Desi consumul de ceai pentru mucus in gat atinge cote inalte in perioada sezonului rece, fiind in stransa legatura cu cresterea incidentei infectiilor respiratorii, acest remediu este eficient si in alte conditii, pentru ca formarea mucusului in gat poate avea si alte cauze. Indiferent care sunt acestea, genereaza o serie de simptome neplacute care, pe langa disconfort, pot duce la aparitia unor complicatii. Asadar, consumul de ceai pentru mucus in gat are si un scop preventiv, cu toate ca cei care apeleaza la un astfel de remediu o fac pentru a scapa de senzatia neplacuta si de tusea productiva.
Pentru ca exista mai multe tipuri de ceai pentru mucus in gat iar alegerea unui sortiment potrivit ar putea fi oarecum dificila, am ales sa vorbim pe larg despre acest remediu in cele ce urmeaza.
Cand ai nevoie de ceai pentru mucus in gat
Formarea de mucus in gat are la baza o actiune, benefica fiind vorba de un mecanism natural de aparare al organismului prin care se impiedica patrunderea in profunzimea cailor respiratorii a diferiti agenti patogeni sau substante iritante. Sub actiunea acestor factori iritanti, glandele din mucoasa ce captuseste caile respiratorii superioare secreta o cantitate mai mare de mucus, care se acumuleaza in gat. O cantitate prea mare de mucus ajunge astfel sa obstructioneze caile respiratorii si sa declanseze tusea productiva, care este un alt mecanism de aparare al organismului, menit sa decongestioneze aceste cai si sa elimine prin expectoratie corpurile straine – in acest caz mucusul in exces.
Consumul de ceai pentru mucus in gat are acelasi scop de a decongestiona caile respiratorii, ameliorand astfel tusea productiva, dificultatile de respiratie si dificultatile in ceea ce priveste deglutitia. Datorita efectelor sale, ceaiul pentru mucus in gat este un remediu obisnuit impotriva infectiilor respiratorii, cand secretia abundenta de mucus este cauzata de virusurile care patrund in organism prin caile aeriene.
Exista si alti factori care determina o astfel de reactie a organismului, astfel ca se recomanda ceai pentru mucus in gat si in cazul celor care sufera de alergii respiratorii, precum si al persoanelor care ce confrunta ocazional cu refluxul gastroesofagian.
Disponibil la 

De asemenea, fumatorii pot consuma in mod constant ceai pentru mucus in gat, la fel si persoanele care traiesc sau isi desfasoara activitatea in medii poluate. Nu in ultimul rand, ceaiul pentru mucus in gat este un bun remediu impotriva deshidratarii, care se manifesta si prin ingrosarea secretiilor din caile respiratorii.
Cum actioneaza un ceai pentru mucus in gat
Modul de actiune al unui ceai pentur mucus in gat este determinat de ingredientele active pe care le contine, insa majoritatea sortimentelor au efecte similare pe care ti le descriem in cele ce urmeaza:
Reducerea vascozitatii mucusului
Este principalul efect al unui ceai pentru mucus in gat, care contine compusi ce declanseaza niste reactii chimice care rup legaturile dintre lanturile de proteine din structura mucusului. Astfel, mucusul capata o consistenta apoasa ce ii permite sa se scurga usor din gat, decongestionand caile respiratorii. In acest mod, consumul de ceai pentru mucus in gat are ca efect si ameliorarea tusei productive, care este declansata de acumularea depozitelor de mucus in caile respiratorii.
Reducerea inflamatiei
Agentii patogeni, alergenii si alte substante iritante care determina o secretie abundenta de mucus declanseaza de obicei si un proces inflamator, care este o reactie imunitara fireasca si benefica pana la un anumit punct. Inflamatia se datoreaza afluxului crescut de sange si concentratiei crescute ce celule imunitare pe care aceste le transporta in zona afectata. O inflamatie exacerbata la nivelul gatului cauzeaza durere, dificultati de inghitire, respiratie si vorbire – simptome ce pot fi ameliorate cu ajutorul efectului antiinflamator al unui ceai pentru mucus in gat.
Efect hidratant
Deshidratarea, adica reducerea nivelului de lichide din organism, face ca mucusul pe care glandele din caile respiratorii il secreta in mod curent pentru a mentine mucoasele umede sa devina mai vascos. Astfel apare acel disconfort pe care o cana de ceai pentru mucus in gat il poate face sa dispara usor. In acest caz, ceaiul reduce vascozitatea mucusului format, dupa cum am explicat mai devreme, si in acelasi timp contribuie la restabilirea echilibrului hidric.
Sustinerea functiei respiratorii
In functie de ingredientele pe care le contin, diversele tipuri de ceai pentru mucus in gat pot sustine functia respiratorie pe diferite cai. Astfel, unele ceaiuri au efect bronhodilatator prin care largesc caile respiratorii si imbunatatesc respiratia, altele au efect expectorant care ajuta la eliminarea secretiilor de mucus acumulate in gat si totodata exista si unele tipuri de ceai pentru mucus in gat cu efect antiseptic, ce ajuta la distrugerea agentilor patogeni care cauzeaza infectii respiratorii.
-
Assista Nebulizator cu compresor
Disponibil la 

Tipuri de ceai pentru mucus in gat
Asa cum spuneam, alegerea unui ceai pentru mucus in gat te poate pune usor in dificultate pentru ca lista este una destul de generoasa. Pentru a-ti face alegerea mai usoara, iti prezentam in continuare cele mai cunoscute si mai des folosite tipuri de ceai pentru mucus in gat.
Ceai de menta
Ceaiul de menta este benefic pentru o serie de probleme de sanatate printre care se numara si cele de natura respiratorie. Datorita mentolului pe care il contine este considerat un bun ceai pentru mucus in gat intrucat aceasta substanta naturala decongestioneaza rapid caile respiratorii, reduce inflamatia si are efect calmat asupra gatului iritat.
Ceai de musetel
Este considerat un bun ceai pentru mucus in gat datorita efectului antiinflamator precum si continutului de flavonoide si uleiuri esentiale care actioneaza impotriva agentilor patogeni ce cauzeaza infectii respiratorii. De asemenea, ceaiul de musetel are si efect calmant asupra gatului iritat din cauza tusei.
Ceai de ghimbir
Principala substanta activa din ceaiul de ghimbir este gingerolul care, printre multiplele efecte benefice asupra organismului, ajuta la decongestionarea rapida a cailor respiratorii, reduce inflamatia si totodata calmeaza gatul iritat. Consumat in mod constant, acest ceai pentru mucus in gat intareste imunitatea reducand astfel riscul aparitiei unor infectii respiratorii.
Ceai de cimbru
Desi este cunoscut in special ca ingredient culinar, din cimbru se poate prepara si un eficient ceai pentru mucus in gat intrucat aceasta planta reduce vascozitatea secretiilor bronsice si totodata are un puternic efect antimicrobian prin care combate virusurile respiratorii patrunse in organism.
Ceai de turmeric
Turmericul contine curcumina, care este un alt compus natural cu multiple beneficii pentru sanatate. Printre altele, aceasta reduce inflamatiile aparute la nivelul cailor respiratorii si faciliteaza eliminarea mucusului acumulat, fiind totodata si un bun sustinator al sistemului imunitar.
Cum poti amplifica beneficiile unui ceai pentru mucus in gat
Daca vrei sa obtii un ceai pentru mucus in gat care sa imbine efectele benefice ale mai multor compusi poti combina plantele infuzate. Spre exemplu, in ceaiul de menta poti adauga putin ghimbir pentru aroma si un efect mai puternic la fel cum un ceai de musetel poate fi aromatizat cu putin cimbru sau menta. Poti face orice combinatii doresti, din moment ce plantele mentionate in capitolul anterior au efecte benefice asupra congestiei cailor respiratorii.
De asemenea, un ceai nu trebuie sa contina doar apa si plante infuzate, asa ca ai libertatea sa adaugi si alte ingrediente care sa-i imbunatateasca gustul si aroma.
Ca indulcitor iti recomandam mierea, atat prin prisma faptului ca este un produs natural, cat mai ales datorita proprietatilor sale antibacteriene, antiinflamatoare si calmante.
Un alt ingredient folosit frecvent pentru a da un gust mai placut ceaiurilor este lamaia, la care te incurajam sa apelezi si in acest caz. Lamaia contine cantitati importante de vitamina C care intareste imunitatea si reduce inflamatia, sprijinind astfel organismul in lupta impotriva infectiilor.
De asemenea, putina scortisoara adaugata intr-un ceai pentru mucus in gat nu doar ca ii confera o aroma placuta, dar ii amplifica si proprietatile antimicrobiene si antiinflamatoare.
Un ingredient mai rar folosit in ceaiuri dar cu beneficii importante este piperul negru. Cateva boabe de piper negru adaugate intr-o cana de ceai imbunatatesc absorbtie substantelor active si totodata confera bauturii un efect antiinflamator.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: