Carceii nu sunt considerati neaparat o problema grava de sanatate, insa manifestarile lor sunt extrem de neplacute, mai ales daca te iau prin surprindere in cele mai nepotrivite momente. Uneori chiar pot pune viata in pericol daca apar in timp ce inoti in larg sau esti la volan si te pregatesti sa franezi brusc, impiedicand-te sa faci niste miscari simple, dar esentiale in astfel de momente.
Cauzele carceilor sunt multiple, iar cele mai multe dintre ele por fi prevenite sau gestionate, dupa cum vom iti vom arata si noi in cuprinsul acestui articol.
Vom incepe cu cateva informatii generale si vom continua cu prezentarea cauzelor carceilor si explicarea mecanismelor care duc la aparitia acestora, iar pe final vei afla cateva sfaturi preventive.
Ce sunt carceii?
Carceii se manifesta prin contractii involuntare ale unor muschi sau grupe de muschi, insotite de o durere ascutita. Cel mai des, carceii apar la nivelul gambelor, atat in timpul mersului sau altor activitati, cat si in coditii de repaus. Se poate intampla de multe ori ca un carcel sa se produca in timpul somnului, provocandu-ti o trezire brusca din cauza durerii pronuntate, care apare parca din senin.
Li se mai spune si crampe musculare, iar in afara de durerile puternice, se mai pot manifesta si prin aparitia unor umflaturi sau a unor zone intarite la nivelul muschilor afectati.
In cazurile fericite, durerea data de carcei dureaza cateva secunde, insa aceasta se poate intinde pe durata catorva minute, timp in care afecteaza mobilitatea. De obicei, manifestarile specifice carceilor dispar de la sine, iar repausul si masajul usor ajuta mult daca durerile persista.
Daca si tu te confrunti cu astfel de probleme in ultima perioada, iti prezentam in continuare care sunt cauzele carceilor si care sunt explicatiile acestora.
-
Naturalis CarcelRelax Crema x 100 ml
Disponibil la
Cauzele carceilor
Cauzele carceilor sunt determinate de mai multi factori care influenteaza activitatea musculara. Acestia tin in mod special de stilul de viata, de intensitatea activitatilor fizice si de anumite deficiente existente la un moment dat in organism.
Circulatia deficitara
Afectiunile circulatorii precum boala arteriala periferica sau insuficienta venoasa se numara printre cauzele care conduc la carcei, prin faptul ca ingreuneaza irigarea cu sange a tesuturilor musculare.
Sangele are rolul de a oxigena tesuturile si de a transporta catre plaman dioxidul de carbon, iar in cazul persoanelor cu circulatie deficitara acest proces este ingreunat. Cand circulatia este deficitara la nivelul muschilor, cantitatea insuficienta de oxigen sau acumularea de sange cu dioxid de carbon determina functionarea anormala a acestora, care se materializeaza si in aparitia spasmelor involuntare.
Astfel pot fi explicate cauzele carceilor in cazul persoanelor care sufera de probleme circulatorii si care se confrunta deseori cu astfel de probleme, in special la nivelul membrelor inferioare.
Inaintarea in varsta
Odata cu inaintarea in varsta, nervii care controleaza muschii incep sa se uzeze, iar primele semne ale acestui proces se resimt mai ales la nivelul membrelor inferioare.
Deteriorarea nervilor care controleaza functiile motorii poate genera spasme involuntare la nivelul muschilor, astfel ca varsta inaintata poate fi considerata o alta cauza a carceilor.
Sarcina
Perioada sarcinii determina o serie de schimbari in organismul femeilor gravide, inclusiv la nivelul sistemului circulator. Prin urmare, poate aparea o circulatie deficitara la nivelul muschilor si astfel se creeaza o situatie similara primei cauze a carceilor, mentionata putin mai devreme.
De aceasta data, nu este vorba de o afectiune, ci doar de niste modificari temporare si cat se poate de firesti, care pot avea si efecte mai putin placute. Din fericire, cauza carceilor dispare dupa momentul nasterii si nu constituie un motiv de ingrijorare.
Sedentarismul
Lipsa de miscare duce in timp la atrofierea muschilor, devenind astfel una dintre cauzele carceilor. Cu o astfel de problema se confrunta frecvent persoanele care lucreaza mult din birou precum si cele care isi petrec majoritatea timpului in casa, stand pe in fotoliu sau pe canapea in fata televizorului sau petrecand ore in sir pe tableta, telefon sau calculator.
Si imobilizarea la pat pentru o perioada prelungita, in urma unei interventii chirurgicale, a unei boli sau a unei accidentari poate fi o cauza a carceilor, tot prin prisma faptului ca muschii se atrofiaza si incep sa aiba miscari necontrolate.
Solicitarea intensa
La polul opus sedentarismului se afla o alta cauza a carceilor, reprezentata in acest caz de activitatile intense. Cu aceasta problema se confrunta sportivii, dar si persoanele care alerg sa faca miscare pentru a se mentine in forma si care nu stiu sa isi dozeze corect efortul.
Cel mai adesea, crampele musculare apar din cauza ca exercitiile fizice nu sunt precedate de o incalzire corespunzatoare, care sa pregateasca muschii pentru efort.
De aceasta data, cauza carceilor o reprezinta suprasolicitarea unor muschi sau a unor grupe de muschi inca neobisnuiti cu eforul intens. Daca aceasta suprasolicitare are loc in mod repetat, pot aparea leziuni musculare ce constituie la randul lor una dintre cauzele carceilor, care, de aceasta data vor fi mai durerosi, cu o frecventa sporita.
Deshidratarea
In stransa legatura cu efortul intens este si aceasta noua cauza a carceilor, care consta in pierderea unei cantitati mari de apa si de substante minerale cunoscute sub denumirea de electroliti.
Apa si electrolitii se elimina din organism prin transpiratie, care se produce in general in conditii de solicitare fizica sau de temperaturi ridicate. Cele mai importante minerale din categoria electrolitilor sunt magneziul, potasiul, sodiul, si calciul, care au un rol important functionarea muschilor. Cand o cantitate mare de astfel de substante se elimina prin transpiratie, muschii reactioneaza prin spasme dureroase.
Pentru a preveni aceasta cauza a carceilor trebuie sa te hidratezi corespunzator in zilele calduroase si pe parcursul antrenamentelor, fiind recomandate bauturile care contin electroliti, ce te ajuta sa mentii echilibrul hidric din organism.
Administrarea anumitor tipuri de medicamente
Si anumite tratamente pot constitui cauze ale carceilor, intrucat medicamentele administrate actioneaza in mod indirect si asupra muschilor.
Un prim exemplu il constituie medicamentele diuretice, care favorizeaza eliminarea din organism a unei cantitati mari de apa si electroliti. Apare astfel riscul deshidratarii, despre care am precizat deja ca este una dintre cauzele carceilor.
In acelasi timp si statinele administrate pentru reducerea nivelului de colesterol, medicamentele antipsihotice, corticosteroizii si beta-blocantele pot fi mentionate printre cauzele carceilor, intrucat influenteaza intr-o anumita masura functionarea muschilor si a nervilor motori.
Modalitati de prevenire a carceilor
Cauzele carceilor pot fi usor evitate, tinand cont de cateva recomandari simple si la indemana oricui.
In primul rand trebuie sa adopti un stil de viata mai activ si sa faci mai multa miscare in timpul liber, mai ales daca ai un job sedentar care te tine ore in sir tintuit in scaun la birou.
Nu trebuie totusi sa cazi nici in extrema cealalta, trecand direct la exercitii sau activitati de o intensitate ridicata care iti solicita muschii inca neantrenati. Chiar daca ti-ai obisnuit organismul cu miscarea, nu incepe niciun antrenament fara sa-ti faci incalzirea prealabila, prin care muschii sunt pregatiti cu ajutorul exercitii usoare pentru efortul la care urmeaza sa fie supusi.
De asemenea, la finalul antrenamentelor este recomandat sa mai acorzi cateva minute exercitiilor de streching, care ajuta muschii sa se relaxeze si sa se refaca mai usor, prevenind astfel una din cauzele carceilor.
Nu in ultimul rand, consuma alimente cu un continut bogat de electroliti si hidrateaza-te corespunzator, mai ales in timpul exercitiilor fizice si in zilele toride!
In cazul in care apar carceii, manifestarile neplacute ale acestora pot fi calmate cu ajutorul masajului local si prin aplicare de comprese calde sau reci pe muschiul afectat.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: