Exista la acest moment numeroase persoane care considera in mod eronat ca manganul este un tip de carbune folosit frecvent pentru a incinge gratarele, iar aceasta eroare are la baza o confuzie lingvistica. Prin urmare, e firesc sa apara o oarecare nedumeri relegata de beneficiile pe care manganul le are in privinta oboselii cornice si a starii de sanatate, in general, de aceea am decis sa incepem acest articol prin a lamurii lucrurile in privinta acestui termen.
Intr-adevar, exista un anume tip de carbune artificial care a devenit cunoscut mai ales datorita faptului ca se foloseste la gratar, insa denumirea sa este aceea de „mangal” si nu de „mangan”, asa cum gresit considera multi.
Cand vorbim de mangan ne referim la cu totul altceva, mai precis la un element chimic din categoria metalelor, care se gaseste in stare naturala sub diferite forme. Totodata manganul este si un mineral din categoria nutrientilor esentiali, de care organismul uman are nevoie inclusiv pentru combaterea oboselii cronice.
Mangan, roluri in organism
Desi organismul uman are nevoie de cantitati mici de mangan, nu ar putea functiona la parametri optimi fara acest mineral. Manganul este prezent cu precadere in structura oaselor, a ficatului, rinichilor si pancreasului, insa cantitati infime se gasesc si in creier, tesuturile musculare si plamani. Iata, pe scurt, care sunt functiile pe care acest nutrient le indeplineste in organism:
Metabolismul energetic
Metabolismul energetic reprezinta totalitatea proceselor chimice care au loc in organism pentru a transforma in energie substantele nutritive din alimente. In acest mecanism complex, manganul are rolul de a activa anumite enzime implicate in descompunerea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor, si de a le transforma in substantele nutritive ce reprezinta combustibilul energetic.
Reglarea functiilor tiroidiene
Manganul actioneaza ca factor activator si pentru enzimele implicate in sinteza si conversia hormonilor tiroidieni, contribuind astfel la reglarea functiilor glandei tiroide si mentinerea unui echilibru hormonal in organism. Printre alelele, hormonii secretati de glanda tiroida sunt esentiali pentru reglarea metabolismului si a nivelului de energie.
Dezvoltarea sistemului osos si a tesuturilor conjunctive
Procesele de formare si dezvoltare a oaselor si tesuturilor conjunctive au la baza tot niste enzime, care trebuie sa fie activate, iar acest rol revine tot manganului. Astfel, impreuna cu calciul, fosforul si magneziul, manganul contribuie la formarea si dezvoltarea oaselor in perioada de crestere, precum si la mentinerea densitatii osoase la varsta adulta. In acelasi timp, manganul este implicat in sinteza colagenului – o proteina esentiala care confera rezistenta si elasticitatea tesuturilor conjunctive, cum ar fi pielea, tendoanele si ligamentele.
Protectia impotriva stresului oxidativ
Organismul are un mecanism natural pentru a se proteja impotriva actiunii radicalilor liberi care produc daune la nivel celular, modificand structura celulelor si determinand aparitia unor afectiuni cronice. Aceasta actiune nociva se numeste stres oxidativ, iar pentru neutralizarea radicalilor liberi este nevoie de activarea unor enzime antioxidante. Nu mai este nevoie sa precizam ca factorul activator este si de aceasta data manganul, fara de care mecanismul natural de protectie al organismului ar fi nefunctional.
Controlul glicemiei
Manganul este implicat si in reglarea sensibilitatii la insulina, facilitand astfel absorbtia glucozei din sange, iar in acelasi timp mentine si un echilibru intre cantitatea de glucoza sintetizata din alimentele consumate si cea utilizata de organism pentru a produce energie. In acest fel, previne episoadele de hiperglicemie sau hipoglicemie ce pot avea consecinte negative asupra functionarii organismului.
Transmiterea semnalelor nervoase
Pentru ca semnalele nervoase catre si dinspre creier sa poata fi transmise, organismul secreta substante chimice numite neurotransmitatori, iar acest proces nu ar putea avea loc fara implicarea unor enzime activate, asa cu v-ati obisnuit, de mangan.
Ce este oboseala cronica
E timpul sa trecem si la celalalt subiect al acestui articol, explicand mai intai de toate ce este oboseala cronica si de ce este important sa fie tratata.
In limbaj medical, denumirea corecta acestei probleme este „sindrom de oboseala cronica” si se refera la o afectiune caracterizata de o stare persistenta de oboseala, care nu dispare nici dupa orele de somn si se manifesta pe o perioada indelungata.
Se poate vorbi de oboseala cronica daca o astfel de stare se manifesta pe o perioada mai lunga de sase lui, iar alte simptome specifice sunt senzatia de epuizare fizica ce apare chiar si dupa un efort minim, somnul agitat, durerile de cap, durerile musculare sau articulare.
De asemenea, persoanele cu oboseala cronica au o stare psihica alterata, caracterizata de stres prelungit stari de anxietate si uneori chiar depresie. Pot aparea deseori si tulburari de memorie precum si tulburari de echilibru datorate starii de slabiciune. Nu in ultimul rand din cauza stresului si a lipsei de odihna, pacientii cu oboseala cronica iau in greutate, intrucat astfel de stari determina o crestere a apetitului si stimuleaza pofta pentru alimente bogate in calorii.
Nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele ce duc la aparitia oboselii cronice, insa principalii factori declansatori par sa fie dezechilibrele hormonale, sistemul imunitar slabit, unele infectii virale si anumite traume fizice sau emotioale.
S-a mai constatat ca oboseala cronica afecteaza preponderent femeile cu varste intre 30 si 50 de ani, depreciind considerabil calitatea vietii si putand determina o serie de alte probleme atat in plan fizic, cat si psihic.
Cum ajuta manganul in combaterea oboselii cronice
Prin functiile pe care le indeplineste in organism, manganul poate contribui la ameliorarea simptomelor specifice ale oboselii cronice si in final, la vindecarea deplina.
Cel mai important rol in acest sens este cel pe care-l joaca in asigurarea metabolismului energetic, dat fiind faptul ca un nivel optim de energie este mai mult decat necesar in cazul persoanelor cu oboseala cronica. Astfel, pe fondul unei alimentatii corespunzatoare, manganul contribuie la furnizarea resurselor de energie prin facilitarea digestiei si a absorbtiei in sange a nutrienilor care constituie aceste resurse.
Una dintre substantele sintetizate din alimente este si glucoza, care constituie o sursa importanta de energie. Aceasta este absorbita in celule sub actiunea insulinei – un hormon secretat de pancreas. Dupa cum am precizat mai devreme, manganul imbunatateste absorbtia glucozei prin cresterea sensibilitatii la insulina si totodata contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale.
In acest mod, manganul isi aduce o noua contributie la imbunatatirea nivelului de energie, ce poate ameliora starea de epuizare si indispozitie care caracterizeaza oboseala cronica.
Daca afectiunea se datoreaza unui dezechilibru hormonal, manganul joaca si de aceasta data un rol benefic prin implicarea sa in functionarea glandei tiroide. De cele mai multe ori, dezechilibrele hormonale sunt legate de activitatea acestei glande, dar fiind faptul ca hormonii tiroidieni sunt responsabili, printre altele, si cu mentinerea nivelului optim de energie.
Un aport optim de mangan in organism poate restabili echilibrul prin reglarea glandei tiroide, iar astfel, nivelul scazut de energie specific sindromului de oboseala cronica va incepe sa creasca si sa revina treptat la normal.
Nu in ultimul rand, prin stimularea secretiei de neurotransmitatori, manganul ajuta organismul sa faca fata mai usor stresului, imbunatateste functiile cognitive si starea de spirit, ameliorand astfel alte simptome specifice oboselii cronice.
Care sunt cele mai bune surse de mangan
Dupa ce am vorbit despre rolurile importante ale manganului si despre beneficiile sale, nu putem incheia acest material fara a va dezvalui si sursele din care va puteti asigura necesarul zilnic din acest nutrient.
Organismul uman nu are capacitatea de a-si sintetiza sigur necesarul de mangan, astfel ca acesta trebuie asigurat prin alimentatie. Din fericire, manganul este prezent intr-o mare varietate de alimente, inclusiv in apa, asa ca o astfel de misiune nu va fi deloc fi deloc dificila. Pentru aceasta trebuie sa includeti in meniul ingrediente precum:
- Oleaginoase – nuci, arahide, alune migdale, caju fistic, seminte de dovleac si floarea soarelui;
- Cereale integrale – grau integral fulgi de ovaz, orez brun, hrisca si quinoa.
- Verdeturi – salata, spanac, stevie;
- Legume – varza, dovlecei, cartofi dulci, morcovi, fasole verde;
- Leguminoase – fasole, mazare, naut;
- Fructe – ananas, kiwi, zmeura, capsune, banane, afine.
In ceea ce priveste doza zilnica recomandata, barbatii adulti au nevoie de 2,3 miligrame de mangan pe zi, iar femeile de 1,8 miligrame. Deficitul de mangan poate determina aparitia slabiciunii musculare, fragilitatea oaselor, eruptii cutanate, modificari ale nivelului glicemiei, varsaturi, si probleme de infertilitate.
De cealalta parte, in cantitati mari devine toxic, insa astfel de intoxicatii apar in urma expunerii la un mediu poluat, cu o concentratie mare de pulberi de mangan in aer si in apa. Astfel de medii poluate exista in vecinatatea minelor de extractie a manganului si a unitatilor de prelucrare din industria metalurgica iar intoxicatia acuta cu mangan se manifesta prin dureri musculare, febra, frisoane, uscaciune la nivelul gurii si gatului. In formele cronice, intoxicatia cu mangan determina tulburari neurologice grave manifestate prin stari de iritabilitate agitatie, dureri de cap, tulburari de auz sau de vorbire, tulburari motorii si halucinatii.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: