Crema antihemoroidala este un remediu folosit frecvent in tratarea hemoroizilor, avand rolul de a reduce disconfortul accentuat pe care il genereaza o astfel de afectiune. Asadar, este important de retinut inca de la inceput ca nicio crema antihemoroidala nu vindeca efectiv hemoroizii insa ii ajuta pe pacientii cu o astfel de problema sa o tina sub control si sa aiba o viata normala.
Prin intermediul acestui articol te vom ajuta sa intelegi cum actioneaza o crema antihemoroidala, ce ingrediente active contine si de ce constituie unul din cele mai des folosite remedii impotriva hemoroizilor.
Ce sunt hemoroizii
Nu putem incepe sa vorbim despre crama antihemoroidala fara a explica mai intai in ce consta problema pe care o trateaza si care sunt elementele ce genereaza acel disconfort accentuat de care am amintit mai devreme. Spuneam ca o crema antihemoroidala se foloseste impotriva hemoroizilor, care la baza sunt niste vase de sange sinusoidale aflate in muschii netezi ce formeaza peretii rectului si canalului anal. Hemoroizii joaca un rol important in controlul defecatiei, insa in anumite conditii se diata si formeaza niste varice.
Aparitia acestor varice numite generic hemoroizi este asociata cu boala hemoroidala, care de cele mai multe ori nu este periculoasa insa poate deveni foarte suparatoare din cauza simptomelor. Boala hemoroidala are o incidenta destul de mare, fiind favorizata de constipatie, suprasolicitarea prin efort, timpul indelungat petrecut in pozitie sezand, sarcina, excesul ponderal, activitatile care presupun ridicarea de greutati precum si de inaintarea in varsta.
Toti acesti factori determina dilatarea acelor vase din zona rectului si a canalului anal, care cauzeaza mancarime persistenta, durere care se accentueaza in timpul defecatiei si uneori sangerari. Disconfortul este accentuat si de faptul ca uneori hemoroizii ies in afara canalului anal facand foarte dificil statul in pozitie sezand.
-
Assista ProctoRapid crema x 25 g
Disponibil la
Ce proprietati trebuie sa aiba o crema antihemoroidala
Crema antihemoroidala poate fi definita ca un produs topic destinat ameliorarii simptomelor neplacute asociate cu boala hemoroidala, iar in acest sens contine substante active care actioneaza pe mai multe cai. Evidenta ca exista mai multe tipuri de crema antihemoroidala insa indiferent de ce produs am lua in considerare, acesta trebuie sa aiba urmatoarele proprietati:
Efect analgezic
Unul dintre cele mai suparatoare simptome ale hemoroizilor este durerea, care se poate manifesta permanent sau poate aparea atunci cand pacientul incearca sa stea in sezut, in timpul mersului sau in timpul procesului de defecatie. De multe ori o astfel de durere e greu de suportat iar din acest motiv crema antihemoroidala trebuie sa aiba un efect analgezic si calmant. Prin efectul analgezic crema antihemoroidala reduce chiar pana la disparitie intensitatea durerii, iar efectul calmant reduce sensibilitatea in zona afectata si odata cu ea senzatia de mancarime, la fel de suparatoare precum durerea.
Actiune antiinflamatoare
Boala hemoroidala este asociata si cu inflamatia in zona venelor dilatate, care este o reactie fireasca de aparare a organismului atunci cand sistemul imunitar depisteaza o leziune, o infectie sau alta problema ce pune in pericol sanatatea. Procesul inflamator amplifica insa disconfortul dat de hemoroizi iar uneori acest disconfort se datoreaza in mod special inflamatiei si mai putin venelor dilatate. Avand in vedere toate acestea, o crema antihemoroidala e recomandat sa contina si substante cu efect antiinflamator, care contribuie la ameliorarea simptomelor prin reducerea inflamatiei.
Efect lubrifiant
Aparitia hemoroizilor este insotita de multe ori de iritatie locala intrucat pielea devine mult mai sensibila. Iritatia cauzeaza la randul sau mancarime, usturime, senzatia de arsura si durere iar cateodata pot aparea si sangerari cand pielea sensibila se fisureaza. Crema antihemoroidala este recomandat sa actioneze si ca un lubrifiant, reducand frecarea in zona afectata, care genereaza iritatie, si formand totodata un strat protector pe suprafata pielii iritate pentru a-i facilita vindecarea.
Actiune vasoconstrictoare
Am aratat mai devreme ca hemoroizii sunt vene dilatate aflate in peretii rectului si canalului anal, iar toate problemele asociate cu boala hemoroidala li se datoreaza. O solutie pentru ameliorarea simptomelor este si reducerea acestor dilatatii venoase iar o crema antihemoroidala cu actiune vasoconstrictoare poate rezolva problema.
O astfel de crema antihemoroidala face ca vasele dilatate sa se contracte, ceea ce duce la o reducere a dimensiunii hemoroizilor, implicit a intensitatii simptomelor pe care le genereaza.
Ce contine crema antihemoroidala
O crema antihemoroidala poate contine una sau mai multe substante active, in functie de care depind proprietatile enumerate in capitolul anterior. Pe baza acestor substante active, o crema antihemoroidala poate avea doar efect antiinflamator sau analgezic in timp ce o alta care contine mai multe substante poate intruni mai multe calitati.
Substantele active din crema antihemoroidala pot fi naturale – extrase din plante – sau pot fi produse in laboratoarele farmaceutice, iar in cele ce urmeaza ti le vom prezenta pe cele mai des intalnite in astfel de produse.
- Hidrocortizonul – este o substanta din categoria corticosteroizilor, folositi in crema antihemoroidala dar si alte produse farmaceutice datorita efectului lor antiinflamator.
- Benzocaina – actioneaza ca anestezic si calmant, ameliorand durerea si intensitatea mancarimii.
- Trometamolul – este eficient impotriva mancarimilor si totodata are un puternic efect antiinflamator prin care amelioreaza si celelalte simptome neplacute datorate hemoroizilor.
- Aloe vera – de aceasta data vorbim de o substanta naturala folosita in multe creme si unguente datorita efectului sau calmant si rehidratant care ajuta la regenerarea pielii.
- Oxidul de zinc – este un compus eficient impotriva iritatiilor, formand un strat protector pe suprafata pielii.
Cum se mai pot trata hemoroizii
Hemoroizii pot aparea si fara sa genereze simptome, caz in care nu se impune tratament dar se pune accent pe evitarea factorilor de risc precum sedentarismul, alimentele foarte picante sau cu un continut scazut de fibre, excesul ponderal, suprasolicitarea fizica, in special ridicarea de greutati.
Atunci cand apar simptomele se impune un consult medical in urma capruia se recomanda de cele mai multe ori un tratament conservator, pentru eliminarea disconfortului. Pe langa crema antihemoroidala se mai recomanda in general administrarea de supozitoare dar si a unor medicamente flebotonice menite sa scada presiunea din venele hemoroidale dilatate si astfel sa faciliteze vindecarea. Totodata, tratamentul mai poate include medicamente laxative impotriva constipatiei, care este unul din factorii favorizanti ai aparitiei hemoroizilor.
Atunci cand tratamentul conservator nu mai da rezultate sau cand problema estre una recurenta exista si varianta tratamentului interventional. In astfel de situatii solutia terapeutica optima se stabileste in functie de stadiul bolii hemoroidale, care se clasifica in functie de gravitate incepand cu gradul I si terminand cu gradul IV, cel mai grav.
Pentru gradele I si II se poate recurge la proceduri minim invazive precum ligatura cu benzi elastice, scleroterapia, electroterapia sau coagularea cu laser, in timp ce gradel III si IV impun interventii chirurgicale prin care fie se intrerupe fluxul sanguin din vasele dilatate, fie se indeparteaza tesutul excesiv.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: