Contractura este o afectiune frecvent intalnita, din cauza faptului ca poate fi cauzata in egala masura de anumite activitati fizice sau de suprasolicitarea muschilor, cat si de sedentarism. O astfel de problema este greu de trecut cu vederea, pentru ca se manifesta printr-o durere intensa la nivelul muschiului afectat, care poate reduce mobilitatea si capacitatea de a efectua miscari obisnuite.
In majoritatea cazurilor, contractura musculara nu constituie o problema foarte grava care sa necesite interventii medicale complicate, insa poate afecta calitatea vietii din cauza durerilor musculare persistente si a mobilitatii limitate.
Din cuprinsul acestui material poti afla ce este contractura musculara, care sunt cauzele si simptomele sale si mai ales care sunt remediile cu ajutorul carora poti scapa usor de o astfel de problema.
Ce este contractura musculara
Contractura musculara constituie o problema comuna, cu care oricine se poate confrunta o data sau de mai multe ori pe parcursul vietii. De altfel, se estimeaza ca aproximativ 85% din populatie a trecut cel putin o data printr-o astfel de experienta destul de neplacuta dar nu atat de grava cum ar parea prin prisma simptomelor.
Contractura musculara poate fi definita ca o crestere a tensiunii musculare cu manifestare locala. Aceasta tensionare apare din cauza faptului ca fibrele musculare nu se mai relaxeaza suficient si raman contractate. Astfel, creste tensiunea intramusculara, care pune presiune pe vasele sanguine ce iriga muschiul si in acest mod este afectata oxigenarea tesuturilor musculare. In muschi se acumuleaza astfel dioxid de carbon, care determina aparitia durerii ce insoteste orice contractura musculara.
O astfel de problema poate aparea la nivelul oricarui muschi, insa cel mai des contracturile se produc la muschii gambelor, la muschii posteriori ai coapselor, la nivelul cvadricvepsului, ai muschilor bratelor si muschilor abdominali.
-
Naturalis ArtroSuport gel emulsionat, 100 g
Disponibil la
Contractura musculara – care sunt simptomele
Primul semn de contractura musculara este durerea la nivelul muschiului afectat, care poate radia si catre zonele invecinate. Asa cum am precizat, durerea apare ca urmare a faptului ca muschiul nu este oxigenat corespunzator iar in tesuturi se acumuleaza o cantitate prea mare de dioxid de carbon, care ar fi trebuit sa fie transportat catre plamani prin intermediul sangelui. Vasele sanguine care ar trebui sa faca acest lucru sunt insa presate de tensiunea intramusculara, iar consecinta este aparitia durerii, care poate fi mai mult sau mai putin pronuntata.
La palpare, muschiul afectat de contractura musculara este ferm, tendoanele sunt tensionate, iar rigiditatea musculara coroborata cu durerea afecteaza in mai mare sau mai mica masura usurinta miscarilor. Desigur, gradul de afectare a mobilitatii depinde si de localizarea muschiului afectat. De exemplu, o contractura la muschii gambei sau ai coapselor poate face mai dificila deplasarea decat ar face-o o contractura la muschii bratelor.
In interiorul muschiului afectat se simte, de multe ori, un nodul dureros de la care durerea radiaza si catre zonele invecinate, aceea fiind portiunea tensionata ce determina aparitia contracturii musculare.
Contractura musculara – care sunt principalele cauze
Contractura musculara are o incidenta atat de ridicata din cauza ca exista mai multi factori determinanti, care pot face ca aceasta problema sa apara frecvent si in cazul peroanelor sedentare, care nu isi solicita muschii la fel de intens precum o fac cele active. Iata care sunt cele mai des intalnite cauze ale contracturilor musculare:
Postura incorecta
Timpul indelungat petrecut in scaunul de la birou sau in fotoliul din fata televizorului determina o presiune sporita asupra anumitor grupe de muschi, ducand la tensionarea excesiva a acestora si aparitia contracturii musculare. Alte posturi incorecte care pot duce la acelasi rezultat sunt statul in picioare pentru perioade lungi, transportul unor greutati pe o singura parte, spatele aplecat spre masa de lucru sau picioarele incrucisate in pozitia cunoscuta ca „picior peste picior”.
Suprasolicitarea muschilor
Efortul intens sau activitatile solicitante prelungite determina acumularea de tensiune in tesuturile musculare, care ajung sa nu se mai relaxeze suficient, ceea ce determina aparitia contracturii musculare. Riscul este amplificat si de aparitia microleziunilor ce se formeaza la nivelul fibrelor musculare in conditii de solicitare intensa sau prelungita.
Exercitiile fizice fara o incalzire prealabila
E foarte bine sa faci miscare cat mai des cu putinta, insa, inainte de fiecare sesiune de exercitii, trebuie sa te incalzesti pentru a pregati muschii si articulatiile sa faca fata efortului. In caz contrar, muschii neincalziti vor percepe efortul mai intens decat poate parea in realitate, ceea ce duce la acumularea tensiunii si aparitia contracturilor musculare chiar si in urma unor exercitii banale.
De asemenea, la fel de importante sunt si sesiunile de streching dupa fiecare antrenament sau efort intens, pentru ca astfel de exercitii ajuta muschii sa se relaxeze, prevenind astfel aparitia contracturilor musculare.
Lipsa de miscare
Asa cum spuneam, si persoanele sedentare pot face contractura musculara, tocmai din cauza lipsei de activitate fizica. Sedentarismul determina slabirea muschilor, care isi pierd tot mai mult capacitatea de a face fata chiar si unui efort nesemnificativ. Astfel, pentru o persoana sedentara cu muschii slabiti, si simplul mers pe jos timp de 30 de minute poate sa reprezinte un efort intens, care face ca tensiunea musculara sa se acumuleze, determinand aparitia contracturilor.
Deshidratarea
Apa si sarurile minerale din categoria electrolitilor joaca un rol esential in functionarea sistemului muscular, asa ca este firesc sa apara astfel de probleme pe fondul deshidratarii. Prin acest proces, organismul pierde apa si electroliti, ceea ce face ca fibrele musculare sa isi piarda la randul lor elasticitatea si sa devina tot mai rigide si tensionate. Acesta este unul din motivele principale ale contracturilor musculare in cazul persoanelor care transpira in timpul activitatilor fizice intense si nu se hidrateaza corespunzator.
Contractura musculara – remedii si tratament
Contracturile musculare usoare pot fi tratate de acasa cu ajutorul unor remedii simple dar eficiente, in timp ce formele mai severe necesita medicatie si anumite proceduri medicale pentru a grabi vindecarea. In continuare, iti prezentam toate aceste remedii, incepand de la cel mai simplu pana la cel mai complex.
-
Naturalis ArtroSuport RECE gel x 100 g
Disponibil la
Repausul
Indiferent de severitatea contracturii musculare este neaparat necesar ca muschiul sa fie lasat sa se odihneasca pentru a facilita detensionarea fibrelor. Aceasta inseamna ca muschiul nu trebuie sa mai fie solicitat timp de cateva zile, perioada in care durerile ar trebuie sa scada treptat in intensitate. Perioada de repaus poate dura chiar si cateva saptamani, in functie de cat de grava este problema.
Masajul
Repausul este benefic in perioada de refacere, insa totodata lipsa de miscare poate afecta circulatia sanguina. De aceea, se recomanda ca in aceasta perioada muschiul afectat sa fie masat periodic, desigur, in masura in care durerea o permite.
Masajul trebuie sa fie unul delicat, fara a aplica o presiune prea mare asupra muschiului, scopul urmarit fiind stimularea circulatiei sanguine pentru a facilita astfel reducerea cantitatii de dioxid de carbon din tesutul muscular si ameliorarea durerii pana la disparitia totala.
Compresele fierbinti
Caldura face bine muschilor afectati de contractura, avand efect vasodilatator, care imbunatateste circulatia sangelui si contribuie astfel la ameliorarea durerii. Totodata, caldura ajuta la relaxarea muschilor scazand tensiunea din tesuturi, implicit presiunea asupra vaselor sanguine. De aceea, este recomandat sa se aplice comprese calde pe muschiul afectat, fie sub forma unui prosop umezit cu apa fierbinte, fie a unei sticle umplute cu apa calda. De asemenea, baile fierbinti sau jetul dusului cu apa calda aplicat timp de cateva minute pe locul dureros constituie un remediu eficient in cazul contracturilor musculare.
Tratamentul medicamentos
Daca durerile sunt foarte puternice iar remediile mentionate mai sus nu au avut efectul scontat, se poate recurge la administrarea unor medicamente din categoria analgezicelor. Acestea nu ajuta cu nimic vindecarea, insa fac suferinta mai suportabila, prin faptul ca amelioreaza durerea.
De asemenea, se pot administra si miorelaxante care ajuta la relaxarea muschilor, insa un astfel de tratament se aplica doar pe baza recomandarilor medicului.
Kinetoterapia si fizioterapia
Kinetoterapia este o tehnica medicala ce se bazeaza pe miscare folosita pentru tratarea sau recuperarea pacientilor care au suferit afectiuni ce le-au afectat mobilitatea. In cazul fiecarui pacient se intocmeste un program personalizat de exercitii menit sa imbunatateasca functionarea muschilor si a nervilor care controleaza miscarea.
De cealalta parte, fizioterapia este o disciplina mai complexa care inglobeaza atat terapia prin miscare, cat si alte proceduri medicale, avand acelasi scop de restabilire si imbunatatire a mobilitatii pacientilor.
Prevenirea contracturii musculare
Poti scapa de toate aceste probleme daca stii cum sa previi contractura musculara si nu putem incheia fara a-ti oferi cateva sfaturi si in acest sens. In primul rand, adopta un stil de viata mai activ si redu la minimul posibil numarul orelor petrecute in scaunul de birou sau in fotoliu. Totusi, daca ai o munca sedentara care iti impune sa stai zilnic ore bune in fata calculatorului, adopta o postura corecta in timpul lucrului, tinand spatele perfect drept, cu umerii lipiti de spatarul scaunului, cu picioarele indoite in unghi de 90 de grade, avand talpile pe podea. Foarte important este sa iei pauze scurte la fiecare 60-90 de minute, profitand de ele pentru a te ridica de la birou si a face cativa pasi.
Daca esti o persoana activa si faci miscare in mod regulat, nu ignora sesiunile de incalzire inaintea antrenamentelor si pe cele de streching de la final. De asemenea, nu uita sa te hidratezi bine atat in timpul antrenamentelor, cat si dupa.
Evita suprasolicitarea fizica prin efort intens sau prelungit, iar daca acest lucru nu este posibil, fa pauze scurte in timpul activitatii si incearca sa folosesti toate grupele de muschi.
Nu in ultimul rand, daca simti durere sau orice disconfort la nivel muscular, evita sa soliciti intens muschiul respectiv, pentru a-i da posibilitatea sa se refaca si a evita astfel aparitia unei contracturi sau a altor probleme mult mai grave.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: