Amilaza face parte din categorie enzimelor digestive, fiind o substanta produsa de organism cu scopul descompunerii macronutrientilor in molecule mai simple care astfel sunt mai usor de absorbit din intestinul subtire. In cazul de fata, amilaza este implicata in digestia carbohidratilor ce furnizeaza principala resursa de energie a organismului, care este glucoza.
Fara amilaza organismul ar sintetiza mult mai greu glucoza din carbohidrati, ceea ce ar determina o scadere considerabila a nivelului de energie, materializata intr-o stare generala de oboseala si slabiciune dar si de disfunctii la nivelul organelor, care la randul lor au nevoie de energie.
In acelasi timp, amilaza joaca un rol important in procesul de digestie prevenind aparitia unor probleme precum indigestia sau malabsorbtia.
Mai multe despre amilaza si importanta sa in functionarea normala a organismului poti afla din randurile de mai jos.
Ce este amilaza?
Amilaza este o enzima digestiva, adica o proteina produsa de organism care este implicata in procesul digestiv inca din cavitatea bucala. Ca orice enzima, amilaza are un rol de catalizator, facilitand si accelerand reactii chimice de care depinde functionarea organismului. De amilaza depinde in buna masura asigurarea principalei resurse de energie care provine din alimente, mai precis a glucozei pe care organismul o sintetizeaza din carbohidrati.
In functie de structura moleculelor exista trei tipuri de amilaza, respectiv alfa-amilaza, beta-amilaza si gama-amilaza, insa doar primul tip este specific organismului uman,
Cum este produsa amilaza?
Asa cum spuneam, amilaza este produsa de organism, in special prin intermediul glandelor salivare si al pancreasului, care este la randul sau este tot o glanda. Glandele salivare sunt situate in cavitatea bucala si sub mandibula si produc aproximativ 60% din amilaza prezenta in organism. In acest caz, amilaza este prezenta in saliva si incepe sa actioneze inca din cavitatea bucala continuand sa ramana activa si dupa deglutitie, cand bolul alimentat ajunge prin esofag in stomac si apoi in intestinul subtire.
La randul sau, pancreasul produce aproximativ 40% din amilaza din organism, care in mare parte ajunge in intestine insa o cantitate redusa ajunge si in sange, fiind eliminata ulterior prin urina.
Cantitati neinsemnate de amilaza sunt produse si la nivelul intestinului subtire, al ovarelor si trompelor uterine, iar in perioada sarcinii aceasta enzima este produsa si de placenta.
Ce rol are amilaza in procesul de digestie?
Carbohidratii sunt una din cele trei categorii de macronutrienti care furnizeaza energie organismului si totodata cea mai importanta din aceste surse. Este vorba de compusi organici cu o structura chimica specifica, ce se gasesc in diferite alimente, iar odata ajunsi in tractul digestiv se descompun si furnizeaza organismului glucoza, sintetizata din substante absorbite in sange. Ulterior, glucoza din sange este absorbita in celule, unde este transformata in energie.
Amilaza joaca un rol crucial in acest proces, fiind enzima responsabila cu descompunerea carbohidratilor in substante cu o structura mai simpla, care sa poata fi absorbite mai usor din intestinul subtire in sange pentru a furniza glucoza. Mai exact, amilaza descompune moleculele mari de amidon din carbohidrati in zaharuri mai simple cum ar fi maltoza si dextrinele.
In acest mod amilaza faciliteaza totodata si procesul digestiv pentru ca imbunatateste absorbtia nutrientilor prevenind si anumite tulburari despre care vom vorbi in capitolul urmator.
Ce rol are amilaza in prevenirea problemelor digestive?
Exista doua tipuri de carbohidrati, respectiv cei simpli – care sunt absorbiti usor si elibereaza rapid o cantitate mare de glucoza – si cei complecsi, in cazul carora amilaza isi pune in valoare rolul, intrucat acesti carbohidrati se digera mai greu.
Din acest motiv, carbohidratii complecsi pot cauza o serie de probleme la nivel digestiv daca raman mai mult timp in intestine, in conditiile unei cantitati reduse de amilaza care sa faciliteze digestia lor.
Tinand cont de toate acestea, amilaza previne in primul rand indigestia, care este o tulburare frecventa ce apare atunci cand sistemul digestiv este suprasolicitat. Daca ramane prea mult timp in tractul digestiv, amidonul nedescompus incepe sa fermenteze cauzand gaze si disconfort abdominal, simptome care sunt adeseori asociate si cu indigestia.
