fbpx

Ce este bila bovina? Ce rol are extractul de bila bovina in afectiunile digestive?

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Bila este o substanta digestiva secretata de ficat, care ajunge in intestinul subtire dupa ce trece prin vezica biliara, unde este stocata si concentrata. Rolul sau este acela de contribui la digestia grasimilor si totodata de a elimina prin intermediul sistemului digestiv o parte din colesterolul, bilirubina si alte substante reziduale din ficat.

Din diferite motive despre care vom discuta pe parcursul acestui articol, unele persoane au probleme in ceea ce priveste secretia de bila sau utilizarea eficienta a acesteia, ceea ce duce la aparitia de tulburari digestive. In astfel de situatii, bila bovina poate fi un remediu eficient compensand deficitul biliar si asigurand o digestie normala. Nu ne referim la bila bovina in stare bruta ci la un extract obtinut din aceasta, folosit ca ingredient in suplimente alimentare. Astfel de suplimente sunt denumite generic „bila bovina” iar daca vrei sa afli mai multe despre utilizarea lor si rolurile pe care le joaca in procesul de digestie iti recomandam sa parcurgi pana la final articolul de fata.

Ce este bila bovina?

In forma sa bruta, bila bovina este o secretie lichida obtinuta din ficatul bovinelor, folosita ca materie prima pentru a obtine suplimente alimentare destinate uzului uman pentru sustinerea digestiei.  La fel ca cea secretata de ficatul uman, bila bovina contine saruti biliare, fosfolipide si alte substante benefice in procesul de digestie, mai exact in emulsionarea grasimilor, astfel incat acestea sa poata fi absorbite mai usor din intestine. De asemenea, bila bovina are un pH alcalin datorita contribuie la neutralizarea acidului gastric in exces la trecerea alimentelor din stomac in duoden, adica in primul segment al intestinului subtire.   

 De ce se foloseste bila bovina?

Bila bovina este folosita sub forma de supliment alimentar pentru a sustine functia digestiva in cazul persoanelor  cu probleme hepato-biliare  al caror ficat nu produce suficienta bila sau care au suferit o colecistectomie – interventie chirurgicala ce presupune excizia vezicii biliare. In astfel de situatii, produsele farmaceutice cu bila de bovina au rolul de a suplini deficitul de bila si a asigura astfel o digestie normala, prevenind tulburarile digestive si disconfortul abdominal.

Extractul de bila bovina: ce este si cum se obtine

Suplimentele alimentare de care am amintit nu se obtin folosind bila bovina in forma sa burta, ci cu un extract obtinut in urma procesarii acesteia. Bila bovina contine in mare parte apa iar procesarea presupune deshidratarea acesteia si transformarea in pulbere. Ceea ce  rezulta in urma deshidratarii este extractul de bila bovina, care este un produs solid sub forma de pulbere fina ce concentreaza substantele benefice in procesul de digestie, fiind utilizat apoi pentru producerea suplimentelor alimentare.

Compozitia extractului de bila bovina

Cu exceptia apei, care este evaporata in timpul procesarii, extractul contine majoritatea substantelor ce pot fi gasite in bila bovina recoltata direct din ficat, care odata patrunse in organism, isi pun in valoare efectele benefice actionand in mod similar bilei umane.

Compozitia extractului de bila bovina poate  varia de la un produs la altul insa principalele categorii de substante sunt urmatoarele:

  • Saruri biliare (acid colic, acid chenodeoxicolic, acid deoxicolic);
  • Fosfolipide (lecitina,  fosfatidiletanolamina,  dosfatidilserina);
  • Proteine si aminoacizi (taurina, glicina, albumina, globuline);
  • Colesterol (in cantitati reduse);
  • Minerale (sodiu, potasiu, clor, calciu).

De asemenea, mai poate  contine pigmenti biliari insa acestia nu au un rol activ, fiind substante reziduale din bila bovina.

Rolul extractului de bila bovina in afectiunile digestive

Dupa cum am precizat deja, extractul de bila bovina este recomandat in managementul mai multor afectiuni digestive asociate cu probleme hepato-biliare. In continuare, iti prezentam principalele efecte benefice pe care le are administrarea extractului de bila bovina in astfel de situatii.

Ameliorarea insuficientei biliare

Insuficienta biliara apare atunci cand ficatul nu mai produce suficienta bila sau cand canalele prin care aceasta ajunge in duoden sunt obturate – de obicei ca urmare a formarii de calculi biliari, mai precis de pietre la fiere. Sistemul digestiv nu mai beneficiaza astfel de aportul optim de bila, ceea ce afecteaza digestia grasimilor si absorbtia vitaminelor liposolubile. In acest caz, extractul de bila bovina suplineste deficitul biliar prin aportul de saruri fosfolipide, aminoacizi si minerale.

Ajutor in digestia grasimilor

Bila contribuie la emulsionarea grasimilor din tractul digestiv, adica la dispersia acestora in apa din tractul digestiv sub forma unor particule foarte mici, astfel incat sa poata fi absorbite usor din intestinul subtire in sange. Prin urmare, si extractul de bila bovina contribuie la acest proces imbunatatind digestia grasimilor si absorbtia lor in sange.

Ameliorarea balonarii si a disconfortului abdominal

Digestia incompleta sau incetinita a grasimilor genereaza balonare si disconfort abdominal, simptome la baza carora sta de cele mai multe ori deficitul de bila. Administrarea suplimentelor cu bila bovina in astfel de situatii ajuta la ameliorarea simptomelor neplacute, prin imbunatatirea digestiei.

Ameliorarea steatoreei

Steatoreea este termenul folosit pentru a denumi prezenta excesiva de grasime in scaunele eliminate, ceea ce denota o malabsorbtie a grasimilor  care sunt astfel eliminate pe cale naturala in loc sa fie absorbite din intestin. Prin efectele deja descrise anterior, extractul de bila bovina amelioreaza malabsorbtia grasimilor, implicit steatoreea.

Boala intestinala inflamatorie (BII)

Pe fondul inflamatiei intestinale specifice acestei afectiuni, absorbtia grasimilor este afectata iar acest efect poate fi contracarat cu ajutorul extractului pe baza de bila bovina.   

Sindromul de intestin iritabil (SII)

Este o alta afectiune cronica de natura digestiva care, prin manifestarile specifice, afecteaza absorbtia nutrientilor, implicit a grasimilor. Si de aceasta data, extractul de bila bovina imbunatateste digestia si contribuie la ameliorarea simptomelor asociate cu SII.

Suplimentele cu extract de bila bovina dupa indepartarea vezicii biliare (colecistectomie)

Din ficat, bila este eliberata in vezica biliara, numita si colecist, care o stocheaza si o transforma intr-o solutie mai densa si mai concentrata prin reducerea continutului de apa. Sarurile si colesterolul din compozitia bilei pot duce uneori la formarea unor calculi biliari cunoscuti in limbajul comun ca pietre la fiere.

Daca acesti calculi obstructioneaza sau chiar infunda canalele prin care bila ajunge din ficat in colecist si de aici in intestinul subtire, cea mai eficienta optiune terapeutica este excizia vezicii biliare printr-o interventie chirurgicala numita colecistectomie. Bila din ficat va ajunge astfel direct in intestinul subtire, insa eficienta sa in ceea ce priveste digestia grasimilor este considerabil diminuata.

Din acest motiv, pacientilor care au suferit o colecistectomie li se recomanda frecvent suplimente cu extract de bila bovina, pentru compensarea deficitului biliar si imbunatatirea digestiei.

Cum se utilizeaza extractul de bila bovina?

Ca orice supliment alimentar, extractul de bila bovina nu se administreaza la voia intamplarii, ci tinand cont de o serie de aspecte pe care ti le prezentam in cele ce urmeaza.

Forma de prezentare

Suplimentele alimentare cu extract de bila bovina sunt disponibile preponderent sub forma de capsule sau tablete insa exista si produse sub forma de pulbere, care se dizolva in apa. Suplimentele sub forma de capsule sau tablete permit o mai buna dozare in timp ce extractele sub forma de pulbere sunt mai rapid absorbite.

Dozajul recomandat

Dozajul se refera la cantitatea de extract necesara la fiecare administrare si variaza in functiile de necesitatile fiecarui pacient, fiind de preferat ca aceasta cantitate sa fie  stabilita de catre medic.

Momentul administrarii

In general se recomanda ca suplimentele cu extract de bila bovina sa fie administrate cu putin inainte de mesele principale, astfel incat sa contribuie eficient la procesul digestiv, mai ales daca alimentele consumate contin grasimi. Si in acest caz este bine sa ceri sfatul medicului in privinta momentului si frecventei administrarii.

Precautii si posibile efecte secundare

Suplimentele cu bila bovina sunt destinate preponderent pacientilor cu probleme hepato-biliare care determina un deficit de bila precum si celor care au suferit o colecistectomie. Daca nu ai astfel de probleme poti sa apelezi ocazional la un astfel de remediu atunci cand te confrunti cu disconfort abdominal in urma unei mese copioase si bogate in grasimi, care sunt mai greu digerabile.

Indiferent de scopul pentru care sunt administrate trebuie sa tii cont si de contraindicatiile si masurile de precautie legate de utilizarea acestor suplimente.

Contraindicatii

Exista anumite afectiuni sau conditii medicale in care administrarea de suplimente cu bila bovina poate inrautati lucrurile iar acestea sunt:

  • Obstructia cailor biliare;
  • Inflamarea vezicii biliare (colecistita);
  • Ulcer gastric sau duodenal;
  • Afectiuni hepatice grave.

Interactiuni medicamentoase

Aceste suplimente pot influenta efectul substantelor active din anumite medicamente, diminuand astfel eficienta tratamentelor. De acest fapt trebuie sa se tina cont atunci cand se administreaza medicamente pentru:

  • Scaderea colesterolului;
  • Diabet;
  • Tratamentul afectiunilor hepatice;
  • Tratamentul infectiilor bacteriene (antibiotice);
  • Combaterea deficitului de fier.

Posibile efecte secundare

In general, extractul de bila bovina este bine tolerat de organism, dar sunt posibile unele reactii adverse, mai ales la daca este administrat in doze mari sau in cazul persoanelor mai sensibile. Atunci cand apar, efectele secundare se manifesta mai ales in plan digestiv prin:

  • Greturi insotite uneori de varsaturi;
  • Diaree;
  • Disconfort abdominal;
  • Arsuri gastrice;
  • Balonare;
  • Gust amar in gura.

Sunt posibile si reactii alergice in cazul persoanelor mai sensibile, manifestate preponderent prin eruptii cutanate si mancarime.

Importanta consultarii medicului inainte de utilizare

Desi se elibereaza fara prescriptie medicala, ca orice supliment alimentar, este recomandat sa discuti cu un medic inainte de a incepe sa-ti administrezi extract de bila bovina, mai ales daca te confrunti cu probleme acute sau cronice in plan digestiv, hepatic sau biliar. De asemenea, daca urmezi un alt tratament este important sa te consulti cu medicul pentru a te asigura ca suplimentul nu va interfera cu medicamentele, iar aceeasi recomandare este valabila si in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: