O senzatie de prea plin este firesc sa apara dupa o masa copioasa sau servita pe fuga, fara a mesteca bine fiecare dumicat, si avem convingerea ca fiecare dintre noi s-a confruntat cel putin o data cu un astfel de simptom. Se intampla adesea pentru ca ritmul vieti cotidiene a devenit tot mai alert in ultimii ani iar mesele servite in tihna tind sa devina un lux pe care ni-l permitem doar la sfarsit de saptamana si totodata exista pentru multi tentatia de a manca excesiv de sarbatori, la evenimente importante sau atunci cand au in farfurie alimentul preferat.
In astfel de situatii, senzatia de prea plin cauzeaza un disconfort temporar care se amelioreaza si trece de la sine fara a pune probleme deosebite. Se poate intampla totusi ca o astfel de senzatie de prea plin sa apara pe fondul unor afectiuni digestive si sa fie asociata cu alte simptome care accentueaza disconfortul si chiar constituie un semnal de alarma.
Pe parcursul acestui articol ne vom ocupa in detaliu de senzatia de prea plin si cauzele sale, simptomele si afectiunile asociate precum si principalele metode de prevenire.
Ce este senzatia de prea plin?
Senzatia de prea plin se resimte la nivelul stomacului si apare in general dupa masa, fie ca efect al unei alimentatii necorespunzatoare, fie pe fondul unor probleme digestive ce afecteaza modul in care alimentele sunt procesate in tractul digestiv.
In ce consta senzatia de prea plin
O senzatie de prea plin poate fi descrisa ca o presiune resimtita in zona superioara a abdomenului, care apare in mod normal dupa masa, in special daca aceasta a fost una copioasa, servita pe fuga sau daca a inclus anumite alimente greu digerabile. Se poate intampla insa ca senzatia de prea plin sa apara si dupa consumul unei cantitati reduse de alimente, chiar daca acestea fac parte din categoria celor recomandate de medici si nutritionisti.
De cele mai multe, ori o senzatie de prea plin se rezuma la un disconfort temporar insa poate fi insotita si de alte simptome care o fac mai neplacuta, mai ales daca se prelungeste pe o perioada mai mare de timp.
Diferenta dintre senzatia de prea plin si balonare sau indigestie
Senzatia de prea plin poate fi indusa de balonare sau indigestie insa totodata se poate manifesta si fara ca vreuna din aceste doua tulburari digestie sa fie prezenta. Balonarea este cauzata de acumularea de gaze in intestine, care duce la distensie abdominala adica la cresterea in volum sau umflarea abdomenului. Evident ca aceasta acumulare excesiva de gaze genereaza presiune in tractul digestiv, la nivelul abdomenului, iar aceasta este resimtita ca senzatie de prea plin.
De cealalta parte, indigestia este cauzata de o digestie deficitara care face ca alimentele consumate sa stagneze in tractul digestiv mai mult decat este normal. Astfel apare si in acest caz senzatie de prea plin din pe fondul supraincarcarii tubului digestiv dar si a faptului ca alimentele care stagneaza in intestine incep sa fermenteze si produc gaze, ceea ce duce si la balonare.
Asadar, senzatia de prea plin poate fi un simptom al balonarii sau indigestiei insa nu este asociata doar cu aceste tulburari, avand si alte cauze, despre care vom vorbi in continuare.
-
Assista Simeticona 240 mg X 30 capsule moi
Disponibil la 

Senzatie de prea plin – cauze comune
Senzatia de prea plin este o problema frecventa intrucat are la baza o serie de cauze care tin de rutina zilnica.
Factori legati de alimentatie
Cele mai multe cauze pentru senzatia de prea plin tin de alimentatie, mai precis de ce alimente consumi, cat mananci la o masa, modul in care o faci, combinatiile alimentare dar si momentul servirii mesei.
Mesele copioase
Cand mananci prea mult, stomacul se umple excesiv iar digestia este incetinita din cauza suprasolicitarii. Pentru a evita astfel de situatii, stomacul emite semnale catre creier care induc senzatia de satietate, insa daca o ignori si continui sa mananci doar pentru a te bucura de savoarea alimentelor, trebuie sa te astepti la o senzatie de prea plin la scurt timp dupa masa sau chiar in timpul mesei.
Mancatul pe fuga
Suprasolicitarea stomacului apare si atunci cand mananci pe fuga sau „pe nemestecate”, cum se mai spune, ceea ce se intampla cand te grabesti sau iti este foarte foame. Pentru a putea fi usor digerate in stomac, alimentele trebuie sa fie bine mestecate pentru a forma bolul alimentar in combinatie cu saliva, care contine enzime ce initiaza procesul de digestie din cavitatea bucala.
Cand mananci pe fuga, satietatea se instaleaza cu intarziere, deci consumi o cantitate mai mare de alimente, care se acumuleaza in stomac unde sunt digerate mai greu si astfel apare senzatia de prea plin. Totodata, persoanele care manca repede inghit si o cantitate mare de aer, care contribuie de asemenea la aparitia acestei senzatii.
Consumul de alimente greu digerabile
Mancarurile grase, prajelile, alimentele procesate si cele foarte condimentate se digera mai greu, asa ca tin stomacul ocupat mai mult timp iar consumate in cantitati mari duc la senzatie de prea plin.
Obiceiul de a bea sau a vorbi in timpul mesei
Discutiile purtate in timpul mesei precum si obiceiul de a sorbi cateva inghitituri de apa sau alte lichide intre dumicati favorizeaza patrunderea aerului in stomac, urmata de o senzatie de prea plin dupa masa cauzata de gazele acumulate in tractul digestiv.
Consumul de bauturi acidulate
Apa minerala, sifonul, berea si sucurile carbogazoase contribuie la randul lor la acumularea de gaze in stomac si intestine, generand astfel senzatie de prea plin mai ales daca sunt consumate rapid sau in cantitati mari.
Afectiuni in care apare senzatia de prea plin
Senzatia de prea plin constituie totodata si unul dintre simptomele specifice unor afectiuni de natura digestiva pe care le vom descrie in cele ce urmeaza.
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
E cauzata de o disfunctie a sfincterului gastroesofagian care se deschide pentru a permite trecerea bolului alimentar din esofag in stomac si se inchide pentru a impiedica refularea continutului acid din stomac in esofag. In boala de reflux gastroesofagian, acest sfincter fie se slabeste, fie nu se mai inchide complet, ceea ce face ca stomacul sa refuleze in esofag. Astfel, acidul gastric irita mucoasa esofagiana, cauzand arsuri, senzatie de prea plin, dureri in zona toracica, un gust acru in gura si uneori tuse.
Ulcer peptic (gastric sau duodenal)
Vorbim de o afectiune caracterizata de aparitia unei leziuni la nivelul mucoasei gastrice sau duodenale, cauzata in principal de infectia cu Helicobacter pylori si administrarea excesiva de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene. Este afectata digestia, ceea ce explica senzatia de prea plin aparuta chiar si dupa consumul unei cantitati mici de alimente.
Gastrita si duodenita
Spre deosebire de ulcerul peptic, in acest caz este vorba doar de o inflamare a mucoasei gastrice sau duodenale, fara producerea de leziuni. Si de aceasta data este afectat procesul digestiv, ceea ce cauzeaza adesea senzatie de prea plin.
Hernie hiatala
Apare atunci cand o portiune din zona superioara a stomacului „urca” in torace prin hiatusul diafragmatic, adica prin acea deschidere naturala din diagrama care permite trecerea esofagului in abdomen
Litiaza biliara
Consta in formarea de calculi in vezica biliara, cunoscuti in limbaj comun ca „pietre la fiere”. Acesti calculi pot bloca uneori canalele prin care bila este eliberata in duoden pentru a facilita digestia grasimilor. Litiaza biliara ingreuneaza astfel digestia alimentelor grase, ceea ce determina o senzatie de prea plin dupa consumul acestora.
Pancreatita
Este o inflamatie cronica sau acuta a pancreasului, organ care secreta insulina dar si unele enzime digestive. Pancreatita afecteaza functionarea normala a pancreasului, cu consecinte negative si in plan digestiv.
Boala celiaca
Caracterizata de o reactie anormala a sistemului imunitar la glutenul prezent in alimentele care contin grau secara sau ovaz, cauzeaza manifestari severe in plan digestiv, asociate adesea cu senzatie de prea plin dupa consumul de alimente cu gluten.
Simptome asociate senzatiei de prea plin
Senzatia de prea plin se simte ca o presiune inconfortabila la nivelul abdomenului superior, care apare cel mai adesea la scurt timp dupa masa si genereaza o usoara stare de indispozitie.
De multe ori insa, aceasta senzatie neplacuta este insotita si de alte simptome care variaza in functie de cauze si se pot manifesta prin:
- greata;
- eructatii frecvente;
- flatulenta excesiva;
- arsuri gastrice;
- gust neplacut in gura;
- distensie abdominala.
De asemenea, senzatia de prea plin determina de cele mai multe ori scaderea apetitului, precum si oboseala sau slabiciune dupa masa.
Cand sa consulti medicul?
In mod normal, senzatia de prea plin dupa o masa copioasa ori dupa consumul unor alimente mai greu de digerat se amelioreaza treptat si dispare complet dupa cateva ore. Principalele motive de ingrijorare sunt persistenta acesteia pe parcursul mai multor zile sau aparitia frecventa chiar si dupa mesele normale sau pe stomacul gol.
De e asemenea, daca o astfel de senzatie prelungita este insotita de greturi, varsaturi, dureri abdominale intense, arsuri gastrice, lipsa poftei de mancare sau o scadere rapida in greutate, acestea sunt semnele unei afectiuni si de aceea se recomanda un consult la un medic gastroenterolog.

Sfaturi pentru a preveni senzatia de prea plin
Incheiem cu cateva recomandari de care e usor sa tii cont pentru a preveni senzatia de prea plin si mai ales problemele digestive mai severe ce pot fi asociate cu ea.
Este important sa ai un program de mese regulat pe care sa il respecti zilnic si sa consumi de fiecare data portii moderate. Mesteca foarte bine fiecare dumicat si nu te grabi sa termini rapid de mancat, iar in timpul mesei nu vorbi si nu bea apa decat dupa ce termini de mancat. Cea mai buna pentru hidratarea este apa plata sau un suc natural neacidulat, iar bauturile care trebuie evitate mai ales dupa masa sunt cele acidulate.
Consuma preponderent fructe si legume proaspete, cereale integrale, peste si carne slaba si evita excesul de mancaruri grase, prajelile, produsele de la fast-food si alimentele procesate industrial.
Dupa masa fa o plimbare de 25-30 de minute pentru a stimula digestia si evita sa te intinzi in pat la mai putin de ora dupa ce ai mancat. Nu in ultimul rand, e bine sa servesti cina cu cel putin doua ore inainte de culcare si sa eviti sa mananci pe timpul noptii.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: