fbpx

Cimbrisor – beneficii si proprietati terapeutice

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Remediile pe baza de cimbrisor sunt frecvent folosite in tratamentele naturiste datorita multiplelor beneficii care au fost confirmate de-a lungul timpului. Nu se intampla de ieri de azi, ci de cateva mii de ani, acele beneficii de care aminteam fiind descoperite de pe vremea cand oamenii apelau preponderent la farmacia naturii, in lipsa altor alternative.

Cel mai cunoscut remediu pe baza de cimbrisor este ceaiul, insa aceasta planta este utilizata si sub alte forme pe care le vom dezvalui la momentul potrivit pe parcursul acestui articol.

Tot din cuprinsul sau vei putea afla ce beneficii atrage consumul de cimbrisor, care sunt proprietatile carora li se datoreaza acestea si cand este contraindicat sa apelezi la un astfel de remediu.

Cimbrisor, informatii generale

Pentru ca se face des o astfel de confuzie, trebuie precizat de la bun inceput ca cimbrisorul nu este unul si acelasi lucru cu cimbrul. E drept ca ambele sunt plante erbacee care fac parte din aceeasi familie si astfel se explica unele caracteristici comune, insa vorbim de doua plante diferite. Denumirea stiintifica pentru cimbrisor este Thymus serpyllum iar in limbaj comun i se mai spune cimbru salbatic. Cealalta planta cu care este cufundat este cimbrul de gradina, numit stiintific  Thymus vulgaris.

Revenind la cimbrisor, acesta creste preponderent in zone inalte pe pajisti sau pasuni si chiar pe portiunile stancoase. Frunzele de cimbrisor sunt mici si alungite, cu margini rotunjite si netede, iar tulpina atinge o lungime de 5-10 centimetri. Florile sunt de culoare roz sau violet, grupate la varful tulpinii si formand adevarate covoare la nivelul solului.

Este folosit preponderant ca planta medicinala pentru beneficiile sale terapeutice insa aroma dulceaga si oarecum asemanatoare cimbrului il recomanda si ca ingredient culinar.

Frunzele de cimbrisor proaspete sau uscate pot fi folosite pe post de condiment in timp ce remediile naturiste se prepara din toate partile aeriene.

Ce proprietati terapeutice are cimbrisorul?

Cimbrisorul a atras atentia si cercetatorilor, care au efectuat mai multe studii pentru a afla ce substante contine acesta si a stabili cu exactitate toate proprietatile sale terapeutice. In compozitia sa au fost identificate astfel flavone, tanini, uleiuri volatile, cimol, carvacol si mai multi acizi precum cel rozmarinic, cafeic, oleanolic si ursolic. Nu in ultimul rand, cimbrisorul contine si doze importante de vitamina C, potasiu si mangan.

La prima vedere aceste denumiri nu spun mare lucru, insa o serie de alte studii au stabilit ca substantele citate au numeroase beneficii pentru sanatate. Acestea confera plantei proprietati antioxidante, antiinflamatoare, antimicrobiene antispastice si expectorante. In acelasi timp, ceaiul de cimbrisor are si un efect relaxant, numai bun la finalul unei zile incarcate sau in situatiile generatoare de stres.

Ce beneficii are cimbrisorul?

Utilizarea remediilor pe baza de cimbrisor a fost asociata cu numeroase beneficii inca din antichitate, ulterior, pe masura ce medicina a progresat, acestea gasindu-si explicatia in continutul bogat de substante pe care tocmai le-am mentionat in capitolul anterior. In caz ca nu ai aflat care sunt aceste beneficii, ti le prezentam in cele ce urmeaza.

Ameliorarea crampelor musculare si abdominale

Cimbrisorul are efect antispastic datorat uleiurilor volatile pe care le contine iar din acest motiv este un remediu folosit adesea pentru a calma crampele musculare sau abdominale. Acestea se datoreaza unor contractii necontrolate ale muschilor si genereaza durere sau cel putin disconfort. Aceste contractii se numesc spasme, iar prin folosirea unui remediu cu cimbrisor, uleiurile volatile isi pun in valoare efectul antispastic, relaxand muschii si facand astfel sa dispara crampele.

Reducerea disconfortului abdominal

Cimbrisorul aduce beneficii si in plan digestiv, ameliorand disconfortul abdominal asociat cu balonarea, indigestia sau alte tulburari de aceasta natura. Mai exact, cimbrisorul are proprietati carminative care ajuta la eliminarea gazelor ce produc balonare si totodata stimuleaza secretia de enzime digestive, ceea ce este benefic in cazurile de indigestie. De asemenea, poti consuma cimbrisor si daca nu ai astfel probleme, doar pentru imbunatatirea digestiei.

Prevenirea stresului oxidativ

Multe din substantele continute de cimbrisor au efect antioxidant, ceea ce inseamna ca neutralizeaza niste compusi numiti radicali liberi care genereaza stres oxidativ la nivelul celulelor si al altor molecule din corp. Mai exact radicalii liberi reactioneaza chimic cu celulele si moleculele, carora le cedeaza sau le preiau un electron pentru a se stabiliza electric. Aceste reactii poarta denumirea de stres oxidativ si determina modificarea structurala si functionala a celulelor, care sta la baza multor boli cronice.

Substantele antioxidante reactioneaza cu radicalii liberi din sange si ii stabilizeaza, prevenind astfel stresul oxidativ si bolile ce pot aparea pe acest fond.

Decongestionarea cailor respiratorii

Infectiile respiratorii pot fi tratate eficient cu cimbrisor, care in acest caz are darul de a decongestiona caile respiratorii si de a calma tusea. Se stie ca tusea este un reflex al organismului, care se declanseaza atunci cand caile respiratorii sunt obstructionate sau infundate. In cazul infectiilor respiratorii acest lucru se intampla pe fondul secretiei abundente de mucus, menite sa impiedice agentii patogeni sa avanseze in profunzimea cailor respiratorii. Mucusul congestioneaza caile respiratorii si astfel apare tusea, care are rolul de a le desfunda. Cimbrisorul are efect expectorant care faciliteaza eliminarea secretiilor de mucus din caile respiratorii, ameliorand tusea si datorita actiunii antispastice.

Cum poate fi consumat cimbrisorul?

Dupa cum spuneam mai devreme, cimbrisorul este folosit atat ca planta medicinala, cat si ca ingredient culinar. Cel mai simplu este sa folosesti frunzele proaspete de cimbrisor pentru a le adauga in salate sau alte preparate precum si pentru a da aroma sucurilor naturale si smoothie-urilor. Totodata, frunzele pot fi puse la uscat si maruntite devenind astfel un condiment pentru diverse mancaruri gatite.

Pentru utilizarea in scop terapeutic se folosesc partile aeriene ale plantei, mai exact frunzele, florile si tulpina. Cel mai cunoscut remediu este ceaiul de cimbrisor, care se prepara prin infuzarea in apa florilor, frunzelor si tulpinilor uscate si maruntite.

De asemenea, daca partile vegetale proaspete sunt pisate bine si amestecate cu miere, suc de lamaie si apa se obtine suc de cimbrisor, care poate fi consumat atat ca remediu, cat si ca bautura racoritoare.

Daca aceste parti sunt puse la macerat in alcool se obtine tinctura de cimbrisor iar prin presare si in amestec cu ulei de masline sau alt ulei vegetal se obtine un alt remediu numit generic ulei de cimbrisor.

In acelasi timp, cimbrisorul este folosit si in industria farmaceutica pentru prepararea de suplimente alimentare disponibile sub forma de capsule, pulbere sau tablete.

Care sunt contraindicatiile in ceea ce priveste consumul de cimbrisor

Pe langa beneficii, consumul de cimbrisor poate fi totodata si daunator in cazul unor persoane cu anumite probleme de sanatate. In primul rand este vorba de persoanele alergice la menta, rozmarin, salvie sau cimbru, fiind vorba de plante care fac parte din aceeasi familie cu cimbrisorul. Daca vreuna din ele provoaca reactii alergice, sunt sanse ca acelasi lucru sa se intample si in cazul cimbrisorului, astfel ca nu trebuie consumat decat dupa o testare alergenica.

In cazul persoanelor cu boli cronice renale, hepatice sau digestive administrarea oricaror remedii naturiste trebuie sa se faca doar cu acordul medicului, pentru ca anumite substante pe care le contin pot agrava aceste afectiuni. Aceeasi recomandare este valabila si pentru cei aflati sub tratament medicamentos, intrucat actiunea substantelor active din medicamentele administrate poate fi diminuata sau chiar anulata  de substantele pe care le contine cimbrisorul.

Nu in ultimul, rand femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa ceara parerea medicului inainte de a folosi remedii cu cimbrisor sau orice alta planta medicinala.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: