fbpx

Cum sa intaresti imunitatea copiilor? Schema recomandata de specialisti

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Copiii vin pe lume cu o imunitate nativa dobandita in viata intrauterina insa aceasta este departe de a-i putea proteja de toti agentii patogeni la care urmeaza sa fie expusi. Sistemul imunitar este imatur dar urmeaza sa se dezvolte pe masura ce copilul creste si se adapteaza mediului exterior. In acest scop, schema de imunitate la copii joaca un rol esential, fiind vorba de o serie de masuri ce trebuie sa fie luate in primii ani de viata pentru a intari rezistenta organismului si a-i creste capacitatea de a se recupera usor dupa boala sau in urma unor traumatisme ori leziuni.

Data fiind importanta sa, vom vorbi si noi despre schema de imunitate la copii, explicand in cele ce urmeaza semnificatia acestui termen si ce trebuie sa faca parintii pentru a intari sistemul imunitar al copiilor.

Pe scurt despre  schema de imunitate la copii

Schema de imunitate la copii este un termen generic folosit preponderent in limbaj medical dar preluat si de parintii care intra cu el in contact si se refera la totalitate masurilor necesare in primii ani de viata pentru a dezvolta si a intari sistemul imunitar al celor mici. Dupa cum spunem, acestia vin pe lume cu o imunitate nativa dar care nu este suficienta pentru a-i proteja total, astfel ca este nevoie si o imunitate dobandita, care are la baza sistemul imunitar innascut.

Cu alte cuvinte, sistemul imunitar innascut trebuie ajutat sa se dezvolte si sa se adapteze pentru  a localiza, identifica si lupta impotriva agentilor patogeni cu care organismul intra in contact. Corpul uman are capacitatea naturala de a se adapta si a se proteja insa schema de imunitate la copii simuleaza aceasta capacitate si face adaptarea mai facila si mai eficienta.

Asadar, schema de imunitate la copii presupune intarirea imunitatii in primii ani de viata printr-un plan de masuri care nu este chiar unul standard, desi unele din aceste masuri sunt recomandate in cazul tuturor copiilor. Fiecare organism este totusi unic in felul sau iar sistemul imunitar se dezvolta in mod diferit de la un individ la altul astfel ca schema de imunitate la copii trebuie sa fie si personalizata, pentru a se adapta perfect fiecarui caz.

Schema de imunitate la copii – informatii si recomandari

Ca proceduri recomandate, schema de imunitate la copii poate fi structurata in doua componente distincte, dupa cum urmeaza:

Planul de vaccinare

Prima componenta este planul de vaccinare, care este unul standard si se recomanda tuturor copiilor, cu exceptia celor care au anumite probleme medicale ce nu permit imunizarea la momentul respectiv. Exista o serie de vaccinuri recomandate in cazul nou-nascutilor si copiilor de varste mai mari, care au rolul de a le o feri acestora imunitate in fata unor afectiuni grave. 

In mod natural, organismul dezvolta imunitate dupa ce intra in contact cu anumiti agenti patogeni, insa are nevoie de o anumita perioada pentru a-i identifica si  a produce anticorpi specifici impotriva lor. Exista insa agenti patogeni periculosi care actioneaza rapid iar sistemul imunitar nu are timpul necesar pentru raspunde eficient la primul contact. Schema de imunitate la copii presupune vaccinarea impotriva acestor agenti patogen periculosi pentru ca sistemul imunitar sa fie deja pregatit cand ia contact cu ei in mod natural. 

Vaccinurile folosesc virusuri inactive sau anumite structuri ale acestora care poarta informatii genetice, dand posibilitatea organismului sa le identifice si sa produca anticorpi specifici fara a exista riscul unei infectii. In acest mod, organismul va recunoaste imediat agentii patogeni cu care va intra in contact in mod natural si va actiona in consecinta, fara a mai fi nevoie de acea perioada de cateva zile in care sa analizeze informatiile genetice si sa produca anticorpi. Astfel, vaccinurile incluse in schema de imunitate la copii protejeaza impotriva unor boli precum tuberculoza, poliomielita, hepatita B, rujeola, rubeola, difteria sau oreionul, care pot fi fatale la varste fragede.

Intrucat multe dintre aceste boli sunt si foarte contagioase, anumite vaccinuri din schema de imunitate la copii sunt obligatori, unele fiind administrate imediat dupa nastere, altele ulterior, la cabinetul medicului de familie.

Planul de intarire a imunitatii

Aceasta este componenta personalizata din schema de imunitate la copii, ce are ca scop dezvoltarea sistemului imunitar si cresterea rezistentei in fata agentilor patogeni cu care organismul intra frecvent  in contact. Daca in cazul vaccinarii se induce imunitatea in fata unor astfel de agenti patogeni periculosi, prin aceasta componenta din schema de imunitate la copii se urmareste dezvoltarea imunitatii naturale.

Un astfel de plan este creat de obicei de medicul pediatru in functie de particularitatile fiecarui  caz in parte si include masuri care tin in special de alimentatie, odihna si activitati fizice.

Schema de imunitate la copii – ce recomanda specialistii pentru intarirea imunitatii

Desi schema de imunitate la copii este personalizata, exista o serie de recomandari general valabile pe care orice pediatru sau medic de familie le adreseaza parintilor si pe care le redam si noi in continuare.

Alaptarea la san

Alaptarea la san in primele 6 luni de viata joaca un rol esential in schema de imunitate la copii, pentru ca prin laptele matern bebelusul primeste atat substante nutritive esentiale care ajuta si la dezvoltarea sistemului imunitar, cat si anticorpi care il protejeaza impotriva infectiilor pana la momentul in care organismul se va putea apara singur. Medicii recomanda alaptarea la san cel putin pana la varsta de 6 luni, iar ideal ar fi ca bebelusul sa fie hranit astfel cel putin pana la un an.

Expunerea la soare

Schema de imunitate la copii prevede si un aport important de vitamina D, care este un nutrient indispensabil pentru dezvoltarea sistemului imunitar si intarirea imunitatii. Organismul sintetizeaza vitamina D la nivelul pielii sub actiunea razelor ultraviolete si de aceea este important ca cel mic sa petreaca in fiecare zi cateva ore in aer liber, pentru a fi expus la lumina soarelui si a produce cantitatea de vitamina D necesara.

Alimentatia

Nu se poate vorbi de schema de imunitate la copii fara a aduce in discutie si alimentatia, care furnizeaza elemente nutritive esentiale si resurse necesare pentru a produce energie in organism.  In schema de imunitate la copii se pune accentul pe o dieta echilibrata, axata pe fructe si legume proaspete, care contin vitamine si minerale necesare sistemului imunitar, dar si substante antioxidante care il sustin preluand o parte din sarcinile sale. De asemenea, lactatele degresate, pestele, carnea slaba, nucile si semintele sunt alte alimente recomandate in schema de imunitate la copii.

Odihna

Orice functie din organism, inclusiv cea imunitara, necesita energie iar pentru refacerea resurselor este nevoie de odihna. In lipsa acesteia, mecanismul de aparare al organismului slabeste si creste riscul de infectii sau alte probleme datorate imunitatii scazute.

De aceea, in schema de imunitate la copii este inclus si un program de odihna in functie de varsta, bebelusii avand nevoie de 12-16 ore de somn pe zi iar copii cu varste intre1 si 2 ani, de 11-14 ore. Programul se reduce la 10-13 ore de somn pe zi intre 2 si 5 ani iar apoi, pana la varsta de 12 ani, la 9-12 ore de somn.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: