fbpx

Care sunt cele mai periculoase alimente pentru ficat

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Care sunt cele mai periculoase alimente pentru ficat si cum le poti evita

Buna functionare a ficatului tine in buna masura si de alimentatie, dat fiind faptul ca majoritatea substantelor ajunse in organism prin intermediul alimentelor consumate trec prin acest organ. Asadar atunci cand vorbim de cele mai periculoase alimente pentru ficat ne referim in general la acele produse care contin substante greu de procesat ce suprasolicita functiile hepatice.

Totodata, in categoria „cele mai periculoase alimente pentru ficat” pot fi incuse si produsele contaminate cu agenti patogeni sau substante toxice, insa acestea reprezinta  o categorie aparte intrucat pot afecta accidental sanatatea ficatului, nu neaparat prin prisma proprietatilor specifice.

Pentru ca vorbim de un organ vital care indeplineste cateva sute de functii importante si care poate fi vulnerabil in conditiile unei diete nesanatoase, iti prezentam in acest articol care sunt cele mai periculoase alimente pentru ficat si ce efecte negative pot avea.

Importanta ficatului pentru sanatatea generala

Ficatul este considerat o adevarata uzina a organismului datorita faptului ca indeplineste aproximativ 500 de functii. In primul rand, ficatul filtreaza sangele retinand toxinele si alte substante nocive care sunt ulterior eliminate din organism. In acelasi timp, ficatul proceseaza alte substante toxice transformandu-le in produse mai putin nocive care sa poata fi eliminate prin urina fara apune in pericol sanatatea rinichilor.

Ficatul are si rolul de a produce diferite proteine care sunt necesare functionarii organismului, totodata fiind responsabil si de secretia bilei, care joaca un rol important in digestia grasimilor precum si in eliminarea substantelor reziduale prin intermediul materiilor fecale.

Tot ficatul este implicat si in metabolizarea macronutrientilor in vederea transformarii acestora in energie si nu ultimul rand  serveste ca spatiu de stocare pentru anumite vitamine si minerale pe care le elibereaza atunci cand organismul are nevoie de ele.

Mai trebuie spus ca ficatul este cea mai mare glanda din corpul uman, avand o greutate de aproximativ1,4 kilograme si fiind situat in partea superioara dreapta a cavitatii abdominale.

Cum afecteaza alimentatia sanatatea ficatului?

In contextul unei discutii despre cele mai periculoase alimente pentru ficat trebuie sa explicam si modul in care acestea actioneaza afectand in mai mare sau mai mica masura functiile hepatice. Asa cum spuneam mai sus, ficatul este responsabil pentru metabolizarea nutrientilor, digestia grasimilor si eliminarea toxinelor – functii care au legatura cu alimentatia. In acest context e important de retinut ca nici chiar cele mai periculoase alimente pentru ficat nu sunt nocive daca sunt incluse intr-o dieta echilibrata si sunt consumate in mod responsabil evitand excesele.

Spunem aceasta pentru ca excesul de alimente considerate mai putin sanatoase duce la afectarea ficatului prin faptul ca acesta este asaltat de cantitati mari de grasime, zaharuri si alte substante mai greu de procesat. Pe fondul suprasolicitarii, aceste substante se acumuleaza la nivelul ficatului afectandu-i progresiv capacitatea functionala. De asemenea, acumularea de toxine lezeaza tesutul hepaitc care nu se mai poate regenera. Se formeaza astfel tesut cicatricial iar portiunea respectiva devine nefunctionala pentru ca in momentul in care  aceasta se extinde si depaseste mult ca suprafata partea ramasa functionala sa apara ciroza hepatica.

Asadar totul porneste de la o dieta dezechilibrata in care predomina  cele mai periculoase alimente pentru ficat, consumate in cantitati mari sau in mod frecvent.

Cele mai periculoase alimente pentru ficat

Nu putem vorbi de cele mai periculoase alimente pentru ficat fara a-ti spune concret care sunt acestea si cum pot afecta functiile hepatice. Asadar, in randurile de mai jos poti gasi lista cu cele mai periculoase alimente pentru ficat si efectele lor nocive.

 Alimentele bogate in grasimi saturate si grasimi trans

Grasimile saturate sunt prezente in alimentele de origine animala, mai exact carne si lactate, iar grasimile trans se gasesc in alimentele prajite  in uleiuri vegetale, formandu-se ca urmare a procesului de hidrogenarea a acestor uleiuri la temperaturi ridicate. Preparatele care contin astfel de grasimi se numara printre cele mai periculoase alimente pentru ficat intrucat favorizeaza aparitia unei afectiuni numite steatoza hepatica sau boala ficatului gras. Mai exact, aceste grasimi se acumuleaza in ficat contribuind totodata la formarea colesterolului rau care suprasolicita la randul sau acest organ.

Zaharul si alimentele procesate cu zahar adaugat

Dulciurile, sucurile si alte alimente care au mult zahar adaugat se numara si ele printre  cele mai periculoase alimente pentru ficat intrucat contin un numar mare de calorii si favorizeaza formarea de grasime care se acumuleaza si la nivelul acestui organ, contribuind in egala masura la aparitia steatozei hepatice.

Mancarurile sarate

Lista cu cele mai periculoase alimente pentru ficat include si preparatele cu multa sare, intrucat acest ingredient cauzeaza retentia de apa, iar acumularea de lichid in organism creeaza presiune asupra regiunii hepatice.

Alimente procesate industrial

Mezelurile, conservele semipreparatele congelate contin cantitati mari de sare, conservanti si alti aditivi alimentari care cresc cantitatea de toxine din ficat si ii pot afecta functionarea normala.

Produsele tip fast-food

Produsele de la fast fac parte din lista cu cele mai periculoase alimente pentru ficat pentru ca intrunesc in mai mare sau mai mica masura proprietatile negative ale preparatelor pe care le-am mentionat mai sus.

Fructele si legumele tratate cu pesticide

Pesticidele sunt substante chimice destinate protectiei plantelor insa problema in cazul lor e ca unele sunt absorbite de fructele si legumele tratate astfel, iar prin consum reziduurile chimice pot ajunge in ficat.  De aceea, fructele si legumele tratate cu pesticide sunt mentionate printre  cele mai periculoase alimente pentru ficat.

Alcoolul

Desi nu e un aliment in adevaratul sens al cuvantului am tinut sa includem si alcoolul in lista cu cele mai periculoase alimente pentru ficat pentru ca este deseori servit la masa si mai ales pentru ca este cel mai redutabil inamic al acestui organ. Alcoolul este metabolizat in ficat iar consumat in mod frecvent deterioreaza celulele hepatice si nu permite tesutului sa se regenereze.

Ce efecte pe termen lung au cele mai periculoase alimente pentru ficat

Cele mai periculoase alimente pentru ficat nu au efect imediat, ci actioneaza in timp daca sunt consumate in mod constant fara a-i lasa timp tesutului hepatic sa se refaca.

Astfel, organul este afectat progresiv iar un mare dezavantaj este ca problemele cauzate de cele mai periculoase alimente pentru ficat sunt asimptomatice la inceput si evolueaza tacut multa vreme. Principalele efecte negative pe care le pot avea cele mai periculoase alimente pentru ficat consumate in mod iresponsabil sunt:

Steatoza hepatica (ficat gras)

De obicei este prima afectiune hepatica generata de o alimentatie nesanatoasa, ce consta in acumularea de grasime in ficat pe fondul consumului excesiv de grasimi saturate si grasimi trans. Boala este asimptomatica insa prezenta sa poate fi intuita in cazul persoanelor supraponderale sau obeze si totodata ficatul gras poate fi observat si in cadrul unei investigatii imagistice.

Ciroza hepatica

Cel mai adesea este cauzata de consumul excesiv de alcool dar poate aparea si ca o consecinta a steatozei hepatice. In cazul cirozei hepatice, tesutul ficatului este supus unui stres permanent care duce la aparitia de mici leziuni. In mod normal, tesutul hepatic se regenereaza, dar sub influenta stresului prelungit leziunile aparute se cicatrizeaza. Pe masura ce tesutul cicatricial se dezvolta, apare la un moment dat ciroza hepatica, in care suprafata cicatrizata este mai mare decat cea inca functionala.

Insuficienta hepatica

Este o afectiune grava caracterizata de incapacitatea ficatului de a-si mai indeplini functiile normale. La insuficienta hepatica se ajunge in urma unor afectiuni precum ciroza sau diferite forme de hepatita netratate corespunzator.

Cancerul hepatic

Este o alta afectiune grava care poate  avea la baza si o dieta in care abunda cele mai periculoase alimente pentru ficat. Mai exact, cancerul hepatic poate evolua dintr-o forma netratata steatoza, acumularea de grasime in ficat si stresul oxidativ datorat efectului substantelor toxice factorizand aparitia unor celule canceroase din care se dezvolta o tumora maligna.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: