fbpx

Cum previne Vitamina C complicatiile racelilor in sezonul rece

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Vitamina C joaca un rol important in prevenirea racelilor si altor infectii respiratorii specifice sezonului rece, ajutand organismul pe mai multe planuri sa lupte impotriva agentilor patogeni. Din acest motiv se recomanda un aport sporit de vitamina C atat pe parcursul sezonului rece cat si in perioada premergatoare acesteia, astfel incat organismul sa fie pregatit sa infrunte virusurile responsabile de aparitia infectiilor respiratorii.

Pentru ca tocmai ne aflam intr-o astfel de perioada  ce precede sezonul rece, am considerat util acest articol in care sa  iti explicam de ce este vitamina C atat de importanta in prevenirea racelilor si a complicatiilor pe care le pot genera.

Vitamina C si importanta ei in sezonul rece

Vitamina C este o substanta organica hidrosolubila care joaca o serie de roluri importante in organismul uman, dar pe care acesta nu are capacitatea de a o produce singur. Din acest motiv, vitamina C este considerata un nutrient esential, care trebuie sa ii fie furnizat organismului in mod constant, in special prin intermediul alimentelor care contin in mod natural acest element. Printre rolurile pe care le indeplineste in organism vitamina C sustine si imunitatea, asigurand astfel protectie naturala impotriva agentilor patogeni care pot provoca infectii, inclusiv cei responsabili de aparitia racelii, gripei si altor infectii respiratorii.

In sezonul rece organismul devine ceva mai vulnerabil in fata acestor agenti patogeni intrucat imunitatea slabeste pe fondul schimbarilor specifice acestei perioade. Mi exact, este vorba de scaderea temperaturii, zilele mai scurte si noptile mai lungi care pot deregla ciclul circadian, dar si de prezenta tot mai redusa a soarelui care joaca la randul sau un rol important in mentinerea imunitatii.

Pe acest fond se impune o mai buna sustinere a sistemului imunitar cu nutrientii esentiali de care are nevoie, iar vitamina C este unul dintre ei.

Cum actioneaza vitamina C in prevenirea si ameliorarea racelilor

Asadar, vitamina C este un nutrient de care sistemul imunitar are nevoie permanent, iar aceasta nevoie creste in sezonul rece, atunci cand organismul este mai vulnerabil atat pe fondul scaderii imunitati, cat si din cauza ca aceasta este perioada in care se intensifica circulatia virusurilor respiratorii. Multi dintre voi va veti intreba in mod firesc ce rol are vitamina C pentru a fi considerata atat de importanta in acest context.

In primul rand, vitamina C este un element cheie in producerea de globule albe numite si leucocite sau celule imunitare. Acestea reprezinta principala arma aruncata in lupta de sistemul imunitar impotriva agentilor patogeni, avand rolul de a-i localiza, a-i identifica si in final a-i neutraliza. Pentru a-si indeplini aceste roluri, celulele imunitare sunt de mai multe tipuri iar vitamina C nu contribuie doar la formarea lor, ci este implicata si in reglarea functiilor specifice.

Pe de alta parte, vitamina C este si un puternic antioxidant, ceea ce inseamna ca neutralizeaza niste compusi nocivi din corp numiti radicali liberi, care supun celulele unor reactii chimice si le modifica structura, implicit functionalitatea. Unul din rolurile sistemului imunitar este si acela de a tine sub control nivelul radicalilor liberi astfel incat sa impiedice actiunea lor asupra celulelor, numita stres oxidativ. Vitamina C preia o parte din acest rol prin actiunea antioxidanta asupra radicalilor liberi iar astfel sistemul imunitar este degrevat partial de aceasta sarcina si se poate concentra mai mult pe combaterea agentilor patogeni care cauzeaza raceala, gripa si alte infectii respiratorii de sezon.

Prevenirea complicatiilor racelilor prin administrarea de vitamina C

Prin rolurile descrise mai sus, vitamina C contribuie la prevenirea racelii datorita cresterii imunitatii insa totodata este la fel de importanta si in cazul in care exista deja o astfel de problema. Desi este cea mai usoara forma de infectie respiratorie, raceala poate genera complicatii datorate avansului agentilor patogeni catre zonele mai profunde ale aparatului respirator. Bronsita si pneumonia sunt cele mai frecvente complicatii insa raceala poate fi insotita si de aparitia sinuzitei sau a otitei medii la copii.

Pentru a evita astfel de complicatii este important sa cresti aportul de vitamina C si daca deja ai racit, pentru ca astfel creste productia de celule imunitare pe care organismul le directioneaza in zona in care a aparut infectia. Astfel, celulele respective vor lupta permanent cu agentii patogeni, impiedicand dezvoltarea si inmultirea acestora. Datorita aportului de vitamina C, infectia nu va putea avansa si totodata se scurteaza perioada de vindecare, ceea ce reduce riscul de complicatii.   

Surse naturale de Vitamina C in sezonul rece

Din fericire nu trebuie sa faci mari eforturi pentru a-ti asigura doza optima de vitamina C pentru ca aceasta se gaseste in cantitati indestulatoare in multe alimente pe care le consumi in mod uzual. Este vorba de fructe si legume, care constituie principalele surse naturale de vitamina C iar din acest motiv trebuie consumate zilnic, mai ales in sezonul rece.

Dintre acestea, catina este cea mai generoasa in ceea ce priveste continutul de vitamina C, urmata la mica distanta de macese. Cele mai cunoscute surse sunt insa citricele iar aici ne referim la lamai, lime, portocale, grapefruit, pomelo sau mandarine. Bogate in vitamina C sunt  si fructele de padure, kiwi, mango, capsunele, ananasul, piersicile, caisele, gutuile, sau pepenele galben. Dintre legume si verdeturi se remarca patrunjelul, care contine chiar mai multa vitamina C decat o lamaie. Il urmeaza tomatele, varza, broccoli, spanacul, salata verde, ardeii iuti sau sfecla rosie.

Este important ca aceste alimente sa fie consumate proaspete, pentru ca prin procesul de preparare termica o mare parte din vitamina C pe care o contin se distruge.

Doza recomandata de vitamina C pentru prevenirea racelilor

Doza zilnica recomandata de vitamina C variaza in functie de varsta si sex si contine cantitati mici, care pot fi cu usurinta asimilate din alimente cunoscute pentru continutul bogat al acestui nutrient.

Astfel, copiii pana in 6 luni au nevoie zilnic de 40 de miligrame de vitamina C, iar intre 6 luni si un an, doza recomandata este de 50 de miligrame. Aceasta scade la 15 miligrame pana la varsta de 3 ani, pentru ca apoi sa creasca la 25 de miligrame pana la 8 ani. Copiii intre 8 si 13 ani au nevoie de 45 de miligrame de vitamina C zilnic, iar ulterior, pana la 18 ani, fetele au nevoie de 65 de miligrame  si baietii de 75.

Barbatii adulti necesita 90 de miligrame de vitamina C pe zi iar femeile 75 de miligrame, respectiv 80 de miligrame in perioada sarcinii. Cea mai mare doza este recomandata femeilor insarcinate, care au nevoie de 120 de miligrame pe zi.

Vitamina C in combinatie cu alte remedii naturale pentru raceala

Pentru un rezultat cat mai eficient este recomandat ca vitamina C sa fie administrata in combinatie cu alte remedii naturale impotriva racelii, ce contin la randul lor nutrienti necesari sustinerii organismului. Cele mai bune exemple sunt mierea – care calmeaza tusea si are efect antimicrobian – ghimbirul, care desfunda nasul si amelioreaza durerea in gat, dar si usturoiul care este un puternic antimicrobian natural.

Nu putem incheia fara sa mentionam si ceaiurile precum cel de musetel, de menta, de salvie, de patrunjel sau de macese.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: