarea sau tenta albastruie a pielii sunt alte semne care nu trebuie ignorate.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: