Administrarea unui complex de vitamine pentru imunitate poate sa te scuteasca de multe probleme in sezonul rece cand bantuie raceala si gripa, in perioadele de convalescenta dupa o afectiune mai severa sau o interventie chirurgicala si oricand organismul tau este mai vulnerabil in fata agentilor patogeni care cauzeaza infectii. In acelasi timp, poti sa apelezi la un astfel de complex de vitamine pentru imunitate daca iti doresti un sistem imunitar mai puternic, mai ales in conditiile in care nu consumi foarte des fructe si legume proaspete, esti o persoana mai putin activa – daca nu chiar sedentara – nu dormi suficient sau ai un program de odihna dezordonat.
Pentru ca acesti factori care influenteaza in mod negativ sistemul imunitar au devenit definitorii pentru stilul de viata modern, administrarea unui complex de vitamine pentru imunitate a devenit pentru multi un fapt obisnuit.
Prin urmare, s-a diversificat si oferta de pe piata iar pentru cineva care apeleaza pentru prima data la o astfel de solutie alegerea unui complex de vitamine pentru imunitate poate fi dificila. De aceea ne-am decis sa iti venim in ajutor si sa-ti dezvaluim tot ce trebuie sa stii despre un complex de vitamine pentru imunitate.
Ce este un complex de vitamine pentru imunitate
Orice complex de vitamine pentru imunitate este un supliment alimentar, adica un produs farmaceutic menit sa completeze dieta cu un aport suplimentar de elemente nutritive necesare organismului. In acest caz, evident ca acele elemente nutritive sunt reprezentate de vitaminele de care organismul are nevoie pentru a mentine buna functionare a sistemului imunitar, insa continutul unui complex de vitamine pentru imunitate nu se rezuma doar la atat. Pe langa vitamine, acesta poate include si alte substante benefice pentru imunitate precum minerale, antioxidanti sau compusi cu efect antimicrobian.
Scopul unui complex de vitamine pentru imunitate este acela de a ajuta organismul sa se protejeze impotriva infectiilor, oferindu-i un plus de resurse nutritive ce ii intaresc mecanismul natural de protectie, care este sistemul imunitar. Important de retinut e faptul ca principala sursa de astfel de resurse nutritive trebuie sa fie alimentatia iar un complex de vitamine pentru imunitate nu trebuie sa inlocuiasca niciodata o dieta echilibrata din care sa nu lipseasca fructele si legumele.
Ce trebuie sa contina un complex de vitamine pentru imunitate
Evident ca ingredientele de baza din orice complex de vitamine pentru imunitate sunt vitaminele, adica niste substante organice de care organismul are nevoie in cantitati mici pentru a functiona normal dar pe care nu are capacitatea de a si le produce singur. Exista 13 vitamine iar mai mult de jumatate dintre acestea sunt implicate in functionarea sistemului imunitar. Prin urmare, e firesc ca un complex de vitamine pentru imunitate sa contina integral sau partial aceste elemente nutritive, care sunt urmatoarele:
- Vitamina A – mentine umiditatea la nivelul mucoaselor, care sunt bariere naturale ce captusesc caile respiratorii si impiedica patrunderea in profunzime a virusurilor si bacteriilor precum si a particulelor de praf sau alte impuritati;
- Vitamine din complexul B – este vorba de vitaminele B6, B9 si B12 care contribuie la formarea globulelor rosii, a celulelor imunitare si anticorpilor produsi de acestea pentru a neutraliza microbii.
- Vitamina C – cea mai importanta dintre vitaminele pentru imunitate, contribuie la formarea celulelor imunitare si la reglarea functiilor acestora, reduce stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi si este implicata in productia de colagen, care este o proteina cu rol important in sanatatea pielii – prima si cea mai extinsa bariera imunitara a organismului;
- Vitamina D – produsa la nivelul pielii sub actiunea razelor solare dar prezenta in cantitati mici si in diferite alimente, activeaza celulele imunitare si totodata intermediaza absorbtia calciului in oase;
- Vitamina E – este un important antioxidant, care sprijina sistemul imunitar in procesul de neutralizare a radicalilor liberi, ce modifica structura si functionalitatea celulelor in urma unor reactii chimice denumite stres oxidativ.
Pe langa aceste ingrediente de baza, un complex de vitamine pentru imunitate poate contine minerale precum zincul, seleniul si fierul, care sustin la randul lor sistemul imunitar, diferiti antioxidanti naturali, substante naturale cu efect antiinflamator si probiotice, care imbogatesc flora intestinala ce constituie o componenta importanta a sistemului imunitar.
Cum sa alegi un complex de vitamine pentru imunitate eficient
Desi e vorba de o categorie de produse care se elibereaza fara prescriptie medicala, e important sa ceri sfatul unui medic inainte de a-ti administra un complex de vitamine pentru imunitate si sa tii cont de recomandarile acestuia in alegerea produsului potrivit.
Opteaza pentru un complex de vitamine pentru imunitate 100% natural, care sa nu contina coloranti, indulcitori sau aromatizanti sintetici – aditivi care nu aduc niciun beneficiu suplimentar. De asemenea, verifica pe eticheta sau in prospectul produsului lista de ingrediente active, care trebuie sa contina vitaminele si mineralele enumerate mai sus.
Simpla prezenta a acestora pe lista de ingrediente nu e de ajuns, un alt detaliu important fiind proportia fiecarei substante active. Un complex de vitamine pentru imunitate trebuie sa aiba la baza o formula echilibrata, continand in doze optime cat mai multe substante active.
Un alt detaliu este forma de administrare, iar la acest capitol trebuie precizat ca un complex de vitamine pentru imunitate in forma lichida sau sub forma de pulbere ori tablete efervescente se absoarbe mai usor in comparatie cu produsele sub forma de comprimate, capsule batoane sau tablete masticabile.
Ce beneficii aduce un complex de vitamine pentru imunitate
Dupa cum am aratat mai sus, un complex de vitamine pentru imunitate contine nutrienti esentiali si alte substante care ajuta in mod direct sistemul imunitar, fiind implicat in functionarea acestuia, si totodata ii confera un sprijin colateral prin efectul antioxidant si antimicrobian. Rezulta de aici principalul beneficiu al oricarui complex de vitamine pentru imunitate, constand in intarirea imunitatii, mai exact a capacitatii organismului de a se apara impotriva agentilor patogeni care provoaca infectii. Se reduce astfel riscul de imbolnavite iar daca acest lucru totusi se intampla, organismul face mai usor fata bolii, care nu avanseaza spre forme severe si se vindeca mai usor, fiind urmata si de o perioada mai scurta de recuperare.
Vitaminele pe care le contine un astfel de supliment alimentar nu ajuta doar la cresterea imunitatii, acestea avand si o serie de alte roluri importante in organism. Spre exemplu, vitamina A contribuie la imbunatatirea vederii fiind un element structural al retinei, in timp ce vitamina D contribuie la cresterea si mentinerea densitatii osoase deoarece datorita ei calciul din sange se absoarbe in oase.
Vitaminele C si E sunt cunoscute datorita puternicului efect antioxidant prin care preiau o parte din sarcinile sistemului imunitar in ceea ce priveste controlul nivelului de radicali liberi si totodata contribuire la prevenirea unor afectiuni cronice si altor probleme de sanatate cauzate de stresul oxidativ.

Cand e recomandat sa apelezi la un complex de vitamine pentru imunitate
Un complex de vitamine pentru imunitate e binevenit oricand, insa exista cateva situatii in care beneficiile sale sunt puse in valoare cu maxima eficienta.
Astfel la debutul sezonului rece este recomandat sa incepi sa iei un astfel de supliment si sa continui administrarea pana primavara, pentru ca trecerea de la un sezon la altul duce in mod natural la slabirea imunitatii, iar in perioada respectiva se intensifica si circulatia virusurilor respiratorii.
De asemenea, daca treci printr-o perioada stresanta, un complex de vitamine pentru imunitate te ajuta sa-i faci fata mai usor si sa previi aparitia unor afectiuni ce pot aparea pe fondul unei rezistente scazute la agenti patogeni.
Persoanele aflate in convalescenta dupa o boala severa sau o interventie chirurgicala pot sa apeleze la un astfel de supliment pentru a-si creste imunitatea si a grabi recuperarea. Totodata, daca lucrezi in schimburi si nu ai un program de odihna bine stabilit sau daca dormi de obicei mai putin de 7 ore pe noapte e posibil sa iti scada imunitatea, caz in care poti sa apelezi la un astfel de produs.
Nu in ultimul rand, daca ai o dieta saraca in fructe si legume proaspete iti poti sustine imunitatea cu un astfel de supliment insa mult mai important este sa treci la o alimentatie mai echilibrata.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: