fbpx

Ciubotica cucului (Primula Officinalis)

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Ciubotica cucului este o planta cu o multime de beneficii asupra organismului uman, fiind un component important al multor suplimente alimentare de calitate.

In cazul durerilor de cap, afectiunilor renale, problemelor gastrointestinale, nevralgii insomnie, raceala, Primula Officinalis este recunoscuta ca avand proprietati de calmare a simptomelor. Poate fi utilizata sub forma de ceai, decoct sau suplimente alimentare. Are si uz extern, iar decoctul sau cataplasma de ciubotica-cucului au efecte de calmare.

Ciubotica cucului este cunoscuta, in special, pentru proprietatile sale pozitive asupra sistemului imunitar, in special datorita faptului ca frunzele de ciubotica cucului contin o cantitate importanta de vitamina C.

Este considerata utila si in cazul diverselor probleme din perioada menstruatiei, precum bufeuri, diverse dureri sau stari de nervozitate. Are o actiune de sustinere a organismului uman si in diverse situatii de stres, agitatie si neliniste si este un ajutor si in cazul formelor usoare de insomnie.

In acest articol puteti afla mai multe informatii despre modalitatile de utilizare ale plantei Primula Officinalis, dar si contraindicatiile sale.

Ciubotica cucului: descriere

Cu o multime de recomandari terapeutice, ciubotica cucului face parte din familia Primulaceae. Este o planta cu flori erbacee, ce poate ajunge pana la 25 cm.

Galbenul intens al florilor poate fi observat primavara si tot atunci, in functie de zona, pot fi observate si plante de culoare rosie si portocalii. Infloreste in perioada aprilie-mai, iar florile pot atinge inaltimea de 30 de centimetri, cele mai scunde avand aproximativ 15 cm.

Ciubotica cucului: compozitie

Frunzele de ciubotica cucului contin vitamina C si beta-caroten. Asa cum bine stim, vitamina C are o multime de beneficii asupra organismului uman. Ajuta la regenerarea celulara a pielii, este un suport pentru organism in scaderea colesterolului, ajuta la absorbtia fierului de catre organismul uman, contribuie la scaderea tensiunii arteriale.

Dar poate cel mai important rol al vitaminei C, care se gaseste, asa cum in spuneam in frunzele de ciubotica-cucului, este de intarire a sistemului imunitar, ajutand la prevenirea infectiilor virale si sustinand organismul in lupta cu racelile deja instalate.

Tot frunzele contin si beta caroten, care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire prematura a celulelor. Pe de alta parte, rizomii de ciubotica cucului si radacinile de Primula Officinalis contin saponoizi. Ciubotica cucului mai contine si calciu, potasiu sau sodiu.

    Primula Officinalis: actiune

    Planta are diverse actiuni asupra organismului uman. Poate fi utilizata pentru ameliorarea diverselor afectiuni respiratorii si in cazul racelilor, in specail datorita continutului de vitamina C. Diverse tulburari digestive, printre care constipatia, pot fi remediate cu ajutorul plantei ce poarta numele de ciubotica-cucului.

    De asemenea, ciubotica cucului poate fi folosita si ca adjuvant pentru calmarea starilor de agitatie, ajutand la linistirea sistemului nervos. In zilele de vara, se poate prepara si o limonada sanatoasa, din rizomi sau flori, la care se adauga lamaie si miere. Aceasta bautura este recomandata pentru aportul mare de vitamina C.

    Ciubotica cucului: uz intern

    Datorita numeroaselor efecte pozitive asupra sanatatii, ciubotica cucului a fost introdusa si in diverse suplimente alimentare. Planta poate fi folosita pentru ameliorare singura, dar efectele sale devin mult mai puternice atunci cand este folosita de alte plante.

    De exemplu, Naturalis SinuStop, un supliment alimentar de calitate, contribuie la sustinerea sanatatii si la buna functionare a tractului respirator superior. Pe langa ciubotica cucului, acest supliment contine si radacina de ghintura-galbena, floare de lumanarica, floare de soc, floare de verbina, andrographis paniculata, cimbru-de-cultura, floare de tei. Tocmai datorita acestei formule complexe, SinuStop este un supliment alimentar eficient.

    Planta poate fi gasita, ca si ingredient, in siropuri pentru tuse si sanatatea sistemului respirator. De exemplu, Naturalis BronhoSuport este un sirop de tuse de calitate, protector al mucoasei bronsice si expectorant calmant.

    Efectul pozitiv asupra organismului este dat de forma farmaceutica si de asocierea substantelor bioactive. Aici enumeram ciubotica-cucului, extractul de patlagina, tinctura de cimbru de cultura, Grindelia robusta, tinctura din tal de lichen de Islanda.

    In cazul uzului intern, planta mai poate fi consumata si sub forma de infuzie, lasandu-se la infuzat aproximativ 2 minute. Decoctul din radacina si praful din frunze sunt alte modalitati de consum al plantei ce poarta numele de ciubotica cucului.

    Florile de ciubotica cucului pot fi amestecate cu vin alb sec si lasate doua saptamani la soare. Dupa acest interval de timp, vinul poate fi consumat.

      Primula Officinalis: uz extern

      In cazul uzului extern al plantei ce poarta numele de ciubotica-cucului, aceasta se foloseste sub forma de decoct. Calmeaza durerile articulare, dupa ce este aplicat sub forma de comprese.

      Acest decoct extern se prepara simplu: aproximativ trei linguri de radacina de ciubotica-cucului la 200 ml de apa. Florile de Primula Officinalis se adauga in aproximativ un litru de apa fierbinte, pentru a crea cataplasma cu infuzie. Aceasta calmeaza durerea si are efecte cicatrizante.

      Ciubotica cucului: precautii si contraindicatii

      Nu este indicata folosirea plantei Primula Officinalis in cazul persoanelor care sufera de epilepsie.

      De asemenea, nu este indicat in perioada sarcinii si a alaptarii. In cazul suplimentelor alimentare pe baza de ciubotica cucului se recomanda consultarea medicului sau a farmacistului.

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: