fbpx

Ceai de tei – proprietati, beneficii, contraindicatii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Ceaiul de tei este una dintre cele mai populare bauturi din categoria sa, fiind adesea asociat cu mireasma placuta a teilor infloriti. Asocierea se datoreaza si faptului ca ceaiul de tei se prepara din florile care inunda atmosfera cu mirosul lor in perioada verii si care confera o aroma aparte si bauturii despre care ne-am propus sa-ti vorbim in continuare.

Asadar, ingredientul de baza pentru acest ceai sunt florile de tei, care se culeg vara la jumatatea perioadei de inflorire si se lasa la uscat timp de cateva saptamani, intr-un loc racoros si bine aerisit. Secretul unui ceai de tei cat mai aromat este legat de momentul recoltarii florilor, care e bine sa fie culese dimineata, la 1-2 zile dupa ploaie. Acela este momentul in care florile de tei au aroma cea mai puternica, ce se va transmite ulterior si ceaiului.

In rest, nu mai exista niciun secret, ceaiul de tei preparandu-se ca orice alt ceai, adaugand florile uscate intr-un vas cu apa incalzita pana la punctul de fierbere. Vasul se acopera iar florile se lasa la infuzat  intre 5 si 10 minute, in functie de cat de concentrat vrei sa fie ceaiul de tei.  

In cele ce urmeaza iti vom arata care sunt proprietatile acestui ceai si ce beneficii aduc ele, precum si care sunt situatiile in care nu este recomandat sa il consumi.

    Care sunt calitatile ceaiului de tei

    Proprietatile ceaiului de tei se datoreaza substantelor pe care acesta le contine, iar in aceasta privinta nu se poate spune ca duce lipsa. Ceaiul de tei este o sursa bogata de flavonoide, taninuri, polifenoli si uleiuri esentiale pe care nu le vom aminti pe fiecare in parte intrucat denumirile sunt relevante doar pentru specialisti. Ca simplu consumator,  este mai important sa cunosti care sunt calitatile pe care aceste substante le confera ceaiului de tei, iar in acest sens vom fi mai generosi cu informatiile.

    Efect relaxant

    Unele din substantele continute de ceaiul de tei actioneaza ca un sedativ usor, facand ca dupa doar cateva inghitituri sa se instaleze o stare relaxanta de moleseala. De aceea, consumul de ceai de tei este recomandat mai ales la finalul zilei, cu atat mai mult daca aceasta a fost una solicitanta si incarcata de stres.

    Proprietati antioxidante

    Flavonoidele si polifenolii din compozitia ceaiului de tei au proprietati antioxidante, ceea ce inseamna ca actioneaza impotriva stresului oxidativ produs de radicalii liberi. Acestia din urma sunt compusi reziduali rezultati in cea mai mare parte in urma proceselor metabolice din organism, care sunt neutralizati in mod natural de sistemul imunitar. De multe ori insa, nivelul radicalilor liberi depaseste capacitatea de aparare a organismului si atunci incep sa oxideze celulele, modificandu-le structura si functionalitatea. Procesul se numeste stres oxidativ si este nociv pentru sanatate, iar prin proprietatile antioxidante date de flavonoide si polifenoli, ceaiul de tei neutralizeaza radicalii liberi si astfel protejeaza celulele.

    Efecte antispastice

    Ceaiul de tei are si capacitatea de a relaxa muschii si a reduce spasmele musculare, diminuand astfel disconfortul asociat crampelor abdominale si musculare, durerilor menstruale, astmului si bronsitei.

    Unele substante din ceaiul de tei stimuleaza activitatea receptorilor unui neurotransmitator responsabil cu reglarea activitatii neuronale. Prin stimularea acestor receptori de reduce excitabilitatea neuronala, ceea ce determina o stare de relaxare a muschilor, ale caror spasme sunt au legatura cu sistemul nervos.

      Proprietati antiinflamatoare

      Ceaiul de tei are si efect antiinflamator datorat in cea mai mare masura flavonoidelor si uleiurilor esentiale. Flavonoidele inhiba eliberarea de substante proinflamatoare si pot modula raspunsul inflamator al organismului, in timp ce uleiurile esentiale pot reduce inflamatia prin inhibarea anumitor mediatori chimici implicati in procesul inflamator. Mai trebuie precizat ca inflamatiile se datoreaza si actiunii radicalilor liberi, iar prin efectul antioxidant despre care am vorbit, ceaiul de tei contribuie si la prevenirea acestor inflamatii.

      De ce sa consumi ceai de tei

      Avand in vedere calitatile enumerate mai sus, ceaiului de tei ii sunt atribuite o serie de beneficii pentru sanatate atat in plan fizic, cat si psihic. In afara de aroma placuta, iata si alte motive pentru care ar trebui sa consumi ceai de tei!

      Combate stresul

      Efectul calmant si relaxant al ceaiului de tei este un remediu excelent impotriva stresului, pentru ca te ajuta sa te linistesti in perioadele mai agitate. Datorita aceluiasi efect, ceaiul de tei poate preveni aparitia starilor de anxietate si a depresiei, care apar de obicei pe fondul stresului cronic.

      Imbunatateste calitatea somnului

      Tot efectului relaxant i se datoreaza si acest beneficiu, ceaiul de tei inducand acea senzatie placuta de moleseala de care am amintit si care te indeamna sa lenevesti sau sa tragi un pui de somn. Daca suferi de insomnie sau ai un somn agitat, iti recomandam sa bei o cana de ceai inainte de culcare, care te va ajuta sa dormi bine si sa te odihnesti suficient peste noapte.

      Stimuleaza digestia

      Odata ajuns in stomac, ceaiul de tei interactioneaza cu celulele gastrice care produc enzimele digestive, stimuland activitatea acestora prin intermediul flavonoidelor. Aceste enzime sunt implicate in procesul de digestie, facilitand descompunerea alimentelor, iar in acest mod ceaiul de tei contribuie la prevenirea unor tulburari digestive precum balonarea si indigestia.

      Calmeaza disconfortul abdominal

      In acelasi timp, ceaiul de tei constituie si un remediu pentru tulburarile digestive, ameliorand simptomele deloc placute  care le insotesc. Astfel, datorita efectului antispastic reduce crampele abdominale si totodata stimuleaza tranzitul intestinal.

      Tulburarile digestive pot fi cauzate si de inflamatii, iar in acest caz este pus in valoare efectul antiinflamator al ceaiului de tei. Prin stimularea digestiei, poate ameliora simptome indigestiei si balonarii, iar prin efectul calmant diminueaza efectul negativ pe care stresul il poate avea supra digestiei.

      Scade tensiunea arteriala

      Ceaiul de tei este un remediu recomandat persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, pentru ca are capacitatea de a reduce tensiunea, adica presiunea exercitata de sangele care circula prin artere asupra peretilor vaselor sanguine. Hipertensiunea arteriala este o afectiune caracterizata prin valori ale tensiunii crescute peste limitele normale si constituie un important factor de risc pentru aparitia altor probleme cardiovasculare.

      Ceaiul de tei poate contribui la reducerea tensiunii arteriale datorita efectului vasodilatator, care face ca vasele de sange sa se largeasca si sa permita trecerea unui volum mai mare de sange si scaderea presiunii cu care acesta circula.

      Amelioreaza simptomele racelii si gripei

      Ceaiul de tei este recunoscut si ca un remediu eficient impotriva racelii si gripei, ameliorand simptomele specifice si grabind vindecarea. Acesta reduce inflamatia asociata cu infectiile respiratorii, ceea ce duce la reducerea secretiilor de mucus si la calmarea tusei. De asemenea, ceaiul de tei calmeaza durerea si senzatia de usturime in gat datorata tot inflamarii cailor respiratorii. In acelasi tip, vine si in sprijinul sistemului imunitar datorita proprietatilor antimicrobiene, ajutand organismul sa lupte impotriva agentilor patogeni care au provocat boala si grabind astfel vindecarea.

        Cand este contraindicat ceaiul de tei

        Exista si unele contraindicatii legate de consumul ceaiului de tei, care poate avea efecte nedorite in anumite conditii. Pentru ca si aceste informatii sunt la fel de importante precum cele pe care ti le-am oferit pana acum, ti le dezvaluim in continuare, cu recomandarea de a tine cont de ele.

        • In cazul pacientilor cu afectiuni cardiovasculare nu este indicat consumul de ceai de tei pe termen lung, pentru ca s-a constatat ca anumite substante pe care le contine pot afecta inima, care deja este slabita din cauza bolii. De asemenea, persoanele cu tensiunea scazuta trebuie sa evite sa consume frecvent ceai de tei, intrucat acesta reduce  si mai mult presiunea sangelui.
        • Persoanele cu anemie feripriva trebuie sa evite la randul lor consumul de ceai de tei, intrucat s-a constatat ca acesta ingreuneaza absorbtia fierului in sange. Tinand cont ca anemia feripriva este o afectiune datorata unui nivel scazut de fier, este lesne de inteles ca in astfel de situatii ceaiul de tei nu face decat sa creasca si mai mult deficitul din acest mineral.
        • Pacientii care urmeaza un tratament medicamentos trebuie sa discute cu medicul in privinta oportunitatii consumului de ceai de tei, dat fiind faptul ca aceasta bautura poate interfera cu actiunea unor substante active din compozitia medicamentelor.
        • Consumul de ceai de tei este contraindicat si in timpul sarcinii precum  si in perioada de alaptare, cu toate ca nu exista dovezi concrete ca poate genera complicatii. Nu exista insa nici dovezi care sa ateste ca acesta este sigur pentru consum in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza, astfel ca pentru evitarea oricarui risc este de preferat ca ceaiul de tei sa fie evitat.

        Nu putem incheia fara sa atragem atentia si asupra unui detaliu legat de cantitatea optima de ceai pe care o poti consuma. Daca vrei sa te relaxezi, sa scapi de stres sau sa dormi bine, iti recomandam sa consumi cel mult doua cani de ceai de tei, pentru a obtine efectul calmant despre care ti-am vorbit. Daca esti la birou sau mai ai alte treburi de facut, evita sa consumi ceai de tei pentru ca risti sa te molesesti si sa isi pierzi cheful de munca, ceea ce nu ar fi de dorit in acest caz.

        Consumat in cantitati mai mari, de 3-4 cani, ceaiul de tei are un efect total opus, transformandu-se intr-un adevarat energizant natural. De aceea nu iti recomandam sa consumi mai mult de doua cani inainte de culcare, pentru ca risti sa te alegi cu o insomnie. De acest efect energizant al ceaiului de tei poti profita atunci cand iesi sa faci miscare sau in zilele in care te simti fara vlaga si ai nevoie de un impuls.

        Autor: Catalin Tantareanu

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: