Adesea experimentam senzatia de maini si picioare reci, iar atunci când ni se intampla asta, primul gand care ne vine in minte este ca avem circulatia sangelui deficitara. Din pacate, studii recente au demonstrat ca poluarea, stilul de viata nesanatos, cu obiceiuri alimentare nefavorabile, au dus la cresterea nuamrului de pacienti cu afectiuni ale inimii si ale aparatului circulator.
Pe langa simptome precum maini si picioare reci, circulatia sanguina deficitara se poate manifesta si prin stari de amorteala, senzatie de picioare obosite si cresterea in volum a gambelor. Cel din urma poate fi cauzat de o suprasolicitare a membrelor inferioare, precum statul in picioare, in special in perioadele calduroase. Totodata, cand exista circulatia sangelui deficitara mai pot aparea simptome precum: caderea parului pe termen lung, unghiile devin casante, digestive devine mai lenta, apar racelile frecvente si o stare continua de oboseala.
Desi circulatia sangelui deficitara nu pare o afectiune serioasa, netratata corespunzator la timp poate avea implicatii in producerea unui infarct sau atac cerebral. Specialistii sunt de parere ca circulatia sangelui poate sa functioneze corect, daca inca din copilarie se respecta un stil de viata sanatos.
Cauzele circulatiei sanguine deficitare
Potrivit cercetatorilor, cea mai cunoscuta cauza pentru circulatia sangelui deficitara este stilul de viata nesanatos. Acesta implica sedentarism, somn neodihnitor, obiceiuri alimentare necorespunzatoare, dar si lipsa hidratarii. In plus, acest stil de viata nesanatos poate determina boli precum obezitate, diabet sau afectiuni cardiace.
O alta cauza intalnita frecvent la pacientii cu circulatia sangelui deficitara este fumatul. Fumatorii prezinta un risc crescut de atac de cord sau atac cerebral. Nici persoanele care sufera de obezitate nu are trebui sa amane realizarea investigatiilor medicale ale sistemului cardiovascular.
Boala Raynaud este o afectiune a vaselor mici de sange. Ea se manifesta prin durere, amorteala si colorarea degetelor in alb si ulterior albastru-violet, ca raspuns la expunerea la frig ori la stres. O alta cauza a circulatiei sanguine deficitare este si boala arteriala periferica, precum arterioscleroza. Aceasta presupune depunerea unor placi de lipide de-a lungul arterelor, care ingreuneaza circulatia sangelui. Fluxul lent se resimte la nivelul tesuturilor, lucru care poate provoca accident vascular cerebral.
Ce efecte are circulatia sangelui deficitara asupra organismului?
Asa cum mentionam anterior, circulatia sangelui deficitara poate provoca infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Insa cele mai frecvente simptome sunt:
- Maini si picioare reci, chiar si atunci cand este cald si umflarea acestora;
- Senzatia de amortire la nivelul membrelor superioare si inferioare;
- Pierderi de memorie;
- Oboseala exagerata;
- Decolorarea pielii, in special in zona buzelor, urechilor, mainilor, picioarelor;
- Dezvoltarea venelor varicoase, cu eventuale dureri la nivelul picioarelor, senzatia de greutate, mancarimi si umflaturi.
De aceea, preventia este foarte importanta pentru a ne mentine mai mult timp sanatosi. Drept urmare, un stil de viata sanatos adoptat inca din copilarie, ne poate tine departe de bolile cardiovasculare, iar circulatia sangelui va putea functiona normal.
Ce remedii exista pentru imbunatatirea circulatiei sangelui?
Principalele remedii pentru ca circulatia sangelui sa functioneze normal, sunt: stilul de viata sanatos (alimentatia corespunzatoare, sportul, hidratarea, somnul odihnitor), vitaminele (niacina, acid folic, vitamina C, vitamina K, vitamina E, magneziu, acizi grasi omega-3), si renuntarea la fumat
Vitamine pentru circulatia sanguina
Niacina imbunatateste circulatia sangelui si creste saturatia de oxigen, fapt care ajuta la sustinerea functiilor sistemului cardiovascular. Totodata, scade nivelul de colesterol rau din organism si previne aparitia aterosclerozei.
Acidul folic stimuleaza formarea globulelor rosii din sange, astfel crescand fluxul circulatiei sanguine. Vitamina C este antioxidantul care previne aparitia bolilor cardiace, vitamina K sustine procesul de coagulare a sangelui, iar vitamina E este un bun antiiflamator.
Magneziul ajuta circulatia periferica sa functioneze corect, amelioreaza senzatia de amorteala si crampele membrelor, stimuleaza concentrarea, previne ateroscleroza si infarctul. Acizii grasi amelioreaza durerile articulare si stimuleaza circulatia sangelui.
Imbunatatirea circulatiei sangelui cu ajutorul alimentatiei – lista alimente pentru imbunatatirea circulatiei sanguine
Alimentele care sustin circulatia sangelui trebuie sa contina vitaminele mai sus mentionate. Acestea sunt:
- Carnea;
- Pestele;
- Alunele;
- Semintele de floarea-soarelui;
- Sfecla;
- Cerealele;
- Produsele lactate;
- Citricele;
- Kiwi;
- Mango;
- Fructele de padure;
- Legumele crucifere (broccoli, conopida, hrean, varza);
- Spanacul;
- Broccoli;
- Kale;
- Legumele cu frunze verzi;
- Migdalele;
- Cartofii dulci;
- Semintele floarea-soarelui;
- Avocado;
- Germenii de grau;
- Uleiul de masline;
- Piperul cayenne;
- Ceapa;
- Rodia;
- Scortisoara;
- Usturoiul;
- Turmericul.