O problema mult mai grava pe care o previne amilaza este malabsorbtia, caracterizata prin imposibilitatea organismului de a absorbi substantele nutritive de care are nevoie. Aceasta problema poate aparea pe fondul unei digestii ingreunate a carbohidratilor, care la randul sau ingreuneaza si digestia altor alimente ce furnizeaza vitamine si minerale.
Tipurile principale de amilaza
Am amintit mai devreme trei tipuri de amilaza, precizand ca doar alfa-amilaza este specifica organismului uman, in timp ce beta-amilaza este enzima produsa de plante iar gama-amilaza e generata de anumite bacterii si fungi.
Ne vom referi in continuare la alfa amilaza, care este la randul sau de doua tipuri, in functie de glandele care o produc.
Amilaza salivara
Evident ca este acel tip de amilaza produsa de glandele salivare, avand ca scop inceperea descompunerii carbohidratilor complecsi inca din momentul in care acestia ajung in cavitatea bucala. In acelasi timp joaca un rol important si in perceperea gustului si a texturii specifice fiecarui aliment. Secretia de amilaza salivara este stimulata de procesul de masticatie, dar si de gustul si mirosul alimentelor consumate. Actiunea sa asupra carbohidratilor continua si dupa ce bolul alimentar este inghitit.
Amilaza pancreatica
Este produsa de celulele acinare din pancreas si are rolul de a continua procesul de digestie a carbohidratilor complecsi in intestinul subtire. Amilaza pancreatica ajunge asadar in intestin unde se amesteca printre alimentele partial digerate si continua procesul pana cand amidonul din carbohidrati este descompus in totalitate in zaharuri simple.
Analizele de amilaza
O cantitate mica din amilaza pancreatica ajunge si in sange, putand fi depistata cu usurinta prin intermediul unei analize numite amilaza serica. De asemenea, amilaza ajunsa in sange este eliminata prin urina, astfel ca in anumite situatii poate fi necesara si o analiza de urina pentru a determina nivelul amilazei.
Valorile de referinta pentru amilaza serica sunt mai mici de 100 de unitati pe litru (U/L) iar nivelul acestei enzime constituie un indicator important al starii de sanatate, dupa cum vom arata in cele ce urmeaza.
Ce inseamna un nivel ridicat de amilaza?
Despre un nivel ridicat de amilaza putem vorbi daca rezultatele analizelor indica mai mult de 100 U/L si in general semnaleaza o problema la nivelul pancreasului. Astfel, poate fi vorba de o pancreatita acuta, cronica sau indusa de administrarea anumitor medicamente, de cancer pancreatic, de o obstructie a ductului pancreatic sau de o consecinta a unui traumatism ce a afectat acest organ.
Nivelul de amilaza serica mai creste de asemenea si in caz de ulcer perforat, apendicita, peritonita, cancer de colon, probleme renale, tumori la nivelul prostatei, cetoacidoza diabetica sau infamatii ale glandelor salivare. Totodata, ruptura unei sarcini extrauterine, arsurile sau interventiile chirurgicale mai pot determina cresterea nivelului de amilaza serica.
Ce inseamna un nivel scazut de amilaza?
Analizele pot indica si un nivel de amilaza sub valorile de referinta, cazuri in care de obicei este vorba de probleme grave de sanatate cum ar fi leziunile hepatice severe, fibroza chistica, pancreatita acuta fulminanta, cancerul pancreatic sau toxemia de sarcina.
Cand este recomandata testarea?
Amilaza serica este un test specific in protocolul de diagnostic al pancreatitei acute, astfel ca se efectueaza de fiecare data cand exista o astfel de suspiciune. De asemenea, un astfel de test este relevant si pentru diagnosticarea altor afectiuni pancreatice.
In cazurile de abdomen acut, manifestat prin balonare excesiva si dureri intense la nivelul abdomenului, medicul poate solicita o astfel de analiza pentru ca nivelul de amilaza poate furniza indicii relevante despre natura cauzei.
Amilaza serica mai este recomandata si in diagnosticul diferential al pancreatitei acute si cronice, monitorizarea evolutiei pacientilor cu afectiuni pancreatice si totodata evaluarea efectelor tratamentului.
Un test similar este solicitat deseori si in cazul pacientilor cu oreion, ocluzie intestinala, inflamatii ale glandelor salivare sau al celor care au trecut printr-o operatie de indepartare a calculilor biliari, cunoscuti mai bine sub denumirea de pietre la fiere.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: