fbpx

Cum stii ca ai colesterol marit? Semne si simptome

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

La nivel mondial se estimeaza ca una din 250 de persoane are colesterol marit, insa in realitate proportia ar putea fi mult mai mare pentru ca in cele mai multe cazuri o astfel de afectiune nu genereaza simptome. Afectiunea se numeste hipercolesterolemie, iar faptul ca pacientii nu prezinta de obicei simptome specifice nu inseamna ca boala poate fi ignorata. Din contra, este important sa fie depistata din timp si tratata corespunzator pentru ca un colesterol marit duce mai devreme sau mai tarziu la hipertensiune arteriala iar aceasta este principala cauza a majoritatii bolilor cardiovasculare.

In  randurile ce urmeaza iti vom arata care sunt cauzele ce determina un colesterol marit, ce simptome evidente si mai putin evidente caracterizeaza hipercolesterolemia, care sunt riscurile pentru sanatate si metodele eficiente de prevenire.

Ce este colesterolul?

In esenta sa, colesterolul este un element benefic si chiar indispensabil corpului uman intrucat face parte din structura tuturor celulelor din organism si totodata contribuie la productia hormonilor, a vitaminei D si la digestia grasimilor. Vorbim de o substanta grasa din categoria lipidelor, cu o consistenta ceroasa, care in proportie de 75% este sintetizata in ficat pe baza grasimilor provenite din alimente iar in proportie de 25% este preluat direct din produsele de origine animala.

Colesterolul contine lipoproteine, adica particule compuse din lipide si proteine iar in functie de densitatea acestora este de doua tipuri dupa cum urmeaza

  • Colesterol LDL – este colesterolul cu o densitate scazuta de lipoproteine supranumit si „colesterol rau” intrucat prezenta sa in exces cauzeaza problemele de sanatate despre care vom vorbi mai tarziu. De aceea, la acest tip de colesterol se face referire atunci cand se vorbeste de colesterol marit.
  • Colesterol HDL – acesta este colesterolul bun cu o densitate crescuta lipoproteine, al carui rol este acela de a curata arterele de colesterolul rau in exces, pe care il transporta inapoi in ficat, unde este folosit pentru a produce bila, care ajunge in intestinul subtire. Aceasta are rolul de a contribui la digestia grasimilor si totodata de a elimina diverse materii reziduale, printre care si colesterolul rau revenit in ficat.

De ce este important sa cunoasteti nivelul de colesterol?

O persoana poate avea ani in sir colesterol marit fara sa stie acest lucru intrucat hipercolesterolemia este o afectiune care genereaza foarte rar simptome specifice. Cu toate acestea, boala evolueaza in timp si se agraveaza pe masura ce colesterolul rau se depune in interiorul arterelor, cauzand ingustarea acestora si scaderea elasticitatii, implicit cresterea tensiunii arteriale.

Pentru a nu se ajunge aici si pentru ca nu te poti baza pe simptome pentru a stii daca ai colesterol marit, este recomandat sa iti faci cel putin o data pe an un set de analize de sange. Aceasta este principala procedura pentru masurarea si monitorizarea nivelului de colesterol,  atat in ceea ce priveste colesterolul rau, cat si cel bun, care trebuie sa se incadreze intre niste valori de referinta considerate normale. Daca analizele arata ca ai colesterol marit poti lua masuri din timp pentru reducerea acestuia si evitarea complicatiilor pe care mai devreme sau mai tarziu le va genera.

Ce cauze are colesterolul marit?  

Principalii factori care cauzeaza colesterol marit tin de stilul de viata si din pacate stilul modern specific zilelor noastre favorizeaza aparitia hipercolesterolemiei inca de la varste tinere. Mai exista si factori care nu pot fi influentati iar acestia tin de mostenirea ereditara si de varsta.  Pentru a stii cum sa le eviti, iata care sunt cauzele pentru colesterol marit:

  • Consumul excesiv de grasimi – colesterolul rau este sintetizat in ficat din grasimile saturate prezente in produsele de origine animala precum si din grasimile trans continute de alimentele prajite in ulei vegetal. In plus, alimentele de origine animala contin si cantitati mici de colesterol in stare pura, care se adauga celui sintetizat in ficat.
  • Excesul ponderal – grasimea acumulata in exces determina si o productie crescuta de colesterol rau si de aceea persoanele supraponderale au de obicei colesterol marit.
  • Sedentarismul – pe langa faptul ca favorizeaza excesul ponderal de care am amintit mai sus, sedentarismul ingreuneaza sinteza de colesterol bun si contribuie la cresterea productiei de colesterol rau, intrucat lipsa de miscare inseamna mai putine grasimi arse.
  • Afectiunile hepatice – ficatul este organul care produce ambele tipuri de colesterol si tot el joaca un rol esential in eliminarea excesului de colesterol rau. Pe de o parte, un ficat bolnav produce mai putin colesterol bun, ceea ce duce la cresterea nivelului de colesterol rau in sange, iar pe de alta parte elimina mai putin eficient acest tip de grasime prin intermediul bilei.
  • Varsta – in general, majoritatea persoanelor cu colesterol marit au peste 40 de ani pentru odata cu inaintarea in varsta scade si capacitatea ficatului de a elimina colesterolul rau. Totusi, pe fondul alimentatiei nesanatoase si al sedentarismului – doua caracteristici ale stilului de viata modern – tot mai muli tineri si chiar copii au colesterol marit.
  • Mostenirea ereditara – exista o forma de hipercolesterolemie familiala care are la baza o mutatie genetica transmisa ereditar. Aceasta mutatie afecteaza capacitatea ficatului de a elimina colesterolul rau si astfel nivelul acestuia creste chiar si fara influenta altor factori favorizanti.

Simptome ale colesterolului marit

Dupa cum spuneam, colesterolul marit nu genereaza simptome imediat ce este depasit nivelul normal iar atunci cand apar, acestea se datoreaza complicatiilor pe care hipercolesterolemia le determina mai devreme sau mai tarziu. In functie de modul de manifestare, putem vorbi de doua tipuri de simptome dupa cum urmeaza:

Simptome subtile

Sunt simptome care apar ca urmare a problemelor circulatorii cauzate de acumularea depozitelor de colesterol in interiorul arterelor si formarea placilor de aterom.

Oboseala

Ingustarea arterelor din cauza depunerilor de colesterol afecteaza circulatia sanguina si face astfel ca celulele din organe si tesuturi sa primeasca mai putin oxigen si sa produca mai putina energie, generand o stare permanenta de oboseala.

Dureri in piept

Se datoreaza ingustarii arterelor coronare care iriga inima, ducand la aparitia a ceea ce se numeste angina pectorala. Aceasta este caracterizata de aparitia de dureri in piept sau o senzatie de presiune in zona toracica.

Ameteli

Aceste simptome sunt rezultatul oxigenarii insuficiente a creierului pe fondul reducerii fluxului sanguin  in vasele care iriga acest organ.

Dureri de cap

Se explica prin cresterea presiunii cu care sangele circula prin vasele din creier, fortandu-le sa se dilate si sa comprime nervii.

Simptome vizibile

Aceste simptome se manifesta la nivelul pielii si al ochilor, constand in:

Xantoame

Xantoamele sunt depuneri de grasime sub piele care ii confera acesteia o culoare galbuie. Se formeaza preponderent in zona ochilor, a coatelor, genunchilor si a mainilor.

Arc corneean

Se datoreaza acumularii de colesterol la nivelul corneei si se manifesta prin aparitia unui inel sau arc de cerc albicios sau galbui spre coltul exterior al ochiului

Complicatii ale colesterolului marit

Colesterolul marit este una din cauzele frecvente ale hipertensiunii arteriale care la randul sau constituie principala cauza determinanta pentru majoritatea bolilor cardiovasculare. Colesterolul din sange se depune treptat in interiorul arterelor, formand depozite numite placi de aterom. Pe masura ce se ingroasa, aceste placi ingusteaza arterele si le fac mai rigide, ceea ce duce la cresterea presiunii sangelui si aparitia hipertensiunii arteriale. In acelasi timp,  placile de aterom pot infunda vasele mici care iriga muschiul inimii sau creierul, cauzand astfel infarct sau accident vascular cerebral.  

Totodata, mici fragmente din placile de aterom astfel formate se pot desprinde din peretii arterelor fiind purtate de fluxul sanguin pana in aceleasi vase mici din inima sau creier, cauzand si de aceasta data infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Sfaturi pentru preventie

Pentru ca cele mai multe cauze sunt asociate stilului de viata, si masurile de preventie se axeaza tot de acest aspect. Un prim sfat este adoptarea unei diete echilibrate, cu un continut cat mai scazut de grasimi saturate si grasimi trans, care favorizeaza cresterea nivelului de colesterol. In schimb, se recomanda consumul de grasimi nesaturate din pestele gras, avocado, uleiuri vegetale, nuci si seminte, intrucat acestea contribuie cresterea nivelului de colesterol bun, care curata sangele de colesterolul LDL.

In paralel cu o dieta echilibrata se recomanda si miscare cat mai multa, aceasta insemnand cel putin 30 de minute de activitati fizice intense pe zi. Miscarea te ajuta se te mentii la o greutate normala si totodata stimuleaza metabolismul, care arde mai eficient grasimile si mentine astfel un nivel scazut de colesterol rau.

Renuntarea la fumat si consumul de alcool sunt alte masuri recomandate intrucat aceste vicii afecteaza ficatul si sistemul circulator, favorizand cresterea colesterolului si a tensiunii arteriale.

Nu in ultimul rand, este important sa-ti faci anual un set de analize care determina printre altele si nivelurile de colesterol LDL si HDL, astfel incat sa poti lua din timp masuri pentru reglarea acestora, daca este cazul.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: