fbpx

Crampe abdominale: cauze, tratament si preventie

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Crampele stomacale apar de cele mai multe ori la nivelul abdomenului mijlociu si superior. Cele mai multe crampe abdominale se simt ca niste zvacniri sau dureri ascutite. In plus, multi oameni care se confrunta cu crampe abdominale au si alte simptome gastrointestinale, cum ar fi diaree si varsaturi.

Cu toate acestea, crampele abdominale nu reprezinta o urgenta medicala, in majoritatea cazurilor. De exemplu, unele persoane pot avea crampe abdominale dupa ce au mancat anumite alimente care nu le-au priit, atunci cand trec prin momente de anxietate sau in timp ce au arsuri la stomac.

Exista insa si situatii in care crampele stomacale pot avea cauze mai grave si care trebuie tratate cat mai repede posibil. Printre acestea se numara pancreatita acuta si infectiile vezicii biliare.

Medicii recomanda tratamentele in functie de cauza, iar acestea pot fi sub forma de medicamente antiacide sau chiar sub forma de interventie chirurgicala. Multe afectiuni usoare produc crampe abdominale si pot avea simptome comune cu anumite tulburari mai grave. De aceea, este important sa consultati medicul pentru a primi un diagnostic exact.

    Ce sunt crampele abdominale?

    Crampele abdominale sunt contractii ale muschilor abdomenului, stomacului sau intestinelor. Crampele stomacale se simt diferit in functie de zona corpului care este afectata si de cat de puternica este senzatia. De exemplu, unii oameni simt convulsii musculare usoare, in timp ce altii simt crampe abdominale severe.

    Cu toate acestea, de cele mai multe ori, crampele stomacale sunt inofensive. In unele situatii, insa, ar putea fi un simptom al unei afectiuni subiacente.

    Care sunt posibilele cauze ale crampelor abdominale?

    Pentru a trata acest simptom este importanta identificarea cauzei. Printre cele mai frecvente probleme care pot produce crampe abdominale se numara:

    Suprasolicitarea muschilor

    Suprasolicitarea muschilor abdominali ar putea produce crampe abdominale. Persoanele predispuse la spasme cauzate de suprasolicitarea musculara sunt cele care fac exercitii fizice intense si frecvente, in special abdomene.

    Deshidratarea

    Deshidratarea care apare in urma transpiratiei excesive, a varsaturilor si a diareei poate duce la spasme musculare in tot corpul, inclusiv la nivelul abdomenului. Deshidratarea este asociata cu pierderea nivelului de electroliti din corp, iar crampele abdominale apar deoarece muschii au nevoie de electroliti precum calciu, potasiu si magneziu pentru a functiona corect. Cand nivelul electrolitilor este mic, muschii sunt afectati de spasme. Deshidratarea se manifesta si prin alte simptome, cum ar fi:

    • sete extrema
    • dureri de cap
    • ameteala
    • urina inchisa la culoare

    Meteorism (gaze abdominale)

    O acumulare de gaz in stomac poate produce crampe abdominale din cauza faptului ca organismul incearca sa elimine gazele din intestine. Gazele abdominale mai provoaca si:

    • balonare
    • dureri de stomac ascutite
    • o senzatie de plenitudine
    • un impuls de a elimina gazele sau de a eructa

    Crampele abdominale pot fi ameliorate cu ajutorul suplimentelor alimentare, cum ar fi Naturalis Carboment . Un produs 100% natural, pe baza de carbune medicinal si extract de frunze de menta, Carboment de la Naturalis contribuie la reducerea disconfortului abdominal dupa consumul de alimente. Are efect detoxifiant dovedit clinic, capteaza si elimina substantele toxice de la nivelul intestinului. De asemenea, calmeaza crampele, avand o capacitate mare de absorbtie a gazelor intestinale.

    Bolile inflamatorii intestinale

    Aceste afectiuni, precum boala Crohn si colita ulcerativa, sunt tulburari inflamatorii cronice. Boala Crohn poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal, in timp ce colita ulcerativa afecteaza doar colonul. In cazul ambelor afectiuni, inflamatia poate cauza crampe abdominale. Bolile inflamatorii intestinale provoaca si alte simptome, cum ar fi:

    • diaree
    • pierdere in greutate
    • dureri si crampe abdominale
    • oboseala
    • transpiratii nocturne
    • constipatie
    • o nevoie urgenta de a merge la toaleta

    Sindromul de intestin iritabil

    Sindromul de intestin iritabil (SII) este o boala cronica (pe termen lung) a intestinului gros. Spre deosebire de bolile inflamatorii intestinale, nu provoaca modificari la nivelul tesutului intestinal, insa simptomele sunt similare. Printre semnele sindromului de intestin iritabil se numara:

    • dureri sau crampe abdominale
    • senzatie de balonare
    • constipatie
    • diaree (uneori, episoadele de constipatie si diaree alterneaza)
    • gaze abdominale

      Gastrita si gastroenterita

      Gastrita si gastroenterita sunt inflamatii ale stomacului. Spre deosebire de gastrita, in cazul gastroenteritei, inflamatia se intinde si la nivelul intestinelor. Aceste afectiuni sunt cauzate, de obicei, de infectii, cum ar fi cele cu Helicobacter pylori, virusul Norwalk si rotavirus.

      Colita infectioasa

      Colita poate produce crampe abdominale din cauza iritatiei si inflamatiei colonului. Printre bacteriile care pot cauza colita se numara Clostridium, Salmonella si E. coli. Aceasta afectiune poate avea la baza si o infectie cu paraziti precum Giardia.

      Enterita si colita ischemica

      La unii oameni, colita apare din cauza lipsei de alimentare cu sange (ischemie) a intestinului subtire si a colonului, iar acest lucru poate produce crampe abdominale.

      Constipatia

      Constipatia poate cauza crampe abdominale la nivelul intestinelor, deoarece acestea se dilata in urma presiunii mari din interiorul lor. Pentru a combate problemele digestive, Catena recomanda Naturalis Efi-Digest, un supliment alimentar pe baza de pancreatina, recomandat pentru prevenirea si combaterea tulburarilor digestive cauzate de excesul culinar.

      Ileus

      Aceasta problema poate aparea din mai multe cauze, cum ar fi infectie, inflamatie, o interventie chirurgicala recenta (in special la nivelul abdomenului), consum de narcotice, afectiuni grave si lipsa de activitate fizica. La persoanele care sufera de ileus, intestinele se umple cu aer si lichid, provocand crampe abdominale si durere.

      Gastropareza

      Gastropareza este practic un ileus care afecteaza stomacul, cei mai predispusi la aceasta afectiune fiind cei care sufera de diabet. Gastropareza poate produce crampe abdominale, mai ales dupa masa.

      Crampe abdominale in sarcina

      Femeile insarcinate se confrunta foarte frecvent cu crampe abdominale. De cele mai multe ori, cauzele spasmelor stomacale in timpul sarcinii sunt inofensive, insa este recomandat sa discutati cu un medic daca aveti dureri sau crampe abdominale constante sau recurente.

      Printre posibilele cauze ale crampelor abdominale in timpul sarcinii sunt:

      • meteorismul
      • contractiile Braxton-Hicks
      • miscarile fatului
      • intinderea muschilor

      Tratament pentru crampe abdominale

      Multe persoane prefera remediile la domiciliu pentru a-si ameliora crampele abdominale. Femeile insarcinate ar trebui sa discute cu medicul inainte de a opta pentru aceste remedii, deoarece acestea pot sa nu fie potrivite sau sigure in timpul sarcinii.

      Printre remediile eficiente se numara:

      • odihna
      • terapia cu caldura
      • masajul
      • hidratarea
      • baile cu sare Epsom

      In plus, pot fi recomandate si suplimente alimentare, cum ar fi Naturalis Gastrocalmin , un produs sub forma de comprimate masticabile cu gust de menta, pe baza de saruri de calciu si magneziu, extracte de musetel si lemn-dulce care ajuta la mentinerea confortului digestiv la persoanele cu sensibilitate digestiva.

        Medicamente

        De asemenea, crampele stomacale pot fi tratate atat cu medicamente eliberate fara prescriptie medicala, cat si pe baza de reteta. Printre medicamentele care pot fi recomandate se numara:

        • Aminosalicilatii si corticosteroizii. Aceste medicamente sunt prescrie pentru a trata bolile inflamatorii intestinale.
        • Antiacidele sau inhibitorii pompei de protoni (IPP). Aceste medicamente reduc acidul gastric care poate provoca spasmele asociate cu gastrita.
        • Antibioticele. Antibioticele au rolul de a combate infectiile bacteriene care provoaca gastrita sau gastroenterita.
        • Antispastice. Antispasticele sunt recomandate persoanelor care sufera de sindromul de intestin iritabil.
        • Analgezice. Ibuprofenul sau acetaminofenul pot ajuta la atenuarea durerii.

        Autor: Bettina Cristea

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: