fbpx

Ce este fibroza chistica? Tratamentul cu aerosoli la pacientii cu fibroza chistica

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Fibroza chistica numita si mucoviscidoza este o afectiune care afecteaza cu precadere sistemul respirator si sistemul digestiv, putand genera in acelasi timp si alte probleme de sanatate datorate acumularii de mucus la nivelul plamanilor, pancreasului si altor organe. In general, diagnosticul de fibroza chistica se stabileste in copilarie, fiind vorba de o afectiune cu o incidenta de un caz la 2.500 de nou-nascuti.

Asa cum spuneam, fibroza chistica se manifesta preponderant in plan respirator si digestiv iar una dintre metodele folosite frecvent pentru tratarea simptomelor respiratorii este terapia cu aerosoli. Petru cei ce nu stiu, aerosolii sunt particule foarte fine, lichide sau solide, aflate in suspensie intr-un gaz care se inhaleaza in plamani. In general, gazul folosit in terapia cu aerosoli este aerul, asa ca tratamentul presupune expunerea pacientului cu fibroza chistica la un mediu incarcat cu astfel de particule ce contin substante active administrate sub forma de medicament.

Din acest material vei putea afla toate informatiile esentiale despre fibroza chistica si totodata despre tratamentul cu aerosoli in cazul pacientilor cu un astfel de diagnostic.

Ce este fibroza chistica?

Fibroza chistica intra in categoria bolilor genetice rare si este datorata unei mutatii a genei CFTR, responsabila cu producerea unei proteine ce regleaza transportul ionilor de clor prin membranele celulelor epiteliale. Este vorba de celulele care secreta mucus, transpiratie, enzime si sucuri digestive si sunt prezente in peretii bronhiilor, in pancreas, intestinul subtire, organele reproducatoare precum si glandele sudoripare si salivare.

In cazul persoanelor cu fibroza chistica, secretiile acestor celule, care in mod normal trebuie sa fie apoase, devin vascoase si lipicioase, formand dopuri de mucus ce pot infunda bronhiile, canalele pancreatice si biliare. Astfel apare un risc crescut de infectii si alte complicatii cauzate de disfunctii ale organelor afectate.

Disponibil la

Fibroza chistica este prezenta inca de la nastere, fiind necesar ca nou-nascutii sa mosteneasca doua copii mutante ale genei CFTR, de la ambii parinti. Copiii care mostenesc o singura copie mutanta nu dezvolta fibroza chistica insa devin purtatori si pot transmite urmasilor gena respectiva.

Din pacate, vorbim de o afectiune incurabila cu o speranta de viata destul de redusa in comparatie cu alte boli cronice, in cazurile cele mai fericite pacientii cu fibroza chistica supravietuind pana la 50 de ani. Tratamentul cu aerosoli si alte metode de tratament implementate in ultimii ani au contribuit totusi semnificativ la cresterea sperantei de viata pana la o medie de 37-40 de ani si totodata la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu fibroza chistica.

Ce simptome apar la pacientii cu fibroza chistica?

La momentul actual sunt cunoscute peste 2.000 de mutatii ale genei CFTR care cauzeaza fibroza chistica, iar simptomele variaza in functie de severitatea bolii data aceste mutatii. Dintre mutatii, 38 sunt mai frecvente, iar 68% din cazurile de fibroza chistica diagnosticate sunt datorate unei singure mutatii din acestea.

Fibroza chistica se manifesta preponderent in plan respirator si digestiv si doar in 10% din cazuri simptomele apar de la nastere. In general, simptomele apar pana la varsta de 2 ani, insa nu este exclus ca acestea sa debuteze si mai tarziu, in adolescenta sau chiar la varsta adulta.

In functie de organele afectate, putem vorbi de mai multe tipuri de simptome, dupa cum urmeaza:

Simptome respiratorii

  • Tuse productiva persistenta, cu expectoratii vascoase;
  • Dificultati de respiratie;
  • Respiratie suieratoare;
  • Congestie nazala;
  • Infectii respiratorii frecvente.

Simptome digestive

  • Lipsa apetitului, insotita de scaderea in greutate si crestere intarziata;
  • Scaune frecvente, moi, albicioase cu consistenta uleioasa si urat mirositoare;
  • Diaree;
  • Blocaj intestinal, mai ales in cazul nou-nascutilor.

Alte simptome

  • Transpiratie abundenta cu concentratie crescuta de sare;
  • Deshidratare;
  • Infertilitate, mai ales in cazul barbatilor.

Complicatii frecvente

  • Pancreatita;
  • Diabet;
  • BPOC;
  • Sinuzita cronica;
  • Pneumonie recurenta.

Beneficiile tratamentului cu aerosoli in fibroza chistica

Tratamentul cu aerosoli in cazul pacientilor cu fibroza chistica are ca principal scop ameliorarea simptomelor respiratorii si prevenirea complicatiilor. Totodata, prin mentinerea functiilor respiratorii la un nivel optim, tratamentul cu aerosoli contribuie la buna oxigenare a celorlalte organe, prevenind si alte complicatii in afara celor de natura respiratorie. Iata care sunt efectele benefice ale administrarii de aerosoli:

Fluidizarea secretiilor bronsice

Din cauza vascozitatii crescute, mucusul infunda caile respiratorii ingreunand patrunderea aerului in plamani si cauzand tuse productiva. Tratamentul cu aerosoli care sunt inhalati prin respiratie face ca legaturile dintre lanturile de proteine ce formeaza mucusul sa se rupa, iar astfel secretiile devin mai apoase si se scurg mai usor, decongestionand caile respiratorii.

Reducerea inflamatiei bronsice

Infundarea cailor respiratorii cu dopuri de mucus cauzeaza si inflamatie, care ingreuneaza si mai mult respiratia. Pe langa faptul ca decongestioneaza caile respiratorii, tratamentul cu aerosoli poate include si substante cu efect antiinflamator care contribuie in egala masura la imbunatatirea respiratiei

Prevenirea infectiilor pulmonare

Acumularea de mucus in caile respiratorii favorizeaza dezvoltarea agenti patogeni care duc frecvent la aparitia de infectii pulmonare in cazul pacientilor cu fibroza chistica. Prin administrarea de aerosoli pot fi tratate astfel de infectii si totodata se previne dezvoltarea agentilor patogeni prin decongestionarea cailor respiratorii.

Cresterea sperantei de viata

Tratamentul cu aerosoli este una dintre optiunile terapeutice despre care mentionam anterior ca au contribuit la cresterea sperantei de viata in randul pacientilor cu fibroza chistica. Prin imbunatatirea functiei respiratorii, administrarea de aerosoli contribuie indirect si la buna functionare a celorlalte organe, care astfel beneficiaza de un aport optim de oxigen.

Tipuri de medicamente administrate prin aerosoli

Tratamentul cu aerosoli este unul complex si poate include unul sau mai multe medicamente administrate sub forma de particule lichide sau solide, care sunt inhalate odata cu aerul in caile respiratorii. In functie de problema respiratorie care trebuie tratata, medicamentele administrate prin aerosoli pot fi de mai multe tipuri, dupa cum urmeaza:

Solutii saline hipertonice

Acest tip de aerosoli are rolul de a hidrata secretiile de mucus, facandu-le mai apoase si permitand scurgerea acestora, implicit desfundarea cailor respiratorii.

Mucolitice

Rolul acestora este tot unul decongestionant, insa mucoliticele actioneaza prin ruperea lanturilor de proteine din compozitia mucusului, reducandu-i astfel vascozitatea si facand-l mai usor de evacuat.

Antibiotice

Antibioticele sunt substante folosite in tratamentul infectiilor bacteriene, astfel ca acest tip de aerosoli se foloseste in cazul pacientilor cu fibroza chistica ce au dezvoltat infectii respiratorii la nivel pulmonar. De asemenea, astfel de aerosoli pot fi administrati si in scop preventiv.

Bronhodilatatoare

Medicamentele din aceasta grupa relaxeaza muschii netezi din peretii cailor respiratorii, care devin astfel mai elastice, facilitand respiratia si ameliorand senzatia de sufocare.

Tipuri de nebulizatoare utilizate in fibroza chistica

Cea mai simpla terapie cu aerosoli poate fi facuta in mod natural inspirand aerul incarcat de saruri si alte substante benefice de la malul marii sau din interiorul salinelor. Aceasta metoda este recomandata si pacientilor cu fibroza chistica insa spuneam ca in cazul lor tratamentul este unui complex. Aceasta presupune administrarea in cantitati controlate de substante medicamentoase, unele dintre ele negasindu-se in mediul natural. De aceea, se folosesc niste dispozitive medicale speciale numite nebulizatoare. Acestea sunt de mai multe tipuri, pe care ti le prezentam in continuare.

Nebulizatoare cu compresor

Acestea parate folosesc un jet de aer sub presiune pentru a transforma solutiile medicamentoase in particule minuscule care sunt apoi eliberare sub forma de aerosoli printr-un inhalator.

Nebulizatoare cu ultrasunete

Sunt o varianta mai moderna de aparate, care folosesc unde sonore de inalta intensitate pentru a transforma medicamentele in aerosoli. Unele modele pot sa si incalzeasca solutiile medicamentoase pentru a le face mai eficiente.

Nebulizatoare cu plasa vibranta

Sunt rapide, silentioase si de dimensiuni reduse, folosind o membrana cu orificii minuscule, care vibreaza puternic si produce aerosoli.

Tehnici de administrare a tratamentului cu aerosoli

Folosirea unui nebulizator pentru aerosoli nu este deloc complicata, insa trebuie sa se tina cont de cateva reguli pentru o administrare corecta.

Pregatirea nebulizatorului

Inainte de utilizare nebulizatorului este necesara spalarea mainilor cu apa si sapun, dupa care componentele dispozitivului se asambleaza conform instructiunilor ce insotesc orice astfel de dispozitiv. Se adauga apoi medicamentul in doza prescrisa de medic, dupa care nebulizatorul se conecteaza la sursa de energie.

Tehnica de inhalare corecta

In timpul administrarii tratamentului, pacientul trebuie sa stea intr-o pozitie confortabila, cu spatele drept, pentru a permite o respiratie normala. Masca sau inhalatorul se fixeaza bine astfel incat sa se evite pierderile de aerosoli, iar in timpul administrarii pacientul trebuie sa inspire pe gura lent si adanc, sa tina aerul in plamani timp de 2-3 secunde,  apoi sa expire incet, repetand acest mic exercitiu de respiratie pana cand se epuizeaza doza din aparat.

Durata si frecventa administrarii

Aceste detalii depind de tipul de aerosoli recomandat, de tipul de nebulizator folosit si de severitatea simptomelor respiratorii. Perioada de administrare poate varia astfel intre 3-5 si 20-30 de minute iar frecventa poate fi de 1-4 ori pe zi, in functie de recomandarile medicului.

Igiena nebulizatorului

Dupa fiecare utilizare, componentele detasabile ale nebulizatorului se demonteaza si se spala cu apa calduta si un detergent fin, dupa care se lasa sa se usuce complet inainte de a fi  puse in cutia speciala a dispozitivului, care se inchide etans. Daca nu a fost utilizat timp de mai multe zile, nebulizatorul trebuie curatat cu o solutie dezinfectanta inainte de a fi folosit din nou.

Consideratii speciale pentru pacientii cu fibroza chistica

Tratamentul fibrozei chistice este adaptat fiecarui pacient in parte in functie de manifestarile si severitatea bolii. Se recomanda respectarea cu strictete a schemelor de tratament prescrise de medic si monitorizarea permanenta a functiei respiratorii, pentru a se putea interveni la timp in cazul in care apar complicatii. Dieta si hidratarea corespunzatoare sunt alte doua aspecte esentiale de care pacientii cu fibroza chistica trebuie sa tina cont, precum si evitarea fumului de tigara si a mediilor poluate.  

Plimbarile prin natura la marginea padurilor, la malul marii sau in interiorul salinelor pot imbunatati functia respiratorie datorita aerosolilor naturali, iar vaccinarea antigripala si impotriva altor boli infectioase reduce riscul complicatiilor ce pot aparea pe fondul fibrozei chistice.

Efecte secundare si precautii

Tratamentul cu aerosoli poate cauza si anumite efecte secundare precum:

  • Iritarea cailor respiratorii in special sub influenta solutiilor saline;
  • Accese de tuse, asociate deseori cu iritarea cailor respiratorii sau cu depunerea particulelor medicamentoase la nivelul gatului;
  • Bronhospasm, manifestat prin contractarea brusca si involuntara a muschilor din peretii bronhiilor;
  • Reparatie suieratoare, cauzata cel mai adesea de ingustarea cailor respiratorii.

Riscurile aparitiei unor astfel de efecte secundare sunt mai reduse daca se respecta intocmai dozele recomandate de medic, daca nebulizatorul este utilizat intocmai instructiunilor de folosire si daca este curatat si dezinfectat in mod corespunzator.

Concluzii

Fibroza chistica este o afectiune grava care necesita un tratament complex, iar terapia cu aerosoli joaca un rol crucial in mentinerea functiei pulmonare. Prin utilizarea corecta a medicamentelor si nebulizatoarelor, pacientii isi pot imbunatati semnificativ calitatea vietii. Monitorizarea atenta, respectarea tratamentului si adoptarea unui stil de viata sanatos sunt esentiale pentru prevenirea complicatiilor si cresterea sperantei de viata in cazul pacientilor cu fibroza chistica.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: