In mod cert, multi dintre cititori afla acum pentru prima data de existenta colinei si tocmai acest termen necunoscut din titlul le-a atras atentia asupra acestui articol. La fel de convinsi suntem ca exista si multi cititori care au aflat intamplator despre colina si au ajuns aici incercand sa se lamureasca prin intermediul Internetului ce este cu acest element si care este rolul sau in organism.
Intr-adevar, colina este mai putin cunoscuta, dat fiind faptul ca a fost descoperita relativ recent, undeva la sfarsitul anilor ’90. Cu aceasta ocazie s-a stabilit ca are o serie de roluri importante in organism si ca in absenta sa, multe functii vitale ar fi afectate.
N-am propus sa contribuim si noi la popularizarea acestui element, asa ca ne-am documentat si am pus la punct materialul de fata, din care poti afla ce este colina care sunt rolurile si beneficiile sale precum si care sunt sursele alimentare din care o poti procura. Nu in ultimul rand iti vom arata si care sunt simptomele specifice deficitului de colina.
Ce este colina?
Colina face parte din categoria nutrientilor esentiali, adica acele substante de care organismul are nevoie pentru a functiona la parametri normali, dar pe care nu si le poate produce singur. Acest statut i-a fost atribuit oficial in 1998, la scurt timp dupa ce colina a fost descoperita si dupa ce au fost stabilite functiile importante pe care le indeplineste in organism.
Unele dintre aceste functii, dar si proprietatile sunt simulare cu cele ale unor vitamine din complexul B si de aceea colina este asociata deseori cu aceste vitamine. Cel mai probabil, tot din acest motiv a fost scapata din vedere atat de mult timp, fiind confundata cu vitaminele de tip B.
Se gaseste in compozitia unor grasimi sub forma unor compusi precum citidina si fosfatidicolina si este solubila in apa.
Care sunt rolurile colinei in organism?
Colina contribuie la functionarea structurilor care stau la baza oricarui tesut din corpul uman, fiind implicata totodata si in anumite procese metabolice, in functionarea sistemului nervos si in producerea ADN-ului. Din cercetarile efectuate pana la momentul actual, au fost stabilite patru roluri esentiale pe care colina le are in organism si pe care ti le prezentam in continuare.
Formarea membranelor celulare
Membranele celulare sunt structuri subtiri si flexibile ce constituie „peretii” celulelor, asigurand totodata trecerea substantelor in si din interiorul acestora. O componenta esentiala a acestor membrane o reprezinta fosfolipidele – molecule care se formeaza cu ajutorul colinei. Aceasta faciliteaza un proces chimic numit metilare, in urma caruia se formeaza fosfolipidele care confera stabilitate si flexibilitate membranelor celulare.
Metabolizarea grasimilor
Colina contribuie totodata si la formarea lipoproteinleor, care sunt structuri ce au rolul de a transporta grasimile in sange pana la organele sau tesuturile care au nevoie de energie. Astfel, colina este implicata in metabolismul grasimilor, facilitand transformarea acestora in energie si prevenind acumularea lor la nivelul ficatului.
Functionarea sistemului nervos
Colina este un precursor al acetilcolinei care constituie la randul sau un nerotransmitator important prin intermediul caruia se transmit semnalele nervoase in intregul organism. In acest mod, colina contribuie la derularea functiilor cognitive, la coordonarea miscarilor si la controlul functionarii tuturor organelor.
Sinteza ADN-ului
Procesul de metilare de care am amintit mai devreme si care are loc datorita colinei, joaca un rol important si in sinteza ADN-ului. Prim metilarea mijlocita de colina, structura ADN-ului capata stabilitate, aspect esential in transmiterea informatiilor genetice.
Ce beneficii aduce colina?
Prin prisma acestor functii pe care le indeplineste, colina genereaza o serie de beneficii pentru organism, dintre care le-am selectat pe cele mai importante.
Protejeaza sanatatea ficatului
Colina contribuie la prevenirea steatozei hepatice, cunoscuta si sub denumirea de „boala ficautlui gras”. Aceasta afectiune este determinata de acumularea de grasime la nivelul ficatului, de multe ori si pe fondul unui aport insuficient de colina. Asa cum am precizat mai devreme, colina este implicata in metabolismul grasimilor, prevenind astfel acumularea acestora in ficat.
Imbunatateste functiile cognitive
Colina contribuie la formarea celulelor din creier si in acelasi timp este indispensabila pentru acelui neurotransmitator important care este acetilcolina. In acest mod, imbunatateste memoria si alte functii cognitive prevenind totodata procesul neurodegenerativ de la nivelul creierului, care apare odata cu inaintarea in varsta.
Asadar, colina nu doar imbunatateste functiile cognitive, ci contribuie in acelasi timp la prevenirea unor afectiuni neurodegenerative precum maladia Alzheimer sau dementa senila.
Mentine sanatatea inimii
Colina este implicata in metabolismul homocisteinei – un aminoacid asociat cu riscul crescut de boli cardiovasculare, prin faptul ca deterioreaza vasele sanguine. Prin procesul de metilare pe care il aducem din nou in discutie, colina contribuie la conversia hemocisteinei in alte substante, protejand astfel sistemul cardiovascular.
In acelasi timp, prin implicarea in metabolismul grasimilor controleaza nivelul de colesterol si reduce riscul formarii de placi de aterom in interiorul vaselor de sange. Astfel, colina poare preveni aparitia hipertensiunii arteriale, a aterosclerozei, a infarctului miocardic, accidentelor vascular cerebrale si altor probleme cardiovasculare.
Contribuie la dezvoltarea fatului
Este foarte important ca femeile insarcinate sa creasca aportul de colina pana la momentul nasterii, dar si dupa aceea, pentru ca acest nutrient este foarte important pentru dezvoltarea fatului in viata intrauterina. Acesta are nevoie de o cantitate mai mare de colina pentru formarea structurilor celulare care alcatuiesc creierul, structurile nervoase si celelalte organe. In caz contrar, copiii veniti pe lume risca sa dezvolte probleme neurologice sau sa aiba probleme de dezvoltare.
Si dupa nastere, copiii nou-nascuti au nevoie de colina iar din acest motiv laptele matern contine in cod natural acest nutrient. Totusi, pentru a asigura un aport optim, este nevoie ca femeile care alapteaza sa consume frecvent alimente care contin colina, iar despre acestea vom vorbi in capitolul urmator.
Care sunt cele mai bune surse de colina?
Ficatul are capacitatea de a produce colina in mod natural, insa cantitatea este mult sub cea necesara. Prin urmare, ca in cazul oricarui alt nutrient esential, cantitatea optima de colina se obtine prin intermediul alimentatiei. Din fericire, optiunile sunt destul de numeroase si variate, astfel ca putem spune ca exista surse de colina pentru toate gusturile.
Cea mai buna sursa o reprezinta ouale, care contin fiecare 147 de miligrame de colina, adica un sfert din necesarul zilnic. Ficatul si rinichii de vita sunt alte alimente recunoscute pentru continutul bogat de colina, o portie de 100 de grame putand asigura aproximativ 70% din necesarul zilnic. Nici carnea de vita nu este mai prejos, iar daca preferi carnea slaba iti recomandam puiul si curcanul care contin, de asemenea, o cantitate mare de colina.
Lista poate fi completata cu pestele si fructele de mare, care asigura cam 40% din necesarul zilnic de colina la suta de grame.
Nu doar produsele de origina animala contin colina, ci exista si variante vegetale precum conopida, varza de Bruxelles, soia, nautul, migdalele, fasolea, semintele de qoinoa, mazarea si ciupercile.
Semnele deficitului de colina
Deficitul de colina este determinat de cele mai multe ori de anumite cauze care impiedica absorbtia acestui nutrient. Cazurile sunt destul de rare, insa pot aparea situatii in care organismul nu primeste timp de mai multe zile la rand cantitatea necesara.
Simptomele specifice deficitului de colina se manifesta prin scaderea nivelului de energie, urmata de o stare de slabiciune si de indispozitie. De asemenea, pot aparea dureri musculare, iar daca situatia persista, persoanele cu deficit de colina incep sa aiba tulburari de memorie si dificultati de invatare ca urmare a disfunctiilor la nivelul sistemului nervos central, datorate cantitatii insuficiente de acetilcolina.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: