fbpx

Ce sa faci si ce sa eviti cand ai tensiune mare?

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Cand vorbim de tensiune mare ne referim la o afectiune numita hipertensiune arteriala, careia i se mai spune si „ucigasul tacut” intrucat este o boala in general asimptomatica ce poate duce la complicatii grave, cu deznodamant fatal.  Pentru a intelege mai bine, trebuie precizat ca marea majoritate a bolilor cardiovasculare sunt cauzate de tensiune mare, iar afectiunile din aceasta categorie constituie principala cauza de mortalitate la nivel mondial.

Asadar, exista o stransa legatura intre a avea tensiune mare si a fi expus/a unui risc crescut de boli cronice cardiovasculare carora li se datoreaza cele mai multe decese, atat in Romania, cat si in intreaga lume. Este firesc sa te intrebi in aceste conditii ce sa faci cand ai tensiune mare, iar prin articolul de fata n-am propus sa iti oferim un raspuns detaliat.

Din cuprinsul sau vei putea afla ce sa faci cand ai tensiune mare, dar si cum poti afla acest lucru si care sunt factorii de risc ce te pot aduce intr-o astfel de situatie.

Ce este hipertensiunea arteriala?

Hipertensiunea arteriala este o afectiune caracterizata de o tensiune mare, aceasta insemnand valori ale tensiunii arteriale care se mentin constant peste limitele normale. Tensiunea arteriala se refera la presiunea cu care sangele circula prin artere si include doua componente dupa cum urmeaza:

  • Tensiunea sistolica – presiunea sangelui atunci cand inima se contracta in faza de sistola;
  • Tensiunea diastolica – presiunea inregistrata in momentul in care inima se relaxeaza in faza de diastola.

Asadar, tensiunea arteriala indica aceste doua valori in ordinea in care le-am prezentat, exprimate in milimetri de coloana de mercur (mm/Hg), care este unitatea de masura a presiunii.

Despre tensiune mare sau hipertensiune arteriala putem vorbi atunci cand aceste valori depasesc si se mentin in mod constant limita de  140/90 mm/Hg. Inainte de a ajunge la tensiune mare mai exista o etapa numita prehipertensiune sau tensiune crescuta, in care valorile oscileaza intre 130/85 mm/Hg si 139/89 mm/Hg.

Mai trebuie spus ca valorile normale de tensiune arteriala sunt cuprinse intre 120/80 mm/Hg si 129/84 mm/Hg.

De ce este important sa monitorizezi tensiunea arteriala?

Dupa cum spuneam, tensiunea mare este asimptomatica iar oamenii pot trai zeci de ani cu ea fara sa aiba cunostinta de existenta sa. Aceasta nu inseamna ca tensiunea mare este o problema minora, ba din contra, faptul ca nu genereaza simptome ii permite sa evolueze in timp catre alte boli cronice de natura cardiovasculara care la randul lor duc la aparitia de probleme la nivelul altor organe, pe fondul oxigenarii deficitare.

Cea mai simpla si eficienta cale de a afla daca ai tensiune mare este masurarea acesteia cu ajutorul unui dispozitiv medical special numit tensiometru. Sunt necesare mai multe masuratori pentru ca valorile tensiunii pot creste in anumite circumstante insa daca aparatul indica de fiecare data valori peste 140/90 mm/Hg e foarte posibil sa ai hipertensiune arteriala.

Unul dintre primele raspunsuri la intrebarea „ce sa faci cand ai tensiune mare” se refera la necesitatea monitorizarii zilnice a tensiunii arteriale pentru a te asigura ca aceasta se mentine in limitele normale ca urmare a tratamentului si altor schimbari pe care trebuie sa le faci in stilul de viata si despre care vom vorbi mai pe larg.

De asemenea, chiar daca nu ai tensiune mare, este recomandat sa o masori periodic pentru ca hipertensiunea poate aparea oricand fara sa dea de veste, daca este favorizata de factorii de risc.

Ce sa faci cand ai tensiune mare?

Pentru cei care se intreaba „ce sa faci cand ai tensiune mare” este important sa nu se panicheze din start la stabilirea unui astfel de diagnostic pentru ca hipertensiunea arteriala poate fi controlata iar valorile tensiunii pot fi readuse si mentinute in limitele normale. In primul rand, sunt necesare anumite schimbari in stilul de viata iar daca este vorba de o forma usoara de hipertensiune aceste schimbari pot fi suficiente pentru a tine tensiunea sub control. In formele medii si severe, pe langa astfel de schimbari poate fi necesar si tratament medicamentos pe termen lung.

Iata in continuare care sunt cele mai importante sfaturi despre ce sa faci cand ai tensiune mare!

Monitorizarea regulata a tensiuni

Asa cum spuneam mai devreme, estre foarte important pentru pacientii cu hipertensiune arteriala mare sa isi masoare zilnic tensiunea. Valorile inregistrate se noteaza intr-un jurnal pentru a putea observa cu usurinta eventualele oscilatii, insa majoritatea tensiometrelor digitale moderne dispun de functii de memorare a valorilor, emitand si semnale de avertizare atunci cand inregistreaza astfel de oscilatii semnificative.

Alimentatie sanatoasa

Adoptarea unei diete sanatoase face parte din acele schimbari in stilul de viata si presupune reducerea consumului de alimente cu un continut bogat de sare si grasimi de origine animala, care duc la cresterea tensiunii. In schimb, se recomanda consumul de fructe si legume, cereale integrale, peste gras, lactate degresate, carne slaba, nuci si seminte.

Exercitii fizice regulate

Daca ai tensiune mare este importanta sa faci mai multa miscare, intrucat activitatile fizice intense stimuleaza circulatia, imbunatatesc sanatatea inimii si topesc grasimile care sunt o cauza determinanta a hipertensiunii arteriale.

Reducerea / eliminarea stresului

In perioadele de stres organismul elibereaza hormoni precum adrenalina si cortizolul, care determina cresterea ritmului cardiac si constrictia vaselor de sange, ducand la cresterea tensiunii. De aceea, in conditii de tensiune mare este recomandat sa eviti cat mai mult stresul si sa recurgi la diferite tehnici de relaxare.

Administrarea de medicamente pentru tensiune

Hipertensiunea arteriala de grad mediu si sever necesita de obicei si tratament medicamentos pentru ca masurile mentionate mai sus nu sunt suficiente pentru a readuce si a mentine tensiunea in limitele normale. Tratamentul se prescrie de catre medicul cardiolog in functie de cauzele identificate si poate consta in administrarea de diuretice, vasodilatatoare, alfa-blocante si alte tipuri de medicamente.

Ce sa eviti cand ai tensiune mare?

Schimbarea stilului de viata presupune si anumite restrictii in scopul evitarii factorilor de risc ce cauzeaza tensiune mare sau creeaza conditii favorabile evolutiei bolii.

Consumul exagerat de sare

Sodiul din sare prezent in exces in organism determina retentia de apa care, la randul sau, duce la cresterea volumului de sange, implicit a presiunii cu care acesta circula prin artere. Astfel, excesul de sare poate cauza hipertensiune arteriala iar din acest motiv consumul de alimente sarate trebuie limitat.

Alimentele procesate

Mezelurile, conservele, semipreparatele congelate, produsele fast-food si alte tipuri de alimente procesate industrial contin cantitati mari de sare despre ale carei efecte tocmai am vorbit, precum si diferiti conservanti, coloranti alimentari si alti aditivi care pot duce la cresterea tensiunii arteriale.

Grasimile saturate

Sunt grasimile din produsele de origine animala care, odata absorbite din intestine, ajung in ficat unde sunt transformate in colesterol rau (LDL), numit astfel intrucat se depune in interiorul vaselor de sange. Din cauza depunerilor de colesterol, arterele se ingusteaza si devin mai rigide, ceea ce duce la cresterea presiunii sangelui si aparitia hipertensiunii arteriale.

Consumul de cafea

Cafeaua si orice alte bauturi care contin cofeina stimuleaza sistemul nervos si determina astfel secretia de adrenalina si cortizol care accelereaza ritmul cardiac si totodata duc la ingustarea temporara a vaselor sanguine, implicit la cresterea tensiunii arteriale.

Fumatul

Substantele chimice din fumul de tigara ajung in sange si determina ingustarea vaselor sanguine ceea ce duce in timp la aparitia hipertensiunii arteriale.

Cand sa consulti medicul?

Fiind asimptomatica, hipertensiunea arteriala este depistata de obicei intamplator, cu ocazia unor investigatii pentru alte probleme de sanatate sau a controalelor medicale periodice pe care fiecare din noi ar fi bine sa le facem anual sau chiar mai des, daca este cazul. Asadar, e recomandat sa mergi periodic la medic pentru un consult preventiv, chiar daca te simti bine si nu ai niciun fel de simptome care sa te ingrijoreze.

Motive de ingrijorare legate de tensiunea mare apar atunci cand hipertensiunea arteriala imbraca forme medii sau severe, cu valori mai crescute ale tensiunii. In astfel de situatii presiunea crescuta a sangelui poate genera dureri de cap, ameteli, sangerari nazale, roseata la nivelul fetei, vedere incetosata, tinitus (tiuit in urechi), palpitatii sau dureri in piept, dificultati de respiratie.

Daca ai frecvent astfel de simptome, este recomandat sa te adresezi fara intarziere unui medic, la fel si in cazul in care ti-ai masurat tensiunea acasa si ai constatat ca aceasta se mentine peste valorile normale.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: