fbpx

Consumul de miere si rolul sau in sustinerea imunitatii si combaterea inflamatiilor

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Consumul de miere este unanim recunoscut ca o metoda terapeutica eficienta impotriva infectiilor si infamatilor care le insotesc de cele mai multe ori, precum si ca un bun mijloc de imbunatatire a imunitatii. Din acest ultim motiv consumul de miere este incurajat mai ales in sezonul rece, cand creste incidenta infectiilor respiratorii implicit riscul de a contracta o astfel de afectiune care este foarte contagioasa.

Pentru ca tocmai ne aflam in plin sezon rece am considerat oportun sa readucem in atentie importanta consumului de miere pentru intarirea imunitatii si prevenirea infectiilor de orice fel dar si pentru combaterea acestora.

Informatii esentiale despre miere

Despre miere se spune ca este singurul aliment care nu se strica iar aceasta calitate e data de faptul ca prin compozitia sa nu permite dezvoltarea de microorganisme, respectiv bacterii sau fungi care sa o altereze. Mierea este principala sursa de hrana a albinelor, care o produc din nectarul pe care il colecteaza din flori. Sarcina de a recolta nectarul revine albinelor lucratoare care isi folosesc in acest sens trompa.

Odata recoltat, nectarul este stocat in „gusa” insectelor unde se combina cu saliva si alte enzime. Ulterior, la revenirea albinelor lucratoare in stup este regurgitat si prelucrat de alte albine, pentru ca in final sa se transforme in miere. Aceasta este stocata in faguri care se sigileaza cu ceara produsa tot de albine si astfel se poate pastra o perioada indelungata.

Procesul necesita o activitate intensa, dar fiind faptul ca pentru o jumatate de kilogram de miere albinele trebuie sa parcurga aproximativ 90.000 de kilometri si sa viziteze circa doua milioane de flori. De asemenea este nevoie de zeci de mii de albine pentru a obtine o cantitate suficienta de miere, dat fiind ca una singura produce pe parcursul vietii cel mult 15 miligrame.

In functie de florile din care provine nectarul recoltat exista mai multe tipuri de miere, cele mai cunoscute fiind mierea de salcam, mierea de tei, mierea de mana si mierea poliflora.

Ce substante benefice poti gasi in miere

Orice tip de miere contine in proportie covarsitoare substante zaharoase si apa, ce reprezinta aproximativ 99% din elementele care compun acest produs. O miere buna are un procent de apa de 17% – 18% iar dintre substantele zaharoase amintim fructoza, glucoza si sucroza.

Un procent de 1% din miere este reprezentat de saruri minerale, vitamine si diferite enzime. Astfel, mierea este o sursa de vitamine din complexul B, vitamina C si vitamina K, la care se adauga precursori ai vitaminei A. Totodata in miere se gasesc minerale precum sodiul, potasiul, fosforul, magneziul, fierul, siliciul, manganul si clorul.

Cum sustine consumul de miere sistemul imunitar

Mierea este un bun aliat al sistemului imunitar venind in sprijinul acestuia prin diferite mecanisme ce contribuie la prevenirea infectiilor si totodata lupta impotriva acestora. In cele ce urmeaza iti vom arata cum functioneaza aceste mecanisme.

Efectul antimicrobian

Dupa cum am precizat mai devreme, mierea este un mediu care nu permite dezvoltarea de microorganisme iar aceasta proprietate ii confera un puternic efect antimicrobian. Acesta se datoreaza continutului scazut de apa, pH-ului usor acid, enzimelor, compusilor fenolici si altor substante din miere care impreuna creeaza un mediu ostil dezvoltarii bacteriilor si altor agenti patogeni. Astfel, consumul de miere vine in sprijinul celulelor imunitate al caror rol este acela de a localiza si a neutraliza agentii patogeni care cauzeaza infectii.

Actiunea antioxidanta

In miere se gasesc si numeroase substante cu efect antioxidant ce reduc riscul aparitiei unor boli cronice sau altor probleme de sanatate cauzate de stresul oxidativ.

Acesta este determinat de radicalii liberi, adica niste compusi care se formeaza in organism dar pot patrunde si din exterior si care intra  in reactie cu celulele si alte molecule din corp, modificandu-le structura si functionalitatea. In mod natural, sistemul imunitar are si rolul de a controla nivelul radicalilor liberi pentru a evita stresul oxidativ, insa uneori acestia se inmultesc intr-un ritm mult mai rapid.

Antioxidantii din miere neutralizeaza radicalii liberi si sprijina astfel sistemul imunitar, care se poate concentra si pe alte sarcini importante in ceea ce priveste protectia impotriva agentilor patogeni.

Stimularea producerii de celule imunitare

Mierea contine vitamina C, care este un puternic antioxidant si ajuta sistemul imunitar dupa cum am explicat mai sus, constituind totodata un element important in producerea leucocitelor si reglarea functiilor acestora. Leucocitele sunt celule imunitare care au rolul de a localiza, identifica si neutraliza agentii patogeni care patrund in organism.

O alta vitamina importanta din miere este vitamina A, care mentine gradul de umiditate al mucoaselor si grabeste procesul de regenerare celulara la nivelul acestora, intarind astfel barierele naturale de la principalele porti de intrare in organism.

Efectul inflamator al consumului de miere

Inflamatia se afla in directa legatura cu sistemul imunitar, fiind in esenta un proces natural benefic menit sa ajute organismul sa lupte cu o infectie sau o leziune. Cand creierul primeste un semnal ca ceva nu este in regula se declanseaza mecanismul de aparare ce presupune printre altele directionarea unei cantitati mai mari de sange care transporta celule imunitare in zona afectata. Vasele sanguine se dilata iar acumularea de sange si celule imunitare determina procesul inflamator manifestat prin, inrosirea si umflarea zonei afectate, durere locala, cresterea temperaturii si sensibilitatii in aceeasi regiune.

Procesul inflamator este asociat adesea cu infectiile sau cu stresul oxidativ, caz in care consumul de miere poate reduce si inflamatia prin actiunea antimocrobiana si antioxidanta.

De asemenea, mierea poate actiona si in mod direct impotriva inflamatiei reducand vasodilatatia si permeabilitatea capilarelor si determinand astfel retragerea umflaturilor. Totodata, mierea are si un efect calmat asupra zonelor inflamate, ameliorand durerea si sensibilitatea crescuta.

Cataplasmele cu miere aplicate pe rani previn infectarea acestora, reduc inflamatia si grabesc vindecarea.

In concluzie, mierea este deopotriva un aliment dar si un veritabil medicament natural eficient impotriva infectiilor si inflamatiilor. Pe langa rolul curativ, consumul de miere joaca un rol important si in ceea ce priveste preventia, intarind sistemul imunitar si suplinind in parte unele functii ale acestuia.

In ciuda acestor beneficii, mierea trebuie sa fie consumata cu moderatie intrucat contine o cantitate importanta de substante zaharoase care pot duce la cresterea glicemiei. Consumul excesiv de miere se poate duce restul de rapid la acumularea de kilograme  in plus, determinand totodata si cresterea glicemiei ceea ce poate declansa diabetul zaharat de tip 2.

Doza recomandata este de 3-4 lingurite pe zi, de preferat la micul dejun sau pana la orele pranzului astfel incat sa ai suficient timp sa arzi caloriile pana seara. Mai trebuie spus ca mierea este cel mai bun indulcitor natural, fiind recomandata ca inlocuitor mai sanatos pentru zahar sau diferiti indulcitori artificiali.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: