De ani buni, crema cu arnica se numara printre cele mai des utilizate remedii naturiste folosite impotriva durerilor musculare sau articulare dar si impotriva inflamatiilor si vanatailor aparute in urma unor traumatisme sau accidentari de alta natura. Aplicata simplu pe piele, crema cu arnica are un efect rapid iar folosita in mod constant grabeste vindecarea tesuturilor lezate si disparitia inflamatiei cu tot disconfortul asociat.
De asemenea, in cazul pacientilor cu diferite forme de artrita tratamentul cu crema cu arnica isi aduce o importanta contribuie la imbunatatirea calitatii vietii, reeducand durerea si rigiditatea articulara, care afecteaza mobilitatea,
Mai multe despre beneficiile pe care le atrage crema cu arnica, proprietatile sale, recomandarile terapeutice si modul de utilizare poti afla pe parcursul acestui articol.
Ce este arnica
Despre arnica putem spune ca este un gen specific de plante erbacee perene din familia Asteraceae, care include aproximativ 30 de specii. Asadar, exista mai multe specii de arnica, insa dintre ele cea mai cunoscuta este arnica montana folosita de secole ca remediu naturist. Din aceasta specie se prepara si crema cu arnica iar planta mai este folosita si pentru ceai, tinctura, ulei sau balsam pentru piele si par. Dupa cum sigur ai intuit din denumirea sa, arnica montana este o planta alpina specifica vegetatiei montane din zona europeana, asiatica si nord-americana.
Ca orice planta alpina, este rezistenta la conditii meteo nefavorabile, putand fi gasita pe pasunile montane si la marginea padurilor. E usor de recunoscut datorita florilor galbene sau portocalii care constituie si principalul ingredient din care se obtine crema cu arnica. Florile sunt asemanatoare galbenelelor si pot fi reperate cu usurinta datorita tulpinilor care ating pana la 60 de centimetri in inaltime.
Atat florile din care se prepara crema cu arnica, dar si radacinile, concentreaza o gama variata de compusi naturali cu proprietati terapeutice pe baza carora arnica montana este considerata o valoroasa planta medicinala.
Cum se obtine crema cu arnica?
Dupa cum spuneam, crema cu arnica se obtine din florile plantei, care se recolteaza in perioada verii. Acestea se pun la uscat intr-un spatiu bine ventilat, lipsit de umiditate si protejat de actiunea directa a razelor soarelui. Procesul de uscare dureaza cateva zile, dupa care urmeaza extragerea compusilor activi. Daca vrei sa prepari crema cu arnica acasa, extragerea compusilor activi se face prin macerare in ulei vegetal timp de 2-3 saptamani. In industria farmaceutica aceasta etapa se parcurge folosind alcool si apa insa e nevoie de o tehnologie mai avansata.
La final, continutul lichid care contine compusii activi este separat cu ajutorul unei site de florile uscate.
Urmeaza prepararea bazei pentru crema cu arnica, etapa ce presupune combinarea prin emulsificare a unor ingrediente apoase cu altele uleioase. Ca parte uleioasa poti folosi un ulei vegetal, ca parte apoasa apa distilata sau infuzii de plante iar ca emulsifianti ceara, lecitina sau lanolina.
Componentele uleioase si cele apoase se incalzesc separat, dupa care se amesteca adaugand emulsifiant si extractul din florile uscate. Optional, poti imbogati crema cu arnica adaugand si uleiuri esentiale sau alte ingrediente naturale cu efecte benefice.
Se amesteca totul bine, iar final se transfera intr-un recipient in care crema cu arnica se lasa sa se raceasca si sa se omogenizeze.
Tipuri de crema cu arnica disponibile pe piata
Avand in vedere beneficiile multiple de care ne vom ocupa ulterior intr-un capitol special, exista mai multe sortimente de crema cu arnica pe piata, care se clasifica in functie de efectul terapeutic. Astfel putem vorbi de patru tipuri distincte de crema cu arnica, dupa cum urmeaza:
Crema cu arnica impotriva durerilor musculare si articulare
Efectul antiinflamator si analgezic al extractului de arnica este amplificat cu ajutorul unor ingrediente precum, mentolul camforul sau extractul de eucalipt. Se recomanda pacientilor cu artrita, celor care sufera de dureri musculare precum si sportivilor sau persoanelor active, care pot folosi acest tip de crema cu arnica dupa antrenamentele intense sau in cazul accidentarilor.
Crema cu arnica pentru vanatai si contuzii
Pe langa reducerea inflamatiei, accelereaza procesul de vindecare in urma unor traumatisme, fiind imbogatita cu ingrediente care stimuleaza circulatia sanguina si grabesc resorbtia hematoamelor, redand astfel aspectul natural al pielii.
Crema cu arnica pentru masaj
Este un tip de crema cu arnica ce pune accentul pe relaxarea musculara, care este unul din principalele scopuri ale unui masaj. Are o textura mai uleioasa pentru a putea fi intinsa cu usurinta pe suprafete intinse ale pielii si poate contine uleiuri esentiale, mentol, capsaicina extrasa din ardei iute sau extract din ghimbir, care incalzesc placut pielea si au efect energizant.
Crema cu arnica pentru ingrijirea pielii
Destinata persoanelor cu pielea sensibila sau iritata, e imbogatita cu ingrediente care hidrateaza si sustin regenerarea celulelor epiteliale, putand avea si efect bacterian impotriva cosurilor.
-
Naturalis Balsam Arnica x 20 g
Disponibil la 

Ce beneficii are crema cu arnica pentru sanatate?
Asa cum am promis, revenim la beneficiile pentru sanatate asociate cu crema de arnica, pe care ti le prezentam in continuare.
Imbunatatirea mobilitatii articulare
Articulatiile afectate de artrita sau diferite accidentari se inflameaza si devin rigide, ceea ce limiteaza miscarile si poate face foarte dificile activitati simple care in mod normal nu necesita niciun efort. Crema de arnica are efect antiinflamator datorita caruia reda mobilitatea articulatiilor afectate.
Ameliorarea durerilor musculare si articulare
Accidentarile sau afectiunile cronice inflamatorii sunt insotite de durere care e mai mult sau mai putin intensa insa indeajuns de suparatoare. Crema de arnica are si efect analgezic, odata cu reducerea inflamatiei ameliorand si durerile de muschi sau articulatii.
Vindecarea hematoamelor
Vanataile inestetice si dureroase aparute in urma unor traumatisme sau proceduri medicale pot fi facute sa dispara mai usor daca se aplica pe zona afectata crema cu arnica. Aceasta stimuleaza circulatia sanguina si grabeste astfel resorbtia sangelui acumulat sub piele.
Ameliorarea intepaturilor de insecte
Aplicata pe zona in care pielea a fost intepata de o insecta, crema de arnica are efect calmant, ameliorand durerea sau senzatia de arsura, si totodata reduce inflamatia care se produce in mod normal in astfel de situatii. Totodata, contribuie si la prevenirea infectarii daca este imbogatita cu un ingredient antimicrobian.
Cum se foloseste crema cu arnica?
Crema cu arnica este un produs topic, ceea ce inseamna ca se administreaza prin aplicare direct pe piele. Zona de aplicare trebuie sa fie curata, asa ca in prealabil se spala cu apa si sapun. Crema se aplica in cantitati, mici masand usor pielea cu miscari circulare pana cand se absoarbe complet.
Este important de retinut ca niciodata crema cu arnica nu trebuie aplicata pe rani deschise, arsuri sau plagi infectate.
Persoanele cu pielea foarte sensibila este recomandat sa testeze in prealabil crema pe o suprafata redusa pentru a se convinge ca aceasta nu va cauza reactii adverse.
Dozajul recomandat si frecventa aplicarilor
Dozajul si frecventa aplicarii cremei cu arnica variaza in functie de produs si de gravitatea afectiunii tratate. In general, se recomanda aplicarea de 2-3 ori pe zi a unei cantitati mici de crema, pentru a evita iritatiile sau reactiile adverse. Este important in acest sens sa urmezi intocmai instructiunile inscrise in prospect sau sa discuti in prealabil cu un medic despre oportunitatea unui astfel de tratament si frecventa utilizarii.

Precautii si contraindicatii
Crema cu arnica este considerata un produs sigur, insa si in cazul sau sunt recomandate anumite masuri de precautie pentru evitarea unor reactii adverse sau efecte nedorite, favorizate de anumite conjuncturi.
Alergii si sensibilitati la arnica
Persoanele cu alergii cunoscute la plante din familia Asteraceae, dintre care mai cunoscute sunt musetelul si margaretele, trebuie sa evite utilizarea cremei cu arnica, deoarece aceasta poate provoca reactii nedorite, facand parte din aceeasi familie si continand aceiasi alergeni. De asemenea, crema poate fi testata pe o suprafata redusa de piele pentru a vedea daca provoaca sau nu reactii alergice.
Utilizarea cremei cu arnica in timpul sarcinii si alaptarii
Nu exista suficiente studii care sa confirme ca utilizarea a cremei cu arnica in timpul sarcinii si alaptarii este suta la suta sigura pentru mama si copil asa ca in acest caz cel mai bine este sa discuti despre acest subiect cu medicul.
Interactiuni medicamentoase posibile
Crema cu arnica poate interactiona cu anumite medicamente anticoagulante, deoarece are un efect usor de subtiere a sangelui. De aceea, persoanele care urmeaza tratamente cu anticoagulante sau care au probleme de coagulare a sangelui trebuie neaparat sa ceara sfatul medicului inainte de a utiliza crema cu arnica.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: