fbpx

Carbune activat: ce este si ce rol are in afectiunile digestive

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Exista numeroase dovezi ca folosirea de carbune activat este o practica foarte veche folosita inca din antichitate. Intre timp, acest remediu a fost preluat si in medicina moderna iar in zilele noastre carbunele activat mai este numit si carbune medicinal.

In domeniul medical, cel mai adesea se foloseste carbune activat in tratarea afectiunilor digestive, insa totodata este un remediu eficient si in tratarea unor probleme la nivelul rinichilor. In acelasi timp se poate gasi carbune activat si in unele tipuri de pasta de dinti, pentru ca este eficient in curatarea dintilor de particulele alimentare si substantele acide care ataca smaltul dintilor. Si in domeniul cosmetic se foloseste carbune activat in unele produse de ingrijire a pielii – pe care o curata eficient de particulele de praf, toxine si bacterii – dar si in unele deodorante.

Nu in ultimul rand, multe dispozitive si instalatii complexe pentru purificarea apei folosesc carbune activat pe post de filtru.

In acest articol ne vom referi pe larg la folosirea de carbune activat in tratarea afectiunilor digestive, aceasta fiind una din cele mai cunoscute utilizari ale sale.

Ce este carbunele activat?

Vorbind la modul simplist, carbunele activat poate fi considerat o cenusa obtinuta prin arderea le temperaturi foarte ridicate a materialelor care contin carbon . Cel mai cunoscut exemplu este lemnul, dar carbune activat se poate obtine si din turba, coji de nuca de cocos sau din rumegus. Nu este suficient sa arzi pur si simplu materialele respective pentru a obtine carbune activat, pentru ca resturile carbonizate trebuie sa fie supuse unui proces chimic sau fizic. Procesul de activare chimica presupune scufundarea intr-o substanta urmata de incalzirea la o temperatura mai scazuta si de clatire pentru eliminarea materialului rezidual. Activarea fizica se face incalzind din nou carbunele la o temperatura ridicata dupa care este supus unui soc termic cu ajutorul unui jet de aer rece sau al aburului.

Diferenta intre cele doua proceduri consta in porozitatea carbunelui, cel activat chimic avand pori mai mari iar cel activat fizic avand pori mai ingusti.

Structura poroasa ii permite sa absoarba usor substante chimice, bacterii, toxine si gaze iar de aici rezulta numeroasele beneficii legate de utilizarea sa in domeniul medical si nu numai.

Ce rol are carbunele activat in afectiunile digestive?

Administrarea de carbune activat este un remediu foarte cunoscut impotriva unor tulburari digestive precum balonarea, diareea, flatulenta excesiva, refluxul gastroesofagian, dar si toxiinfectiile alimentare si intoxicatiile acute cu medicamente sau alte substante chimice. Datorita texturii sale poroase, absoarbe gazele, bacteriile, toxinele si substante acide din tractul digestiv care sunt astfel eliminate mai usor. Aceasta intrucat carbunele activ nu este absorbit din intestine astfel ca trece prin tractul digestiv unde absoarbe precum un burete gazele, bacteriile si toxinele, fiind eliminat apoi impreuna cu acesta, pe cale naturala.

Asadar, prin administrarea de carbune activat se inlatura cu usurinta factorii care duc la aparitia de tulburari digestive, respectiv gazele care cauzeaza balonare si flatulenta, bacteriile care cauzeaza infectii digestive cu simptomele asociate, toxinele si alte substante chimice nocive care pot fi absorbite in sange, afectand apoi ficatul si alte organe.

Cum se utilizeaza carbunele activat pentru probleme digestive?

Administrarea de carbune activat se face pe cale orala, tinand cont de o serie de aspecte, in functie de problema digestiva care necesita tratament.

Forma de prezentare

In functie de acest criteriu, exista trei forme de carbune activat dupa cum urmeaza:

  • Capsule – contin carbune activat sub forma de pulbere sau granule incapsulate intr-o membrana solubila, care se dizolva in tractul digestiv eliberand continutul pentru a-si face efectul;
  • Tablete – este o varianta de carbune activat  in forma solida care poate fi combinat si cu alte substante active pentru a-i spori beneficiile. Efectul tabletelor e usor intarziat fata de cel al capsulelor, pentru ca se dizolva mai greu in tractul digestiv.
  • Pulbere – vorbim de forma de carbune activat cu cel mai rapid efect, folosita de obicei  in cazuri de urgenta precum intoxicatiile acute, cand se impune prevenirea absorbtiei substantelor toxice din intestin in sange.

Dozaj recomandat

Dozele optime de carbune activat variaza in functie de greutatea corporala si de varsta, iar un alt criteriu luat in considerare poate fi si cauza pentru care se administreaza. Astfel, in cazul adultilor, doza zilnica recomandata este de 0,2-0,3 grame pentru fiecare10 kilograme din greutatea corporala, iar in cazul copiilor este de 0,05 grame pe kilogram. Adultii pot lua carbune activat de 3-4 ori pre zi, in timp ce copiilor li se administreaza de cel mult 3 ori pe zi, fara ca o doza sa depaseasca 0,2 grame pe kilogram.

Dozele recomandate pot fi depasite in situatii speciale, pentru tratarea intoxicatiilor acute, insa in acest caz doar medicul este cel care decide cantitatea ce trebuie administrata.

Momentul administrarii

In mod normal, administrarea de carbune activat se face cu o ora inainte de mese sau la cel putin 1-2 ore dupa aceea, pentru ca poate absorbi la fel de bine si nutrientii din alimente si suplimente alimentare, care nu mai ajung in sange, ci sunt eliminati odata cu celelalte substante. Astfel, administrat cu cel putin ora inainte de masa, carbunele activat are timp sa-si faca efectul fara a interveni ulterior in absorbtia nutrientilor, iar administrarea la cel putin 1-2 ore dupa masa lasa timp organismului sa absoarba din intestinul subtie substantele nutritive.

De asemenea, carbunele activat poate absorbi si substantele active din medicamente si de aceea se administreaza cu cel putin doua ore inainte sau dupa acestea. Exceptie fac si de aceasta data intoxicatiile acute cu medicamente sau alte substante, cand se recomanda administrarea de carbune activat cat mai rapid dupa ingerare. O cantitate intre 50 si 100 de grame administrata la cel mult 5 minute dupa ingestiei reduce absorbtie toxinelor cu 74% iar aceasta creste le 50% daca se administreaza carbune activat dupa jumatate de ora de la ingestie.

Modul de administrare al pulberii

Indiferent de forma de prezentare, carbunele activat este un medicament cu administrare orala. In cazul pulberii, doza recomandata se amesteca intr-un pahar cu apa (poate fi si ceai, lapte sau suc) iar solutia se bea imediat, inainte ca pulberea (care nu este solubila) sa se depuna pe fundul paharului.

Efecte secundare comune

Intrucat nu se absoarbe in sange, ci doar tranziteaza tractul digestiv incarcand-se cu toxine, gaze si alte substante, carbunele activat se numara printre cele mai sigure medicamente. Cel mai frecvent efect secundar pe care il poate avea administrarea sa este constipatia, in cazul in care pacientii nu consuma o cantitate suficienta de lichide care sa suplineasca apa absorbita de carbune. De asemenea, scaunele vor fi inchise la culoare, chiar negre, insa aceasta se datoreaza carbunelui eliminat si nu constituie un motiv de ingrijorare. Dupa incetarea administrarii, culoarea scaunelor va reveni la normal.

Efecte secundare rare

Daca nu sunt respectate regulile de administrare sau daca administrarea se face pe termen lung, carbunele activat poate cauza tulburari metabolice si deficiente nutritionale prin faptul ca absoarbe macronutrientii si nutrientii esentiali, lipsind organismul de principalele resurse din alimente. De aceea se recomanda administrarea in paralel de suplimente cu vitamine si minerale.

Interactiuni medicamentoase semnificative

Carbunele activat  poate diminua sau chiar anula efectul unor tratamente daca nu se respecta intervalul de administrare fata de alte medicamente. Administrat la mai putin de doua ore inainte sau dupa medicamentele orale, absoarbe o parte din substantele active inainte ca acestea sa ajunga in sange si astfel medicamentele respective nu isi mai fac efectul.

Principalele grupe de medicamente ce pot fi influentate de administrarea inadecvata a carbunelui activat sunt:

  • Anticonceptionalele orale;
  • Antibioticele;
  • Antidepresive;
  • Antiinflamatoare;
  • Medicamente pentru afectiuni endocrine.

Carbune activat versus argila

Asemeni carbunelui activat, argila este o substanta naturala care are capacitatea de a absorbi toxinele, gazele si alte substante din tractul digestiv. Mai exact, este un sol natural care contine minerale, administrat sub forma de pulbere. In timp ce carbunele activat doar absoarbe substantele si le elimina  argila face acelasi lucru eliberand insa minerale utile organismului, care sunt absorbite in sange.

Carbunele are un efect rapid, mai ales daca e administrat sub forma de pulbere, in timp ce argila actioneaza mai lent si se recomanda in tratamente de durata. Mai trebuie spus ca argila se foloseste preponderent in cure mai lungi de detoxifiere, in timp ce carbunele activ se administreaza in caz de intoxicatii acute si pentru ameliorarea rapida problemelor digestive.

Carbune activat versus simeticona

Simeticona este  o substanta folosita frecvent impotriva balonarii, flatulentei excesive si disconfortului abdominal asociat, tulburari care pot fi ameliorate si cu carbune activat. Acesta are insa o arie mai larga de actiune, in timp ce simeticona este eficienta doar impotriva gazelor intestinale. Asadar, nu poate fi folosita in tratarea intoxicatiilor acute sau a infectiilor digestive, scopul sau fiind doar eliminarea gazelor din tractul digestiv.

In timp ce carbunele activat este o substanta naturala, simeticona este un produs artificial obtinut in laborator iar o alta diferenta importanta consta in modul in care cele doua remedii actioneaza impotriva gazelor. Mai exact, carbunele activat absoarbe gazele, in timp ce simeticona sparge bulele de gaz reducand presiunea din abdomen. Fiind creata special in acest scop, simeticona este mai eficienta in eliminarea gazelor pentru ca actioneaza mult mai rapid, in timp ce carbunele activat are o actiune mai lenta.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: